Nikon D7000: Modry bod na displeji pri LiveView

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod odklizec 2. 12. 2010 12:22

Dobra rada zadarmo, priste kupovat jen fotak, ktery ma funkci "pixel mapping". Porad mi neni celkem jasne, proc tuhle funkci nemaji fotaky jako standard? Mam silne podezreni, ze to je proto, aby po zaruce mohli cloveka zkasnout za "opravu" a nebo nenapadne donutili koupit novy fotak? Jine rozumne vysvetleni nevidim?
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 12. 2010 12:28

odklizec: to bych se zbytecne ochuzoval o jinak vynikajici fotoaparaty/systemy

-- 2. 12. 2010 11:30 --

lemming: doufam ze je to mineno jako velmi zabavny vtip, protoze jestli ne, ci jenom z casti, tak mas asi nejaky problem;-)
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 2. 12. 2010 15:01

ggrand: Jen jsem trochu rozvedl způsob myšlení, který tu Hřib demonstruje. Třeba pochopí, kde je problém. Pravděpodobnost je to sice malá, ale za zkoušku stojí ;)

odklizec: Podle mně je správně c) - potřebují odlišit "třídy" fotáků, takže nižší nemají některé "pokročilé" čistě SW funkce, i když by je mohly skoro zadarmo.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hřib 2. 12. 2010 18:47

Pro lemming:S Vaší úvahou o obdivování toho kdo má na krku DSLR jste úplně mimo.Jde mně o něco jiného,ale to nejste schopen pochopit.Proto píšete,to co píšete.Podle Vás by měl asi tento majitel Nikonu D7000 jásat nad tím co se mu přihodilo.Tak jako tak ,si myslím,že foťák skončí v servisu, a radost to určitě není.Ale to je už věcí majitele.
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 2. 12. 2010 19:38

Ale já chápu, o co vám jde. A to moc dobře :D Zato nechápu, kde jste vzal tu větu o jásání, nic takového jsem nepsal.

V servisu možná skončí. Tam se majitel s největší pravděpodobností popravdě dozví, že jde o kosmetickou chybu, které na funkci nemá vliv ;-) Možná mu to přemapují, pokud to jde.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 12. 2010 19:49

No pokud má na displayi modrej bod kterej nikde neni, tak se v tom bodě prostě senzor přehřívá a neni to přemapované pro LiveView, ale protože to neni na fotkách, tak je to přemapované na fotkách.

Pravděpodobně stačí to přemapovat i pro LiveView, pokud to jde..

Jinak, D7000 na tom nijak kriticky s hotpixelama neni, viděl sem 20minutovou expozici která má naprosté minimum přehřátejch pixelů. Je to někde na foru DPreview a bez zapnutého NR (dark frame substraction).

Podle mě to jen chyba v designu, kdy se přemapovávaj pixely jen pro finální fotku a ne LiveView. Mírně zvláštní, ale asi to je možné..

On každej výrobce má na senzoru nějaké povolené množství nefunkčních pixelů, které jsou přemapované povětšinou už od chvíle kdy to opustí fabriku. Senzor je jako každej jinej kus křemíku, takže se počítá s tim, že určitá část bude vadná.

Tohle řešení jednoho pixelu, kterej ani nemá vliv na fotky, je.. no mírně úsměvné dělání z komára, ještě většího komára. :D

-- 2. 12. 2010 18:54 --

Hřib

Majitel jásat určitě nebude. Ale jak tu bylo podotknuto, koukáte na to očima normálního Čecha. Pro nás je to drahé.. ve vyspělejších státech EU, či v USA je to dost v rámci normálních cen, spíš těžký mainstream. Když pominu fakt, že kupní síla lidí v USA je o hodně vyšší než u nás a navíc je to tam ještě levnější. :D

Shrnuto, foťák je mainstream, sice kvalitní, ale je a přesně podle toho vypadá testování a kvalita výroby. Že je to pro nás drahé a čekáme od toho víc.. no to je holt už náš problém jako Čech.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lemming 2. 12. 2010 20:02

Daemonius píše:Podle mě to jen chyba v designu, kdy se přemapovávaj pixely jen pro finální fotku a ne LiveView. Mírně zvláštní, ale asi to je možné..

Podle mně jde o následující:

1) Při LV se ze senzoru vyčítají jen některé pixely, protože displej má mnohem menší rozlišení než senzor. Šetři se tím dost energie / jsou menší nároky na procesor / je to rychlejší.

2) Potom ale mapování vadných pixelů nemůže fungovat, protože daný sousední pixel, kterým se to momentálně překrývá, není vyčtený.

Teoreticky by mohly existovat dvě mapování vadných pixelů, jedno normální a jedno pro LV, ale to asi D7000 neumí.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 12. 2010 23:50

Jo to je moje teorie, že to má namapované pixely zvlášť pro fotky a LiveView a to druhé zřejmě má nějakej vadnej pixel.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ggrand 3. 12. 2010 00:13

lemming:jelikoz se da priblizit az na uroven 1:1 tak podle me jedou vsechny body cipu.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 12. 2010 09:19

Nikon slíbil, že tenhle problém opraví v nejbližším firmwaru
http://nikonrumors.com/2010/12/03/nikon ... issue.aspx
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hřib 4. 12. 2010 13:32

Pro kozkam: díky za jednoznačnou informaci.Je dobré,že to Nikon ví a chce to řešit.Doufám,že si to "lemming" a "ggrannd" přečtou a své úvahy o obdivování toho,kdo má DSLR na krku a rozvíjení myšlení -nic neříkající bláboly vynechají.
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 4. 12. 2010 16:32

Hřib: No, hlavně že vaše příspěvky jsou informacemi k tématu přímo přeplněny :D
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 5. 12. 2010 16:04

lemming, pekne si to ("a NIC") napisal.
Uz som sa chcel zasmiat no napadlo ma: co ked taki ludia existuju? .. A smiech ma presiel.
.. urcite su taki, co si kupuju veci najma preto aby im susedia zavideli

Dokonca aj moja mama sa ma cosi podobne spytala ked som si kupil PEN.
A pritom som si ho vybral prave z opacneho dovodu (aby neputal pozornost a mohol som si nerusene fotit)

Ti co ziju "z ruky do ust" takymto trosku drahsim veciam (fotak/auto/..) pripisuju priliz velky vyznam a v skutocnosti je to len spotrebny material...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 5. 12. 2010 16:55

Dneska je v podstatě každej foťák spotřební materiál, akorát profesionální třída (či polo-profi) typu D700/D3s má životnost vytvořenou na několik let, přičemž by měla bez potíží fungovat třeba 5 let. Zbytek je čistě koupit, nafotit co se dá a koupit novej až vyjde.

Jediné co není (nebo by nemělo být) spotřební je optika, tedy objektivy.
Daemonius
VIP uživatel

Předchozí stránka