Ahoj, nedávno jsem přešel od Nikonu ke Canonu. Tak můžu posoudit rozdíly, především v objektivech.
Pokud nehodláš svůj "arsenál" objektivů nikterak výrazně rozšiřovat, tak je jednoznačně lepší varianta onen Nikon, a to především kvůli lepší kvalitě objektivů v amatérské kategorii.
Věř mi, že setový objektiv od Canonu (18-55 IS II) je oproti Nikkoru 18-55 VR neskutečný ořezávátko (rozuměj sra*ka - pardon za to označení, ale je to tak). Zatímco Nikkor je bez větších problémů použitelný od největších clon (3,5-5,6), objektiv od Canonu musíš výrazně přiclonit - alespoň na 6,3, aby z toho lezly trochu ostré snímky. Druhý fakt je, že Nikkor je někde jinde ve zpracování, ač mají oba dva plastové bajonety, tak na tom Nikoním vše perfektně lícuje, sedí, drží... No a to se projevuje především v přesném ostření,díky vůlím v ostření se pak není čemu divit, že objektiv dost často špatně zaostří, i mně se to stává, a to často, tak u každé 4. fotky.
Prostě u Canonu je mírně použitelný až univerzál 18-135, který však má dle testů stejně nekvalitní optiku jako 18-55, takže se musí výrazně clonit, a stojí kolem 9.000. Zatímco Nikkor nabízí perfektně ostrý, kontrastní 18-105, který má také své chyby, ale stojí trochu přes 5.000.
Dále... exkluzivní (vlastnil jsem ho) Nikkor 35mm 1.8, takovýhle spešl objektiv pro APS-C zrcadlovky Canon prostě nemá. Je to velmi, velmi slušný objektiv, který doslova maluje, má výborné zpracování a podle mě za to jakou službu dokáže udělat, stojí babku. Canoní 30mm, která je především pro fullframe zrcadlovky proti tomuhle stojí za starou belu...
Pevná padesátka? Nikon nabízí za mírně dražší peníze perfektně zpracovaný objektiv, který má přesné a velmi rychlé ostření, má kovový bajonet a celkově je to fajn sklo. Ano stojí cca 5.000.
U Canonu seženeš padesátku, která vedle Nikoního objektivu vypadá jak dětská hračka, ano stojí o dva tisíce míň, ale do ruky se ti dostane parodie na objektiv (vlastním ho), která ostří stejně "přesně" jako seťák. Ano, pokud zaostří přesně, tak z toho lezou perfektní snímky. Možná pro to špatné ostření je mezi uživateli Canonu oblíbenější dražší, světelnější verze Canon 50mm 1.4 USM, která údajně neduhy levné padesátky netrpí, navíc má prý přesné a rychlé ostření. Jenže stojí 9.000.
Člověk by mohl pokračovat dál... Pravda je ta, že v profi třídě je na tom opět lépe Canon. Objektivy jsou výrazně levnější. Jsi, nebo chceš být profík, hodláš kupovat profi skla? Dle otázky se mi to zatím tak nejeví