pomuzete mi?? (zrcadlovka)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fojťan 7. 9. 2009 15:06

Pety píše:beat: Spíš se sem tam něco nevyfotilo a teď se o tom už neví. Nové technologie přinášejí nové možnosti, a tedy rozšiřují i oblast vyfotitelného. Před třemi, čtyřmi lety se ve fórech pohrdalo stabilizátorem - dnes je takový hlas výjimkou. Dnes se pohrdá živým náhledem nebo natáčením videa, za dva roky se třeba bude pohrdat automatickým HDR, za pět let 3D fotkami, co my víme? Kdyby byla fóra už kdysi, pohrdalo by se autofokusem, expoziční automatikou, zoomem... bez toho lidi přece také fotili, ne? :-)

na tom neco je
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 7. 9. 2009 15:24

Určitě na tom něco je :) Já sem teda fanda do technických novinek, takže mě zaujalo jak automatické HDR u Sony A550/500, tak i to HD video (i když není nutné) :) LV zase považuji za samozřejmost, která se mi z EVF hodně osvědčila...
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod duves 7. 9. 2009 18:12

Na sony A500 počkám určite, aspon na recenziu.
IR a ASTRO konverzie, OPRAVY poškriabaných snímačov
http://fotoduves.ephoto.sk/
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod faull 7. 9. 2009 19:06

Teď to tu pročítám...a někdo tam napsal, že Olympus radši nekupovat. Chápu, že objektivy jsou dražší. Já mám dva olympusy ( 510 a 330) a jsem vela spokojen. Popravdě bych neměnil.....jo a nějaký ty kecičky, že támhleten je lepší...tak to neberu. U Canonu ,když si zaplatíš, tak máš také parádu...vše je jen o penězích. Objektiv mám např. 7-14 a nebo 12-60 a nestěžuji si......je to paráda. Olympus jsem zkusil náhodou a teď už bych neměnil i když jsem byl dříve Canonák
faull
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 7. 9. 2009 19:15

Před nějakou dobou sem si to nemyslel.. ale dneska bych řek, že nezáleží na technologii, ale výsledku. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Daemonius 7. 9. 2009 19:19

Taky rozdíl Canon vs Olympus neni až tak velkej.. sice podle mě je 2x crop factor trošku moc, ale jinak je to dost podobné.. obě firmy maj sklony používat hodně silnej low-pass filtr, takže fotky podle toho vypadaj.. Barvy neumí ani jeden nějak extra, dynamickej rozsah jakbysmet a high-iso taktéž.. (i když v tom Olympus prohrává skoro i proti kompaktům, což se o Canonu říct nedá).

Abys viděl nějakej rozdíl, tak by sis musel koupit minimálně 5D Mark II, nebo spíš 1Dsko. V té běžné sortě je to prašť jako uhoď.

Mnohem větší rozdíl je Olympus vs Nikon/Sony. No a případně Panasonic GH1 proti čemukoliv od Olympusu.. :D Výhodou je použití stejných objektivů jako u Olympusu (ty sou fakt kvalitní povětšinou). Mínus manuální ostření u většiny typů. Edit: Zapomněl sem na EP-1 .. ta je samozřejmě dost dobrá.. (byť má své pochopitelné mínusy, ale kvalita obrazu dobrá rozhodně je).

Chápu zaujetí pro Olympus, ale k čemu jsou hodně dobré objektivy, když k nim nejsou kvalitní těla?
Naposledy upravil Daemonius dne 7. 9. 2009 22:42, celkově upraveno 1
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Sattero 7. 9. 2009 20:33

Hmm... Podle Faullovy logiky jsem asi zvrácený a nechutný hmštrplán (dosaďte si cokoli dle libosti), který nebere Olympus v potaz jen kvůli nějakému názoru... U Olympusu musím z části souhlasit s Daemoniusem. Neznám to tak do hloubky, ale když si srovnávám z recenzí fotky, šum a vše, tak mi v té kategorii kde tu zrovna já a ten "tři" vybíráme, není nic rozumného. Mě osobně navíc ani nějak nesedí tělo Olympusů... :) Vyšší série budou určitě fajnové, ale z extra levných bych šel (kdybych musel) do A200/230 od Sony :)
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 7. 9. 2009 22:41

Vyšší série je jen o kus méně mizernější než ta základní. Celej Olympus kromě EP-1 strčí do kapsy i D5000 od Nikonu..

Sony je dobrá volba, ostatně, když dělá chipy pro Nikon.. proč ne, že. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod duves 8. 9. 2009 06:09

Daemonius píše:Taky rozdíl Canon vs Olympus neni až tak velkej.. sice podle mě je 2x crop factor trošku moc, ale jinak je to dost podobné.. obě firmy maj sklony používat hodně silnej low-pass filtr, takže fotky podle toho vypadaj.. Barvy neumí ani jeden nějak extra, dynamickej rozsah jakbysmet a high-iso taktéž.. (i když v tom Olympus prohrává skoro i proti kompaktům, což se o Canonu říct nedá).

Abys viděl nějakej rozdíl, tak by sis musel koupit minimálně 5D Mark II, nebo spíš 1Dsko. V té běžné sortě je to prašť jako uhoď.

Mnohem větší rozdíl je Olympus vs Nikon/Sony. No a případně Panasonic GH1 proti čemukoliv od Olympusu.. :D Výhodou je použití stejných objektivů jako u Olympusu (ty sou fakt kvalitní povětšinou). Mínus manuální ostření u většiny typů. Edit: Zapomněl sem na EP-1 .. ta je samozřejmě dost dobrá.. (byť má své pochopitelné mínusy, ale kvalita obrazu dobrá rozhodně je).

Chápu zaujetí pro Olympus, ale k čemu jsou hodně dobré objektivy, když k nim nejsou kvalitní těla?

To ti všetko prešlo rukami, a fotil si s tymi modelmi?
Osobne si myslim, i ked nemam skusenost s dslr, že tie mikro 4/3 systemy nedosiahnu uroven zrkadiel svojej doby. I ked to môže byť dobra volba.
IR a ASTRO konverzie, OPRAVY poškriabaných snímačov
http://fotoduves.ephoto.sk/
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 8. 9. 2009 09:53

uff, uff to je zase popisanych nezmyslov na olympus :P

Daemonius: tolko blbosti a tak nezmyselne posplietanych som uz dlho nevidel ;-)

co sa sumu tika treba si uvedomit, ze nezohladnujete HO, ktora narozdiel od kompaktu u zrkadlovky hra velku rolu. Takze tam kde pouzijem f4 u olympusu na FF budem musiet pouzit f8 a 4x vyssie ISO, aby som zachoval cas.
Potom sa ludia cuduju ze preco tie fotky s e-3 +35-100 f2 su menej zasumene ako tie s FF, ktora musela byt sylne priclonena aby dosiahla rozumne HO. (samzrojme FF ma opoctatnenie najme pre umelecke fotky, portrety atd kde malo HO nieje nazkodu, ale rozdiel v sume pri danom ISO nieje velky), kde je rozdiel je DR (lebo oly nemam iso25,50 atd) a v moznej rozlisovacke (Mpixeloch)

Proste treba si uvedomit naco to chcete a co budete fotit. Teraz som v horach videl manika s D3x a pevnou 20nou a ktomu Ixus na 80% fotiek. => par super zaberov, vela vyrezov a 80% fotiek s kompaktu. Ked zvolis napriklad e-620+14-54 tak nebudes mat tie "super" zabery ale ani tie mizerne s kompaktu ;-).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 9. 9. 2009 08:59

Pety: Nebudu tady citovat - musel bych dělat více citací a to se mi nechce.

Máš zčásti pravdu - to samozřejmě. Ale ohledně LV to asi nebude tak jak píšeš. Opravdu jsem viděl spoustu fotek z kinofilmových i digitálních zrcadlovek a to co někteří dokázali s kinofilmem, fakt klobouk dolů. A neviděl jsem žádný žánr, který by nešel vyfotit kinofilmem a zrcadlem s LV ano.

Výhodu LV vidím v tom, že nemusím "zavírat" hledáček kvůli světlu do hledáčku. LV měří na čipu a tak mu světlo do hledáčku nevadí. Žádný jiný přínos tam nevidím(LiveView ve foťáku mám).

Daemonius: To tvoje srovnání Olympus, Canon, Nikon je docela dost trapné. Všichni tří hráči jsou si poměrně vyrovnaní.
Většina sportovních novinářů používá Canon, hodně wildlife fotografů Nikon a Olymlus je někde mezi..
Přičemž jeden profi fotograf fotí Formuli 1 na Olympusech.
Naposledy upravil beat dne 9. 9. 2009 17:09, celkově upraveno 2
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 9. 9. 2009 16:36

Jistě, vždycky se dá namířit naslepo a doufat, že v záběru bude to, co chci, zaostřené jak chci, a případně udělat výřez. V tomto smyslu jde bez LV vyfotit cokoliv.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 9. 9. 2009 17:12

a většinou se dá podívat do hledáčku.... byť je to nepohodlné...
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 9. 9. 2009 18:42

No u něčeho si teda nedokážu představit koukat do hledáčku nebo fotit na slepo... To je jak ruská ruleta... LV je dobrá věc a ne že ne :)
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Honza729 9. 9. 2009 18:44

Geniální název threadu. Nazvat thread "Pomuzete mi (zrcadlovka)" v sekci nazvane Digitalni zrcadlovka.......to chce byt hodne otrly :-)))
Honza729
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka