Nikon D7000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod prievan 24. 11. 2010 17:30

Poliaci maju ovela vacsie moznosti, maju obravske sklady, su na trhu dlhe roky, vsetko je tam rychlejsie a lacnejsie. Aj tento obchod funguje ako hodinky.
prievan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 24. 11. 2010 18:31

Mi povídej, některé obchody maj ceny o kterých se v ČR dá jen zdát. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod petrasek1 28. 11. 2010 17:21

Za sebe musím říci,že D7000 má horší držení v ruce ve srovnání s D90 což mě teda upřímně docela dost překvapilo. Velikostně je o malinko větší a přesto má grip na držení v ruce menší. Toto přátelé ne! Takhle u mě D7000 ztrácí docela hodně plusových bodů! A to mě dost mrzí. Na to ošmatání co jsem ho měl k dispozici se mi jevil jinak velmi dobrý. Akorát jsem nějak nemohl přijít za boha na uváděnou špatnou aretaci dvířek paměťových karet. Ač jsem rukou v těchto místech jezdil ve všech možných a nemožných úhlech tak se dvířka samovolně neotevřela. Otevřela se jen když jsem to opravdu chtěl otevřít. A překlad menu je v některých místech celkem pekelnej(ale to je asi o zvyku)
petrasek1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozenka 29. 11. 2010 14:54

Já jsem si byl jistej, že si koupim Canon 550D, ale po pročtení jsem najednou začal přičuchávat k Nikonu D90 a začal jsem Canon v této třídě vnímat úplně jinak a pak jsem se dozvěděl, že Canon D90 bude mít nástupce a to právě tohoto Nikona D7000 a mám už jasno. Připlatím si, pošetřím ještě a půjdu právě do Nikona D7000, protože má vylepšené věci které mi u D90 scházely. Ale chci se zeptat. Myslíte, že seták 18-105 VR bude do začátku stačit? Vím, že je na seták poměrně prý kvalitní, ale tady už mám strach kvůli vyššímu rozlišení čipu jestli to ještě objektiv zvládne na ten čip podat v tak pěkný kvalitě jako na 12Mpx u D90. Asi úplně nejlepší volbou by byl 16-85 mm VR že?
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 29. 11. 2010 15:14

Nikkor 18-105 je jeden s najlepsich setovych objektitov na trhu. Sam som ho mal a predal som ho iba koli tomu ze som si kupil 18-200 VRII ako cestovatelsky. Lebo na cestovanie je super rozsahom a kvalitativny rozdiel je minimalny a ked chces nekompromisnu kvalitu tak si aj tak kupis 2,8micky, ktore ale zas nebuds tahat zosebou vsade.
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 1. 12. 2010 00:33

Tak přátelé, měl jsem v ruce D7000...

První poznatek: Váháte mezi D300s a D7000? Nenechte se vysmát! D300s je úplně a naprosto někde jinde.

Upřímně, jsem z foťáku zklamaný. Možná nabízí nejlepší cropový senzor, ale to je tak všechno. D7000 je D90x. Tělo je stejné (rozuměj stejně "amatérské", hořčík uvnitř můžete využít tak maximálně pro dobrý pocit při prohlížení katalogu), grip rovněž, a na rovinu - oproti své letité, zasloužilé (a mimochodem naprosto nejlepší!!!) D80 nenabízí nic podstatného navrch; opět až na senzor, případně ještě rychlost sekvence. A to je pro mne zklamání (nebo vlastně radost, jaký to mám senza foťák:o)). Protože senzor, ten využijete při výřezu případně focení na vysoké citlivosti, a bez sekvence se dá obejít (byť je jasné, že čas od času přijdete o tu správnou fotku).

D300s oproti tomu nabízí o třídu lepší hledáček, grip, stavový displej, profesionální HW ovladače, a víc gramů (pro mě výhoda). A v neposlední řadě i mnohem, MNOHEM solidnější dojem.

Uznávám ovšem, že D7000 může být dobrá volba pro dovolenkáře, kteří mají fotografii jako koníček. To zas ano, na to je to přístroj kvalitní dost (ovšem D90 to z mého pohledu jistí). Nicméně pro trochu intenzivnější použití? D300, D300, D300, D300, D300, D300, D300, D300, D300... a zase D300. Je prostě někde jinde, a kdo tvrdí, že ne, nemá pravdu. D7000 by musela stát tak 25 tisíc, aby mělo smysl o ní uvažovat.

Peace out

-- 01 pro 2010 00:35 --

kozenka píše: Připlatím si, pošetřím ještě a půjdu právě do Nikona D7000, protože má vylepšené věci které mi u D90 scházely.

Co přesně má D7000, co D90 nemá?

Jinak 18-105 je dobrý objektiv za svou cenu. 16-85 už je skoro "profi" crop záklaďák.
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 1. 12. 2010 02:02

Fojťan píše:... Co přesně má D7000, co D90 nemá? ...

Hovorit o tom ci je lepsia D7000 alebo D300s je bezpredmetne, ale to asi nikto netvrdi kto nefoti prvy tyzden. Ale tvrdenie ze medzo D90 a D7000 rozdiel nieje. Je hlupost. D7000 ma navy procesor, tym padom odstup sumu a AF je na vyssej urovni. Dve karty su obrovska vyhoda, ano viem ze teeraz bude vela ludi hovorit naco ale kym ste nefotili s D3 alebo D300s tak nepochopite. Take veci ako horizont, 100% hladacik, quiet mode, alebo vystup na mikrofon co D90 nemala je tiez dobra vec ale menej dolezita ako napriklad autofokus pri vidou. Vela ludi hovori ze je to fotak nie kamera. Vysvetlite to ludom so zrkadlovkou toci videa a velkemu mnozstvu firiem ktore predavaju doplnky zamerane prave na vidoo.
A takisto si zabudol ne jednu uplnu banalitu a to je 11 bodovy autofokus oproti 39 bodovemu
...ale inac mas pravdu okrem tychto malych drobnosti su vlastne rovnake
Mne osobne vadi na D7000 horsie drzanie (ale to je subjektivne) a nutnost novych baterii, co je zapricinene novym EU standardom, ale to budu mat vsetky nove modely :-(
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rcorp 1. 12. 2010 08:57

Fojťan píše:D300s oproti tomu nabízí o třídu lepší hledáček, grip, stavový displej, profesionální HW ovladače, a víc gramů (pro mě výhoda). A v neposlední řadě i mnohem, MNOHEM solidnější dojem.

Hledáček má D7000 stejný jako D300(s), ne? Stavový display je ten nahoře? Ten má D7000 (a D80) přece taky, ne? Profesionální HW ovladače znamená čudlíky? Teď se pouštím na tenký led, protože jsem D300(s) nepoužíval, ale třeba ten její systém nastavování AF (2 přepínače + lezení do menu) mi přijde dost zběsilý. Jinak o tom, že je D300(s) větší se asi nikdo přít nebude. :)
rcorp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 1. 12. 2010 09:44

a má novej RGB senzor zas lepší jak D90....těch výhod je poměrně výrazně, tak nevím co tu někdo šíří takové bludy, že je D7000 srovnatelná s D80
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 12. 2010 10:12

rcorp: D300 má na autofokus vyvedeno více ovladačů na tělo, než D7000. A současně má i více možností. D300 mám a zkoušel jsem D7000 a právě autofokus je jedním z faktorů, ve kterém je D300 vyšší třída a nemyslím tím jen rozdíl 51 versus 39 bodů, ale prostě a jednoduše u D300/D300s je výkonnější, tj. rychlejší, citlivější a spolehlivější. Nikon v tomhle důsledně udržuje odstup tříd. U když například D3s má hardwarově principiálně stejný autofokus jako D300s, tak přesto je na D3s trochu výkonnější a zase na D300s je zase výkonnější, než na D7000. On právě autofokus se skly f/1.4 až f/2.8 pokud je jejich světelnost využívána, začne být na těle prakticky ta nejdůležitější vlastnost. A Nikon moc dobře ví, jak to zařídit, aby mohl držet cenový odstup profi a amatérských těl a zástupci Nikonu se s tím rozhodně netají. Při fotografování klidných dějů za dobrého světla s profi a amatérskou sestavou uděláte prakticky stejné fotky, ale jakmile jde o reportážní fotografování rychlých dějů za mizerného světla, tak náhle začne být dvojice tělo-objektiv za 150 000,- Kč úplně někde jinde, než dvojice za 30 000,- Kč, o levnějších nemluvě.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod prievan 1. 12. 2010 12:03

... hej, Tomas X, to znie fantasticky logicky...nic dodat, nic ubrat...:-)
prievan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 12. 2010 12:32

V téhle diskuzi viz výše jsou tak rozdílné názory, že to vypadá jako kdyby někdo musel být totálně mimo a plácat kraviny, jenže ono mohou mít pravdu všichni. Když si vezmeš takové faktory jako:
- kvalita fotografa
- zvyk na svou vlastní fotovýbavu, její vyladění a dlouholetá znalost co se jak chová a jak na to mám reagovat
- neopakovatelné podmínky každého záběru co do rozložení světla, pohybu v záběru, měnícíse kompozice, ....
- chování objektivu(ů)
- kvalita postprocessingu a následného tisku

... pak rozdíly v kvalitě dnešních D-SLR na výsledek mají minimální vliv, protože stačí změna výše uvedených faktorů nezávislých na těle D-SLR, a ze staré D70-ky polezou lepší fotky, než z D3s.
Mám na stěnách doma a v práci 25 A4 fotografií, 3 A3+ a jednu složenou ze dvou A3+ a každého, kdo přeceňuje vliv těla, bych nechal hádat, které jsou D70-kou, D80-kou a D300-kou. Jsem přesvědčen o tom, že minimálně dvě z D70-ky by byly zařazeny mezi D300-kové. A to byly vyfoceny objektivem Nikkor 35/2, který jsem později vyměnil za opticky podstatně lepší Nikkor DX 35/1.8.

Samozřejmě že sestava D300 + 70-200/2.8 člověku umožní fotografovat v situacích, kdy D70 + 70-300 by člověk dávno schoval do brašny.
Například zde byly podmínky doslova brutální, což znechuceně konstatoval i vedlestojící profesionální fotograf ČTK s D3s:
http://www.tomx.eu/Galerie/Kulturni_akc ... index.html
Pak D300 + 70-200/2.8 umožní udělat aspoň nějaké snímky, všechny na tom odkazu jsou na ISO 3200-6400, F2.8 a 1/15s. - 1/80 s. Světlo shora, takže v očích zpěvačky totální tma a vytahování očí ze stínu na ISO 6400 je fakt lahůdka.
Možná D7000 s novějším snímačem by dejmetomu ještě o něco méně šuměla, ale z D300 + 70-200/2.8 jsem přinesl všechny fotky správně zaostřené. Nejsem si úplně jistý, jak by to dopadlo s D7000, s D80 a D90 vím na beton, že hůř. No a já jsem tam tyhle fotky naflákal po takovém ŽAVES postoprocessu a jeden kolega, kterému jsem RAWy poskytnul, mně ukázal, jak bych si s tím měl vyhrát. Rázem to pak vypadá jako z full frame, takže jen postprocess rozhodne mnohem a mnohem víc o výsledku, než výkon ISO foťáku.

-- 1. 12. 2010 12:38 --

A nakonec jedna ukázka:
http://www.tomx.eu/Galerie/Zvirata_ptac ... index.html
Fotografie 1-3 jsou pravděpodobně první fotografie z Nikonu D3 v Čechách. Mlha, že by se dala krájet, a díky drsnému postprocessu z toho vůbec něco vylezlo. Asi 10 minut poté, co jsem krátce půjčenou D3 musel dát z ruky, se mlha roztrhala, začalo pražit slunce, daňci, co před D3 zdrhali do tmavého zamlženého lesa, přišli k D80-ce na dosah a pózovali - viz fotky 4-12. Rozdíl 10 minut udělal z D80-ky podstatně lepší foťák, než byla D3. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 1. 12. 2010 13:22

fajn rozhybani diskuse :)

vesmes se vsemi souhlasim, kazdy ma padne argumenty.

Nicmene k rozdilu mezi D90 a D7000: kdyz dojde na opravdove foceni, na polovine vyjmenovanych zlepseni az tolik nesejde. Jasne, D7000 je o kus dal v mnoha drobnostech, ale opravdu drobnostech.

Ze jedno vic sumi a jedno min, to neni tady tolik podstatne. Podstatne je to, ze D7000 je zrcadlovka jasne nizsi tridy, ktera se prodava pouze o 10% levneji nez profi cropova D300s. A o to jde. Z meho uhlu pohledu nema D7000 zakaznika: "normalni" clovek si koupi o 10 tisic levnejsi D90, a skoro-profik D300s.

-- 01 pro 2010 13:27 --

Bajz0 píše:Ale tvrdenie ze medzo D90 a D7000 rozdiel nieje. Je hlupost. D7000 ma navy procesor, tym padom odstup sumu a AF je na vyssej urovni. Dve karty su obrovska vyhoda, ano viem ze teeraz bude vela ludi hovorit naco ale kym ste nefotili s D3 alebo D300s tak nepochopite. Take veci ako horizont, 100% hladacik, quiet mode, alebo vystup na mikrofon co D90 nemala je tiez dobra vec ale menej dolezita ako napriklad autofokus pri vidou.
A takisto si zabudol ne jednu uplnu banalitu a to je 11 bodovy autofokus oproti 39 bodovemu
...ale inac mas pravdu okrem tychto malych drobnosti su vlastne rovnake

to beru. Nicmene myslis, ze tohle vsechno vyvazuje o tretinu vyssi cenu? Zahrnuju prakticky fakt (jak pise mj. Tomas X.), ze ty fotky z toho vylezou v 99% pripadu uplne stejny.
Kdyz si vezmu suchou teorii, samozrejme nemuzu D90 obhajit, protoze D7000 je technicky o par let dal. Nicmene kdo tohle doopravdy vyuzije?
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 1. 12. 2010 14:16

Fojťan: Cenou argumentuješ samozřejmě správně, ale je potřeba si uvědomit, že teď je to cena "zaváděcí" pro entusiasty, co "prostě musí hned mít ten nový foťák". Až se tihle nasytí cena spadne, rozdíl mezi D90 a D7000 bude menší a mezo D300s a D7000 větší, odpovídající kategoriím.
lemming
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka