Upgrade z EOS 50D na?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod obrbaz 3. 7. 2011 22:40

Poohlížím se po nové technice a potřeboval bych poradit. Nyní vlastním EOS 50D s objektivy tamron 17-50 f2,8 VC (budu ho v budoucnu nahrazovat něčím od canonu), canon 70-200 f4L. Fotím převážně akce v klubech i mimo ně a sport (rally, MTB, motocross apod). Nezřídka se stane že potřebuju ve sportu zmrazit pohyb a v horšim počasí (třeba na rally bohemia za deště se stínem od stromů) je to problém kvuli šumu. Mám v oku 7D (u které ale si nejsem jist jestly si pomužu v otázce ISO) nebo 5D mark II který sice skoro nešumí i na velké hodnoty iso ale není moc vhodný na sport (sport převážně fotím teleobjektivem a přepočet je pro mě výhodou). Asi nejlepší variantou je 1D mark IV jenže je cenově moc vzdálen od těchto dvou těl. ještě by v úvahu připadalo nějaký starší kousek 1D (mark III) pokud se dá sehnat z bazaru za rozuměnší cenu než nový 1D mark IV.
obrbaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 7. 2011 23:15

7D určite nie - upgrade podľa mňa nestojí za tie peniaze (z nižšieho modelu by sa dalo nad tým uvažovať).... skôr 5D MkII (výrazný skok v obraze, ale foťák je to dosť pomalý a nevhodný na akciu + crop je v tomto prípade skôr na škodu).... ideál je 1D MkIV, no to už je dosť drahé. Pri tom, čo fotíš (akcia za prijateľného svetla) by sa ti hodil najlepšie nový objektív 70-200/2,8 (ideálne posledná verzia IS II)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 7. 2011 23:52

Ten 1D Mark III je dobrá volba, případně Mark II N, pokud by nebyly peníze. Ten mpix rozdíl neni moc velký a MK2 fotí též dost rychle. Ještě by asi šla 1DsMK2 (která jde dobře odšumovat, díky slušné porci Mpix), ale fotí dost pomaleji, nevim jestli by ti 4 FPS stačily. Plus bys měl veškeré objektivy o dost "kratší" protože je to full-frame a ne 1.3x crop.

On stejně přechod z 1.6x na 1.3x bude znát, ale není to až tak moc oproti skoku z 1.6x na full-frame.

Nicméně všechno tohle bude dost slušnej kvalitativní skok směrem nahoru. Teda kromě mpix, ale ono záleží i na kvalitě těch pixelů, že.. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DUDISKO 4. 7. 2011 08:20

chcel som niečo poradiť, ale v profi triede moc nechodím - a nefotil som..

ale čo som chcel povedať - na telo by som sa moc nezameriaval (zdá sa mi že už je skoro spotrebák - vývoj ide rýchlo vpred) ale ak, tak by som počkal na 5DMARK 3
viem.. nič konkrétne zo skúseností ti asi nepoviem, ale - iso bude minimálne tak dobré ako 2ka a má sa dosť zrýchiť + kvalitné telo a spracovanie.. jasná voľba.. (ak to nebude moc drahé)

inak krop - ak ti nevadilo ohnisko doteraz tak, nebude ani po tom..
každý vraví o crope ako o tom že sa ti predlžuje ohnisko, ale je to skutočne tak??? ohnisko podľa mňa je rovnaké akurát FF ti zoberie do záberu viac a preto sa javí, že menší čip ti predlžuje ohnisko.. nie - on iby vyreže s FF ten stred - teda na FF je to isté a trochu dookola naviac.. čo sa môže niekedy v miestnosti hodiť :) .. (ale to je len môj názor, a môžem sa mýliť, keďže jeden dakedy dávno napísal (a prečo pochybovať a uvažovať) že ohnisko sa predlžuje tak to všetci tak berú, že..)

inak máme rovnakú výbavu (až na to telo (ja 60D)).. zdá sa mi že ten tamron na FF asi nebude.. ale, chceš upgrade - tak je to jedno.. aj keď náhrada sa za rozumný peniaz sa bude ťažko zháňať ..

záverom: ak ti nebudú vyhovovať riešenia skúsenejších (čo s tými mašinkami fotia) čo tak pouvažovať a počkať na tú 3jku?!?
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 7. 2011 10:32

To vie kazdy, ze ide iba o vyrez... no pri sporte je to casto rozdiel medzi dobrou (pouzitelnou) fotkou a niecim, co musis zahodit (profi Nikonaci musia pouzivat extremn skla, lebo z 12Mpx toho moc nevyrezu) - rozdiel v tomto je medzi APSC a FF priam extremny - hlavne tam, kde sa uz nemozes viac priblizit (auta, futbal, hokej, atletika, volejbal...). FF ma ale vyhodu v mensich priestoroch a na reportaze, kde je vyrazne lepsie vyuzitelny (ma aj atraktivnejsi obraz). Na telo sa zatial vykasli - sucasne modely nie su tak vyrazny upgrade, aby za tie peniaze staly = radsej pol roka az rok pockaj na novsie verzie.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 4. 7. 2011 11:46

jo.. vlastne súhlas

to Ondrej..
veru nevie.. som s tým vyrukoval na takom pohodovom servry u nás a predstav si, som bol jediný za tupca :)

inak fakt by som investoval (ak máš a nevieš čo s šušňami) do 70-200 2,8 IS USM II a máš na 20 rokov pokoj s dokonalou kresbou na najnižších clonách a k tomu ešte konvertor 1,4.. ( a MRK3 )
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obrbaz 6. 7. 2011 00:20

Nad výměnou 70-200 f4 za f2,8 jsem už přemýšlel ale bez IS, je tam až moc velký rozdíl v ceně >:-(
obrbaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Baki 12. 7. 2011 09:03

Trochu se to týká i tohoto tématu:
A chtěl jsme se zeptat, co by jste doporučili na portréty a noční koncerty? V současné době mám 400D, která mi příjde že šumí i při ISO100 a doufám že tak za rok upgraduju. Zatím rád fotím portréty, ale chtěl bych i nějaký ten koncert. Docela se to dá s 50/1.8. Budu kupovat něco staršího (v té době), takže budu mít na výběr ze současných.
Bylo by lepší 5D MII+17-40/4L (a později něco světlejšího) nebo 60D+17-55 f/2,8 USM IS. Jedná se mi hodně o šum(v tom cítím teď největší omezení ... plus mi vadí i těch 10MPix) a samozřejmě i finální kvalitu.
Díky
Baki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 12. 7. 2011 10:55

baki
asi robíš niečo špatne keď ti 100ka šumí..

bral by som na 5D MARK (šum má riešený super) ale to sklo asi nee na portréty skôr Canon EF 85mm f/1.8 USM
alebo 5D MARK + c 50 1,4 - moja vysnívaná kombinácia :-)

tá 1,8 nie je moc dobré sklíčko.. (osobná skúsenosť - možno niekomu vyhovuje)

ak máš viac bubákov tak počkaj na 5D MARK 3

sám mám 60D a šum nie je žiadny problém ani na 1600.. a k tomu mám 18-50 2,8 nestabilizovaný od tamrona - a spokojnosť
od canonu je trochu lepší ale 3 krát drahší :(

na tie koncerty s pod pódia je to tiež dobrá voľba..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 12. 7. 2011 11:21

Na ISO 100 může 400D trošku šumět (SNR je 37 dB). Ale problém je spíš v tom, že Canon kompenzuje nedostatek světelnosti objektivů tím, že prostě trošku boostne ISO.

A APS-C sensory maj úbytek světelnosti samy o sobě. Takže i pokud má objektiv f2.8 tak přenos je přinejlepším T3.2 a u APS-C může taky klidně být T3.6 - T4 (což je prakticky na úrovni 3.5), mno a aby to vypadalo, že to má furt f2.8 tak se buď zvedne ISO, nebo zesvětlí digitálně obraz. Uživatel si toho přece nevšimne.. :D

Takže mu to může šumět.. Pokud neni SNR nad 38 dB, tak je šum obvykle trošku vidět. Samo jestli fotí do JPEG tak je to zabité. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Baki 12. 7. 2011 12:02

Možná to je tím, že pod drobnohledem se dívám jen na rawy, které jsou takovými šuměnkami, pokud se s nimi něco neudělá.

Co se týče 50/1.8 tak na portréty mám většinou zacloněno na 2.8, ale koncert klidně i těch 1.8. Objektiv to není nejlepší, ale cena/výkon nejlepší. Jistě, raději bych sigmu 50/1.4, ale to jsme zase někde jinde.

Jinak peněz moc není, chci postupně šetřit tak uvidím jak to půjde. Určitě ale nebudu kupovat nový 5d MIII (budu doufat ve zlevnění MII :) )
Baki
Návštěvník