Nikon D80 - Blesk SB 900 a svatba

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod patrik.bb 14. 11. 2010 14:38

Zravím mám kamarádovi nafotit svatbu. Poradí někdo jak mám mít nastavený blesk SB-900
Budu fotit z 18-50 2.8 Nikon D90. Svatba bude probýhat v zámeckých prostorách
patrik.bb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 14. 11. 2010 15:25

fotíš něco takového poprvé? jestli ano, dobře si to rozmysli, abys toho pak nelitoval, je to jedna z nejnevděčnějších částí fotografie..

jinak zámecké prostory.. dost záleží na výšce stropů (která bývá většinou značná) a taky na jejich barvě
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 14. 11. 2010 21:28

karmy píše:fotíš něco takového poprvé? jestli ano, dobře si to rozmysli, abys toho pak nelitoval, je to jedna z nejnevděčnějších částí fotografie..

jednoznacne souhlas.

pokud tapas, jak vubec nastavit blesk, mohly by se nepovedene fotky obratit proti tobe.

nicmene obecne nastav ttl automatiku, a vem si s sebou difuzer..
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 14. 11. 2010 21:44

No to je docela odvaha... :) Tak at to vyjde.
na 600 je ta volba TTL (ne TTL-BL) predpokladam, ze na 800 to bude podobne. Zkusil bych si par fotek nekoho v bilych satech, neceho bileho nebo tak neco pro vyzkouseni, jake korekce jsou treba (co si pamatuju D80 mela sklony trosku preexponovavat). Jinak myslim, ze tady na digiarene byl celkem pekny clanek o foceni svateb (par triku se mi hodilo, kdyz jsem fotil post-obrad):
http://digiarena.e15.cz/svatebni-fotogr ... e-fotit--i
http://digiarena.e15.cz/svatebni-fotogr ... enstvi--ii
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 14. 11. 2010 21:54

Souhlasím tu s Karmym a Fojťanem. Mám odfocených několik svateb, jak pro kamarády, tak pro cizí a musím říct, že obřad je peklo ve smyslu... na nic není čas, technika nesmí ani trochu zazlobit... ostatní už pak jde, ale obřad se nesmí zkazit. Pokud nemáš zkušenosti s focením indoor fotografií s bleskem za zhoršených světelných podmínek, tak bych to radši přenechal někomu, kdo má zkušenost.

Pokud si ale troufáš, tak věz že blesk nastavit do TTL a v případě nedostatku, nebo přebytku světla korigovat jen tlačítky +- výkon blesku a blýskat jen za pomocí odrazné destičky s hlavou hezky nahoru. Venku pak funkce TTL BL pro přisvětlení blesku s hlavou dopředu... a pozor, jestli bude nevěsta v bílém, tak automatika bude podexponovávat.

Jinak můžu jedině doporučit během obřadu nastavit foťák do manuálního režimu a všechny hodnoty nastavit ručně.
Já fotím obřady nějak takhle:

Blesk TTL
Manuální režim, středový ostřící bod, bodové měření expozice
čas i clona dle potřeby, avšak clonu 2.8 fakt nikdy, už vzhledem k tomu, že ne vždy fotím kolmo na nevěstu a ženicha a ostatní svatebčany - potřeba vyšší HO. Maximální clonu co jsem kdy použil byla 5.6, u času nezapomenout na převrácenou hodnotu ohniskové vzdálenosti :) aby si to člověk nemáznul.
ISO do 800
Focení do RAWu (to asi budeš :-))

Na co ale hlavně nezapomenout je svatební polibek. Stalo se mi, že novomanželé, asi stydlíni, si dali pusu jako když Pepíček dává Marušce ve školce svou první pusu 8-D a já to prostě nestihl, tak jsem žádal o ještě jeden a pořádný hudlanec :-D V obřadní síni to sice vyvolalo v tu chvíli moře smíchu, ale nakonec byli ženich s nevěstou rádi...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod patrik.bb 14. 11. 2010 22:51

Jsou to známí a znají mě jak fotím a říkal jsem, že za výsledek neručím.....
Ale pochopitelně nechci si skazit reputaci.Bohužel s bleskem nemám moc zkušeností, ale mám čas do února se s tím naučit.

na svém blesku mám možnosti : a TLL , TLL-BL v článku se píše o ETTL ETTL HSS ? jaký je v tom rozdíl ?

-- 14. 11. 2010 21:56 --

Mohu použít Integrální měření ? Hrajete si s Korekce expozice ?

No budu fotit Sigma 18-50 2,8 ? Jinak mám k dispozici pevnou 50ku 1.4, ale to si myslím, že na obřad neni vhodné nestihnu rychle příblížit ?

-- 14. 11. 2010 21:59 --

ještě jedna věc co difuzér ? kdy jej použít ?
patrik.bb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vendda 14. 11. 2010 23:08

ETTL (ITTL) je expozice s bleskem, měření správné expozice probíhá s předblesknutím, jde vlastně o 2 bllýsknutí velmi rychle za sebou, prvním blýsknutím se změří potřebný výkon blesku a s druhým se exponuje.
ETTL-HS umožňuje synchronizaci blesku s kratšímy časy, než je minimální čas synchronizace blesku se závěrkou ( obecně bývá někde mezi 1/100 a 1/250 sekundy podle typu aparátu). Ovšem je třeba mít na paměti, že vyzářený výkon blesku bude menší, tudíž doblýskne na omezenou vzdálenost. Tahle vzdálenost ale je udaná na displeji blesku, vyzkoušej si schválně oba způsoby nastavení.
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 14. 11. 2010 23:32

Nie je nič horšie ako fotenie svadby, priestory z mizerným svetlom a do toho na bielo žiariaca nevesta... Ak si foťák zmeria bielu tak zvyšok bude podexponovaný.
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lrotrekl 15. 11. 2010 09:09

Osobně, bych zkusil zjistit, kdy jsou obřadní termíny v tam kde to budou mít, a šel si vyzkoušet pár svateb nanečisto. Kamoš to takto dělal, přišel, zeptal se, jestli by jim nevadilo, když by si to nafotil, s tím že to má jen pro sebe, protože se učí a že jestli chcou, že jim pošle CD s fotkama, když mu dají adresu, stalo se mu myslím jen jednou že to odmítli....

Do techniky focení kecat nebudu tomu až tolik nerozumím :-)
Po asi milionu let změna značky - po Italovi mám Žabožrouta vyrobenýho ve Španělsku převlečenýho za Japonce. Globalizace vpirjód. :D
lrotrekl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 11. 2010 10:10

Zaklad je RAW. Blesk casto staci namierit hore a automaticky bude celkom dobre fungovat - vyska stropu nie je pri SB900 zasadny problem, skor moze vadit, ak nie je rovny (resp. treba sa tomu prisposobit)
Fotoaparat je lepsie nastavit manualne - startovacie ISO je cca 800 (pri 50tke casto staci aj 200-400), otvorena clona a cas taky, aby bol nastup svadobcanov ostry (cca 1/160s)...neskor, ked uz si vsetko sadne, mozes upravit cas aj pod 1/100s... no nesmies zabudnut prehodit nastavenia po vrateni sa von na svetlo :D
Pri foteni skus davat casto 50mm sklo,...prehodenie objektivu je pomerne rychla zalezitost a casu je popri obrade pomerne vela (aspon mne sa zdaju byt aj skratene verzie pomerne dlhe....)
Ak budes chciet fotit rodinu, miesto obradu, vyzdobu a podobne veci, tak to sprav radsej hned po tom, ako si vsetci posadaju a padne uvodna rec - neskor je uz dobre sledovat samotny obrad.
...vela stastia...vzdy treba nejako zacat :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 15. 11. 2010 12:55

difuzér ti zamezí užít odraznou destičku, tedy sice změkčí světlo, ale není to nejlepší volba. toho změkčení dosáhneš i blýskáním o strop. Měření klidně v Matrixu, ISO auto, v M, můžeš si hrát s hloubkou ostrosti, ale na důležité momenty bych raději přiclonil. Jak psal Ondrej, 50mm je docela fajn sklo, s ním si vyhraj ve chvílích kdy budeš mít "volněji". Hodně štěstí :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 16. 11. 2010 17:10

Bolo by dobre ak by si si nasiel predtym este aspon jednu svadbu a siel ju ako backup fotograf.
Pozicaj si od kamosa este jedno telo, najlepsie D90 kedze s nou vies robit. Ist tam s jednym telom je samovrazda.
Sprav si zoznam, ako veci co chces fotit, kde ich fotit a ako ich fotit tak aj veci so mas spravit, ako nabit baterky, naformatovat karty,...
Bajz0
Návštěvník