od janfran 30. 7. 2009 21:49
"ALE" spočívá v tom, že minimální rozdíl oproti AF u DSLR trvá v dobrém světle, zatímco ve špatném už je větší. Přiznám, že to není moje zkušenost, ale častý závěr o rychlosti AF ve fórech a recenzích. I úrovní šumu zaostává G1 za většinou zrcadlovek. Pro někoho to nemusí být problém, pro jiného může.
V prvním článku vytýkáš levným DSLR malý hledáček, nutnost pořídit kvalitnější objektivy a špatnou ergonomii. Vezmu ty úplně nejnižší přístroje (D40, E420, K2000, 1000D, A200). Není důvod, aby pro ně údajná nutnost koupě dalších objektivů platila víc, než pro G1. Hledáček mi přišel vyloženě malý jenom u E420. Někomu může přijít tragický u všech, ale stejně je otázka, jestli v něm i tak není vidět detailnější obraz, než u G1. Osobně bych EVIL klidně bral, ale mluvím za sebe, mnozí nedají na klasický hledáček dopustit i přes menší rozměry.
Ergonomií G1 nejlevnější DSLR převyšuje, to je pravda. Jenže je dražší- takže pokud někdo akceptuje příplatek, rozšíří se mu obzory i v oblasti DSLR. Může pak koupit 450D, D5000, A350, E620- proti nim bych si lepší ergonomií už nebyl tak jistý, nehledě na výběr příslušenství.
Plno lidí jistě najde důvod, proč G1 koupit- někdo chce trochu lepší ovládání, ale pořád co nejmenší možné rozměry. Jiný preferuje nade vše elektronický hledáček. Takže G1 výhody má, ale jsou všechny vyváženy nevýhodami, které většinou vyplývají z principu jeho konstrukce. A záleží na konkrétním člověku, jestli mu víc řeknou ty výhody, nebo naopak slabiny. Ale aby mohl být G1 prohlášen za lepší přístroj, měl by mít nějakou nezpochybnitelnou přednost, se kterou není spojen žádný z principu vyplývající zápor- a takovou já nevidím ani jednu.