Test autofokusů

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 11. 4. 2011 13:25

V neděli 17.4. se v ZOO v Plzni bude konat testování autofokusů fotoaparátů a objektivů na letovkách dravců v protipohybu při kontinuálním ostření se sériovým snímáním a obrazových výstupů na zvířatech venku i uvnitř v pavilónech za nedostatečného světla.
Pokud by se akce hodlalo zúčastnit dostatečné množství fotografů, byla mně zatím nezávazně přislíbena účast jednoho z prodejců, který by mohl testovanou výbavu obohatit o zajímavé objektivy a těla.
Z výsledků vytvoříme společný Web, vliv "rukou" se pokusíme co nejvíce eliminovat společnou dohodnutou metodikou, opakováním atd., nicméně dodržení žádné laboratorní přesnosti není účelem, při živém fotografování ty laboratorní podmínky také nemáme a státní zkušebna nejsme.
Napište mně prosím na mail v profilu se kterou technikou byste se chtěli zúčastnit a já Vám pošlu konkrétní informace. V tuto chvíli to vypadá, že je zajištěno aspoň minimální množství účastníků a techniky, aby to mělo smysl a nemusel jsem to rušit (což se v průběhu týdne také může snadno stát), ale každý se zajímavou technikou je vítán. Vstupní podmínka: pořízené fotografie včetně plného rozlišení a RAWů si dáme vzájemně k dispozici v rámci technických možností.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 11. 4. 2011 16:58

Zejména pokud by měl někdo na Pentax nějaký výkonný zoom (ideálně 60-250/4, ale snad postačí i 50-135/2,8 nebo f2,8 Sigma či Tamron) tak mě může podpořit a vyzkoušet si je s K-5. Jinak totiž budu odkázaný na pevná ohniska.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 12. 4. 2011 13:52

Ach jaj zase dalsie testovanie na zvieratach ... :)
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2011 10:33

Informuji, že akce v neděli v ZOO Plzeň proběhla, děkuji všem zúčastněným, sešly se tam zrcadlovky Canon 7D, Nikon D300, Nikon D7000, Pentax K-5 a Sony A-580 plus jako určitý etalon z vyšší kategorie Canon 1D, který "nesoutěží", fotili jsme letovky dravců a klidné fotky zvířat venku i v tmavých pavilonech, s elho_cidem jsme si pak ještě jako bonbónek na závěr střihli malou srovnávačku Nikkora 10-24 na 15mm s Pentaxem 15/4 a Nikkoru 35/1.8 a Pentaxu 35/tuším 2.4. Mám z akce několik tisíc RAWů a JPEGů, takže výsledky nebudou dřív, než za měsíc. :-) Všichni zúčastnění jsme si na závěr ve vzácné shodě tipli výsledek testů, ale nebudu to dopředu prozrazovat. :-) Z osobních dojmů bych se podělil například o to, že mě velmi zaujal nádherný objektiv Pentax 85/1.4, který alespoň podle náhledu na displeji má i na F1.4 mimořádný obrazový výkon. Také Canon 100-400 je sklo, které budí respekt a tahle "pumpička" by určitě nahustila i pneumatiky u plně naloženého kamiónu. :-) Já jsem celý víkend chodil se dvěma těly na krku, vlastním Nikonem D300 a zapůjčeným D7000 (od VKfoto za cca 900,- Kč od pátku ráno do pondělí ráno), no a dojmy z rozdílů těchto těl jsou úplně jiné, než jsem čekal. Ale ani zde nebudu předbíhat. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 18. 4. 2011 12:46

My nesmíme ani naznačovat?
:D
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2011 13:46

Jirka S: Přesně. To víš, slabší konkurence na DPreview, PhotoZone a SLRGear by toho mohla zneužít. :-) Co kdyby nám ukradli sofistikovanou metodiku? :-D

-- 18. 4. 2011 14:59 --

Pokud to neprozradíš, tak propracovaná laboratorní metodika se sestávala z vědecky dlouho připravovaných optimálních postupů, jejichž výsledkem byly třeba pokyny: "Sto vosumdesát milimetrů, zaostřit středovým na toho plameňáka pod stromem, izo štyrysta, ef čtyry a dva vosum, kdo nemá - nemá, stabilizujte si to čím kdo chce, musí vám vyjít aspoň dvoutisícina, takže je to fuk, ...." :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 18. 4. 2011 14:12

Ok, takže nenaznačujeme, neprozrazujeme, tajíme, špekulujeme ... zeptám se tedy jinak:

Jak moc se 7D blíží 1D ?

nabízím náslsdující stupnici:
1 - je to prašť jak uhoď - nejlepší na trhu
2 - až na vyjímky jsou si rovni
3 - profík nějaký rozdíl pozná, amatér ne
4 - 7D je sice vynikající, ale na 1D mu něco málo schází
5 - 7D je vítěz - ovšem je to jednooký mezi slepými

(všimněte si, jak rafinovaně a nenápadně predikuji výsledek srovnání, přičemž zároveň zachovávám kritický objektivní odstup)
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2011 14:44

Vierbowski: musím projít tuny fotografií a rozdělit je na:
1. Nezaostřeno - chyba fotografa (podle polohy ostřícího bodu vzhledm k dravci)
2. Nezaostřeno - pravděpodobně chyba fotoaparátu
3. Zaostřeno přibližně - dravec daleko - menší relativní rychlost - snazší
4. Zaostřeno přibližně - dravec blízko - větší relativní rychlost, menší HO - těžší
5. Zaostřeno přesně - dravec daleko - menší relativní rychlost - snazší
6. Zaostřeno přesně - dravec blízko - větší relativní rychlost, menší HO - těžší
7. Dravec není v letu - vyřazeno

Opravdu nechci věštit....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 18. 4. 2011 19:42

Neverím žiadnej štatistike, ktorú si sám nesfalšujem :)
Ale vážne, fakt som zvedavý, aké budú výsledky a dojmy..
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 18. 4. 2011 22:28

Škoda, že mi to časově nevyšlo, ale vidím, že moje 7D byla stejně zastoupena :) Jsem zvědav, co vám vyšlo a do jaké míry se na tom podílel lidský faktor :-D
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 4. 2011 10:48

Toto môže byť zaujímavý test :) ...na webe sú často dosť rôzne výsledky, príp. dajú fotoaparátom len jednu konkrétnu úlohu a to nebýva najšťastnejšie riešenie... veď o funkčnosti a presnosti AF rozhoduje šikovnosť fotografa, použitý objektív/clona, podmienky pri fotení, typ sledovaného pohybu a jeho rýchlosť, fotografovaný objekt (kontrast, tvar, farby), nároky užívateľa, nastavenie AF (u vyšších modelov) a podobne... mnohým foťákom niektoré úlohy nepasujú a v iných zas vynikajú... no každopádne som aj ja zvedavý :D
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod .abused 19. 4. 2011 15:01

mě by zajímal autofocus té Alphy A580! 8-)
.abused
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomixx 19. 4. 2011 18:40

Testu se účastnila Sony A550 nikoli A580. A když jsem slyšel jak s Canonem kropí orly a měnil karty tak jsem na to taky zvědav. Osobně Sony moc nefandím, v autofokusu musí hodně přidat. Ale zase jsem použil objektiv 80-200 2,8 APO G HS který nemá žádný ultrazvukový motor, klasický pohon z těla. Takže taková stará škola. Na to jsem zvědav hodně jak si bude stát proti Canonímu a Nikonímu AFku.
tomixx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod file12 20. 4. 2011 12:37

No popravdě včera jsem byl s kamarádem zkusit atletiku a a550 má ostření špatný, kdežto prcek a55 o hodně lepší :) Takže a550 bude určitě skorem poslední.
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 4. 2011 12:59

Prozatím jsem výsledky jen v rychlosti prolistoval a špatné ostření tam nemá žádný fotoaparát. Sony A550 ve spojení s Minoltou 70-200/2.8 je o hodně, ale opravdu o hodně lepší, než jsem čekal. Pokud jde o to jít na létání dravců a pak mít z čeho vybírat ty nejpovedenější, pak naprosto dostačuje. Ještě nevím, jak dopadly ty Canony, pokud neminuly téměř nikdy, pak jo, pak tam bude principiální rozdíl, ale jinak....

-- 20. 4. 2011 14:06 --

Bohužel jsme se blbě dohodli a já jsem na Nikonu D300 nastavil F3.5, aby bylo co nejlépe poznat, kam zaostřil, zatímco tomixx a elho_cid fotili na F6.3 (a ISO 800-1600), kde se menší nepřesnost schová. Nicméně můžeme to brát tak, že se tím vyrovnal handicap, který měli oni s objektivy ostřenými z těla proti mému ultrazvukovému Nikkoru AF-S 70-200/2.8.
No a z fotek je také vidět, že oba kolegové mají pohotovější ruce, než já, ovšem úplný nesmysly, kdy míříme úplně někam do háje zcela mimo dravce (já nejčastěji), samozřejmě vyřadím, takže uvidíme....
FotoABC
Návštěvník

Další stránka