pokial ja viem tak d300 ma moznost volby medzi 51 a 11 ostriacimi bodmi ci nema???

(btw nestudoval som ktory presne vybral tzv ani to ci to mal v rezime 51 ci 11 ostriacich bodov ....)
cez 30?? to si asi zabudol na objektiv, skludom povedz cez 60 tisic

.
no plinovy pedal, volant tam musi bit a by to slo ovladat, ale napriklad spojku uz americania nemaju
Razim tendenciu, ze nie kazdy kupujuci je ochotny stravit x-hodin s citanim manualov a pochopenim vsetkeho okolo ale, ze je vela ludi ktory chcu od fotaku iba "pekne" fotky.
" asi nejlépe ze všech zrcadlovek" - neviem, ti aj ja sme prilis skuseni a prilis sa v tom vizname aby sme to vedeli posudit (nevyuzivame auto volbu bodu, respektive ju upravime ked je to pozadovane), ked som videl fotky toho cloveka tak mam pocit, ze poctatne lepsie by bolo ak by mal navoleny stredovy bod namiesto tych 51 (alebo 11). Pretoze naozaj u vela fotiek bolo zoastrene na predmet na okraji fotky ktory bol v predu. (naozaj to vyzeralo tak ze si AF - nikonu velmi rado vybera najblizsi bod, nebolo to iba u tych hor ale aj u fotiek ludi v miestnosti, kde to vadilo asi najviac kvoli malej HO)
citujem tazatela "trosku mrzi ze olympus nema d-light a detekci obliceje, ale nevim jestli tyto dve funkce dokazu ocenit za 10 000"
Ako ty mi fakt chces povedat, ze niekdo kdo uvazuje o pouziti "detekci obliceje" vyuzije 11 ostriacich bodov lebo si ich bude moct manualne navolit???? Cele co ja tvrdim je ze pre takychto uzivatelov, ktory chcu ist co najviac na automatiku je najlepsie vybrat napevne stredovy ostriaci bod (tzv 1). Zabezpeci im to najviac dobrych fotiek ....
Tie casi sa mi nechce overovat, nezhoduju sa uplne stim co si ja pamatam, ale to jedno zoberme aj tie tvoje casi (preco sa nezhoduju, lebo asi boli merane so setakmi, tie co som pozeral ja boli s 50mm macro objektivom f2, objektiv hraje velku rolu)...
Na utek z HO ma vpliv (u tvojho prikladu) teda: E-510: 0,091 sec., D5000: 0,086 sec, tzv rozdiel je 0,005s (co uz moze bit aj zle meranie lol), takze rozdiel je 8.3mm

Jediny relevanty rozdiel je v C-AF a stym aj suhlasim C-AF u e-510 nieje nic moc, ale toho sa ten tvoj priklad vobec ale vobec netika (na 6km/h chodcov staci aj C-AF olympusu).
btw ja som netestoval ja som fotil a C-AF na olympuse stihal fotit ciklistov a isli rychlesie ako 30km/h. Co C-AF ani S-AF e-510 nestihal bol DownHill v lese tam e-510 + setak uplne skoncil, zatial co 40d +17-55 f2.8 este triafal, nie 100% ale neporovnatelne lepsie ako e-510, sry D300 som nemal poruke....
Aby som to zrhnul:
- 11 ostriacich bodov, podlamna pre tazatela, ktory uvazuje nad detekciou tvare vyznam nema
- S-AF olympus v d5000 je rozdiel ale je zanedbatelny (pri normalnom svetle)
- Rychlost vyklopenia zrkadla (utek z HO) je uplne irelevantne pre tazatela....
- V C-AF je razantny rozdiel medzi oly e-510 a nikonom d5000 (nemyslim si, ze tazatel to vyuzije, ale urcite skorej ako 11 AF bodov...)
- S-AF je poctatne horsie pri zlych svetlnostnich podmienkach u E-510 ako u d5000 (toto je asi hlavny dovod pre d5000 )
Mohol by som teraz menovat v com je e-510 lepsia ako d5000, ale to necham nateba

Este jedna vec nazaver porovnavas e-510 2 roky stari model s terajsim modelom nikonu takze je dost jasne ze bude zaostavat e-620 uz nezaostava

, e-510 je vo vybere ako lacnies varianta:
e-510 12 tisic?
d5000 24 tisic?
a D300 treba samozrejme porovnavat s e-3

Od zapnutí k 1. snímku: 0.2s
Kompletní autofokus + expozice: 0.14s
Expozice po předostření:0.076
Rychlost kontinuálního AF (AF-C, C-AF) na statickém cíli: 0.114s
e-3+12-60 SWD + FL50R 32 tisic kc(teraz som to kupil

),
Takze ked porovnam oly v nikon a zohladnim cenu, tak sa mi vidi oly viac nez len konkurencie schopny