Canon X Nikon X Pentax

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 10. 8. 2010 15:31

Já si vybral Canon, protože v roce 2003, kdy jsem kupoval zrcadlovku, to byla jediná možnost za rozumné peníze - Canon 300D. Dalším krokem byl Canon 1D II - tehdy opět nebyla konkurence, Nikon D2(h) pokulhával prakticky ve všech směrech. V současnosti jsem maximálně spokojený s 1D IV a jediná alternativa by byl Nikon D3(s), ostatní značky mi nemají co nabídnout. Takže tak.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 10. 8. 2010 16:56

Já jsem vybral Canon 400D. V té době nic lepšího v ceně okolo 20 000Kč nebylo. Navíc to vypadalo, že přežije jen systém Canon, možná to ustojí Nikon. Nechtělo se mi investovat do odepsaného systému a u Canonu byla jistota že přežije. Dnes bych volil jinak.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 10. 8. 2010 17:58

player píše:Nevim jak u Sony, ale u Pentaxu je ta stabilizace snimace na dve veci(a ani jedna neni pozitivni)

U Sony to funguje. Původní dobře funkční stabík od Minolty vytáhli u Sony ještě o 1-1,5 EV dál. Pentax to IMHO překombinoval s dalšími stupni volnosti čipu.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod khonsun 10. 8. 2010 18:41

od player 10. 8. 2010 14:01
Nevim jak u Sony, ale u Pentaxu je ta stabilizace snimace na dve veci(a ani jedna neni pozitivni), tolik k te "vyhode".

Proc, prosim, tomu tak je, resp. jak jste k tomu dospel? U Samsungu tedy taky? Dekuji.
Za 21 let mi bude 100.
khonsun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 10. 8. 2010 20:54

irmo píše:player, ja to delim v podstate velmi jednoducho

podla toho kolko cyklov zavierky garantuje vyrobca (tzv naco co to vyrobca dimenzoval)

Zivotnost zaverky, ktera je mimochodem kusova zalezitost, nazyvas FUNKCI?;)

-- 10. 8. 2010 21:57 --

Pety píše:
player píše:Nevim jak u Sony, ale u Pentaxu je ta stabilizace snimace na dve veci(a ani jedna neni pozitivni)

U Sony to funguje. Původní dobře funkční stabík od Minolty vytáhli u Sony ještě o 1-1,5 EV dál. Pentax to IMHO překombinoval s dalšími stupni volnosti čipu.

Porovnaval jsem Kx s 55-300 a D90 s 70-300 VR a vysledek byl takovy, ze jsem pri stejne expozici(300mm, 1/15s) mel vyrazne vetsi procento uspechu(=ostrych fotek) z Nikkora a jako bonus jsem mel krasne stabilizovany hledacek pri samotnem foceni.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 11. 8. 2010 07:03

player ... garantovanym vyrobcom ... tzv pokial odide zavierka pred x-cyklami vyrobca akceptuje reklamaciu. Ano ide o kusovu zalezitost, ale prave rozhodujuce je to ci to vyrobca opravy vramci zaruky, alebo si to musis zacvakat. A ked si vyrobca trufa garantovat 6x dlhsiu zivotnost zavierky tak tam asi je rozdiel aj iny ako kusovy ;) (by si sa divil kolko plastu tam kde nema bit je v lacnich telach)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 11. 8. 2010 08:15

K te vydrzi zaverky, vylozene garantovana (vydrzi a kdyz ne, tak je to nas problem) byva jen u nejvyssich rad, u ostatnich je jen "testovana". To znamena, ze obvykle vydrzi (pravdepodobne neco, jako ze tenhle pocet cyklu z testovaciho vzorku prezila pulka nebo podobne kriterium). To jsou dve dooooost rozdilne veci.
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 11. 8. 2010 09:42

Vybíral jsem mezi Pentax KX, Canon 500D. Jenže u Pentaxe i Canonu, mi nevyhovoval základní objektiv 18-55 a tak jsem zvažoval k tělu objektiv Sigma 17-70 a to již významně navýší cenu foťáku. Takže jsem se s cenou hned dostal na úroveň Nikonu D90 se záklaďákem 18-105. Takže nakonec mám D90 a nelituji. Objektiv je se Sigmou určitě minimálně srovnatelný a tělo je co se provedení, držení a ovládání týče o dost lepší.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 11. 8. 2010 14:22

Mám pocit že niektorý by za Nikon 18-105 VR položili aj vlastný život, čo myslíš na kolko ti vydrží ? Či chceš alebo nie , beztak ho vymeniš za niečo svetelnejšie + rýclejšie ostriace = úplne štandartný postup, f/2,8 je možné kedykolvek pricloniť s f/5,6 neurobíš nič ...
Vyberať systém na základe cenovo zaujímavého seťáku :hm :hm :hm
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 11. 8. 2010 15:17

Zbeznym pohledem do okoli tak 3/4 zrcadlovkaru ma jen ten setak a staci jim to... Takze proc ho nemit jako podstatne kriterium, zalezi na konkretnim cloveku...
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 11. 8. 2010 15:27

Vůbec nerozumím na co narážíš. Vážně si myslíš, že každý kdo si kupuje amatérskou zrcadlovku nutně potřebuje profi sklo, aby se s tím dalo fotit? Proč myslíš že jsem zvolil jen na základě seťáku? Ano, ten je skutečne velmi slušný, ale D90 snad taky. Nebo se mýlím?
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 11. 8. 2010 16:48

někteří ale nedokáží přenést přes srdce že sis koupil jinou značku než oni vlastní...

D90 + 18-105 je podle mě výborná volba...
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 11. 8. 2010 17:33

Daf píše:Vybíral jsem mezi Pentax KX, Canon 500D. Jenže u Pentaxe i Canonu, mi nevyhovoval základní objektiv 18-55 a tak jsem zvažoval k tělu objektiv Sigma 17-70 a to již významně navýší cenu foťáku. Takže jsem se s cenou hned dostal na úroveň Nikonu D90 se záklaďákem 18-105.

Daf píše:Vůbec nerozumím na co narážíš. Vážně si myslíš, že každý kdo si kupuje amatérskou zrcadlovku nutně potřebuje profi sklo, aby se s tím dalo fotit?

D90 bola naj volba , ale k Pentaxu + Canonu si chcel dokupovať sklo, ktoré bolo dlhšie, ale zároven svetelnejšie - čo má opodstatnenie. A vždy je lepšie mať svetelnejšie sklo, ako dohánať svetelnosť interným/externým bleskom...
Ale musím súhlasiť že vlastniť iba 18-55 je v mnoho prípadoch obmedzujúce...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 11. 8. 2010 17:45

No ono 17-70 není přece delší než 18-105 ;) a světelnost 2.8-4 vs. 3.5-5.6 taky není o tolik horší navíc Nikkor má stabilizaci.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 11. 8. 2010 19:24

Daf no skús si niekedy večer v Av režime nastavovať na ten istý bod inú clonu, trebárs na f/3,5 ti hodí čas 1/40 čo je ešte udržatelné , kdežto na f/5,6 mi to hodilo 1/15 (skúšané na seťáku) a to sú niekedy tie klúčové momenty ktoré rozhodujú o tom či budeš mať fotku , alebo iba "odpad"...
Ako som vyššie písal, štandartný postup je že to vymeníš za sklo s f/2,8 , seťák skončí v poličke budeš ho používať len vtedy ked "o nič nepôjde" (vychádzka zo psom) , jednak budeš dosahovať lepšie výsledky vdaka svetelnosti, a za dalšie optická kvalita bude voči "seťáku" určite popredu, koniec koncov oželieš rozsah, ktorý budeš mať nahradený lepšou kvalitou = väčšia radosť z fotiek...
Prípadov kedy nový užívatel tvrdil že lepšie sklá nepotrebuje a ani ich nedokúpil je výrazne menej ako takých prípadov kde užívatel za rok nasypal do techniky 2x viac ako pôvodne myslel ... Možno nevymeníš seťák , ale skôr dokúpiš niečo dalšie, MACRO, TELE ...
Seťáku nepomôže ani keby bol zo zlata a na kopec vecí je skrátka nevhodný/nepoužitelný...

Ja tiež nie som žiaden profík, a mám to len ako hobby, pritom ma technika s príslušenstvom stála cez 2000€ a to mám kopec vecí z Ebay za polovičné ceny... Posledne som si rozšíril zbierku o Sigmu 10-20 za skvelých 100€ , no nekúp to , síce potrebovala trochu repas, ale všetko ide ako má... Nová by ma stála bezmála 500€ a z druhej ruky min. 300€ , mohol som lepiť fotky pomocou Photoshopu, ale širokáč je širokáč... (Doma ked je niekomu horko tiež si radšej kúpi klimu , pritom si môže nechať otvorený mrazák... :mrgreen: :mrgreen: )
Pre silnejšie žalúdky... (Je to iba LEGO pre dospelých)
ObrázekObrázek
Naposledy upravil pufko dne 11. 8. 2010 19:43, celkově upraveno 3
pufko
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka