Nikon D40 - manuální funkce

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod broty 30. 12. 2009 07:23

Budu si kupovat zrcadlovku v nějaké nižší cenové hladině. Chtěl bych se vás zeptat co si myslíte o Nikonu D40. Potřeboval bych plnej manuál. Najdu ho tam?
broty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 30. 12. 2009 08:05

samozrejme ze ho ma, D40 se stale jeste prodava, mozna doprodej zbytku ne? pokud to je vstupni fotak do sveta zrcadlovek nebo jako nahrada kompaktu s ohodne lepsim vystupem tak je bez pripominek

na co potrebujes ten plny manual?
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod broty 30. 12. 2009 08:08

Chodím na školu kde potřebujeme zrcadlovku s plným manuálem. Takže D40 je jen náhrada za kompakt? Nebo je to pravá zrcadlovka? O co je ošizená kromě toho že nemá motorek na autofocus
broty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 30. 12. 2009 08:20

broty píše:Chodím na školu kde potřebujeme zrcadlovku s plným manuálem. Takže D40 je jen náhrada za kompakt? Nebo je to pravá zrcadlovka? O co je ošizená kromě toho že nemá motorek na autofocus

je to zrcadlovka s orezanymi funkcemi, zkusim vyjmenovat ty nejzasadnejsi... nemoznost pripojit externi spoust, nutnost pro zmenu nastaveni vstupovat do menu, hledacek neposkytuje prehled vsech potrebnych informaci, 3 ostrici body, stavovy displej nema senzory takze se muze stat ze pri pohledu do hledacku ti bude zespodu svitit do oci... je toho daleko vic tohle je jen vycuc toho co je na nem trochu omezujici, softwarove je tam take par veci
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod broty 30. 12. 2009 08:39

Aha, a nevíš o nějaké zrcadlovce která zas tak ořezaná není ale je cenově dostupná (kupovat ji budu z bazaru)?
broty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dabit 30. 12. 2009 08:48

Ty funkce, které nemá bych vůbec neřešil. Myslím si, že spousta lidí co přecházejí z kompaktu na DSLR ty "funkce" nepotřebuje nebo nevyužije. Ale možná se pletu ... :)
Dabit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 30. 12. 2009 09:04

v bazaru se da poridit D80 za 7-10k zalezi na stavu + 18-105mm 5-6k a je to takova univerzalni sestava uvazoval jsem o jejim nakupu pro pribuzneho jako darek, taky zalezi co s tim budes fotit pokud nejake skolni cvakani ta D40 bude plne dostacovat k tomu objektiv 18-55mm a usetris, pokud te foceni chytne tak si za cas muzes poridit neco lepsiho a nebude te mrzet ze jsi vyhodil penize za novy nebo lepsi ale pouzity

Dabit píše:Myslím si, že spousta lidí co přecházejí z kompaktu na DSLR ty "funkce" nepotřebuje nebo nevyužije. Ale možná se pletu ... :)
tohle je taky pravda, kdyz clovek prejde z kompaktu bude mu trvat "placnu" rok nez si to vse osaha a v praxi nauci co se stane kdyz zmackne tamhle to zmeni tohle, treba kdyz si znamy kupoval fotak tak jsem tusil ze mu nebude stacit a rovnou jsem mu navrhl D90/300 s tim ze mu trvalo s vykladem zvladnout ovladani daleko rychleji nez me metodou pokusu/omyl + to co tenkrat bylo na internetu
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 30. 12. 2009 10:37

Jan_Tomanek píše:je to zrcadlovka s orezanymi funkcemi, zkusim vyjmenovat ty nejzasadnejsi... nemoznost pripojit externi spoust, nutnost pro zmenu nastaveni vstupovat do menu, hledacek neposkytuje prehled vsech potrebnych informaci, 3 ostrici body, stavovy displej nema senzory takze se muze stat ze pri pohledu do hledacku ti bude zespodu svitit do oci... je toho daleko vic tohle je jen vycuc toho co je na nem trochu omezujici, softwarove je tam take par veci

Spousta z techto veci, ale nastesti neni takovy problem jak to vypada:

1 - nemoznost pripojit externi spoust - mam bezdratovou spoust ML-L3 asi za 500Kc

2 - nutnost pro zmenu nastaveni vstupovat do menu - kdyz si na funkcni klavesu namapujes zmenu citlivosti, tak musis pri foceni chodit do menu jen malo

3 - hledacek neposkytuje prehled vsech potrebnych informaci - tak tady ISO chybi o tom neni sporu, ale to je taky vsechno...spis bych zminil, ze vetsi hledacek by byl mnohem komfortnejsi

4 - 3 ostrici body - tak to je bez debat, jak uz jsem psal jinde, tohle je nejzasadnejsi slabina D40

5 - stavovy displej nema senzory takze se muze stat ze pri pohledu do hledacku ti bude zespodu svitit do oci - tak tohle mi nikdy nevadilo, vysvetlim...kdyz dam fotak k oku, ze budu fotit, tak si stejne ihned namacknu spoust, abych videl kde mam ostrici bod a jaky me vychazi expozicni hodnoty, cili mi nikdy displej nestihne svitit do oci...mozna to vypada komplikovane, ale tusim, ze takhle bude fotit skoro kazdej...
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 30. 12. 2009 11:01

ML-L3 je IR to znamena ze bude muset byt se spousti pred fotakem, nema casovani a dalsi vychytavky i kdyz i bez toho se da obejit

pro zmeni mereni expozice,velikost a kvalita fotky(i kdyz kvalita asi vzdy bude u JPEG fine), AF-mode, AF area, shooting mode, musi stejne do menu

k displeji: zalezi jakym stylem kdo foti kdyz jsem ho mel pujceny tak mi to obcas svitilo
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 30. 12. 2009 11:39

Jan_Tomanek píše:ML-L3 je IR to znamena ze bude muset byt se spousti pred fotakem, nema casovani a dalsi vychytavky i kdyz i bez toho se da obejit

pro zmeni mereni expozice,velikost a kvalita fotky(i kdyz kvalita asi vzdy bude u JPEG fine), AF-mode, AF area, shooting mode, musi stejne do menu

k displeji: zalezi jakym stylem kdo foti kdyz jsem ho mel pujceny tak mi to obcas svitilo

ML-L3 je IR to znamena ze bude muset byt se spousti pred fotakem, nema casovani a dalsi vychytavky i kdyz i bez toho se da obejit - jen pro upresneni, kdyz fotis s ML-L3, tak moznosti casovani mas, foceni ma dva mody, okamzity a zpozdeny, kde si zpozdeni muzes nastavit

pro zmeni mereni expozice,velikost a kvalita fotky(i kdyz kvalita asi vzdy bude u JPEG fine), AF-mode, AF area, shooting mode, musi stejne do menu - tak to ano, jen je fakt, ze tohle se prilis casto nemeni a kdyz ano, tak se to dela pekne pres zadni info LCD obrazovku

V podstate se asi moc nerozporujem, jen jde o to, aby kupujici tusil jak bude fotit, jestli jsou tyhle omezeni pro nej dulezite nebo ne. Verim, ze pro spoustu ryzich amateru ne, profici by asi hodne nadavali.
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 30. 12. 2009 12:16

broty - Neni treba trojcit, D40 je naprosto pohodovy fotak se vsim co jako amater muzes potrebovat. Pokud jde o kvalitu samotnych fotek, tak ty foti objektiv. Takze i kvalitnim sklem vyfotis i s D40 uzasne fotky..

Setovy 18-55 co se k D40 dava neni sam o sobe spatny. Urcite neni treba jej hned menit.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MurphyL6 30. 12. 2009 12:18

na aukru by jsi mohl sehat třeba Canon 350D, 400D, Olympus E-4X0, E-5X0, Sony Alphu A100, A200...
MurphyL6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 30. 12. 2009 12:25

kolik mas cenovy limit? Pak se ti da pripade poradit alternativu...

Jinak je pravda ze d40 je asi nejvic funkcne orezana DSLR. Kazdopadne zakladni funkce,v cetne manualu ma , takze vesele muzes fotit jen pocitej stim ze ti casem nemusi funkcne stacit a budes poohizet po necem lepsim. Ale to je individualni....
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ToMMyK 30. 12. 2009 13:55

ja bych jen mozna podotknul, ze sehnat D40 je uz temer nemozne (novou). Mam jednu od vcerejska a obvolal jsem od importera po vsechny retezce s elektrem. jedina sance uz bude nekde najit nejaky zapomenuty v regale
Kdyz turbo tlaci, tri valce staci
ToMMyK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod broty 30. 12. 2009 14:33

Tak můj limit je 6000 Kč, D40 jsem v jednom bazaru našel za 5000 se zárukou. O Canonu EOS 350 jsem taky přemýšlel, ale do 6000 jsem ho bohužel nenašel
broty
Návštěvník

Další stránka