E-1 a budoucnost

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Osios 15. 4. 2009 15:49

Dobrý den

Vlastním Olympus E-1, objektiv Zuiko 14-54mm (oboje cca 3-4 roky staré) a blesk Olympus FL-36. Fotoaparát mi plně vyhovuje. Nicméně postupem času, troufnu si říct možná i s určitým vývojem sebe jako fotografa, jsem začal uvažovat o rozšíření příslušenství, především bateriového gripu a objektivů (zřejmě nějaká 50tka a vetší zoom). Moje otázka je prostá, vyplatí se podle Vás investovat do E-1čky (z pohledu do budoucnosti a standardu 4/3) nebo ji prodat a začít nanovo od jiné zrcadlovky, popřípadě jiné značky?

Děkuji za návrhy
Osios
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Maročan 15. 4. 2009 18:28

Ahoj, já měl také Olympus, sice pouze E-410 se seťákem, ale zvažoval jsem nákup buď Zuika 14-54mm nebo 12-60mm. Nakonec jsem se na skla od Olympusu vykašlal, prodal výbavičku a přešel na Canon, kde jsem si koupil zatím jen jedno FullFrame sklo. Ale myslím, že to je ideální. Pokud drahá skla, tak taková, aby se dala případně použít i na FF. Toť pouze můj názor, prostě mě se nehtěly cpát peníze do výbavy od Olympusu, ačkoliv přístroj jako takový fotil pěkně.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 4. 2009 20:12

Ahoj,no já bych řekl,že pokud Ti Olympus plně vyhovuje a neuvažuješ někdy v budoucnu přejít na FF přístroj,určitě je Olympus vhodný kandidát a investice do rozšíření výbavy se vyplatí.Má sice příslušenství dražší,než konkurence,hlavně objektivy,ale na druhou stranu se většinou jedná o velmi kvalitní věcičky.Pokud je tvoje zaměření směrované na krajinu,reportáž,rodinu,kde,tolik nevyužiješ dlouhých teleobjektivů,tak je Olympus dobrou volbou.Např.pan Eichler na Olympus nedá dopustit a dosahuje s ním vynikajících výsledků.Je pravda,že ho asi Olympus sponzoruje :-),ale jeho fotky patří k těm hodně dobrým.A pokud Ti opravdu Oly. vyhovuje,můžeš E-1 vyměnit za E-3.
Já se pokouším tvořit Canonem,pokukuji po Nikonu,ale Olympusu bych se nebál svěřit několik desítek tisíc za fotovýbavu,má své plusy i mínusy,jako všechno.Řekl bych,že tu mezi námi ještě několik let bude a bude mít úspěch.
Toď můj názor,
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 4. 2009 21:33

Ak sa chces posunut vo foteni dalej, tak Oly jednoznacne nema buducnost (nikdy nic skutocne konkurencie schopne velkym snimacom nevymyslia, ak zostanu u 4/3)- ak ti ale vyhovuje fotenie s vacsou HO na nizsom ISO a chces len zvysit kvalitu ovladania (grip) resp. kvalitu objektivu, tak zostan u Olyho.
Vybavu nemas tak velku, aby ta prechod na inu znacku bolel po financnej stranke.
Ak sa rozhodnes pre vymenu, tak odignoruj lacne modely Canon, Nikon, Sony a skus rovno strednu triedu,...pre vlastnika E-1 by prechod na horsie ovladanie mohla byt zla skusenost. Sam ti mozem odporucit velmi vyhodne a kvalitne tela s dobrou cenou Canon EOS 40D a Nikon D90, ak zamieris este vyssie, tak ta cakaju len plusy.... musis ich rozhodne skusit (ja som pred kupou mojho skusil tusim vsetko, co bolo v tej dobe na trhu, ale nelutujem:))
Zalezi len od toho, ci ta snimac (sum, HO) limituje a co priblizne chces v buducnosti robit....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 16. 4. 2009 06:26

akokeby 40D +17-40 F4 malo mensie ho ako olympus 14-54 f2.8-3.5 ;-) a tym ze mam mensiu clonu mam mensie zakladne ISO a tympadom aj menej sumu .....
Ako som uz vela krat napisal pri tom istom HO, uhle zaberu, expozicii bude uplne rovnako sumiet maly aj velky senzor len u maleho senzora bude mat mensiu clonu/ISO u vacsie senzora budem mat vacsiu clonu ISO na dosiahnutie tej istej HO, expozicie .....

Olympus je pred konkurencio u zoom objektivoch a pozadu u svetelnych pevnych skiel a podla toho by som sa rozhodoval.... Olympus je sylne orientovany na "turistov", male rozmeri kvalitne zoom objektivy atd. Pokial nezalezi na vahe si ochotny menit objektivy tak pevne skla budu vzdy poctatne lepsie ako zoomovacie a tu oly zaostava hodne.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod boo-beek 16. 4. 2009 09:39

Mno, co se pevnych skel tyka, tak primo Oly je bida, ale Sigma dela fajn portretni sklo i na 4/3.
Konkretne mam na mysli 50/1.4, ktera je sice dost draha (cca. 12K), ale podle nekolika testu je uplne jinde, nez klasicke 50/1.4 od Nikonu, Canonu a Pentaxu v kategorii do 10K.

Myslim, ze pokud nehodlas v budoucnu prejit na FullFrame, tak je 4/3 uplne v pohode. Mel jsem v ruce E-3 i E-30 a oboje jsou fajn tela.
Navic myslim, ze pro "lepsi" foceni ma Oly vyborny zakladni objektivy, i s prihlednutim k cene - 1454 stoji priblizne stejne jako canonacka 17-85 ale kvalitou je uplne jinde. Oly akorat nedela vylozene low-end objektivy, setaky 1442 jsou cenou, ale i kvalitou, o kus vys nez klasicky 18-55 od Nikonu, Pentaxu, Canonu, ...
Btw, nedavno jsem resil, jestli neporidit 14-50 Leicu, ale 1454 od Oly mi prisla nakonec o kousek lepsi. A chvilku jsem mel pujcenou 1260 a to je zase uplne jina liga...

Takze pokud Te nelimituje format a rozmer snimace, tak bych se nebal zustat.
boo-beek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 4. 2009 10:22

irmo: Ja som sportak a setak (17-40) pouzivam asi na 5% fotiek,...dalsich 5% je 50tka (tu uz u Olyho nenapodobnis) a cca 90% fotiek je 70-200/2,8 ktoru mam vzdy nasadenu na fotaku ked ide do batohu a z batohu...tu taktiez len tazko nahradis...a to nehovorim o pouziti skiel na FF,..tam je rozdiel uplne drasticky...
Skor som chcel naznacit, ze ak pouzivas vacsiu HO, tak je Oly super (do ISO 800), ak ale fotis za blbeho svetla, s malou HO, sport a pod., tak je nanic,...prilis limituje...

Dotazovatel stale nenapisal, co foti a comu sa chce venovat, tak je tato nasa diskusia troska ako plutie proti vetru... ja uz by som urcite nechcel byt obmedzovany snimacom (ma k dispozicii aj Olyho)....ako uz napisali predomnou: pouzivat sa da naozaj dobre, ale....

PS: ta HO bude rovnaka, ale sum mam aj tak nizsi,.. :)
Stale si myslim, ze ak sa fotograf realne chce zlepsovat a rast co do kvality, nemala by ho technika prilis obmedzovat,....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Osios 16. 4. 2009 10:43

Panejo. Díky za odpovědi. Co se týká mého názoru na FF - v budoucnu by to bylo hezké mít FF, ale i tak se obávám, že pokud ceny FF neklesnou pod nějakých 40 tisic tak to bude pořád nad můj limit.
Ohledně věcí, které bych chtěl fotit. Je to těžké, jelikož nemám ještě vyhraněný názor. I když, úplný krajinář asi nebudu. Láká mě dokumentární směr. Opravdu teď nejsem schopen přesně se vyhranit.
Proto bych chtěl 50tku a zoom.
Ohledně té 50tky, abych se přiznal vadí mi, že Olympus nabízí pouze pancake a upřímně když mi tělo váží 0,5 kila tak nepotřebuji a ani nechci prťavý objektiv. Myslím tím prostě standardní 50tku jako ostatní. Ale jsou tu i alternativy Sigmy atp. - to je pravda.

Je pravda, že šum mi u E-1 občas vadí a při ISO 800 je použitelný jen na menší formát. Přijde mi, že za horšího osvětlení (bez blesku) prostě E-1 nemá potenciál.
Osios
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 16. 4. 2009 10:54

Osios: skus si vybrat objektivy co by si chel mat a podla toho sa rozhodny .... ale hlavne uz pri vybere zohladnuj crop faktor ... takze neporovnavajme 50 na oly verz. 50 na APS-C ci FF ....

Ondrej Bobek : ps. sum mas rovnaky +-, u 40d vocsi e-1 asi mensi u 40d voci e-30 asi vacsi ... (pri rovnakom HO, exposicii, uhle zaberu, proste uplen rovnakej fotke ale ine ISO, clona nastavena kedze iny system...), ale to uz bolo x-krat rozoberane ;-).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 4. 2009 11:40

Ano ano, ved si rozumieme:)

Ja len uz asi po 1000x dodam, ze ak ma pocit, ze ho technika obmezuje, resp. mu brani vyraznejsiemu posunu vpred, tak je cas na zmenu...a nie len skla...

K cenam FF,....pamatate si dobu ked napalovacie DVD stalo 990Sk a napalovacka 60tisSk? Alebo spickova 4Mpx DSLR od 150tis a teraz je najlacnejsi lunt za 8tis lepsi ako ona? Ved FF zrkadlo stalo este nedavno 250tis a teraz od 65tis? Cena pojde dolu,..tak to pri este vyvijajucej sa technike byva bezne....a ani si netrufnem povedat, co bude za povedzme 10r,....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 16. 4. 2009 12:17

ved to .... investujes nehorazne peniaze teraz do nieco a o par rokov hocijaky sumt bude lepsi (presne pre tento dovod neivestujem vela do tela fotaku .... elektronika ide prilis rychlo dopredu)

objektivy sa nevyvivaju tak rychlo, preto treba skorej pozerat na tie.... treba zvolit take objektiv aby si mal dostatocnu rezervu v HO a ci je to f2.8 na 4/3 alebo f4 na FF je jedno ...
proste 14-54 ti da rovnake HO na e-1,e-560, e-520 ci e-30 ... ak ti staci to HO tak nieje dovod menit system ....

Varianta typu kupit FF sklo f4 a "docasne" ho pouzivat na APS-C chipe je mi dost zahadna, bud mi to HO treba a potom musim rovno bud kupit APS-C s f2.8 alebo FF telo s f4 alebo mi to male HO netreba a potom nikdy ani v buducnosti nema preman zmysel FF telo a teda bolo zbytocne brat do ohladu moznost kupi FF tela ....

Jasne mozez povedat, ze HO musi bit co najmesie aby sa mi ani v buducnosti nestalo, ze ma to bude limitovat ale tato rezerva ide na ukor ceny/rozmeru .... preto si ju treba zvolit velmi opatrne a jeto velmi subjektivna zalezitost.

Osios: strucne... prebehni si svoje fotky a pokia bolo vela fotenich na najnizsej clone, alebo pokial by si na vela fotkach chcel mat mensie HO tak vymen system .... a chod do vacsieho chipu, ak si tam mas vacsinou rezervu v clone tak nema velky zmysel menit system.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 4. 2009 13:34

irmo,..ale nejde len o HO,...porovnaj aj hladaciky, dynamicky rozsah, sum u FF pri ISO 6400 a viac,..v buducnosti sa to este zlepsi,...moznosti fotenia za zleho svetla su fantasticke, rovnako aj moznosti pri vybere optiky a prislusenstva,....
Vo vacsich snimacoch sa toho schovava omnoho viac,...limity su uz iba v hlave fotografa.... Uzavrety system s mensim snimacom 4/3 ma buducnost asi uz iba vo sfere rodinnych zrkadloviek a lepsich kompaktov (tam sa aj zacal prichodom micro verzie uberat)...ano, foti to dobre,..ale kreativita je obmedzena...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 16. 4. 2009 14:10

sum je o HO ;-).... cim mensie HO tym mensi sum .... proste nechapem tu vasu obsesiou porovnavat ISO6400 proti ISO6400 ked dostavam uplne ine obrazky ...... aby som dosiahol to iste HO musim priclonit FF poctatnie viac ako 4/3 => aj ISO bude poctatne vacsie ... ja si nezakladam natom ci fotak sumi tak ci onak pri tom ci onom tech. parametri ale len natom ci ked danu fotku vyfotim tym ci onym fotakom ktora bude viac ci menej zasumena .... ;-), nechajme to tak ajtak to sem nepatri :P

Hladacik = telo, rychly pokrok .... ale uznavam ze to zatial vyzera tak ze technologicky je lachsie urobit velky hladacik pre vacsi senzor ....

DR - telo rychlo sa vyvijace .... takze je lachko mozne ze o 2 roky aj najlacnejsi sumt 4/3 bude mat vacsiu DR ako terajsie FF .....

Kreativita je obmedzena ???? cim??? Prilis velkym HO?? Nehovoril som prave otom hore ......
uzavrety system??? nieje nahodou 4/3 jediny otvoreny system zo vsetkych DSLR systemov .....

A este trochu podrobnejsie ktomu hladaciku .... Vseci sa tu ohanate velkostou svetelnostou ale podme to rozbyt trochu podrobnejsie .... Kolko zvas ma macro prism, micro raster v hladaciku??? 1-5%?? Ako potom MF ostrite?? len na zaklade toho co vidite v hladaciku??? W0W mate moj obdiv.... ja si MF ostrenie neviem bez optickych pomocok predstavit, mam ich a vyhovuju mi ale ich velky problem je ze od f4 prestavaju dobre fungovat .... Skus najst nejaky stary MF objektiv F4 a viac .... budes mat problem .... dnes su F4 uplne bezne a preto si ziadni vyrobca nedovoli dat do hladacka opticke pomocky .... TZV idu iba na AF, MF uplne odignorovali .... zatratili.
Kedze mam moznost porovnat MF ostrenie aj s optimickymi pomockami aj bez mozem vam povedat ze s f1.8 50mm by som naozaj nechcel ostrit bez nich ani keby som mal 2x tak velky hladacik ako snimi .....
Preto aj reci typu velky senzor = velky hladacik = lachsie MF ostrenie je velmi velmi zavadzajuce, lebo na druhej strane mas velky senzor= menej svetelne objektiv = mensia pouzitelnost opticky pomocok = horsie MF ostrenie ......
(p.s. a preve u kreativneho fotenia je MF dost dobra vec ;-))

Takze nadalej si stojim za svojimi slovami skludom zabudni na vsetko a rozhoduj sa iba podla HO, ci ti staci alebo chces este mesie ......
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 4. 2009 14:18

4/3 je uzavrety v ramci toho, ze vacsi snimac nikdy nebude mat..tj vyvoj ide len v ramci maleho snimaca, ktory je velmi limitujuci oproti niekolko-nasobne vacsim (viac miesta pre bunky znamena viac citlivosti, DR, menej sumu, viac Mpx,..jednoducho co ludia budu potrebovat),... on pisal, ze foti aj dokument a vadi mu kvalita pri ISO 800 a viac,... to, ze je otvoreny a ostatny sa do neho nijak zasadne nehrnu mozno tiez nieco znamena...
Ako chces napodobnit ISO 3200 a f1,4 u Olyho? Je to nieco, co sa bezne pouziva na koncertoch a pri dokumente,..hmm,..nijak,...a nie pre HO, ale pre to, ze je malo svetla...
K MF,..kto fotil s FF zrkadlom vie, ze to nie je take zlozite...a aj bez pomocok,..ale v dobe LV nie je tato otazka taka podstatna, vsak?
PS: myslis, ze niekto kto este nevie presne ako bude jeho buducnost vo fotografii vyzerat bude kupovat stare MF skla a vsetko robit manualne? vacsinu ludi, co poznam by fotografia dost skoro prestala bavit,..najma pri tom komforte aky dnes moderne DSLR ponukaju.... musel by som byt fakt maniak, aby som si k modernemu zrkadlu kupoval nieco, po com bude cast jeho funkcii uplne nevyuzita a este k tomu si fotenie vyrazne stazim... najskor sa treba ucit a zistovat moznosti,..az po tom experimentovat...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 17. 4. 2009 11:01

"Ako chces napodobnit ISO 3200 a f1,4 u Olyho? Je to nieco, co sa bezne pouziva na koncertoch a pri dokumente,..hmm,..nijak,...a nie pre HO, ale pre to, ze je malo svetla..."

Ale mas male HO ;-), takze to nenapodobnim prave kvoli malemu HO (svetla tam zrazu nepribudne ked pouzijem iny system lol).......jasne som tam napisal, ze pokial nevyuzivas tie najnizsie clony na 14-54 tak nema zmysel prechadzat na vacsi senzor ... co je natom k nepochopeniu???
jasne to mas napisane tu (cca 3 prispevky hore): "prebehni si svoje fotky a pokia bolo vela fotenich na najnizsej clone, alebo pokial by si na vela fotkach chcel mat mensie HO tak vymen system"
Takze ano stale si stojim za svojimi slovami, ze sa staci orientovat iba podla HO!!! sum atd su +- rovnake u vsetkych systemov,najvacsie limitacie u 4/3 su v HO, neumozni urobyt fotky s malim HO, lebo absentuju momentalne svetelne objektivy pre tak mali senzor .....

A v buducnosti to mozno budem vediet napodobnil naprk. s f0.9 ? :) a pitat sa do buducna co bude skorej ci f0.9 pre 4/3 alebo lacne FF je otazka pre vestkyne ...

Hladacikom si zacal operovat ty ... ja som len poukazal nato ze to nieje tak jednoduche a sam tam popieras nejake vyhody velkeho hladaciku, na kompoziciu mi staci aj pomerne mali hladacik .... (ako velky si musi zase kazdy urcit sam...)

Ondrej skusim to inac: ty mu hovoris "kup co najvacsi senzor budes mat viac moznosti" - ja stim upne suhlasim ale zaroven mu davam navod ako jednoducho zistit ci tieto moznosti potrebuje, a ci ich vyuzije! (a nato staci naozaj HO...), aby sa vedel rozhodnut ci mut to stoji zato (vaha, peniaze) alebo nie ....
irmo
Návštěvník

Další stránka