Canon EOS 7D - dojmy, fotky, porovnania...

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Juanitos 26. 10. 2009 14:50

Neviem, či sa mi to iba zdá, ale na tých porovnávačkách vidno na 7D šum už pri ISO 100 a je horší ako na 50D...Opravte ma ak sa mýlim..
Juanitos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pakin 26. 10. 2009 15:01

jj, 7D ma od ISO 200 uz dost viditelny sum ..
Pakin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 26. 10. 2009 16:07

nepovedal by som, ze sumi viac ako 50d len sylnejsie doostruje ... tzv je to iba vec toho ako nastavis fotak ;). + si treba uvedomit ze 7d je 18Mpixel a 50D 15M takze by si to nemal porovnavat pri zobrazeni 1:1 ale pri tom istom realnom vyreze tzv 7d -> 15Mpixel a potom 1:1 ;).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod decibel 26. 10. 2009 21:20

Ahojte :) Ondrej ty prosím ťa s tým čo fotíš ani nad C5DII neuvažuj, je to podľa mna uplne mimo misu:) 7D je to iny komfort a rýchlosť pri fotení reportáže (hoci svadby), časom by si k nemu mohol dokupiť aj to 5D II (na ine roboty) alebo radšej 1D MarkIV po ktorom pozeram aj ja na a nielen na akčnejšie veci :) pre mna je celkom utrpenie fotiť svadbu 5Dckom, da sa to, ale ak si si raz skusil 1D alebo aj to 7D už je to zle:D, ako nahle budu prasule kupujem jazdene 1Ds MkIII alebo 1D MkIV:)
Canon EOS 5D MkIII, 24-70/2,8L, 70-200/2,8L, 35/1,4 Sigma, 50/1,4 Sigma, 85/1,8 Canon, 100/2,8 Macro

OM-D E-M10, 14/2,5 Panasonic, 20/1,7 Panasonic, 45/1,8 Olympus, 40-150/4-5,6 Olympus, (na backup + zábava)
viacej na: http://jozefpeniak.blogspot.com/
decibel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 10. 2009 22:42

Vdaka za doru radu:) V mojich ociach ale vyhral teleobjektiv Sigma 300mm F2,8 - len si ho budem musiet skusit,...a az po nom je na rade telo,...svadbu budem fotit 12.12.09, to je jedina sanca pre 5D MkII,...fotil som s nim uz vsetko (hokej, koncerty, futbal,..), svadba mi zatial chybala,...tam sa rozhodnem na 100% :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 27. 10. 2009 09:51

Asi jako irmo. Je třeba zmenšit a teprve pak porovnávat; navíc ten šum je pozorovatelný hlavně u JPEG, které jsou zpracovávány bůhví jak... porovnával bych jen RAWy, ať to má nějakou vypovídací hodnotu.

Teoreticky bych ve čtvrtek a pátek měl mít souběžně 30D a 7D, tak zkusím ten šum porovnat, sám jsem zvědav.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod holoholo 27. 10. 2009 13:22

Tak na tohle srovnání budu netrpělivě čekat. Mám 40D a uvažuju o nákupu 7D. Hlavně kvůli LCD, micro AF, ALO a podobným vychytávkám. Vyšší rozlišení nutně nepotřebuju, ale nerad bych se posunul k horšímu s obrazovou kvalitou a šumem. V 90% případů používám EF 24-70 2,8L.

Ještě jeden dotaz na majitele 7D:
Můžete někdo prověřit zda je možné s RAWy ze 7D pracovat v Lightroomu 2.5? Různé zdroje uvádějí různé informace (např. že není možné pracovat s formáty mRAW a sRAW nebo že RAW V LR 2.5 hrozně šumí).
Díky za info...
holoholo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 27. 10. 2009 14:29

holoholo - já jsem četl, že s Adobe jsou výstupy z Canoních RAWů horší než s DPP, takže v tomto ohledu mám celkem jasno a všechno asi budu fotit do RAW a zpracovávat v DPP.

Jinak 7D už mám doma. Ale chci si s tím napřed pohrát a naučit se s tím. Nějaké testovací foto pro porovnání bude asi až zítra nebo pozítří.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 10. 2009 14:53

Mne sa vystup z LR paci viac, ako z DPP, aj ked sum je troska iny, dobre je vyhladit fotku uplne, alebo dat odsumaka co najslabsie....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 27. 10. 2009 15:18

Ako som už písal, Lightroom 2.5 vie spracovať základný RAW, ale nedá sa naň vybrať žiadny profil (resp. existuje jediný profil s názvom beta :) Ak sa dnes dostanem domov, tak vyskúšam aj tie menšie RAW-y. Porovnať šum s DPP neviem, lebo žiaľ, v Prolaike v Bratislave, kde som ten foťák kupoval, mi predali foťák zo všetkým, čo k nemu má byť - okrem príslušných CD, čo sa doteraz nevyriešilo.
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod holoholo 27. 10. 2009 15:37

Ještě poprosím o jeden test.
Projeví se nějak korekce vinětace v RAWu nebo to probíhá jen při ukládání do JPG? Patrné by to mělo být např. s objektivem EF-S 10-22 (který taky používám a proto mě zajímá použitelnost této funkce při ukládání do RAWu).
holoholo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 27. 10. 2009 15:59

Hm, už jsem narazil na první problém, fotky mi nejdou z foťáku stáhnout, super. Explorer se mi kousne, EOS Utility pro jistotu ani nenaběhne. Přitom ještě před chvílí to šlo. Pak jsem akorát vyměnil objektiv, udělal pár fotek (na kartě jsou, ve foťáku jdou zobrazit), ale moje Visty mi nadávají a odmítají je stáhnout. Ach jo.

[edit] Reinstal softu od Canonu nakonec pomohl, EOS Utility uz to uspesne stahuje. Tak nevim, co blbnul.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 27. 10. 2009 16:28

Tak, malej test... rád bych zdůraznil, že jsem totální amatér a podle toho to vypadá... takže tyhle výřezy berte s rezervou. Navíc jsem 7D zatím moc neprozkoumal a je i vidět, že oproti 30D má neutrálně nastavené tóny. Foceno na F4, ISO 1600 a 3200, čas jak vyšel (pokaždé maličko jinak). RAWy převedeny do JPEG v DPP (bez odšumění).

http://rapidshare.com/files/298614562/7D_ISO.zip

I tak si myslím, že můžeme říct, že 7D po zmenšení na velikost 30D šumí o trošku méně. Při zvětšení 1:1 to samozřejmě tak slavné není.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod holoholo 27. 10. 2009 18:04

Hmm, opravdu to vypadá že při zmenšení výstupu 7D na rozlišení 30D je tam toho šumu o něco méně. Proč nemohli pánové Canoni vyrobit současnou technologií čip s rozlišením 12 - 15 mpix který by o to méně šuměl?
Pak bych neváhal ani minutu...
holoholo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Makoš 27. 10. 2009 20:53

Zdravím, začnu možná ze široka a snad to vezmete jako pohled od zapaleného amatera fotícího sice ne dobře, ale o to s větší radostí.Už předchozím příspěvku mě zajímal kvalitativní obrazový rozdíl mezi 30D a 7D (za odkazy díky). Považuji se za technicky zdatného hračičku, takže veškeré vymoženosti 7D mi jsou zcela jasné (a tolik lákají): Přesto 30D myslím mohu obrazově zcela klidně porovnávat 40, 50 i 7D. Rozlišení je to poslední co by mě u mé 8 mpx 30 trápilo. Podotýkám znovu že jsem pouhý amater, fotky dělám čistě jen pro rodinu. No a co chci vlastě říci? Potřebuji vlastně (teď) 7D? Nefotím pro žádná media a pokud dělám fotku pro sebe s cílem ji zavěsit na zeď, stejně použiji citlivost do ISO 200. Byť je 30D staříček umí toho hodně. Obrazový rozdíl není až takový, abych si před ním sedl na zadek a tak prostě budu ještě chvilku škudlit a počkám si na nějaký FF, který již bude mít technické parametry 7D. Nekamenujte mě, sám si umím odpovědět, proč 7D ano, ale z mého pohledu je to jen logické zhodnocení. ( a čas na náku L objektivů).
Makoš
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka