od FotoABC 1. 12. 2010 14:44
Fojťan: čím vyšší kvalita, tím relativně malé vylepšení znamená o hodně vyšší cenu. Když jsem si na předváděčce zkoušel Nikkora AF-S 35/1.4G za 46 000,- Kč a AF-S 85/1.4G za 40 000,- Kč na střídačku s mým Nikkorem AF-S DX 35/1.8G za 5 500,- Kč a AF 85/1.8D za 9 000,- Kč na tělech D300 a D3s, tak jsem na výsledných zkušebních fotkách taky neviděl ty obrovské mnohanásobné cenové rozdíly a dokonce jsem s mými levnými skly zaostřil paradoxně vždy přesně, zatímco s 1.4-kovými ne. Ale byl by zkrat tvrdit, že je to totéž. Pro mě osobně a pro mé využití téměř ano, protože mně stačí, když je s D300 + 85/1.8 ostré celé oko, nepotřebuji mít ostrou jen čtvrtinu oka s D3s + 85/1.4 a když zacloním tak, abych měl ostré oči obě, tak nevidím rozdíl v kvalitě. No a pozadí je v jednom případě rozmazané hodně a ve druhém ještě podstatně víc. To, že mě absolutně nemrzí, že si to nekoupím, neznamená, že když to vezme do rukou člověk, který umí a ví přesně co s tím fotit, tak by nám všem nepředvedl, že výsledek z D3s + 85/1.4 je něco úžasného, pomocí D300 + 85/1.8 nedosažitelného. Samozřejmě, že předvedl.
Ale je uklidňující, že by mně osobně investice v součtu několik set tisíc byla prakticky k ničemu. Ideální by bylo, kdybychom při výběru měli možnost týden zkoušet různé kategorie a pak si vybrat tu, která lehce přesahuje naše stávající schopnosti.