Zrkadlovka do 700€

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod neeoo 29. 11. 2009 23:17

Iba sa tomu divim ked je tu clovek za debila ak sa chce dostat logickou cestou k informaciam ...
neeoo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 11. 2009 23:51

Některé návody člověku nic moc nedají, pamatuju návod k foťáku Sony, ze kterého člověk zblbnul místo zmoudřel, a zase jsou návody jasné, srozumitelné a podrobné. Na druhou stranu jsou lidé, kteří danou kategorii výrobků dobře znají a u konkrétního modelu si v návodu ověří jen pár drobností, a naopak lidé, kteří informace z návodu potřebují jako sůl. Takže nelze stanovit, zda návody číst a jak - každý nanejvýš může říct jen svůj osobní názor či postoj... Chybou ovšem je pokoušet se tento svůj názor zevšeobecnit - pak dochází k nedorozuměním a střetům.

Takže si z těch názorů nic nedělej a s návodem nalož podlé své potřeby a podle jeho kvalit. :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Daemonius 30. 11. 2009 01:17

Nevim jak vy, ale já přistupuju k diskuzím, že diskutující mě "obohatí" (někdy skutečně, někdy ironicky) o svůj názor, ale jinak mam naštěstí vlastní krk a na něm vlastní hlavu a uvnitř kupodivu i vlastní mozek a názory..

Se Sony je to přesně to na co sem narážel, manuál k nim sem, ale nikdy v ruce neměl.. evidentně se od finálního produktu moc neliší, naštěstí, jakmile se s tim člověk naučí, tak je to v pohodě. :)

Návod čtu, když něco nevim.. logické, ne?
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gustin 30. 11. 2009 11:48

ahoj, tak mě to nedalo napsat k diskuzi svůj postoj, zavítal jsem sem a chtěl zde přečíst nějaké informace o výběru zrcadlovky do určité ceny, což jsem se nakonec dočetl i ten vybraný Nikon D90 se mě hodí, protože jsem na něj dostal též tip, ale musel jsem si přečíst i několik zbytečných řečí ve smyslu "číst návod k čemu? tak pro tebe takovej foťák není",??

to je jako, když si skládáš počítač, ze začátku protože každá platforma má jiný uchycení procáku s chladičem, funkce dual ram apod. poskládání kabeláže do desky, nehledě na stále nově se oběvující technologie a vylepšení - návody jsem četl hodně dlouho, přestal jsem je číst až po 10 složeném pc a teď i když je to pro mě hračka, mám návod stále otevřený, ale nikdy nešetřím radami pro ty co nevědí, nebo si nejsou jisti, nebo si jen tak chtějí počíst a třeba čekají co ten jejich nový výrobek umí nového, jaké má vylepšení oproti původnímu modelu apod.

někteří zdejší uživatelé co dokonale ovládají svůj foťák by se měli zdržet zbytečných poznámek, jejich vědomosti ohledně znalosti focení zrcadlovkou bych chtěl mít taky a budu neskonale vděčný když se prostřednictvím diskuze naučím, využiji rad uživatelů, které na druhou stranu v návodu nenajdu, resp.urychlím si seznámení se s novým foťákem

jsem naprostý laik a fotím jen kompaktem, potřebuji si fotit svoji práci ze zakázek - interiéry, a taky krásné dcery a ženu a tak koukám po zrcadlovce, vím že mě to bude bavit, ale čeká mě spousta dřiny s novým foťákem umět zacházet, vím to...a keci o založeném vláknu a zbytečně koupeném foťáku mě snad neodradí, učený z nebe nespadl

Gustav
gustin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 30. 11. 2009 12:06

ktomu navodu, sam sa priznam ze ho moc necitam (teda naozaj iba v nudzovich situaciach) co je chyba!

Napriklad posledne ... som nadaval, ze dialkovy odpal blesku kde komunikacia bleskov prebieha bliskanim interneho blesku mi nefunguje dobre pri denom svetle no a teraz som zistil, ze sila komunikacneho blesku sa da nastavit vo fotaku a default je "low" takze su tam este 2 stupne sylnejsie ...... (njn a ja pitomec pouzival externy blesk na manual + odpal na zablesk interneho blesku pritom stacilo zmenit 1 nastavenie a mohol som ist na plne TTL)

hold citat treba, ale komu by sa to chcelo ..... :P

Mali by urobit aspon 2 navody "pre diletantov" - kde su popisane vsetky tie jasne kraviny (clona, kompozicia, cas, bracketing, mutli-shot, kompenzacia expozicie) a druhy "pre pokrocilich" - kde su popisane technicke nastavenia fotaku (kompezacia AF (BF,BB), reakcia AF pri C-AF, komunikacne nastavenia, rozdelenie externich bleskov do skupim, technicky popis vstupov/vystupov aj pribalene SDK by potesilo :P, synchronizacne komunikacie pre riadeny odpal s pocitaca atd ....) lebo citat celich 400 stran kde 350 stran su jasne je naozaj hrozne a poctatne detaili mi ujdu :(.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 30. 11. 2009 14:57

Návod k první DSLR jsem měl přečtěný ještě před koupí. Základní ovládání samozřejmě po EVF "zrcadlovce" nebyl problém, ale byla tam spousta vychytávek, které by mě nenapadly. Když jsem upgradoval na pokročilejší model, udělal jsem si čas a sednul jsem si s návodem a vyzkoušel si všechno nové. Musím říct, že to byl účelně strávený čas.

Ale třeba při instalaci jednodušších věcí, jako je třeba DVB-T set-top-box (poslední dobou se v tom stávám přeborníkem), koukám do návodu, jen když intuitivní postup selže. Klasika ;-)
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neeoo 30. 11. 2009 15:20

V mojej profesii sa omyly neodpúšťajú (projektant VVN zariadení). Je úplný štandard že aj keď si už zariadenie predtým použil a poznáš ho manuál pri jeho zapojení si pozrieš. Ak by si to nespravil riskuješ nielen škody na majetku ale aj životy ľudí. Neviem či ide o to tu niekoho zosmiešniť, alebo o to že proste ľudská hlúposť existuje. Ale pre mňa je čítanie manuálov bežná prax. Ak ma niekto názor že tým že ho čítam som sa dostal do štádia lamy, ktorá nemá nárok vlastniť takýto fotoaparát je to jeho a iba jeho názor. Ja som si kúpil foťák, ktorý sa mi páčil a chcem ho využiť naplno. A to je pre mňa to hlavné.

PS: Gustav PC som skladal aj ja a presne tak isto ako to ty opisuješ to bolo aj u mňa a preto s tebou na 100% súhlasím.
neeoo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 30. 11. 2009 16:55

Složil jsem desítky PC - vždycky potřebuju minimálně popis pinů pro propojení se skříní na základní desce.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 30. 11. 2009 18:56

A to já taky, pokaždý to maj zbastlený jinak...
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod uberpr0 14. 12. 2009 13:39

neeoo píše:Iba sa tomu divim ked je tu clovek za debila ak sa chce dostat logickou cestou k informaciam ...

nic si z toho nerob. vacsinou machrom, ktori navod, resp manual nepotrebuju/necitaju unikne vela drobnosti ci praktickych veci. mam pocit, ze je to predsudok, citas manual = lama, heh netreba sa tymn nechat vytocit, robme veci dosledne.

tym starsim to pride ako normalna a potrebna vec, tym mladsim to pride ako "zbytocnost"... normalka ;)
Fotim: Oly E-PL1, telefonujem: Xiaomi Mi2 32GB / Nokia Lumia 620, Surfujem: Apple iPad Mini, Hram sa: i5-4570, 8GB RAM, GTX770, 23" DELL U2312HM, pozeram filmy na Samsung LE37C650.
uberpr0
Návštěvník

Předchozí stránka