Mám jí taky. Zastávám se názoru, že fotí objektiv a ne tělo. Větší tělo s více „čudlíky“ je lepší pro přístupnost funkcí, ale tím to pro mě končí. Ještě mi záleží na citlivosti ISO. Navolil jsem si menu dle svých představ (je třeba si ho projít pořádně, nabízí spoustu sub-funkcí a naučit se je) aa funkční tlačítko dal mnou často používané ISO. Fotí se s ní dobře. Do ruky padne lépe než malé Canony. Je lehká a skladná. A po koupi doporučuji jednu věc v menu naštělovat - je to u nastavení displeje - mám tam zvoleno, že se displej vypíná po namáčknutí spouště a znovu rozsvítí až po expozici, kdy ukáže hotový snímek, takže je de facto srále vypnutý. Kvůli stavovému řádku v hledáčku ho skoro nepotřebuješ a takto nastavený fotoaparát nahrazuje i čidlo u očnice reagující na vzdálenost od oka a myslím si, že lépe. Je třeba si zvyknout na to, že zrcadlovky dělají snímky mírně podexponované (důvody zřejmě znáš) a méně barevné a ostré. To není ani tak objektivem, ale tím, že kompakty fotku ihned po expozici SW upraví, ale i to se dá u D40 nastavit. osobně mám ostrost na maximum a při nějakých příležitostech si hraju s kontrastem a saturací. Tyto funkce jsou ze začátku trochu schované, ale je dobré je používat. D40 je sice už poměrně stará, ale dobrá zrcadlovka pro ty méně náročné. Mám jí rok a jsem spokojený. I když začátky byly poměrně nepříjemné, protože fotky byly prostě horší, než z kompaktů. I když možnosti zrcadlovky (i takto levné) jsou mnohem vyšší. A ještě dodám, že funkcemi se zrcadlovky zas tak neliší (pokud nepočítám video a ostřící body) i když právě ten větší počet ostřících bodů je podel mě k ničemu, protože si vždy já osobně chci zvolit, kam zaostřím a ne aby to hledala automatika všude možně

Na to stačí i jeden ostřící bod. Ať se daří a mnoho úspěchů na škole!