Chystám se pustit do světa svou starou dobrou D60 a koupit něco novějšího hlavně s možností natáčet video. (narodil se mi syn a některé památečné okamžiky bych chtěl mít i natočené, jinak bych si D60tku ještě ponechal)
Focení zůstane primární a semo tamo natočím home video ale když už, tak bych rád aby to bylo koukatelné.
Jako první se nabízí koupě D5100 (D7000 je na mne moc drahá a D90 po které jsem dříve pošilhával jsem kvůli neodladěnému videu z výběru s těžkým srdcem vyřadil)
Viděl jsem spoustu videí z D5100 a jsem trochu v rozpacích z rozstřesenosti záběrů. Pokud je natáčené video ze stativu nebo pomoci nějakého steady systému tak je to bomba ale při natáčení z ruky je to napováženou.
A tady si říkám je to rukama natáčejícího nebo použil nestabilizované sklo? A tady je má nejdůležitěší otázka jak težké je z ruky s D5100 natočit neroztřesené video? Díval jsem se po konkurenci a videa z A33 vypadají mnohem kultivovaněji a nejsou z ruky tak roztřesené a má bonus - funkční automatické zaostřování.
Do rozhodování o výběru ještě vstupuje moje ambice mít světelnější základní zoom objektiv. Nyní mám 18-105mm a 35mm 1.8f a v interiéru se dá fotit většinou z 18-105 jen s bleskem a ikdyž mám SB600 tak bléskat miminu do očí není moc dobré. Proto mám už dva měsíce nasazený jen 35mm objektiv který je na toto mnohem lepší a jsem s ním spokojený. Má jen jednu chybu a to že do interiéru by se hodilo i kratší ohnisko.
Proto bych chtěl 18-105 vyměnit za Tamron SP 17-50 mm F 2,8 a delší ohnisko se kterým bych fotil venku pokryl Tamronem SP AF 70-300mm F4-5,6 Di VC USD. 35mm bych si zatím nechal a odzkoušel si zda by ji nový úplně nahradil nový tamron nebo ne.
No dále mi vrtá v hlavě myšlenka - co takhle přejít na SONY A33, když už chci změnit i objektivy? A33 v podstatě má vše co potřebuji ale v ten elektronický hledáček moc nevěřím (budu se muset na něj zajít podívat)
No a přiznám se že jsem Nikonista a po canonu jsem nepřemýšlel ani sekundu ale kupodivu k sony takovou averzi necítím. Přeci jen čipy má nikon od sony jesli se nepletu.
Nevím jestli k mému rohodování někdo něco napíše stejně to bude na mne ale pokud máte chuť neco k mým uvahám napsat sem s tím.
Momentlně jsem nakloněný zůstat u nikonu. bylo by to jednodušší a přecejen nikon je nikon

Když to teda vlastně nakonec shrnu: je video z D5100 použitelné? Nedělám blbost s výměnou těch objektivů? Zkoušel nekdo natáčet video s některým z nich? Nepřejít k sony A33?
Pokud se někdo pročetl až sem tak mu přeji hezké den.