[oly e510] AF obcas nefunguje

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod gekoncik 27. 12. 2009 13:47

Ahoj,

nevim jestli toto tema patri do zrcadlovek nebo spise objektivu. Chyba se mi projevu u fotoparatu olympus e510 a objektivu ZUIKO ED 14-42mm 1:3.5-5.6.. Ale nekdy se mi stava ze uplne na jasne scene, na kterou by mohl fotoaparat zaostrit to proste nezvladne. Stava se to hlavne pri foceni nocnich sminku mest, nebo dneska kdyz jsem fotil vychod slunce.

Nevim jak presne funguej AF ale myslim ze by mel porovnavat konstrast a az ziska urcitou hodnotu tak ma zaostreno. Neprijde mi u scen, ktere fotim je malo konstratu.. Fotil jsem je uz hodnekrat s FZ20 a nikdy jsem takovy problem nemel. Nevite kde by mohl byt problem? Jestli v nastaveni fotaku, objektivu nebo samotnem AF? Dekuji za vasi odpoved
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 27. 12. 2009 23:46

Ahoj, s tim ostrenim: ano je to tak nejak jen kompakt(ta fz) kouka proste na fotku jako celej a najde si tam neco co mu pripada ostry(at uz ctverecek uprostred nebo si to hleda po cele scene) a zrcadlovka ma bod(y) a tem musis ,,podstrcit,, neco co ma kontrast/hrany. Z toho vypliva ze pri nocnim foceni bych namiril zvoleny ostrici bod napr na svitici lampu, osvetleny barak a pri foceni vychodu/zapadu slunce je to vlastne jedna velka placka tak se muze stat ze se nechytne. Pri nejhorsim kdyby se to zacalo stupnovat se muzes s dotazem obratit na origo servis.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 28. 12. 2009 10:18

Problem moze byt pri zrkadlovke prilis jasna scena (slnko), alebo prilis tmava (nocne foto).
DSLR sa chytaju s AF bodmi na hrany objektov (najlepsi je casto stredovy bod - napr. na horizont, budovy, cesty a pod.). Ak by zaostrovali iba pomocou kontrastu, tak by im to trvalo celu vecnost (podobne, ako kompaktom) a nie len zlomok sekundy.
V pripade, ze ti fotoaparat nechce zaostrit musis pouzit manualne zaostrovanie,....vacsinou mas asi vyssiu clonu, tak staci ostrit odhadom a bude to OK.
Ondrej Bobek
Návštěvník