Daemonius píše:Ne nejde je optimalizovat a ne nebude to rychlejší. Jediné co by šlo je vyrobit pevné 50/85/135 objektivy s extra lehkými a rychlými členy (pohybově uvnitř těla objektivu).. pak by to fungovalo. U standartních objektivů rychlejší ostření tímto způsobem být nikdy nemůže..
Pomerne často s tebou nesúhlasím, len poslednú dobu nezvyknem reagovať na rozpory v technických otázkach, teraz mi ale nedá. Z tvojho príspevku by anikeby vylývalo, že problémom ostrenia pri videu sú ťažké a pomalé členy v objektíve, čo je samozrejme blbosť. Však súčasné USM objektívy dokážu ostriť priam bleskovo, tiež dokážu spoľahlivo držať zaostrenie pri sledovaní objektu. V objektíve teda podľa mňa problém nebude (odhliadnuc od zvuku pri ostrení, ten je problémom, dokonca aj pri USM objektívoch).
Problém ostrenia pri videu je ten istý, ako pri ostrení v Live View. Proste kontrastné ostrenie ja pomalšie ako fázové. Kamery dokážu ostriť relatívne v pohode hlavne preto, že pracujú s podstatne väčšou hĺbkou ostrosti. Rovnako ako kompakty. A dokonca aj niektoré kamery Canon majú na pomoc kontrastnému ostreniu ešte špeciálny senzor:
http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Camcorders/High_Definition_HD/tech/Instant_AF_.aspPodľa mňa sa teda autofokus pri videu bude zlepšovať aj pri súčasných objektívoch v závislosti od optimalizácie kontrastného ostrenia používaného v live view. Možno v budúcich generáciách tiel sa dočkáme aj použiteľného ostrenia pri natáčaní videa, a to aj so súčasnými objektívmi.