Canon X Nikon X Pentax

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cerstve.vyorana.mys 9. 8. 2010 20:15

Zdravím. Ano, jako asi skoro každej fotograf či fotoamatér jsem narazila na tuhle věčnou otázku. Chtěla bych se začít focení věnovat víc a "na vážno", takže do budoucna plánuju pořízení digitální zrcadlovky. Zajímá mě kategorie střední třídy, aby to cosi umělo a zároveň, abych nemusela ještě 10 let žít o suchejch kúrkách a vodě. Od vás bych teď nechtěla, abyste se začli mlátit, kdo je nejlepší, ale abyste mi řekni, proč jste zvolili zrovna Canon/Nikon/Pentax a proč byste ho nedali z ruky. Co má, co ostatní nemají, jestli je tam nějaká výhoda, která by mohla ovlivnit nákup. (Samozřejmě, že svůj tip mám, ale ještě není vybráno definitivně.) Fotit bych chtěla hlavně portréty, reporty z akcí a koncerty, ale chci si vyzkoušet všechna odvětví. Nezajímá mě ani tak konkrétní typ, ten už si vyberu, ale pro kterýho výrobce se rozhodnout...
cerstve.vyorana.mys
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 9. 8. 2010 20:20

Samsung MOUSE
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denda 9. 8. 2010 21:07

V tom je těžko ti poradit. Každá značka má své pro a proti a určit vítěze není snadné. Dobře píšeš, že tady nechceš rozpoutat peklo, mám tedy za to, že rádoby rady od zarytých přívrženců nějaké značky půjdou mimo tebe. A to je dobře. Protože nezáleží čím, ale jak.

Do svého výběru jsi nezahrnula Olympus a Sony. Ale to není podstatné. Nejlíp uděláš, když zajdeš do obchodu a všechny svoje favority si osaháš. Důležitá je ergonomie těla. Jak dobře se ti foťák bude držet, ovládání, dosah tlačítek, váha, atd. Prostě co ti padne do ruky, to ber.
Jestli ještě můžu poradit konkrétně, tak u Nikona zvaž typ D90, popř D300s. U Canonu typy 50D, popř.7D. U Olympusu stojí za ošahání typ E-30. Pentax - (tady nevím, Pentax má svoji K-sedmičku, ale doporučit ji nemůžu). Sony má taky několik typů, ale ty stojí mimo můj okruh zájmu, takže ve fotoaparátech Sony se nevyznám.

Píšeš, že chceš fotit hlavně koncerty, reporty a portréty. Takže potřebuješ tělo s možností rychlého sériového snímání (4-5sn/s v RAWu) a s možností použití vyššího nastavení ISO bez velkého množství šumu. A to ty typy, které jsem jmenoval splňují a pro tvé potřeby budou vyhovovat.

Ještě poznámka - koupí zrcadlovky, třeba včetně nějakého setového objektivu, to nekončí, ale začíná!!! Brzy zjistíš, že nutně potřebuješ širokoúhlý objektiv, teleobjektiv, blesk, filtry, atdatd. ;-)

P.S.: přiblblé poznámky nad mým příspěvkem od Petra1968 si nevšímej.
www.blog.fishfoto.cz
www.databazefotografu.cz
Denda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 9. 8. 2010 22:07

Moc mě ne***. :lol: Koupit může cokoliv. Nejdůležitější parametr bude stejně nakonec cena.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Pety 10. 8. 2010 06:25

Sony A-550 nebo 500, pokud jde o výčet vhodných typů.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 10. 8. 2010 07:38

http://www.vkfoto.cz/engine/zbozi.html?id=SYA5501855 Dobrý doplněk. Alespoň to nevypadá,že když zrcadlovka tak Canon,Nikon,Pentax o<:)
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod E-Ryc 10. 8. 2010 10:05

"abych nemusela ještě 10 let žít o suchejch kúrkách a vodě" muze pro nekoho znamenat D3000, pro jineho D3... 20k? 30k? 50k? 200k?
Nekdo tu zminoval ergonomii drzeni, podle zenskeho rodu v dotazu hadam, ze problem medvedich tlap a japonske velikosti gripu low-cost modelu mit nebudes ;) , ale zkusit to rozhodne chce.
Asi bych vzal v uvahu i co maji kamosi/znami (teda pokud maji vic nez telo setak), obcas se da v pripade potreby neco pujcit.
U Canonu/Nikonu je vyhodou vetsi vyber veci na bazarech, naopak Pentax... obcas pridaji nejakou vychytavku (stabilizace v tele, nataceci cip, vlhkutesnost).

Za sebe bych vybiral ve "stredni tride" z 50D/D90/K7
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 10. 8. 2010 10:44

OT, vím, ale co je "nataceci cip"
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 10. 8. 2010 11:51

Hmm, ted jsem se dostal, nevim, jestli je i nataceci, urcite je posouvaci - u Pentaxu (myslim, ze jen K7) se vyuziva systemu pro stabilizaci a da se o neco soupat cipem a castecne tim simulovat shift objektiv
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 10. 8. 2010 12:36

v strednej triede by som isiel do C/N .... (stredna trieda myslim tym vybava -+ 100 000kc)
a tu by som asi volil Canon kvoli objektivom ale to uz zalezi prudko natom co chces fotit...

tzv 7d, 5d Mark II podla toho co chces fotit ....

50d, D90 este povazujem za vyssiu nizsiu triedu nie za strednu ... K-7 by som uz asi radil zhladiska funkcionality do strednej.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 8. 2010 12:58

cerstve.vyorana.mys píše:Chtěla bych se začít focení věnovat víc a "na vážno", takže do budoucna plánuju pořízení digitální zrcadlovky.
Musi to byt len zrkadlovka, alebo si len zatial este o bezzrkadlovkach nepocula?

cerstve.vyorana.mys píše:Od vás bych teď nechtěla, abyste se začli mlátit, kdo je nejlepší, ale abyste mi řekni, proč jste zvolili zrovna Canon/Nikon/Pentax a proč byste ho nedali z ruky. Co má, co ostatní nemají, jestli je tam nějaká výhoda, která by mohla ovlivnit nákup.
Mozem aj povedat preco Olympus?
- rozmery - po kratkom pouzivani ultrazoomu som zistil ze nie som ochotny tolerovat pristroj ktory sa nezmesti do vrecka/tasky/diplomatky a treba ho nosit bud na krku alebo v brasni
- pancake objektivy - s nimi sa PEN vojde do vrecka, su vhodne na vacsinu beznych prilezitosti a maju super svetelnost
- stabilizacia na chipe - len s nou mozu byt pancake objektivy stabilizovane, ostatne objektivy mozu byt lacnejsie a lahsie
- kvalita objektivov - ako jedina firma dava do setakov ED cleny (ktore maju ine firmy az v drahych modeloch, maju mensiu aberaciu a lepsi prenos kontrastu ) - nepotrebujes ich nahradzovat alternativami
- trosku mensi chip - na dosah 300mm eq ti staci 150mm objektiv, u konkurencie to musi byt 200mm objektiv
- objektiv 70-300 (pre mikro 4/3 bude v septembri) - dosah 600mm EQ na inych systemoch je omnoho drahsi a objektiv vacsi
- kvalita JPEG enginu - produkuje realisticke zabery uz OOC (out of camera)
- jednoduchost pouzivania (pouzitelnost automatiky) - mozem ho dat aj kamosom co nemaju znalosti o foteni a spravia dobre zabery (teda aspon spravne zaostrene a exponovane)

Konkretne este vyhody PEN E-P1:
- dva rollery - s nimi mozem rychlo menit clonu a korekciu expozicie
- vodovaha - pri foteni v prirode mozem mat presne nastaveny horizont

Ani dnes mi kombinaciu "rozmery+svetelnost+stabilizaciu+zrkadlovkovy_chip" nedokaze poskytnut ina firma...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 10. 8. 2010 13:01

Nevim jak u Sony, ale u Pentaxu je ta stabilizace snimace na dve veci(a ani jedna neni pozitivni), tolik k te "vyhode".

-- 10. 8. 2010 14:03 --

irmo píše:50d, D90 este povazujem za vyssiu nizsiu triedu nie za strednu ... K-7 by som uz asi radil zhladiska funkcionality do strednej.

Co ma K-7 FUNKCNE oproti D90 navic, ze uz je to podle tebe "stredni trida"?
Krom toho tohle deleni je dosti usmevne, jake tridy tedy vlastne mame? Nizsi nizsi, stredni nizsi, vyssi nizsi...nizsi stredni, stredni stredni, vyssi stredni...nizsi vyssi, stredni vyssi, vyssi stredni,...nizsi nejvyssi...? :mrgreen:
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 10. 8. 2010 14:36

player, ja to delim v podstate velmi jednoducho

podla toho kolko cyklov zavierky garantuje vyrobca (tzv naco co to vyrobca dimenzoval)
50 000-100 000 -> nizsia trieda
100 000-200 00 -> stredna trieda
200 000+ profi trieda

canon 50d ma 100 000 garantovanych 7d, 5d ma 150 000 1d ma 200 000 a 300 00 (podla verzie)

k-7 ma 150 000 ci nie? (ako som inde napisal v pentaxi sa az tak nevyznam ;))
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 8. 2010 15:03

irmo, otazka bola jasna: co vas presvedcilo vybrat si tu a tu firmu a preco ste s nou spokojny?
(len vyhody, nie nevyhody, ani kto je najlepsi)

je to inak celkom zaujimava otazka .. na ktoru tu zatial nikto priamo neodpovedal (preco asi?)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 10. 8. 2010 15:27

K-7 je poloprofi díky konstrukci a funkcím. Víc než tohle už foťák prakticky umět nemusí. Mínus je ovšem senzor, kterej je lepší v K-X.

Jinak je vhodné si ty foťáky osahat, doslova. Já takhle zjistil, že Nikon asi nee (možná tak D700), ale Canon třeba jooo (protože mi do ruky sedne dokonale). A Sony, že by možná..

Pro ženskou ručku klidně m4/3 foťáky. Zrovna E-P1 bych nedoporučoval, spíš Panasonic GH1 nebo G2. Případně Samsung NX10 (to teda už neni m4/3, ale princip je stejnej, zrcadlo to nemá).
Daemonius
VIP uživatel

Další stránka