Přechod z 20D na 7D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jurabike 24. 7. 2011 09:29

Na podzim mi umřela po 5letech a 60 000 expozicích závěrka na 20D.Jelikož tou dobou nebyly finance na nové tělo a potřeboval jsem ještě přes podzim fotit,takže jsem podstoupil opravu 4500.-kč v AW foto.A teď skoro po roce se zamýšlím,že by byl čas nahradit něčím novějším,co bude mít větší výdrž,odolnost (dost často focení bez kompromisů) a rychlost a také trochu víc těch MPx,protože dost často dělám ořezy a i z toho 12Mpx kompaktu co mám doma se ořezy dělaj líp než z 8Mpx :-D

Přemýšlím,ale jestli jít do 7Dčka,které je na trhu už přes 2 roky,a za ty 2roky například 600D má nové funkce,které jsou opět o kus dál (live view,odklápěcí display..).A Canon většinou po 2letech uvádí nové modely,navíc přes zimu moc nefotím :(

Takže co rádíte,má přijít nějaká Canon 8D? Nerad bych teď kupoval a za půl roku viděl jak cena 7Dčka,které padne třeba pak o 30%dolů :( Cena toho 7Dčka dlouhou dobu drží kolem 32000 :( a z ebaye nové se moc nevyplatí posílat,rozídl pár tisícovek (dan,clo).

Ta 20Dčka už je neprodejná :( i když má novou závěrku s zárukou,byl by to vyloženě prodej opraveného plně funkčního :(

Počkat na 8D?
jurabike
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 7. 2011 11:00

Než 600D, tak raděli 60D a než 60D, tak raděli 7D :-) To je těžká věc. Všechny 3 mají téměř stejný obrazový výstup. Liší s v odolnosti, rychlosti, autofokusu, ovladetolnosti, držení a možnostem nastavení. A samozřejmě cenou. Pokud jsi srostlí s 20D, u 600D budeš platak, jak se blbě oproti 20D drží. Je prostě o kus menší. 60D je velikostně +- to samé, co 20D, pouze není vyrobená celá s hořčíku, ale kombnace plast hořčím. Jak 600D, tak 60D nejsou utěsněny proti prachu a vodě. 7D ano a je ve všem někde uplně jinde, než oba levnější modely.
Volil bych podle peněz, kolik můžeš dát. Pokud jsou, tak 7D je jasná volba, stáří se neboj a cena o 30% dolů určitě nepůjde. Pokud je jich méně a nevyužiješ kvalit těla 7D, tak klidně 60D. Ale ani s 600D neuděláš chybu, pro amatéra stačí bohatě.
A jestli Ti stačí 20D, tak si ji klidně nech a foť s ní dál. Alespoň využiješ peněz za opravu. Ani dneska to ještě není špatný foťák.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 24. 7. 2011 11:09

Mne sa prave 60D drzi kvoli tvarovaniu lepsie, nez troska vacsie modely 40D/50D.
Canon EOS 20D je mensi fotoaparat, ako sucasny EOS 60D (!)
Polepsis si v prakticky kazdom parametre, ktory sa tyka fotenia (lepsia rychlost, zaostrovanie, hladacik, vyklopny a otocny LCD, neporovnatelne lepsi obraz, bezdrotove blesky, lepsie funkcie a nastavenia fotaku...), telo EOS 60D je narozdiel od stareho 20D utesnene proti vode a prachu (rovnako, ako napr. EOS 50D). Canon 60D ma aj vyssiu vydrz na baterie...
Zhorsenie nastane len v ovladani hornych tlacidiel, kde zmizlo vyvazenie bielej.

7D ide v tomto este dalej, no je asi o 40% drahsi, takze rozdiely su uplne adekvatne cene...

Porovnanie: http://www.dpreview.com/products/compar ... =ascending
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 7. 2011 11:35

Nejsem si jistý na 100%, ale řekl bych, že 60D není utěsněná proti prachu a vodě. Poslední utěsněná XXD řady byla 50D, pak až 7D
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jurabike 24. 7. 2011 11:38

Odnrej: díky za porovnání,delší dobu už nad tím taky bádám,jen prostě si říkám,že 7D je na trhu už přes dva roky,že jestli Canon chce udržet krok s Nikon toutou řadou,že jestli letos neuvede v xD řadě model,že trochu ztratí...

oldbas:taky mám pocit,že 60D je spíš šitá horkou jehlou :( z Oehlingu mám přímo vyjádření: Zvlášť, pokud vaším požadavkem je i opravdu zvýšená odolnost, tak bych EOS 60D vypustil z kandidátů.
jurabike
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 24. 7. 2011 11:59

jurabike: Canon 7D byl reakcí na Nikon D300(s), což je de facto D200, tedy konkurent canonu 20D. Jak vidíš, v profi a poloprofi segmantu foťáky tak rychle nestárnou. Že je 7D na světě 2 roky ničemu nevadí. 5D mkII je tady 3 roky a taky je to pořád skvělěj foťák. 7D mkII Canon tento rok určitě neuvede, pravděpodobnější je léto 2012 s dostupností na konci roku 2012, nebo začátkem roku 2013. Opravdu se Vám chce tak dlouho čekat? Záleží také na tom, jak moc je pro Vás 20D limitující.

60D je osekaná 7D. Určitě bych neřekl, že je to foťák šitý horkou jehlou, nebo že je na něm něco nedodělaného. Je to foťák skvělej, ale pokud přecházíte z 20D a jde Vám především o odolnost a rychlost, tak Vám 60D stačit nebude. Ostřící body je možné nastavit joystickem na zadní straně, což je daleko rychlejší způsob, než "stiskni jedno tlačítko+otoč kolečkem" na 600D, na druhou stranu 9-ti směrný volič na 20D, ... a 7D je daleko rychlejší a komfortnější. Asi budu 60D kupovat pro přítelkyni, ale pro Vás by se asi jednalo o šetření na špatném místě, nota bene když Vám foťák vydrží následujících 6 let.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 7. 2011 12:01

Ono to s tou odolností nebude tak špatné. Oehling chce jednoznačně prodat 7D :-), proto 60D nedoporučuji. V našich zeměpisných šířkách a délkách je 60D při lidském zacházení odolná až až. Ale jde o prostředí, kde se fotí. Takový motokros na suché trati je pro netěsný aparát pohroma. Takže pokud pravidelně nenavštěvujete Afriku, nebo deštné pralesy jížní Ameriky, dude to v pohodě.
Ale staré pravidlo říká "lepší mít a nevyužít, než nemít a občas postrádat"
Kdybych byl lepší fotograf, bez debat beru 7D. Ale mě stačí 450D :-)
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 24. 7. 2011 12:01

oldbas - Mám stejný názor, 60D má tělo v těchto parametrech horší než 40/50D. Na materiálech se šetřilo více.

jurabike - 7D podle mě nemá chybu. Je jedno jak dlouho je na trhu.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 24. 7. 2011 12:26

Telo 60D je naozaj velmi kvalitne - cas to len potvrdi. Utesnenim a pevnostou je zhodne s 40D/50D - iny je len vonkajsi material a velkost (v prospech 60D je zasa lepsie tvarovanie tela) - urcite je ale lepsie ako 20D (ten ma telo mensie, troska horsie sa drzi a nie je utesnene - aj ked to nikdy nikomu ani v dazdi nevadilo)
7D ide v tomto omnoho dalej - idealne sadne do ruky, ma este lepsi hladacik, prisposobenie a rychlost je na urovni profi strojov tipu EOS 1D MkII... Nastupca pride zrejme s prichodom novsieho Nikonu D400, kedze ho na trhu zatial nic neohrozuje...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 24. 7. 2011 14:27

Nevim jak může někdo nefotit přes zimu. :)

20D jde bez potíží prodat, pro začátečníky je to fajn foťák.

Osobně asi 60D, kvůli váze, ergonomii... a hlavně výklopnému displayi. Doufam, že tenhle display bude někdy i v 5D a 1D řadě. Myslim, že obzvlášť videografové by to u 5DMK3 ocenili.

Plast.. on je plast a plast, pokud je to tvrdej ABS, tak je to občas lepší než kov, neb trošku pruží. A asi se to pak i snáze utěsňuje. Neměl bych až takové obavy, jen ten pocit v ruce je trošku odlišnej od 7D (7D se v podstatě v ruce moc neliší od 5D).

Mpix máš stejné, akorát AF je myslim odlišný, zase 60D myslim lépe ostří přes LiveView (tuším nejlíp ze všech Canonů aktuálně). Jak psal Ondrej, taky si myslim, že čas potvrdí, že 60D je dobrý foťák.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jurabike 26. 7. 2011 20:16

jan cerbak: no co sem se díval na fora tak C7D mark 2 vypadá opravdu na podzim 2012.to znamená minimálně rok a půl :( přeci jen příští rok je Photokina,i když Canon to asi na ni nezaměří

60D už je z kola venku,ta odolnost a životnost závěrky je momentálěn pro mne na prvním místě a rozdíl 10 000.-kč vzhledem k lepším parametrům (rychlost sekvencí,odolnost) jednoznačně 7D.

Z mé strany je to investice na dalších cca 5let,foťák se mi defacto na focení vrátí za nějaké 2-3roky.

Fotím hodně v prachu,dešti,bahně :( i když 20D už několikrát slušně zmokla,prachu odnesla,že by ji člověk málem nepoznal a přesto s novou závěrkou jede jak nová...

Co sem zištoval e-shopy,tak 7D začíná být nedostatkové :( někteří už ji nemohou sehnat,a kde mají tak za vytlačenou cenu nad 34000 :(

Co jsem četl rozdíly na webu tak mezi 7D a xxxD a XD řadou jsou jednak velké rozídly v odšumění a rychlosti AF,máte s tím někdo praktické zkušenosti? Příp obrazovou kvalitou?
jurabike
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Poltergeist 27. 7. 2011 12:04

přesně, v nadpisu to máte krásně napsané, pokud jste byl majitelem C. 20 D, tak sice si polepšíte čimkoliv novým, ale technicky vzato byste měl pokračovat jedině na 7D, to je nástupce toho vašeho (a 30d, 40D ..) v dané třídě, 60 D je o třídu níže (přestože všechny nový Canony maji v sobě jeden a ten samý chip)
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 27. 7. 2011 20:57

7D by měl mít nejrychlejší AF (kromě 1D řady), jinak odšumování mi přišlo podobné, ale je fakt, že 7D zachovává víc detailů než zbytek.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jurabike 27. 7. 2011 21:00

jak je to se zárukou,když se foťák kupuje na SR?
Případně dani? Dá se odpočítat SR daň a tu zaplatit česká?
jurabike
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 27. 7. 2011 21:21

No, ještě krom středového bodu 5DmkII? :) Ostatní jsou u něj tragédie, ale středovej mi přišel teda lepší než jakýkoliv u 7D.

záruka celosvětová je rok, jinak by měla platit ta slovenská.
karmy
Návštěvník

Další stránka