Nikon D5000 vs Olympus E-510

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 7. 2009 08:38

Zhrnute: Olympus E510 ma nad Nikonom D5000 jedinu relevantnu vyhodu: nizsiu cenu
Myslim, ze na tom sa zhodnu vsetci,...uz je len na dotazovatelovi, ku ktoremu fotoaparatu sa prikoloni.
Tie prepocty z oboch stran su zaujimave, vzdy sa rad na nieco podobne pozriem, aj ked v praxi je vsetko vacsinou omnoho jednoduhsie, nez sa zda na papiery (hups, monitore)...
Vyhody drahsich fotoaparatov sa ukazu a este zvacsia pri extremnejsom vyuziti pri sporte, koncertoch, dokumente, kde zalezi viac aj na umeni fotografa (sam poznam jedneho s EOS 1D Mark III, ktory foti iba na rezim "P"....vysledky su skoro tak dobre ako na mojom 40D, kde sa neustale "trapim" s RAWom a fotak poznam snad zo vsetkych stranok...takze lepsia technika moze pomoct aj menej zdatnym...)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 7. 2009 11:35

irmo: tak tohle je další důvod, proč je správně, že Nikon D300 NEMÁ plnou automatiku ani kreativní režimy. On tím křičí do světa: "Ignoranti, nekupujte si mě!!!" :-) To, že nemá plnou autoamtiku a nemá režimy "Krajina", "Portrét", "Sport", "Noc", ...., "Děti", "Večeře", "Pejsek", "Babička", "Mejdan", "Buřty s cibulí", .... tak zcela jasně deklaruje, že není určen do rukou lidem, kteří nemají základní znalosti a chtějí jen cvakat.
Plná automatika u low-end zrcadlovky s objektivem 18-55/3.5-5.6 má nějaký smysl, protože většinou tam bude dostatečně velká hloubka ostrosti na to, aby top na těch fotkách 10*15 cm bylo jedno, že zaostří nějak. Ale používat automatické ostření na D300 s 85/1.4 na plnou díru je ptákovina non plus ultra. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 7. 2009 11:47

irmo: "středový bod zajistí nejvíc dobrých fotek" - fakt? Všechny fotky se středovou kompozicí jsou dobré?
Jinak s tímk automatickým výběrem ostřícího bodu, který vybíral nejbližší objekt, to asi nebyl Nikon D300, ale některý z předchozích modelů. U předchozích modelů se to u Nikonu jmenovalo "Closest Subject" a opravdu to preferovalo nejbližší objekt. U D300 se to jmenuje "Auto AF-area" a prioritou přestal být nejbližší objekt, ale prioritou je co nejvíce zaostřených bodů, přičemž ty více uprostřed mají o něco větší váhu a ty, které mají pod sebou dle informace expozimetru pleťovku, mají taky vyšší váhu. Takže je to vážený součet. Tudíž je prakticky nemožné, aby 2 či 3 ostřící body na kraji převážily 20 ostřících bodů uprostřed, kde byly ty hory. Ale to je stejně fuk, protože když někdo fotografuje krajinu, tak nemůže nechat clonu náhodě!!!
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 7. 2009 11:48

Ondrej Bobek: zase souhlas.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 7. 2009 11:48

režim "Buřty s cibulí" sa mi dosť páči,....bolo by to prakticke,...mozno aj s odmastovanim objektivu:)
Chyba mi rezim "Svokra" s redukciou tvare....a aj tuku:)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 3. 7. 2009 12:02

to Tomáš X.: k tomu 85/1.4

proč nepoužívat AF? když budu fotit portrét a budu mít kompozici tak, že jeden ostřící bod bude na očích, tak proč se drbat s MF.... no a pak nechápu proč zovna s D300... ono to je stejný na každým těle, že je HO velmi malá. Aspoň tak jsem to pochopil....

jinak souhlas!
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 7. 2009 12:59

SkyHawk: Pardóón, tam pochopitelně mělo být automat. výběr ostřícího bodu, ne aut. ostření. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 4. 7. 2009 01:48

Tak nakonec jsem se rozhodl pro ten set e 510 :) Jen se mi nelibi ze kdyz ho vypinam udela takovy velice desivi zvuk jako kdyby se mel kazdou chvilkou rozpadnout nevite co to muze byt?

Muze to byt "sklepavani" prachu z cipu?
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mollok 4. 7. 2009 08:21

Ten zvuk lze deaktivovat v menu. Jde o funkci tzv....resetování objektivu. Mám také Olympus E330, E520 a popravdě bych neměnil. Takové ty kecičky...že olympus více šumí a ,že je špatný.....to neberu i když to slyším každou chvilku. Olympus jde jiným směrem....svojí cestou a mě se to zamlouvá.
mollok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 4. 7. 2009 08:27

Vrčení je oklepáváníprachu. Neviděl jsem dobré testy z poslední doby ale před časem byl Oly jediným kterému odprašovaní opravdu fungovalo. Dost výhoda. Na 510 ostřím v 99% na středový bod a pak překomponovávám (moje objekty se většinou nepohybují). Natavení šumu mám nejčastějí na Low, jen na 1600 Standard. Netrápím se se v Rawech a taky na to nemám hlavně čas. Spíš to chce vyladit si nastvení JPG - kontrast mám na -1, R+2 atd..atd...záleží taky na motivu - jde dobře využít nastvení tzv. uživatelské a uložit si ho. Malý DR vyžaduje odpovědnější výběr motivu.
PS kolega má Canon40 a nemá lepší fotky...Takže ve stroji to není !!
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 4. 7. 2009 13:31

Vrčení je kalibrace. Hnm asi je dobrá rada aby si člověk u každého složitějšího přístroje jednou za rok znovu načetl návod. Budu si muset znova přečíst.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 6. 7. 2009 11:37

je to tak ako pise, mollok. Ide o resetovanie objektivu (tzv zasunutie na max) pri tomto sa oly snazi zasunut objektiv ako to len ide, bez ohladu na aktualne data v akom stave by mal bit objekitv.

Ten zvuk je preskakovanie ostriaceho motorceka (respektive tej poistky, ze ked sa motorcek ostriaci toci ale objektivom uz nejde pohnut aby sa neodpalil, respektiv zbytocne nieco prilis sylno netahal).

Odstranovanie sumu nieje pocut vobec. (prebieha v tedy ked blika ta horna modra letka)

Co sa RAW/JPG fotenia tyka tak na e-510 doporucujem fotit do RAW (stoji to zato) ak chce niekdo fotit do JPG tak potom az e-520 je dobra :( ta uz ma poctatne lepsie odladeni SW na tvorbu JPG.
dobre vysledky dostanete ked fotit RAW a pouzijete aj to Olympus Master Studio dodavane s fotakom a hned to ulozit s default nastaveniami, ale je to dost pomale :((.

A k van CanonNikonakom, je to az zufale ako si ani neviete priznat v com je aj ta stara e-510 lepsia ako o 2 roky mladsia 5000d, imho cakal by som odvas trochu viac objektivity .... (odstranovanie sumu na senzore, IS, lepsie zakladaky, vaha (casto podcenovany faktor), WB.....)

Tomas X, pekne previacas moje slova :):
"irmo: "středový bod zajistí nejvíc dobrých fotek" - fakt? Všechny fotky se středovou kompozicí jsou dobré? "
- samozrejme nie vsetky, ale viac ako na nikone s AF a vsetkymi bodmi aktivnimi.

mohol by som sa vyjadrit ku vsetkym bodom preco snimi nesuhlasim ale naco aj tak sa nezhodneme :)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 6. 7. 2009 19:24

to irmo: odstraňování šumu na senzoru bereš jako výhodu?

nejlepší je když se neodstraňuje vůbec a doděláš si to sám... akorát nevím jak se může odstraňovat šum na senzoru... to je pod snímačem zvlášť další procesor?
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 6. 7. 2009 19:43

kde som napisal, ze to beriem ako vyhodu :O, povazujem to ako dost velku nevyhodu a ciastocne zavadzanie zakaznikov ......

za kazdym snimacom nasleduje procesor .... bez procesoru by si any nevedel vicitat tie data zo senzoru ;-).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 6. 7. 2009 20:17

Hardwarový odšum na senzoru je naprosto běžný na CMOS a LiveMOS snímačích.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka