NIKON D3100, CANON EOS 550D, CANON 1100D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod stekli 31. 7. 2011 10:55

Hezký den,

prosím o pomoc při výběru fotoaparátu. Mám možnost mít za poměrně slušné ceny tyto fotoaparáty. Jsem úplný amatér a po většinu času jsem fotil pouze s mobilním telefonem a občas s kompaktem, ale už je na čase si pořídit nějakej lepší foťák. Je mi jasný, že nejlepší z těch třech je Canon 550D, ale jsem uplný amatér a na fórech jsem se dočetl, že ten Canon 1100D je výborný pro amatéry. Můžete mi prosím poradit, který z těchto modelů se nejvíce vyplatí a s kterým nebudou problémy se zžít? :)

konkrétně se jedná o tyto modely:

CANON EOS 550D / EF-S 18-55MM IS - 14780kč
CANON EOS 1100D EF-S 18-55MM F/3.5-5.6 IS -10780kč
NIKON D3100 KIT AF-S DX 18-55 VR - 11380kč

doplňuji, že se jedná o nové výrobky, které se prodávají v největším řetězci elektroniky ve Švýcarsku. Mnohokrát díky za vaše rady!!!

zde je uplná nabídkahttp://orderservice.mediamarkt.ch/angebote/foto-video-audio/digitalkameras
stekli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod honzinulanek 31. 7. 2011 12:21

Zdravím,
bral bych Nikon D5100 ;-) Co se týče sžití, Nikon nebo Canon je to jedno.
Otázkou je jestli skutečně využijete zrcadlovku - přece jen je to velká těžká kráva, záleží co fotíte. Pokud neulítáváte na makro, neplánujete fotit svatby nebo si zařídit domácí ateliér, berte znovu nějaký kompakt. Zrcadlovce musíte obětovat hodně pohodlí.

-- 31. 7. 2011 13:25 --

Mimochodem, třeba ten 1100D jsem dal do Heureky a vyběhlo na mě:
http://www.1nakup.cz/foto/canon-eos-110 ... -55-is-ii/
Je to sice o sedm set dražší, ale předpokládám českou dvouletou záruku. Obchod neznám, jen na mě vyskočil tak nevím co jsou zač.
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mick8 31. 7. 2011 12:52

Osahej si ergonomii a pak se rozhodni. Jestli Ti vyhovje tlačítko Q u canonu, přímé volby na tělech fotoaparátů atd. Musíš vědět co Ti sedí více, protože upřímně, on nebude nijak závratný rozdíl v kvalitě fotek, které polezou z těchto aparátů, tu určuje fotograf a nastavení. Ano, může tam být menší rozdíl ve vysokých ISO.

A taky nečekej, že se setovým objektivem budeš mít několikanásobně lepší fotky než z kompaktu. Má zkušenost při prvních fotkách byla taková, že jsem byl velice zklamaný, protože dát automat a fotit, to klidně zůstaň u kompaktu. Se zrcadlem se dá dělat spousta věcí, ale chce to cvik. Nereš až tak tělo, spíš mrkni po objektivech, které se Ti budou líbit a které využiješ na své fotky.

Za mě Nikon, protože má skvělé dva objektivy 18-105 VR a 16-85 VR za skvělou cenu. Světelnost nic moc, ale za svou cenu pěkně kreslí atd. Pro začátek 18-105, protože ten k setům dostáváš téměř zdarma a až budo peníze, klidně 16-85 nebo ještě lépe s pevným ohniskem nebo s pevnou světelností.

Nicméně Canon má zase své jiné přednosti, takže pokud Ti tu někdo řekne ne canon, protože toto a toto, tak to ber v úvahu a rozmysli si co je pro Tebe důležité. Nejde říci tato značka je lepší a tato horší. Tedy já to neříkám, protože každá má své :-)

Jak říkám, osahat která značka Ti sedí více, pak prozkoumat příslušenství podle toho co zamýšlíš fotit...... A pokud vše, jako do teď, tak těžko radit :-) To bych asi vzal Nikon 3100 s 18-105 pro jeho univerzálnost a nízkou cenu.
Díky všem schopným diskuze!!!
Umění fotit není schopnost zachytit co vidím, nýbrž to co nevidíme :-)
mick8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stekli 31. 7. 2011 13:19

honzinulanek: Ten odkaz co jsi poslal je přece na uplně ten samej set, ne? Stejný objektiv, akorát dražší. Já si to v Česku nemůžu koupit, protože pracuju teď ve Švýcarsku..

mick8: Je mi jasný, že to není snadný a je to hodně o vyhrání si s nastavením.. Ale zajímalo mě, jestli i s těmito objektivy se dají pořizovat "hezké" fotky. Chceš říct, že není téměř žádný rozdíl mezi 1100D a 550D se stejnými objektivy? Můj záměr je fotit krajiny, přírodu, města a prostě když jsem někde na dovolený. Podle mě jsou tyto sety za výbornou cenu, když v česku pořídím třeba ten Canon 550D za stejnou cenu, ale bez objektivu. Šlo mi o to, jestli mi pro začátek bude stačit ten objektiv 18-55. Ty uvádíš objektivy 18-105 VR a 16-85 VR, který bohužel nejsou v setu, ale každopádně se dají později dokoupit. Upozorňuju, že můj kompakt 5mgpxl je už 5 let starej, takže tohle bude určitě o poznání lepší a asi se nehodí tady srovnávat zrcadlovku, i když low-end s kompaktem. Neberte teď ohled na to, že jsem zase takovej amatér, ale prostě jednoduše z vlastní zkušenosti řeknite, kterej by jste si sami vzali. Samozřejmě si pojedu všechny během 14 dní osahat a vyzkoušet.. U mě zatím vítězí 550D a to po přečtených fórech tady a jinde.

Díky všem za rady.. ;)
stekli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mick8 31. 7. 2011 14:38

Mezi 1100D a 550D nějaký rozdíl bude, ale ne natolik velký, abys jej poznal na fotkách do A4. Viz srovnání zde http://dpreview.com/reviews/CanonEOS1100D/page16.asp tam si naklikej jaké chceš foťáky, projeď si celý snímek a podívej jaké tam jsou rozdíly. Samozřejm praxe je zase trochu něco jiného, protože udělat dva snímky ve dne s různým iso je úplně něco jiného než pak fotit za tmy s vyšším iso.

Pro začátek Ti stačit bude, pokud Ti bude stačit ohnisková vzdálenost. Přiblížení máš zhruba 3x a pokud jsi neměl na kompaktu více, tak v pohodě. Pokud jsi měl více, tak s tím nic neuděláš než jiný objektiv. Jinak ty objektivy nejsou špatné....je to základ, proto se to k tomu dává. Někdo Ti řekne, raději kup tělo a k tomu si kup lepší objektiv...ano, ale to už jsou jiné peníze. Proč se nenaučit se základem a pak až Tě to začne bavit, tak dokoupit. Lepší než nakoupit a nevyužít.

Měl jsem d3100 a kdybych tehdy měl peníze navíc, šel bych už do C 550D. Tady asi vychází lépe ten C, ale kdybych se rozhodoval mezi 550D a Nik D5100, tak to už bych se asi zase přiklonil k N :-)

Pokud se těšíš na delší ohnisko, tedy budeš fotit něco na větší dálku, sporty, zvěř a nebudeš mít víc jak 20 tk na tele objektiv, tak bych šel do Canonu, ten má pěkný 70-200 f4 L za necelých 15. Jak říkám, popřemýšlej co v budoucnu.

Dnes tam opravdu nejsou tak velké rozdíly v kvalitě obrazu a navíc, v pc to doupravíš jak chceš.
Díky všem schopným diskuze!!!
Umění fotit není schopnost zachytit co vidím, nýbrž to co nevidíme :-)
mick8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stekli 1. 8. 2011 13:46

No nasadili jste mi brouka do hlavy s tím Nikonem D5100.. To už je teda lepší vzít toho Nikona než C 550D? Včera jsem ještě projížděl recenze a nepodařilo se mi najít nějakou pořádnou.. Ale co jsem četl bylo ve skrze pozitivní.. Myslíš si, že se bude dát s tím objektivem 18-55 fotit i za šera nebo v noci? A co je lepšího na tom Nikonu oproti Canonu? :)
stekli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 8. 2011 14:55

stekli: pokud pracuješ ve Švýcarsku, tak bych koupil slušný foťák s pěkným objektivem už jen kvůli tomu, co jde ve Švýcarsku všechno vyfotit. Náměty jsou tam nádherné, no a vzhledem k dramatickým změnám počasí by to chtělo slušný dynamický rozsah (jasy-stíny) zrcadlovek.

Tohle je z Švýcarska Nikonem:
http://www.tomx.eu/Galerie/Cestovani_po ... index.html
Většinou objektivy 16-85 VR, 35/1.8, 10-24.
Pokud na těch místech stihneš lepší počasí, bude to na zeď....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stekli 2. 8. 2011 17:56

Tomáš X.: Ani mi nemluv!!! Kvůli Švýcarsku si to hlavně kupuju! Jsem tady dva měsíce a co vyfotím tím krámem komapktem z pravěký doby je k blití.. Mám tu v plánu zatím zůstat do Vánoc a pak se vrátit.. Příští víkend jedu do Curychu a 100% si nějaký zrcadlo koupím, ale zatím u mě vyhrává ten Nikon D5100 s tím 18-55 VR, nenašel jsem na jejich stránkách bohužel set s jiným objektivem.. Nebo si myslíš, že je lepší si koupit jen tělo, např. C D1100 nebo N D3100 a k tomu ten lepší objektiv? Já se asi fakt rozhodnu na místě.. Ale asi nic neztratím tím, kdybych šáhl po tom Nikonu D5100..

btw. Hodně dobrý fotky.. Jakej Nikon máš??

-- 2. 8. 2011 19:37 --

Později můžu dokoupit tento objektiv.. není drahej a už je o něco lepší - Nikon 18-105 mm F3.5-5.6G AF-S DX VR ED
stekli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vai 2. 8. 2011 20:19

Já bych doporučil vzít hned hned D5100 + 18-105. Nedávno jsem stál před podobným výběrem a zvolil tuto kombinaci a rozhodně nelituji. Nechápu, na co kupovat nejdřív v setu 18-55 a teprve později 18-105. Místo toho bych pak raději investoval do nějakého levného pevného a světelného skla, např. Nikkor AF-S 35 mm F1,8 nebo AF-S 50 mm F1,8. Příp. za o něco více peněz si pořídit nějaké delší sklo nebo makro objektiv, dle libosti co tě bude bavit a na co seťák už nebude stačit.
Vai
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 2. 8. 2011 21:07

Podívej se na to tak, že máš možnost fotit krásné scenérie Švýcarska. Třeba druhá šance nebude. Pokud do budoucna přemýšlíš o výměně skla, kup ho raději hned. Vzal bych Nikon D5100 + 18-105 rovnou, vůbec bych o 18-55 neuvažoval. Po optické stránce to jsou +- stejná skla, ale konstrukcí a hlavně rozsahem je 18-105 lepší. To je naprosto univerzální objektiv. Později uvidíš, jestli Ti chybí spíše širší, nebo naopak delší konec a podle toho vybereš další objektiv. Pokud máš peníze, zapřemýšlej ještě o 16-85VR. Ony ty 2mm na širokém konci jsou při focení architektury dost znát. Nebo v případě Canonu 550D objektiv 15-85IS, nebo Canon 18-135IS. Ale D5100 + 18-105 je velice dobrá volba. Mrkni po Curychu, utčitě to nějaký obchod bude nabízet v setu.
Naposledy upravil oldbas dne 2. 8. 2011 21:08, celkově upraveno 1
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 8. 2011 21:08

stekli píše:na fórech jsem se dočetl, že ten Canon 1100D je výborný pro amatéry
zle si to pochopil .. nikto iny okrem amaterov by si to nekupil .. to je rozdiel ;-)

stekli píše:zde je uplná nabídkahttp://orderservice.mediamarkt.ch/angebote/foto-video-audio/digitalkameras
.. jednoduše z vlastní zkušenosti řeknite, kterej by jste si sami vzali.
z tych co tam su by som bral asi NEX5. Ma sice asi najhorsi objektiv, ale za tu cenu...
(no ja ale nie som typicka vzorka .. ja by som si zrkadlovku urcite nekupil {koli rozmerom a inym})

hehe, inak pekne su tam pomiesane ultrazoomy so zrkadlovkami .. amateri sa tak mozu lahko zmylit...

stekli píše:Upozorňuju, že můj kompakt 5mgpxl je už 5 let starej, takže tohle bude určitě o poznání lepší a asi se nehodí tady srovnávat zrcadlovku, i když low-end s kompaktem.
preco by sa to nehodilo? Kompaty (aj ked tie drahsie) su takmer porovnatelne s lowendovymi zrkadlovkami. Porovnanie je v clanku Profi kompakt nebo low-end zrcadlovka?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 2. 8. 2011 21:44

Vybírat mezi nejnižšími modely "velkých dvou" je trochu jako Ruská ruleta - ať vybereš kterýkoliv, je to cesta ke zklamání. Tedy v případě, že přecházíš ze starého nevyhovujícího kompaktu asi ne hned, ale časem takřka určitě.
1100D je jako adept do soutěže o nejhorší zrcadlovku současnosti, je okradená kde to jen šlo, hledáčkem počínaje a rychlostí sériového snímání konče.
D3100 je dost obdobná hrůza, jen v podání Nikonu.
550D je na tom o něco lépe, alespoň v některých ohledech.

Největším problémem při pořízení foťáku téhle úrovně jsou .. jak jinak než objektivy.
Cokoliv označené 18-55 je šrot, ať už od Nikonu nebo Canonu (nedivil bych se, kdyby to pro obě značky dělala stejná parta Číňanů, vzhledem k tomu hovadnému provedení manuálního ostření).
Situace není o moc lepší ani u dalších objektivů v nižší cenové hranici (pod 10-15 tisíc).
K dispozici jsou kousky i od dalších výrobců, než je jen Canon a Nikon - Sigma, Tamron a Tokina. Kvalita je ve většině případů nevalná a jako bonus je velmi častá i variabilita kvality mezi jednotlivými kusy což z nákupu dělá něco jako loterii.

Nemám nejmenší ponětí, jak je to ve Švýcarsku s bazary, ale možná by stálo za to se mrknout, jestli se někde v okolí nenabízí třeba Nikon D90 (nebo jiný trošku decentní foťák) za dobrou cenu, a k němu třeba ten 18-105.. (je to o něco menší zlo než 18-55 a má větší rozsah). Určitě je to lepší investice, než do momentálně vybraných modelů. 8-P
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 8. 2011 23:06

Presne ta D90 s 18-105 co spominas je v jeho "zozname z mediamarktu" za 879 euro.
A nova .. teda este nema vycvakanu uzavierku
(aj ked nemal by byt ani problem z bazaru, D90 by mala dost vydrzat).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 3. 8. 2011 08:55

Já bych to napsal takto:

Amatéři řeší foťák, profíci sklo a mistři světlo :-D

Dokud nehodláš tisknout svoje fotografie na formáty v řádech metrů, tak bych ty skla tak neprožíval. 18-55 vs. 18-105 rozhodně nevyznívá tak, že ty první jsou naprostý odpad. To je samozřejmě nesmysl. Spíš je tam zajímavější rozsah ohnisek. Na druhou stranu - na to co chceš fotit ty, je těch 18-55 v základu akorát.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 8. 2011 09:31

stekli:
Mám Nikon D300. Ovšem to, v čem je lepší, než ty levnější modely, se vůbec netýká kvality obrazu, ale spíše schopnosti ten záběr vůbec pořídit v obtížných podmínkách, kdy jde o pohotovost, rychlost a přesnost zaostření, možnost rychle přepínat režimy, co nejlépe vidět detaily záběru ve velkém hledáčku a podobně. Pokud namíříš třeba podstatně levnějšího Nikona D5000 na stejný záběr krajiny s vysokým clonovým číslem, kdy je absolutní přesnost zaostření zcela nepodstatná, tak uděláš tu samou fotku.
Vyšší a dražší modely jsou o rychlosti a kvalitě a pohodlnosti ovládání. Samozřejmě také o vyšší pravděpodobnosti dlouhé životnosti při náročnějším používání, alespoň u těch součástek, které se liší.
Levná zrcadlovka je více malá krabička automaticky dělající hezké fotky, zatímco drahá zrcadlovka je více kvalitně vymyšlený pracovní nástroj zkušeného fotografa, kterého poslouchá a dělá rychle a přesně to, co fotograf chce, protože fotograf to ví lépe, než automaticka, co je pro něj osobně v danou chvíli ideální.
Objektiv bych dopotučil minimálně 18-105 VR. Já osobně preferuji 16-85 VR, protože široké ohnisko 16mm považuji za hodně důležité a hodně jej využívám. Také má 16-85 VR vyrovnanější výkon, nižší aberaci, nižší geometrické zkreslení a výkonnější stabilizaci. Ale cenový rozdíl je nezanedbatelný.
Za hodně podstatnou součást považuji i Nikon Capture NX2 a fotografování do RAWu, ale cena toho software většinu lidí odradí. Nicméně naprosto zásadní věc pro většinu fotek je možnost až u PC s kvalitním monitorem doladit vyvážení bílé do studena nebo do tepla podle nálady fotky, doladit jas a kontrast z RAWu a velmi často optimálně prosvětlit stíny, které každý digitál ztmaví oproti vnímání lidského zraku. No a lokální doladění Control Points je něco, bez čeho si už neumím úpravy fotek ani představit. Nicméně je toho moc najednou a doporučuji fotit NEF + JPEG současně, zatím použít JPEGy a RAWy uložit a až to budeš umět, tak se k tomu třeba i za pár let vrátíš a zjistíš, jaký máš schovaný poklad!
FotoABC
Návštěvník

Další stránka