Olympus E-520

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod oniiicek 22. 7. 2009 17:35

Zdravím,

Doteraz som mal ultrazoom Panasonic FZ8 a chcel by som si kúpiť nejakú lacnejšiu zrkadlovku. Vybral som si zatial tento olympus E-520 i ked vacsinou sa beru znacky nikon, canon, pentax. A chcem sa opytat ci by ste mi ho odporucili ako zaciatocnikovi (v zrkadlovkach), pripadne nieco ine. Hlavne nechcem velku zrkadlovku, aby bola rychla. Maximalne co by som chcel do buducna dokupit nejaky macro objektí. A aky objektív by ste mi odporucili na tuto zrkadlovku na dlhsiu vzdialenost + cena do nejakch 7000KC. Vdaka za odpovede
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 22. 7. 2009 19:27

do dialky jednoznacne zuiko 70-300 ...

na macro je ma olympus priamo 50mm macro a 35mm macro, dobre na staticke veci kvety atd ... 35mm je taky len na kvety :(, 50mm je vsestrany a dobry aj na portrety aj na kvety aj chrobaky sa snim daju.

Ale na chrobaky by som doporucil 100mm, to ma prist (uz asi 2 roky lol) ale stale je tam dobra sigma 105mm, 150mm f2.8 macro ak by neprisiel

ja na makro pouzivam momentalne Kiron f2.8 100mm za 30$ :P (stary MF objektiv)
Par ukazok zo vcera (vsetko na ISO400-800 bez blesku)
http://img404.imageshack.us/img404/9962/7148244.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/6533/7148207.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/3952/7148234.jpg

a toto je cca max zvacsenie (pokial nic dalsie nepouzijes, cisto objektiv)
http://img404.imageshack.us/img404/8499/7118088.jpg
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 22. 7. 2009 20:55

Ekonomická cesta = DZ kit (běžně kolem 14-15tis) např http://www.megapixel.cz/olympus-e-520-double-zoom-kit, tj. sklo i "na dálku" za pár korun. 70-300 je celkem fajn ale velký a za 7-9tis.
Nejlevnější makro do 1 tis. Kč = předsádka 4nebo 5D např.http://www.megapixel.cz/bw-makropredsadka-nl-5-58-mm. Na snímky do PC nebo do A4 může nenáročnému stačit, nebo dražší předsádka konstruována z více skel ale to už je kolem 2-2,5tis. Záleží na tom kolik toho makra bude. Při větších nárocích spec. sklo...ale to zas pod 5-7 tis není, leda bazar a tak.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 27. 7. 2009 14:57

Radeji kup neco poradnyho - http://blog.flor.cz/proc-nekupovat-levne-zrcadlovky/. Pokud to ma byt neco malyho tak Olympus s Panasonicem ted maji Micro four thirds system.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 28. 7. 2009 06:25

ten clanok mi prijde ako vyjadrenie zufaleho fotografa, ktoremu sa nedary lebo ho uz amateri s low-end zrkadlovkami prekonavaju lol.

m4/3 by som zatial nekupoval (kvoli AF) .... a to ze ho maju je, iba dalsie + a ano pred kupou e-520 si treba uvedomit ci si racej nepriplatit za tech. pokrocilejsi e-620 ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 28. 7. 2009 07:36

Takovy clanek muze napsat jen chudak, co se snazi si nejak obhajit svuj drahy fotak. Kazdy dobre vi, co mu sedi.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod game_over 28. 7. 2009 18:47

Mám E-520, jsem celkem spokojený, jeno několik poznámek pro Olympus má celkem omezenou nabídku objektivů narozdíl od třeba Canona nebo Nikona, a ostření přes hledáček je pouze na 3 body což může taky omezovat. To jsou mé postřehy ale jinak si nemám nač stěžovat.
Pozn. na závěr Pokud to má někdo v ruce umí udělat fotku s čímkoliv
"Dokáži všechno, co chci. Nic mě nemůže zastavit."
game_over
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lelinciak 28. 7. 2009 19:54

_DAVE_ píše:Takovy clanek muze napsat jen chudak, co se snazi si nejak obhajit svuj drahy fotak. Kazdy dobre vi, co mu sedi.

tak s tym musim suhlasit. Zarazil ma odsek :"Oblíbeným způsobem prodejců, jak přimět zákazníka ke koupi zrcadlovky, je vychvalování obrazové kvality. To je dost zavádějící – je nutné mít nasazen pořádný objektiv a aby byla zvýšená obrazová kvalita poznat"
ten chlapik asi este nevidel fotku z kompaktu a low-end zrkadlovky zo setovym objektivom.
Ak je on profesionalny fotograf tak by mu mali odobrat licenciu a zatvorit do blazinca. Aby nahodou nesiel zo svojou "nabuchanou" masinou rozbit nejakemu predajcovi hlavu.

a k teme, mal som len starsiu radu E500 od olympusu a taktiez double zoom kit. Moj postrech je ze to nie je zly fotak (vysledok vzdy zavisi hlavne od fotografa), ale skor alebo neskor ta to bude tahat do dalsich objektivou a tam sa ti trochu zakruti hlava, kedze olympus nepochopitelne postavil svoje objektivy cenou trochu mimo "reality". Ja som presedlal koli tomu na Nikon
Avsak neber to ako nabadanie na to co si mas kupit, len zvaz vsetky moznosti. Predsa len etablovane znacky ako Cannon, Nikon a Pentax toho ponukaju momentalne najviac. A aj alternativny vyrobcovia objektivou sa sustreduju na nich.
Lelinciak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 29. 7. 2009 07:20

Myslím, že autorovi dotazu šlo zejména o lacinou zrcadlovku a tom případě asi Oly nabízí v DZ kitu a doprodeji lehce starších typů nejvíc.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 30. 7. 2009 09:36

Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 30. 7. 2009 12:51

A opět to samé, ikdyž tentokrát v menší míře- určitá snaha vnutit svou osobní zaujatost (rád bych místo zaujatosti použil slovo názor, ale vzhledem k obsahu a formě obou článků nemůžu), ukazování pouze jedné strany mince, zamlčování některých "ALE" (viz část o autofocusu), některé zápory vytýkané DSLR v 1. článku zde najednou nevadí.
Že by byl G1 o tolik menší než DSLR, aby přesně mezi nimi šla vytyčit hranice mezi velkými krámy a rozměrově přijatelnými přístroji, to bych opravdu neřekl. Pro někoho může být krámem obojí, pro jiného ani jedno.
Já nemám nic proti G1, naopak ho považuju za velmi zajímavý a kvalitní přístroj. Ale snaha dokázat jeho nadřazenost ve 2. článku stojí do značné míry na tom, že lowend DSLR jsou opravdu tak špatné (nevýhodné), jak je popisuje 1. článek. Což nejsou.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 30. 7. 2009 17:21

Ano, prezentuji na blogu svůj osobní (asi dost vyhraněný) názor, od toho blogy jsou. Jaké má G1 "ale" v případě autofocusu? A jaké ty zápory mi najednou nevadí? Nesnažím se dokázat nadřazenost, ale to, že G1 je celkově lepší i když o něco dražší.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 30. 7. 2009 21:49

"ALE" spočívá v tom, že minimální rozdíl oproti AF u DSLR trvá v dobrém světle, zatímco ve špatném už je větší. Přiznám, že to není moje zkušenost, ale častý závěr o rychlosti AF ve fórech a recenzích. I úrovní šumu zaostává G1 za většinou zrcadlovek. Pro někoho to nemusí být problém, pro jiného může.

V prvním článku vytýkáš levným DSLR malý hledáček, nutnost pořídit kvalitnější objektivy a špatnou ergonomii. Vezmu ty úplně nejnižší přístroje (D40, E420, K2000, 1000D, A200). Není důvod, aby pro ně údajná nutnost koupě dalších objektivů platila víc, než pro G1. Hledáček mi přišel vyloženě malý jenom u E420. Někomu může přijít tragický u všech, ale stejně je otázka, jestli v něm i tak není vidět detailnější obraz, než u G1. Osobně bych EVIL klidně bral, ale mluvím za sebe, mnozí nedají na klasický hledáček dopustit i přes menší rozměry.
Ergonomií G1 nejlevnější DSLR převyšuje, to je pravda. Jenže je dražší- takže pokud někdo akceptuje příplatek, rozšíří se mu obzory i v oblasti DSLR. Může pak koupit 450D, D5000, A350, E620- proti nim bych si lepší ergonomií už nebyl tak jistý, nehledě na výběr příslušenství.

Plno lidí jistě najde důvod, proč G1 koupit- někdo chce trochu lepší ovládání, ale pořád co nejmenší možné rozměry. Jiný preferuje nade vše elektronický hledáček. Takže G1 výhody má, ale jsou všechny vyváženy nevýhodami, které většinou vyplývají z principu jeho konstrukce. A záleží na konkrétním člověku, jestli mu víc řeknou ty výhody, nebo naopak slabiny. Ale aby mohl být G1 prohlášen za lepší přístroj, měl by mít nějakou nezpochybnitelnou přednost, se kterou není spojen žádný z principu vyplývající zápor- a takovou já nevidím ani jednu.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 31. 7. 2009 05:51

Nad všemi debatami nakonec rozhodne trh. Vždyť například kdo si dnes vzpomene na proklamace "digitálních znalců" že nové foťáky potřebují nové tvary. A kde že dnes jsou ty modernizované lámací a všelijak překrucované nesmysly. Tvary jsou klasické od kinofimových moc nelišící.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 15. 8. 2009 00:14

janfran: v různých recenzích se dají dočíst různé věci, rozdíly v šumu jsou patrné především v laboratorních testech (v reálu dost těžko někdo pozná, co je z 450D a co z G1), takže abych nemusel popisovat všerůzné vyjímky, tak jsem si to trochu zjednodušil a napsal, že rychlost ostření a obrazová kvalita je srovnatelná se zrcadlovkami.

O objektivech jsem v článku o G1 nic nepsal, z mého pohledu platí pořád to samé - když už si pořídím foťák s vyměnitelnými objektivy, tak bych měl využívat hlavní jeho hlavní přednost. Na ergonomii 450D dost lidí nadává.

Přednosti bez záporu se dají jistě najít - např. výklopný a otočný displej. Ještě donedávna ho žádná zrcadlovka v těchto cenových relacích neměla.

Pavel Breit: trh sice rozhodne, ale to neznamená, že vybere to nejlepší řešení. Viz. např. VHS vs. betacam. Lidi jsou ovce a jejich nákupní rozhodnutní většinou moc racionální nebývá. Stačí se např. zeptat na kvalitní krmivo pro kočky - většina lidí řekne whiskas, protože to prostě zná z televize. Přitom whiskas je předraženej šmejd, který obsahuje jen 4% masa a zbytek je nastavený kdoví čím, to si většina ale nezjistí...
Nill
Návštěvník