Canon EOS 7D - dojmy, fotky, porovnania...

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 3. 5. 2010 23:10

kozakm - Není to zvěrstvo. Teď mám 10mpix, takže naplno fotím. Ale těch 18.. Zvláště u amatérské DSLR s levnými objektivy je to doslova zbytečné. Dvoumetrové plakáty taky nedělám, jistá hranice potřeby rozlišení určitě existuje. Zvláště u EF-S je těch 18mpix už mimo.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DavesMan 4. 5. 2010 13:24

Neni. Můžu porovnat 40D (čili tvých "naplno" 10 MPix) a 7D. EF-S 60mm Macro ho v pohodě nakrmí. Rozdíl oproti 40D je tam naprosto zřetelný, takže zbytečné u EF-S to určitě není. Stejně tak i EF 50mm 1.8 - je tam zřetelný rozdíl v detailech - i když, tady má už senzor 7Dčka patrně navrch. Ale u takových EF 70-200 f/4 L IS nebo nové EF 70-200 f/2.8 L IS II bych se nebál. Tam určitě rozdíly poznáš. Otázka je, zda to potřebuješ, ale rozhodně to není mrhání.
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 4. 5. 2010 16:38

Nezáleží spíše na tom, jaké na to nasadíš skla? Má 18Mpix opodstatnění na 550D s 18-55IS?

A i kdyby ano, je rozdíl mezi 10Mp a 18Mp fotkou zobrazenou na 2Mp monitoru?
Asi jsem se špatně vyjádřil, na EF-S to asi význam má, ale při použití drahých FF objektivů.

A neřeším kolik ty fotky zabírají místa, řeším rychlost SDHC karty.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DavesMan 5. 5. 2010 07:52

Samozřejmě záleží, vždyť to píšu. No, 18 MPix je pro EF-S 18-55 IS zbytečně moc. Takhle vysoké rozlišení má smysl v případě:
* použití nejlepších a nejdražších EF-S skel (17-55, 60, možná 15-85)
* použití EF skel, o kterých je známo, že jsou jako břitva
* za předpokladu že budu hodně řezat nebo tisknout hodně velký formát
I tak jsou rozdíly většinou marginální, ale za zbytečnost bych to nepovažoval. Se šumem si Canon poradil velmi dobře.
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 5. 5. 2010 12:04

Mno tak o čem se tu bavíme? Výše píšu že se ptám z důvodu zájmu nikoli o 7D, ale 550D. k němu budu mít zmíněný 18-55IS. Takže nějaký ten mRAW se mi hodit určitě může.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 5. 5. 2010 12:13

ako funguje mRAW?
Kedze RAW su surove data z RGB bayerovej masky, ak chceme mat mensie RAW rozlisenie, musia sa niektore bunky bayerovej masky scitat .. a teda sa uz nebude dat spravit tak uspesne vysledna interpolacia do tohoto rozlisena .. ci?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 5. 5. 2010 12:15

Zajímavý dotaz, taky mě zajímá jak to vlastně funguje. Vždy jsem měl za to, že prostě musí mít plné rozlišení. nicméně u 7D lze opravdu pořídit RAW nenší.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 9. 5. 2010 19:26

Nie som veľmi presvedčený o výhodách točenia videa zrkadlovkou oproti točeniu kvalitnejšou kamerou. Avšak najmä vďaka možnosti použiť širokú paletu objektívov sa dá zrkadlovkou natočiť video, ktoré by bolo nemysliteľné aj s kvalitnejšou spotrebiteľskou kamerou. Mám na mysli napr. makro.

Keďže sa mi na balkóne usadila osa a rozhodla sa vybudovať si tu hniezdo, pokúsil som sa ju pri tom natočiť. Prvé zábery sú točené z ruky, v manuálnom režime, ISO bolo nízke - 800. Neskôr som musel ISO zvýšiť až na 3200 a keďže sa mi podarilo postaviť na balkóne v pomerne krkolomnej polohe aj statív (už vidím zajtra suseda, ako ma obviní, že robím prípravu na fotenie jeho dcér, ktoré sa v lete zvyknú opaľovať na balkóne hore bez), je tam aj pár záberov zo statívu.

Na tom videu krásne vidno hlavný problém točenia so zrkadlovkou - ostrenie. Zreteľné je to najmä pri točení z ruky. Pri malej hĺbke ostrosti je prakticky nemožné udržať osu neustále ostrú. Aj napriek zapnutému stabilizátoru sú tie zábery pomerne roztrasené.

Video bolo natočené v 1080p, ale je skonvertované do 720p (kontajner mp4, video H264, zvuk aac - isto je to prehrateľné vo VLC). Pre všetkých, ktorých zaujímajú možnosti Canonu 7D pri točení videa:
Kód: Vybrat vše
http://www.ulozisko.sk/289942/Osa.mp4
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 5. 2010 21:56

No jo, vybral sis snad nejhorší disciplínu, správné zaostření při makru je složité i při focení, ne tak při videu.

http://www.cinema5d.com/news/?p=3525

Tohle je teaser na poslední epizodu Dr. House, točenou komplet Canonem 5D II. Vše z ruky, ostření občas hapruje, ale výsledný dojem je výborný. Já jsem přesvědčený :) A mimochodem, režisér se vyjádřil, že to je budoucnost :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 9. 5. 2010 22:25

kozakm píše:No jo, vybral sis snad nejhorší disciplínu

To je pravda. Len hľadám situáciu, keď sa mi viac oplatí točiť zrkadlovkou než kamerou. Na bežné filmovanie by som isto uprednostnil môj Canon HV20. Takéto makro by som s ním však v žiadnom prípade nenatočil. A keď som mal foťák na statíve, tak aj ostriť sa celkom dalo, pokiaľ som práve neondil do osy drievkom zo štipca :)

kozakm píše:Vše z ruky, ...

No jo, z ruky ako z ruky. Ten Red Rock Micro Shoulder Mount by som bral aj ja. To by bolo iné filmovanie z ruky :)
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 5. 2010 22:34

Díval jsem se na cenu, tři trubky a kus plastu za lidových 469 babek. Už aby se toho ujali Číňani :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kovacm 13. 5. 2010 19:48

Pro ty z vás, kdo natáčí video na zrcadlovku mám zprávu. Philip Bloom míří do Prahy a chce se sejít viz.: http://michalkovac.cz/?p=314
kovacm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod werdza 7. 1. 2011 04:24

PLS, mate niekto skusenost so 7D a k nemu Tamron 17-50 2,8VC? Lebo o tom, ze na video je ok som citala, ale ze pri foteni na clone 2,8, ktoru pouzivam najcastejsie je zly.
Toho tamrona mam a Planujem preist so 450D, kde mi nestaci iso 1600 (fotim koncerty a nerada bliskam) na nieco lepsie, kde budem moct aj 3200 obcas dat
werdza
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 1. 2011 08:51

ISO3200 = ISO1600 podexponovane o 1 EV (a zosvetlis pri RAW konverzii) .. koli tomu si novy fotak kupovat nemusis
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 7. 1. 2011 10:14

Jenže při tom zesvětlení dost brutálně vyleze šum...

-- 7. 1. 2011 09:19 --

Ten Tamron neoplývá příliš rychlým ostřením, na koncerty se mi nezdá moc vhodný. Podle mě se s ním plně nevyužije ten skvělý autofocus co má 7D.
feanoor
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka