Chyba chipu? nebo nečistota na chipu?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Xsakorov 5. 5. 2009 16:37

Ahojte,

mám jeden dotaz. Myslíte si že je to chyba chipu? nebo jenom špína na něm? Obrázek (černá tečka v pravo dole ).
zkoušel jsem měnit objektiv a chyba je tam stále.
A ještě jeden dotaz pro Ostravaky - Tip na nějaký dobrý servis v ostravě?
Dík za rady.
Xsakorov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladarocker 5. 5. 2009 17:03

Vypadá to hůře než u mé D80!
Já vídám méně výraznou podobný kruhový flek /je vidět/ na jedolitých plochách např.modré obloze,..
A má jako u Tebe několik méně výrazných bratříčků.. Začínám přemýšlet nad čipem!
Fleky??? Nevím, zatím jsem moc neřešil, asi budu také muset...
vladarocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xsakorov 5. 5. 2009 17:09

No já můžu fotit cokoliv a ten flek tam bude.. Kdyby to bylo chipem, jde to opravit? nebo stahuje se nato záruka?
Xsakorov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 5. 5. 2009 17:35

Ahoj, podle mě to je bordel na čipu. Už jsi ho čistil? Podle mě, kdyby to bylo čipem, tak by flek byl jasně ohraničený, definovaný. Mně se to jeví jako větší smítko na čipu. Doporučím koupit nějakou sadu na čištění a vyčistit. V nouzi se dá použít i vatová tyčinka na čištění uší, kterou smítko opatrně odstraníš ze snímače.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vladarocker 5. 5. 2009 17:52

Pokud jenom smítko, tak je to dobrá zpráva... ale podívej pořádně, fleků celkem 4, další 3 jsou slabě vidět..skoro stejný průměr, více smítek?
vladarocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xsakorov 5. 5. 2009 18:37

No sadu na čištění ještě nemám, ale není problém si ho koupit a vyzkoušet to. Jenom se bojim, jestli tím čištěním nemůžu ten chip poškodit.
Taky si myslím, že kdyby to byla chypa v chipu, tak by to bylo "ohraničené"

to vladarocker : good point, máš pravdu, jsou tam 4 fleky :/
Xsakorov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 5. 5. 2009 19:16

No, já běžně ofukuji snímač, nevidím v tom problém. Když vidím podobné fleky na fotce, tak sundám objektiv, v menu nastavím čištění snímače, aby se mi zvedlo zrcátko, pak už jen otočím foťák bajonetem dolu a vyfukuji (ústy prosím :-) ) Potom se podívám na čip a pokud tam nevidím žádná smítka, tak nechám sklopit zrcátko a nasadím objektiv.

Někdy se ale stane, že smítka nejdou ofouknout. Pak beru do ruky onu tyčinku s vatou a opatrně (žádný tlak) očistím snímač v místě, kde je nějaké smítko, pak ofouknu a zase nasadím objektiv. Tenhle způsob čištění snímače dělám pravidelně od té doby co jsem si koupil první zrcadlovku. Chce to ale trochu cit, hlavně nečistit snímač po kalbě ;)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xsakorov 5. 5. 2009 20:17

No zkusím to :) Hele a to vezmeš klasickou tyčinku s vatou do učí jo? Pač všude jinde čtu že na to používaj tunu specialních mikrovláken či buhvi co.
Xsakorov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 5. 5. 2009 20:26

kelav píše:No, já běžně ofukuji snímač, nevidím v tom problém. Když vidím podobné fleky na fotce, tak sundám objektiv, v menu nastavím čištění snímače, aby se mi zvedlo zrcátko, pak už jen otočím foťák bajonetem dolu a vyfukuji (ústy prosím :-) ) Potom se podívám na čip a pokud tam nevidím žádná smítka, tak nechám sklopit zrcátko a nasadím objektiv.

Někdy se ale stane, že smítka nejdou ofouknout. Pak beru do ruky onu tyčinku s vatou a opatrně (žádný tlak) očistím snímač v místě, kde je nějaké smítko, pak ofouknu a zase nasadím objektiv. Tenhle způsob čištění snímače dělám pravidelně od té doby co jsem si koupil první zrcadlovku. Chce to ale trochu cit, hlavně nečistit snímač po kalbě ;)

foukat do foťáku pusou? nehrozí vlhkost?
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xsakorov 5. 5. 2009 20:42

No já do toho rozhodně ústy foukat nebudu, asi si zitra koupim foukaci balonek.
Xsakorov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hazma 5. 5. 2009 20:45

Foukat pusou není zrovna dobrý nápad, neboť se na čip mohou dostat mikroskopické kapičky slin. Vždyť ofukovací balónek stojí cca.200kč, což není mnoho. ten flek vypadá spíš jako stopa po pylu, který zanechá na čipu mastný flíček a toho se ofukováním nedá zbavit. Nikon toto čištění dělá asi za 300kč, což není mnoho s ohledem na cenu kvalitní sady na čistění. 8-P
Nikon D90+18/105VR+70/300VR+Metz 58AF-1
hazma
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xsakorov 5. 5. 2009 21:19

Jedná se o canon D350. Pokud by někdo věděl o levném číštění v ostravě a okolí, tak napište :)
No s tou stopou po pylu to zní aji logicky, boužel :/ No zítra uvidím jestli pomůže balónek nebo ne.
Xsakorov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 5. 5. 2009 21:28

Přátelé, tim ofukem pusou jsem nemyslel, že strčím svůj rypák do bajonetu a oslintám snímač :D Ale zvednu foták nad hlavu, bajonetem dolu a decetně fouknu do foťáku. Žádný prskání, žádný slintání :-) Ale přiznávám, že balónek je lepší řešení.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 5. 5. 2009 22:52

No je to myslím bordel na čipu - naprosto běžná věc. Nevím co máš za foťák, ale u Nikonu je snadné řešení:
http://nikon.cz/news_room/news.html?loc ... verse=home
Nikon dává k foťákům poukázku na 10 čištění čipů zdarma, což by mělo stačit na celou životnost foťáku (já si dal zatím za 2,5 roku čistit čip 2x a to měním objektivy prakticky furt). Vyčistili vždycky čip, komoru i zrcátko... Takže nějaké ofukování nebo š*****ání něčím po čipu bych nedělal. U dalších značek ale nevím...
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 5. 5. 2009 22:56

Pa.Va.Zi píše:No je to myslím bordel na čipu - naprosto běžná věc. Nevím co máš za foťák, ale u Nikonu je snadné řešení:
http://nikon.cz/news_room/news.html?loc ... verse=home
Nikon dává k foťákům poukázku na 10 čištění čipů zdarma, což by mělo stačit na celou životnost foťáku (já si dal zatím za 2,5 roku čistit čip 2x a to měním objektivy prakticky furt). Vyčistili vždycky čip, komoru i zrcátko... Takže nějaké ofukování nebo š*****ání něčím po čipu bych nedělal. U dalších značek ale nevím...

Až teď jsem si všiml, že píšeš o Canonu - ale zkus se zeptat v tom "Foto Centru Ostrava", třeba čistí i Canony.
Jo a koukám, že tu na fóru zavedli obranu proti sprostým slovům - původně jsem napsal "š m r d l á n í" a systém si z toho vybral nebezpečné slovo a to zahvězdičkoval :D :D :D
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Další stránka