Nie som veľmi presvedčený o výhodách točenia videa zrkadlovkou oproti točeniu kvalitnejšou kamerou. Avšak najmä vďaka možnosti použiť širokú paletu objektívov sa dá zrkadlovkou natočiť video, ktoré by bolo nemysliteľné aj s kvalitnejšou spotrebiteľskou kamerou. Mám na mysli napr. makro.
Keďže sa mi na balkóne usadila osa a rozhodla sa vybudovať si tu hniezdo, pokúsil som sa ju pri tom natočiť. Prvé zábery sú točené z ruky, v manuálnom režime, ISO bolo nízke - 800. Neskôr som musel ISO zvýšiť až na 3200 a keďže sa mi podarilo postaviť na balkóne v pomerne krkolomnej polohe aj statív (už vidím zajtra suseda, ako ma obviní, že robím prípravu na fotenie jeho dcér, ktoré sa v lete zvyknú opaľovať na balkóne hore bez), je tam aj pár záberov zo statívu.
Na tom videu krásne vidno hlavný problém točenia so zrkadlovkou - ostrenie. Zreteľné je to najmä pri točení z ruky. Pri malej hĺbke ostrosti je prakticky nemožné udržať osu neustále ostrú. Aj napriek zapnutému stabilizátoru sú tie zábery pomerne roztrasené.
Video bolo natočené v 1080p, ale je skonvertované do 720p (kontajner mp4, video H264, zvuk aac - isto je to prehrateľné vo VLC). Pre všetkých, ktorých zaujímajú možnosti Canonu 7D pri točení videa:
- Kód: Vybrat vše
http://www.ulozisko.sk/289942/Osa.mp4