D5100 foto - video

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PaKlíč 26. 5. 2011 14:25

Vážení čtenáři a diskutující, tohle bude trochu delší čtení protože nejsem schopný napsat do jedné věty všechno co se mi honí hlavou. Takže to bude trochu těžkopádnější.

Chystám se pustit do světa svou starou dobrou D60 a koupit něco novějšího hlavně s možností natáčet video. (narodil se mi syn a některé památečné okamžiky bych chtěl mít i natočené, jinak bych si D60tku ještě ponechal)
Focení zůstane primární a semo tamo natočím home video ale když už, tak bych rád aby to bylo koukatelné.

Jako první se nabízí koupě D5100 (D7000 je na mne moc drahá a D90 po které jsem dříve pošilhával jsem kvůli neodladěnému videu z výběru s těžkým srdcem vyřadil)
Viděl jsem spoustu videí z D5100 a jsem trochu v rozpacích z rozstřesenosti záběrů. Pokud je natáčené video ze stativu nebo pomoci nějakého steady systému tak je to bomba ale při natáčení z ruky je to napováženou.
A tady si říkám je to rukama natáčejícího nebo použil nestabilizované sklo? A tady je má nejdůležitěší otázka jak težké je z ruky s D5100 natočit neroztřesené video? Díval jsem se po konkurenci a videa z A33 vypadají mnohem kultivovaněji a nejsou z ruky tak roztřesené a má bonus - funkční automatické zaostřování.

Do rozhodování o výběru ještě vstupuje moje ambice mít světelnější základní zoom objektiv. Nyní mám 18-105mm a 35mm 1.8f a v interiéru se dá fotit většinou z 18-105 jen s bleskem a ikdyž mám SB600 tak bléskat miminu do očí není moc dobré. Proto mám už dva měsíce nasazený jen 35mm objektiv který je na toto mnohem lepší a jsem s ním spokojený. Má jen jednu chybu a to že do interiéru by se hodilo i kratší ohnisko.
Proto bych chtěl 18-105 vyměnit za Tamron SP 17-50 mm F 2,8 a delší ohnisko se kterým bych fotil venku pokryl Tamronem SP AF 70-300mm F4-5,6 Di VC USD. 35mm bych si zatím nechal a odzkoušel si zda by ji nový úplně nahradil nový tamron nebo ne.

No dále mi vrtá v hlavě myšlenka - co takhle přejít na SONY A33, když už chci změnit i objektivy? A33 v podstatě má vše co potřebuji ale v ten elektronický hledáček moc nevěřím (budu se muset na něj zajít podívat)
No a přiznám se že jsem Nikonista a po canonu jsem nepřemýšlel ani sekundu ale kupodivu k sony takovou averzi necítím. Přeci jen čipy má nikon od sony jesli se nepletu.

Nevím jestli k mému rohodování někdo něco napíše stejně to bude na mne ale pokud máte chuť neco k mým uvahám napsat sem s tím.
Momentlně jsem nakloněný zůstat u nikonu. bylo by to jednodušší a přecejen nikon je nikon :) ikdyž to stejně všechno vyrábějí kluci šikmoocí.

Když to teda vlastně nakonec shrnu: je video z D5100 použitelné? Nedělám blbost s výměnou těch objektivů? Zkoušel nekdo natáčet video s některým z nich? Nepřejít k sony A33?

Pokud se někdo pročetl až sem tak mu přeji hezké den.
PaKlíč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 26. 5. 2011 14:50

Já sem sice Canonista tělem i duší (jen do okamžiku, kdy Pentax vydá full-frame s videem min. na úrovni 7D), ale s videem na DSLR mám určité zkušenosti (používám foťák 50/50 video/focení) a myslím že to platí obecně o jakékoliv DSLR:

1) vždy používám hrudní opěrku - bez toho bych nic nenatočil
2) stabilizace je pro video dobrá údajně pro potlačení rolling-shutter efektu, ale mně hrozně vadí její hluk, takže jí mám vypnutou - o jejím účinku navíc trochu pochybuji, protože stabilizace je určena pro focení a ne pro natáčení
3) Sony A33 má sice vynikající ostření, ale je to vyváženo faktickou nemožností cokoliv kloudného u videa nastavit - funguje skoro v plném automatu

Tedy z ruky bych nic netočil a u Sony zvážil, zda-li mi to ostření stojí za trable když se automatika zrovna netrefí s expozicí.

No a je ještě třetí cesta: koupit videokameru a D60 si nechat :-))
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mick8 26. 5. 2011 16:46

Asi bych se taky příkláněl k nějakému dalšímu stroji, jakou je menší kamera. Chápu, že nechcete tahat dva stroje, chcete to mít hned připravané, ale to video... je to takové na akutní potřebu, ale asi ne na pořádné natáčení, že bych kvůli tomu záměrně zahodil kameru...
Díky všem schopným diskuze!!!
Umění fotit není schopnost zachytit co vidím, nýbrž to co nevidíme :-)
mick8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 26. 5. 2011 22:18

souhlas s mickem8, zrcadlovka na video je na vyhrání si, ale točit na to malého je něco co se těžko plánuje.. Jinak Tamron 17-50/2.8 je fajn, jen bude pomaleji ostřit a zpracováním si pohoršíš. Stejně tak Tamron 70-300VC, u toho jsem ale zaslechnul že s ním Nikony špatně exponují, to bych si pohledal.. Jen doslech, tak nevím. S bleskem o strop myslíš že by to malému vadilo? Třeba i na vyšší ISO a nižší výkon blesku.. Já blýskal půlročního bratránka v pohodě a strejda ho fotil s bleskem (na mobilu) už odmalička.. Tak si nemyslím že by to byl problém.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 26. 5. 2011 23:15

Souhlas s předřečníky, zrcadlovka má dobré (až výborné, záleží, jaké má kdo měřítko) video pokud k ní máš další příslušenství - stativ, nebo aspoň opěrku. Na takové to "malé domácí natáčení" ale moc vhodná není.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PaKlíč 27. 5. 2011 12:03

Kdybych zapřemýšlel nad kamerou, dostal bych se k cenové hladině kolem 10tis. kde mají kamery opt. stabilizaci a vypadají spolehlivě. A to bych za samotnou kameru fakt nedal. Považoval bych to za vyhozené peníze. To už je pro mně přijatelnější si pořídit nějakou opěrku (ikdyž teď nemám šajn jakou). Jak je v tomhle směru použitelný monopod?
PaKlíč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 27. 5. 2011 13:50

A pořídit kapesní kompakt se slušným videem a stabilizací? D5100 si hodně polepšíš, ale bojím se že nebudeš spokojen s praktičností toho videa. S tím monopodem atp ti musí poradit lidi co s tím mají zkušenosti
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 27. 5. 2011 16:58

Monopod radši ne. Ten je na focení a ne na dokument.

Zkus se podívat na internetu po něčem podobném:
http://www.digikamery.cz/katalog-424-Ramenni-operka-USA

Těch 1000 Kč je trochu přehnaná cena. Vím že to dělají v Polsku a nákupní cena je tak 300-400 Kč.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod adaptec 28. 5. 2011 08:16

ja by na rozdiel od ostatných samostatnú kameru nekupoval. Taktiež používam na natáčanie dcérky Nikon D5000 a je to plne postačujúce. (na 100fotiek pripadne 1 kratučké video). Nikoho nebavia siahodlhé videá ako malá lozí kilometre. Takže tak či tak príde na rad strihanie a 90 percent záberov je preč. Samozrejme bude problém s 35mm kde nemáš stabilizáciu tak tam bude najlepšie použiť statív, ale získaš nádherný bokeh na videu.

V interiéry rieši blesk do stropu nedostatok svetla pre (18-105), ak by si išiel do D7000 a použil existujúce objektívy, mohol by si použiť aj vyššie ISO ako teraz (800++) aspoň podľa testov.
pc:Lenovo R500, Core2Duo P8400,4GB DDR3,15,4" LCD 1680x1050, Radeon 3470 128MB,Vista Business 32bit, 22"LCD Lenovo 220x 1920x1200

foto:Nikon D5000,Nikkor 18-105mm, Nikkor 35mm/1.8G AF-S, SB400
adaptec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 28. 5. 2011 09:05

Další možnost je ex-post stabilizace v počítači. Tohle je originální video natočené D7000 + Tamron 17-50mm f/2.8 (bez stabilizace) z natažených rukou: http://www.youtube.com/watch?v=zYzRZijM3k8. A tohle verze, stabilizovaná editorem YouTube s nejnižší úrovní stabilizace: http://www.youtube.com/watch?v=PoMf1P2CTmE. Samozřejmě není nutno stabilizovat YouTube, stabilizaci umí i normální video editory.

A když už jsme v těch videích, tohle je stejná kombinace, bez stabilizace, natočené s lokty opřenými o kolena: http://www.youtube.com/watch?v=whN9X0jLgUM&feature=related
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mick8 28. 5. 2011 10:32

lemming: To je tedy opravdu rozdíl....
V tom případě bych se asi jednomu stroji nebránil, pokud to jde takto "dostabilizovat" v pc. Ono je zase rychlejší mít jeden a nepřehazovat, zbytečná škoda momentů.
Jinak pro jistotu bych se tedy raději mrknul po něčem co tu dával Vierzbowski. Vypadá to dobře, použitelně a asi to bude lepší než se všude nosit se stativem, ale to rozhodně vyzkoušejte někde na prodejně, jestli Ti to bude vyhovovat a porovnat se stativem...stativ mi přijde na natáčení prcka takový omezující a těžkopádný, případně ten monopod, s tím se lépe manipuluje, přenáší. Protože předpokládám, že nebudeš filmovat jen jak staví kostičky, ale i krůčky, běh atd, což s velkým stativem mi přijde trochu neohrabané.
Jinak d5100 na video nevypadá zle... má to i zajímavé režimy.
Pokud tedy chceš jeden přístroj, tak máš asi jasno :-) Pokud bys ale chtěl opravdu kvalitní video, tak kamera by byla lepší, to je jasné.
A jestli to bud sony nebo nikon, tak to je asi jedno...oba mají stejné čipy, které budou asi trpět na hot pix při natáčení. Nevím tedy přesně jak na tom je d5100, ale u d7000 si na to občas lidi stěžovali a jelikož mají stejný čip, tak... Ale nevím jak je to nyní. Vydali aktualizaci softu, tak se to možná vyřešilo. To Ti musí říci někdo kdo jej má, jen jsem to chtěl říci, kdyby si to přečetl někdo s tím foto, tak aby se vyjádřil, jak na tom ted jsou.
mick8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 28. 5. 2011 12:07

mick8: Výše uvedená videa jsou z (mé) D7000 - a žádných hotpixelů jsem si nevšiml ;-)

Jinak ta stabilizace možná je, samozřejmě trochu na úkor technické kvality / ohniska (obraz je trochu ořezaný), tj. musí se to točit na o něco širší ohnisko.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mick8 28. 5. 2011 12:32

lemming: Jasně, já neříkám, že to tak má každý... jen jsem to chtěl říci, aby se kdyžtak nelekl majitel a věděl, že se to může stát :-) Dost lidí už píše, že je to vyřešené, takže tím jenom lépe :-)
mick8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PaKlíč 28. 5. 2011 20:10

Děkuji za rady. To že youtube má stabilizaci v editoru jsem vlastně někde zaslechl a jak tak koukám, tak to vypadá použitelně. Momentálně přemýšlím v čem budu vlastně stříhat ale jak budu mít trochu času tak vyzkouším pár nejznámějších programů a vyhraje ten který mi nejvíc sedne.
PaKlíč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pali55 28. 5. 2011 21:02

Ak mozem poradit ,skuste medzi prvymi Cyberlink Power Director 9 -vyborny soft.Medzi inym zvlada dobre aj stabilizaciu.Je rychly.

http://www.cyberlink.com/products/powerdirector/overview_en_US.html

http://www.sw.cz/digitalni-video/uprava-videa/cyberlink-powerdirector-9-ultra-upgrade/?origin=heureka
pali55
Návštěvník

Další stránka