Nikon D7000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 3. 2011 13:57

chlapcisko: křížový bod na kraji má výhodu v jediné situaci - když budeš potřebovat zaostřit na svislé čáry, prostě kontrast v jednom směru. Tečný směr kontrastu je v principu lepší a tudíž preferovaný, Pouze pokud NENÍ, pak se může projevit ten druhý křížový směr. Nikdy, opakuji nikdy to nefunguje tak, že by dva na sebe kolmé kontrasty se pro ostření použily současně a nějak zrychlily nebo zkvalitnily ostření. Vždy jde o jeden nejlepší kontrast, který rozhoduje.
Četl jsem rozsáhlý test sportovních reportérů, kteří testovali autofokus Nikonu D3s a nejnovější verze Canonu 1D. Na lichém počtu pokusů vyhrál Nikon o 1 pokus, tedy principiálně remíza.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 24. 3. 2011 14:25

Tomáš X.: čili jsi nám teď napsal to, co tu tvrdím už dlouho, prostě křížový bod je lepší. Sice uvádíš, že je to jen v jediném případě, bohužel onen příklad není nijak vyjímečný a lze se s ním setkat každý den.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 3. 2011 14:40

ggrand: křížový bod ze stejného systému je lepší, než jednosměrný bod ze stejného systému. Absolutně neplatí, že křížový bod z jiného systému musí být lepší, než jednosměrný z jiného. Jednosměrný bod z Canonu 1 D je nepochybně lepší, než křížový z Pentaxu K-r.

Máš-li AF postaven na hodně velkém fázovém rozdělení paprsků, pak jednoduše hodně vlevo od levého bodu už není místo nebo je už velký pokles MTF křivky. Tečný (jeden) směr je jistější.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 24. 3. 2011 17:23

Sám si napsal, že nekřížový bod Nikonu se prostě nechytí na svislou čáru. Já píšu, že křížový Canonu ano. Takže je lepší,alespoň dle mých měřítek,kdy mě berou všeci čerti, když se AF nemůže chytnou a přejíždí sem a tam a stačí přesunout AF bod o jeden ke středu, kde už je křížový a už se to chytne. Objektiv 105/2,8VR.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 3. 2011 17:48

ggrand: mám D300 už asi 3 roky a prostě to neznám a používám všech 51 bodů a naprosto neregistruji který je křížový. S D300 jsem přešel na systém fotografování rovnou bez namáčknutí. A raději mám stav, kdy se nechytne na svislou čáru, ale lépe se chytne na drtivou většinu všech objektů, které mají kontrast ve většině směrů. A pochopitelně že každá nevýhoda je vyvážená výhodou, tj. lepší výkon v tom jednom směru. Když máš vyhodnotit posun dvou rozostřených centimetrových fleků, které jsou proti sobě posunuté o 3 milimetry nebo o centimetr, tak to posunutí o centimetr lépe detekuješ a přesněji určíš. Žádný z výrobců není blbej, aby dělal nesmysly a už vůbec ne u špičkových modelů. A řekni mně jediný rozumný důvod, proč by Nikon "šetřil" na těle za 180 000,- Kč (D3x), zatímco jiní výrobci na těle za 10 000,- Kč by dali na kraj křížové body. Proč by profi tělo mělo mít nevýhodu proti low-end plastové hračce. Není to šetření ani hloupost, ale výsledek koncepce. A schválně si zkus jinou značku na tomtéž, zda krajními body bude třeba při AF-C ostřit úspěšněji. Zkoušel jsem kdysi Pentax K20 na krajní křížové body. Neměnil bych ale ani náhodou. :-)
Na druhé straně Canon 1D s 200/2 a bez křížových na kraji doostřuje při 10 fps hodně dobře.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 24. 3. 2011 21:37

Tomáš X. : Jenže ty pleteš výkon/vyspělost AF systému s tím, že křížový bod je prostě univerzálnější. Pro D300 je konkurence v AF tak 7D od Canonu, pro D3 1D(s),tak porovnávejme porovnatelné.
Svou zkušenost jsem tu už psal.
D3x má tento AF jako pozůstatek po D3,která zas tolik pěněz nestojí a už je nějaký ten pátek tady. Před tím měl Nikon oproti Canonu jen žalostných 11bodů,tak možná si řekli, že čím vyšší číslo, tím líp a vyšli na trh s 51 a nedokázali tam dát víc křížových. Když to zatím stačí zákazníkům, proč to měnit. Ti jsou děsně happy, že Nikon konečně udělal FF. Stejně to příjde, že tam ty křížové budou ale nevím, kde pak bude tvoje povídání.
Jinak ty 2 krajní u Pentaxu K20D nejsou křížové, křížových je jenom ta matice 3x3, stejně tak i jiné jejich modely.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 24. 3. 2011 22:29

ggrand: vím, které body jsou křížové u Pentaxu K20D a měl jsem na mysli nejkrajnější křížový. Četl jsem řadu porovnání autofokusu D300s a 7D a z většího množství zkušeností vychází plus mínus vyjádření: "Konečně Canon v této kategorii těl dohonil Nikona, 50D na tom byla zřetelně hůř, 7D už je zhruba stejný."
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 24. 4. 2011 15:09

Tak jsem v pátek vzal svůj nový D7000 na první náročnou akci - Pašijové hry v jednom kostele. Bylo to ještě náročnější, než jsem čekal - herci pobíhali po celém kostele, světlo se neustále měnilo - takže technika dostala pořádně zabrat :D

D7000 obstál na výbornou:

- Dva rollery jsou velmi, velmi praktické (měl jsem předtím D40)
- Ostřil tam, kam jsem chtěl já ;-)
- Naprosto mně nadchla expoziční automatika (používal jsem manuální mód s automatickým ISO) - i na obtížných scénách typu "osoba nasvícená reflektorem na tmavém pozadí" exponovala přesně. Když už bylo něco přepálené, tak většinou to, co bych přepálil i já (odlesk reflektoru na podlaze) atp.
- Musel jsem používat ISO až do 6400. Měl jsem zapnutou redukci šumu na "Normal". Na fotkách s tmavým pozadím fungovala dobře, ale když pozadí nebylo úplně tmavé, tak nic moc. Nicméně na menší formáty / Facebook docela dobře použitelné.

Při jiné příležitosti jsem ještě zjistil, že se Sigmou 150mm f/2.8 v live view módu moc neostří, to jen tak pro úplnost.

Každopádně, jsem spokojen :love:
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod t.novy 30. 4. 2011 09:10

No ať hledám jak hledám, tak stále nevím u čeho zakotvit :-) Stále mi leží v hlavě tato d7000 a Pentax k-5. Vyskytují se názory, že K-5 má o řád lepší výstup na vysokých iso, nicméně zase AF systémě 11 protí 39, hraje zase pro nikon. Vím, že do FF nepůjdu, protože nepotřebuji profi. Nemáte náhodou někdo zkušenost s výstupem barev, či fotek, které vypadají realističtěji? Protože k-x mělo občas problémy s červenou barvou. Případně nějaký blesk jestli byste mi doporučili? Dík...
Rozhoduji se konkrétněji mezi sety
http://www.megapixel.cz/nikon-d7000#zakladni-parametry
http://www.megapixel.cz/pentax-k-5-18-1 ... -200-mm-wr
Dokonce, jak si to teď čtu, tak se to tam právě řeší :-)
Používáte někdy všech 39 AF bodů? Nebo těch 11 bohatě stačí?
t.novy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 30. 4. 2011 13:57

Tady mas jeden uzivatelsky test D7000 vs K-5:
http://shutterfinger.typepad.com/shutte ... d7000.html
39 AF bodu je supr vec, obzvlast pri 3D trackingu. Cili napr. foceni rally ci sport obecne.

-- 30. 4. 2011 15:04 --

Jinak doporucuju, pokud by ses rozhodl pro D7000, koupit jen telo (24tis. s DPH) a k nemu napr. Tamron 17-50/2.8 (7600Kc s DPH).
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod t.novy 30. 4. 2011 14:19

Super odkaz dík :-) S angličtinou to bylo horší, ale nějak jsem to přelouskal :-) Na těch fotkách je opravdu znát, že co se týče barev a vykreslení detailů je na tom d7000 trošičku lépe. Na druhou stranu iso je lepší malinko u K-5. Ale když jsem porovnával na dpreview, tak ve fotkách do raw to vychází úplně stejně a navíc Nikon má více detailů. Ta cena za tělo a objektiv, jak jsi psal je fajn, ale tak trochu mám strach z dodavatelů. Osobně nejvíce preferuji prodejce typu alza, tsbohemia, fotolab, megapixel... Tím nechci dělat reklamu, ale nevím jestli se to vyplatí či nevyplatí si připlatit. Pentax má zase za podobnou cenu už 2 objektivy s ohniskem od 18 do 200, čímž bych zabil dvě mouchy jednou ranou.
Jo, líbí se mi, jak se snažíme každý za takové peníze získat to nejlepší a přitom to nejlepší záleží jenom na nás co zvolíme a jak s tím budeme fotit :-D musím se smát i sobě :-D

Joo, tak teď jsem si přidal do srovnání na dpreview ještě Canon 60D a ten vychází na vysokých citlivostech taky dobře...snad i lépe.... No toto snad není možné.... Zlaté časy kdy byl na výběr jeden foťák :-D (to je vtip samozřejmě) :-D
Naposledy upravil t.novy dne 30. 4. 2011 15:32, celkově upraveno 1
t.novy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 30. 4. 2011 15:00

Ked takto budes posuvat ze co ma lepsi odstup sumu tak skoncis pri D3s, ono je skor otazka kolko z fotiek fotis na vysokych citlivostiach. Ak fotis vela koncertov a podobych akcii kde je to spravidla horsie so svetlom tak ti po case aj tak asi 7000ka prestane vyhovovat koli ovladaniu. Ale ked to je n nejaka mala cast fotiek tak by som sa skor pozeral nato ze ked kupis napr pentak tak budes mat mensiu moznost nakupu nejakeho prislusenstva z druhej ruky. Popripade ak niekto z kamosov foti ci si budete moct vymenit, pozicat objektivy...
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod t.novy 30. 4. 2011 15:15

To je asi fakt... já se jen tak dívám a zvažuji co bude asi nejlepší. Občas fotím za šera a vysoké iso se šikne... Docela mě teď překvapila ta 60d. Ale je možné, že to jsou zase laboratorní fotky a tam to vychází skutečně jinak než venku v praxi.
Takže zpátky k rozhodování mezi pentaxem a nikonem....
To by mě zajímalo, jak jsou ty barvy na prvních obrázcích (paní na ovocném trhu) ovlivňuje bokeh. Protože ten Nikon opravdu podává hezké syté barvy. Ale tady - http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/page19.asp při iso 3200 je zase sytější pentax.... možnost volby je zničující :-D :-D :-D
t.novy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 30. 4. 2011 17:05

t.novy píše:Vyskytují se názory, že K-5 má o řád lepší výstup na vysokých iso,

Co vím, tak čip je snad stejný, takže rozdíly by měly být minimální, dané pouze postprocessingem. A když mi na tom fakt záleží, tak si stejně udělám postprocessing v počítači (NeatImage), takže to bude už úplně stejné.

t.novy píše:Na těch fotkách je opravdu znát, že co se týče barev a vykreslení detailů je na tom d7000 trošičku lépe. Na druhou stranu iso je lepší malinko u K-5. Ale když jsem porovnával na dpreview, tak ve fotkách do raw to vychází úplně stejně a navíc Nikon má více detailů.
(...)Pentax má zase za podobnou cenu už 2 objektivy s ohniskem od 18 do 200, čímž bych zabil dvě mouchy jednou ranou.

Asi takhle: Rozdíl mezi výstupem / možnostmi těch seťáků od Pentaxu a nějakým lepším objektivem (třeba tím Tamronem) bude o několik řádů větší, než rozdíl mezi výstupem D7000 a K-5.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod t.novy 30. 4. 2011 17:19

oki, takže jak jsem psal předtím ty sety, do kterých bych šel, tak je to úplně jedno jestli ten či onen....
No, jak to stále tak porovnávám, tak k-5 je opravdu lepší na vyšší iso co do šumu, ale zase Nikon má lepší vykreslení detailů.... což třeba u vlasů nedělá jednolitou helmu, ale opravdu vlasy :-)
Asi se většina přiklání k nikonu, že :-) Neřeším žádný přechod nic, protože až budu jednou měnit foťák, tak zase komplet celý i s příslušenstvím :-)
Náhodou tu nepoužíváte do d7000 nikdo kartu kingston 16 gb http://pametove-karty.heureka.cz/kingst ... -class-10/ ? Jste spokojení? Nebo jaké máte zkušenosti s kartama?
t.novy
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka