V téhle diskuzi viz výše jsou tak rozdílné názory, že to vypadá jako kdyby někdo musel být totálně mimo a plácat kraviny, jenže ono mohou mít pravdu všichni. Když si vezmeš takové faktory jako:
- kvalita fotografa
- zvyk na svou vlastní fotovýbavu, její vyladění a dlouholetá znalost co se jak chová a jak na to mám reagovat
- neopakovatelné podmínky každého záběru co do rozložení světla, pohybu v záběru, měnícíse kompozice, ....
- chování objektivu(ů)
- kvalita postprocessingu a následného tisku
... pak rozdíly v kvalitě dnešních D-SLR na výsledek mají minimální vliv, protože stačí změna výše uvedených faktorů nezávislých na těle D-SLR, a ze staré D70-ky polezou lepší fotky, než z D3s.
Mám na stěnách doma a v práci 25 A4 fotografií, 3 A3+ a jednu složenou ze dvou A3+ a každého, kdo přeceňuje vliv těla, bych nechal hádat, které jsou D70-kou, D80-kou a D300-kou. Jsem přesvědčen o tom, že minimálně dvě z D70-ky by byly zařazeny mezi D300-kové. A to byly vyfoceny objektivem Nikkor 35/2, který jsem později vyměnil za opticky podstatně lepší Nikkor DX 35/1.8.
Samozřejmě že sestava D300 + 70-200/2.8 člověku umožní fotografovat v situacích, kdy D70 + 70-300 by člověk dávno schoval do brašny.
Například zde byly podmínky doslova brutální, což znechuceně konstatoval i vedlestojící profesionální fotograf ČTK s D3s:
http://www.tomx.eu/Galerie/Kulturni_akc ... index.htmlPak D300 + 70-200/2.8 umožní udělat aspoň nějaké snímky, všechny na tom odkazu jsou na ISO 3200-6400, F2.8 a 1/15s. - 1/80 s. Světlo shora, takže v očích zpěvačky totální tma a vytahování očí ze stínu na ISO 6400 je fakt lahůdka.
Možná D7000 s novějším snímačem by dejmetomu ještě o něco méně šuměla, ale z D300 + 70-200/2.8 jsem přinesl všechny fotky správně zaostřené. Nejsem si úplně jistý, jak by to dopadlo s D7000, s D80 a D90 vím na beton, že hůř. No a já jsem tam tyhle fotky naflákal po takovém ŽAVES postoprocessu a jeden kolega, kterému jsem RAWy poskytnul, mně ukázal, jak bych si s tím měl vyhrát. Rázem to pak vypadá jako z full frame, takže jen postprocess rozhodne mnohem a mnohem víc o výsledku, než výkon ISO foťáku.
-- 1. 12. 2010 12:38 --A nakonec jedna ukázka:
http://www.tomx.eu/Galerie/Zvirata_ptac ... index.htmlFotografie 1-3 jsou pravděpodobně první fotografie z Nikonu D3 v Čechách. Mlha, že by se dala krájet, a díky drsnému postprocessu z toho vůbec něco vylezlo. Asi 10 minut poté, co jsem krátce půjčenou D3 musel dát z ruky, se mlha roztrhala, začalo pražit slunce, daňci, co před D3 zdrhali do tmavého zamlženého lesa, přišli k D80-ce na dosah a pózovali - viz fotky 4-12. Rozdíl 10 minut udělal z D80-ky podstatně lepší foťák, než byla D3.