Nikon D7000: Modry bod na displeji pri LiveView

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kaja.kaspar 30. 11. 2010 22:47

Zdravim,

poridil jsem si svoji prvni zrcadlovku a to Nikon D7000 + 18-105 VR.

Ale po 24h uzivani jsem si vsiml, ze pokud zapnu LiveView, zobrazuje se mi zhruba ve prostred displeje maly modry bod, ktery ale velmi rusi nahled sceny.

Urcite nebude vadny displej, protoze pokud prepnu do menu nebo na prohlizeni fotografii, modry bod se nezobrazuje.

Take nebude nic s objektivem, protoze vyfotim-li fotku, zadny bod na fotce nevidim. Zaroven bod nevidim ani v hledacku pri vypnutem LiveView.

Zkousel jsem i cisteni snimace (jako funkci fotoaparatu), cistil jsem i hadrickem objektiv, ale nic nepomohlo

Muzete mi poradit, kde by mohl byt zakopany pes, ze se mi zobrazuje onen modry bod? Je to nekde prachova castice? Doufam, ze se mi nepodarilo neco skrabnout pri tak kratkem uzivani, chovam se k tomu jako k nejcennejsi veci na planete... Diky moc za rady.

KK
In scientio veritas
kaja.kaspar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 30. 11. 2010 23:04

Ak by to bolo na objektive/snimaci, tak by sa to prejavilo aj na fotke... je to na reklamaciu...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kaja.kaspar 30. 11. 2010 23:11

Na reklamaci? To snad ne, tak jsem se tesil a fotak zase mesic neuvidim! :grr: Ale u me uplne normalni situace :-(

Co tedy muze byt konkretne spatne, kdyz neni spatny objektiv, snimac ani displej?
In scientio veritas
kaja.kaspar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LCFR 30. 11. 2010 23:19

A není ten bod vidět na RAW formátu v počítači?

Edit: Pokud ukládáš do jpg, tak by si foťák mohl umět dopočítat mrtvé pixely.
LCFR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hřib 30. 11. 2010 23:55

Neváhejte a reklamujte.Možná se dá se servisem telefonicky dohodnout,na termínu opravy,možná osobní předání by bylo nejlepší,ale záleží na tom jak jste daleko od Prahy.Spíš se děsím,že něco takového je u nového fotoaparátu třídy DSLR Nikon D7000 vůbec možné. >:-(
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rcorp 1. 12. 2010 00:03

Mělo by to být způsobené tím, jak foťák zpracovává data ze snímače při LV (a tedy i videu, proto se to taky neprojevuje na fotkách), problém je tím horší, čím horší je osvětlení (a nejhorší tedy při nasazené krytce objektivu :-) ). Podle zahraničních zkušeností to Nikon jako vadu neuznává a vzhledem k pravděpodobně softwarové povaze problému by to mohl spravit budoucí update firmware.
rcorp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 1. 12. 2010 00:30

Uživatelé D7000 (někteří) si stěžují na tzv. hot pixels. Prostě že se ten senzor trošku přehřívá a vytváří svítící body..

Tak mě napadá, jestli zakopanej pes u Sony A55 která se trošku přehřívá není spíš přímo v senzoru (je to ten samý co u Nikon D7000). A LiveView určitě senzor taky trošku zatěžuje..

Ale zase by se to mělo případně objevit na fotkách, pokud by byl vadný přímo senzor, nebo se i přehříval, pokud tam teda neni automatická redukce hot pixels (ta je zabudovaná v LR btw.).
Naposledy upravil Daemonius dne 1. 12. 2010 00:51, celkově upraveno 1
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lennyl 1. 12. 2010 00:37

nemusis sa bat,nic si neposkrabal ani nepokazil. je to hot pixel, software to pri zazname do raw/jpg mapuje ci co,preto to vidis iba pri liveview. zrejme budes musiet pockat na update firmware, ak to dokaze nikon upravit. ale mozes si skusit zavolat aj do servisu, co ti povedia po telefone...
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hřib 1. 12. 2010 23:10

Pokud se podívám na ceník Nikon D7000 s obj. 18-105,tak se jedná o cenu cca 35 tis.Kč.pokud se nemýlím.U nového fotoaparátu této třídy,se prosím na mě nikdo nezlobte,ale to je od výrobce paskvil.Jak asi u Nikonu probíhá kontrola kvality?Nehledě k situaci natěšeného zákazníka na fotoaparát a vzápětí takové zklamání.Radím Vám nic výrobci nedarujte ihned reklamujte.Výrobce má Vaše "hodnotné" peníze a Vy jeho nehodnotný výrobek a kupu starostí .
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 1. 12. 2010 23:20

Hřib: pochybujem,ze tych 35tisic ide vyrobcovi:-),odhadujem maximalne tak 60%,aj to mozno prehanam. ale k veci,kazdy cip ma hot pixely (pri prehrievani v K5,N7000 atd. je to viac na ociach)
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 12. 2010 01:26

Hřib : jednou te ten svet o tu naivitu proste bude muset pripravit :-D
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 12. 2010 01:31

Sony ve svých foťákách automaticky pře-mapuje mrtvé pixely, automaticky odstraní hotpixely. Takže se prakticky nikdy nic nedovíš. :D Což neznamená že to tam neni..

Jinak, pokud to nemá vliv na kvalitu výsledků, tak je to vcelku šumák.. Třeba to opraví příštím FW. Chápu, že za 30 litrů člověk čeká nějakou kvalitu, ale zase zázraky při sériovej výrobě čekat nejde.

A kolik z toho má Nikon? No co sem postřeh jeho smlouva se Sony neni zrovna moc výhodná (i proto stojí D3X tolik kolik stojí), takže moc financí z toho mít nebudou.. zase jich maj poměrně hodně z prodeje objektivů. O krach se asi bát nemusí. :)

I když jedinej kdo dneska vydělává fakt hodně na foťákách je Sony (a možná Panasonic).

-- 2. 12. 2010 00:32 --

Jo a foťák za 30 litrů neni žádná toptřída, tak bych to moc neřešil.. být to 1DsMK3 nebo něco příbuzného, asi by mě to štvalo. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hřib 2. 12. 2010 11:26

Pro ggrand:Ono je to asi tak,pro toho kdo má dost peněz je to naivita,a těch 35 tisKč,žádné peníze.Pro toho kdo si šetří na zrcadlovku dost dlouho,tak je to zklamání.Tak být na všem místě bych s tou naivitou byl opatrnější.
Hřib
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 12. 2010 12:04

Hřib: jenze fotak nestoji 35, to stoji set, takze kdyz odectes objektiv dostanes se na prijatelnejsi cenu. Dal se na to divas ocima chudeho Cecha. Zkratka co si budeme vykladat je to spotrebak. Nemelo by se to dit, ale reklamace se nevyhnout ani vyssim modelum. Na druhou stranu na to, kolik jich Nikon chrli, tak je to uctyhodne jak male procento ma nejaky problem. Takze ano reklamuj, ale zas to tak neprozivej, jsou to jenom veci;-) A nebuj, me fotak opravovali tak 2 tydny i s cestou a to tam menili nejake veci a rozebirali komplet masinku,kdezto u tebe to asi jenom napichnou na masinku a softwarove poresi.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 2. 12. 2010 12:19

Hřib: Máš pravdu. Člověk tak dlouho šetří, aby si mohl koupit ZRCADLOVKU, pak si ji vezme s sebou, dá si ji na krk a NIC. Lidé kolem prochází, místo toho, co by mlátili hlavami o zem, vzývali jeho jméno a vykřikovali slova plná nábožného obdivu, že se zmohl na něco tak luxusního :D
lemming
Návštěvník

Další stránka