Nikon nebo Canon (?)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 2. 4. 2009 17:03

no srovnávat 40D a D90 je taky nesprávné ;-)

ono to je asi tak

nikon D60 - canon 450D(500) - nikon D90 - canon 40D - Nikon D300 - canon 5D

tak se pohádejte :D
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 2. 4. 2009 17:40

Tak to se pohádáme :D

Hele vypadly ti tam nějaký foťáky 8-)

D60 - 450D
D80 - 40D
D90 - 50D
D300 - 5D
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 2. 4. 2009 19:20

nnevypadly, myslel jsem to jako rozdělení tříd ;-)

a navíc D300 bych s 5D neporovnával
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 2. 4. 2009 20:49

Tak hlavne je to o tom, ze Canon vubec nema ekvivalent k nikonacke rade D70/80/90.
D90 je co se tela tyce oskubana D300, D80 byla zas oskubana D200.Canon nema zadny model, ktery by byl ve stejnem smyslu oskubanim 40D nebo 50D.Ma bud entry level 1000D/500D, nebo pak az poloprofi v horcikovem tele 40D/50D,nasledovane FF 5D a MarkIII.
Nikon ma sirsi radu:D60/D90/D300/D700/D3.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 2. 4. 2009 21:50

Ganec, ja mam na EOS 40D funkciu HTP - tj priorita svetiel,...dost to zlepsi DR vo svetlach..to uplne staci,.. na svetlejsie tiene znizim kontrast:D Nie je to podstatna funkcia pri DSLR,...pri kompakte by zosvetlovac tienov kde-co zachranil....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 3. 4. 2009 11:27

Když už se tady rozebírají těla, mám D80 a víckrát bych si nic podobného nekoupil. Je to takový poměrový hybrid mezi malým a velkým foťákem, takže je z toho v podstatě taková pixle, která je dost velká na to, aby se nedala běžně nosit s sebou a dost malá na to, aby se dala 100% pohodlně uchopit. Příště bych vzal něco z řady D40/D40x/D60. Co se týká funkcí a snímače, tak to je v případě D90 bez debat. Je to o tom, kdo je tak často potřebuje (zmíním například perfektní práci s externím bleskem - kdo vyzkoušel, ví o čem mluvím). Pokud D90, tak pro někoho, kdo chce hodně muziky z D300 za málo pěněz. Tak jsem to udělal i já s D80 (očesaná D200) ovšem netušil jsem, že stejně nebudu ty hi-tech funkce využívat (mimo to stejně ještě nebyla na trhu D40 a podobné).
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bertold8 3. 4. 2009 14:13

Otass: tak to musis mit pracku jak medved, kdyz ti d80 nesedi uchopem.
nikon d750, 28-105/3.5-4.5, 70-300VR, 50/1.8, 85/1.8, 24/2.8, blesky
Audinst MX1 + Shure 940 || Sansa Zip + ZS5
bertold8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 4. 2009 15:14

bertold8 : nerekl bych.Oproti nizsi tride nejen nikonu je to samozrejme rozdil, ale oproti D200/300 zrovna tak.Ne ani tak ve vysce, malicek neprecniva z gripu dole, ale prevazne v sirce.Dost dobre si dovedu predsatvit mit D90 s tlustsim uchopem, asi mam holt moc dlouhy prsty:)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 4. 2009 15:58

Bertold, velke fotaky sa drzia o dost lepsie ako male, aj ked sa mnohym na prvy uchop mozu zdat privelike (a to ani nemusis mat velke ruky,..napr. Lucka Nimcova foti s EOS 1),.....D90 je niekde medzi mini a velkymi fotakmi (D300 a 40D,..), .takze naznaky 100% drzania tam su, ale este tomu nieco chyba a teda by mozno ani nevadili mensie rozmery, na ktore sa da casom zvyknut...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 3. 4. 2009 22:26

Ja mam D90 s battery gripom ale uz ho v podstate ani nedavam dole len ked mam fotak v pistolovom puzdre ale vtedy je to drzanie take nejake divne. Som uz proste zvyknuty na vacsi uchop
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dropsyy 6. 4. 2009 16:58

Kvalitativně jsou oba foťáky celkem srovnatelné, ikdyž d90 evidentně novější a v některých ohledech lepší. Ale pokud bych si měl vybírat hodnotím 2 zásadní věci - ergonomii a skla. Ostatní je srovnatelné.

U ergonomie doporučuji v obchodě oba foťáky vzít do ruky a podívat se do hledáčku. Sice má D90 i liveview, ale to je jen hračička a hledáček budeš používat po většinu času. Takové ty zdejší hádky, které že tělo je velké moc a málo či co má jak praktický grip jsou zbytečné. Každý máme jinou ruku a proto je to velmi subjektivní. Stejně tak rozložení tlačítek a jejich ovládání (další prvek na který se podívej). U hledáčku je zase podstatné pokrytí a zvětšení (čím větší, tím lepší). A samozřejmě jasnost, protože pokud je hledáček sám o sobě tmavý, pak v kombinaci s pomalejším sklem a večerním šerem je to peklo a nic neuvidíš. Pro autofokus to není problém, ale pro kompozici docela jo.

Druhá podstatná věc jsou skla - jak už tu parkrát padlo, oba systémy mají nabídku skel širokou a skoro srovnatelnou. Canon má možná o pár dobrých skel ve svém portfoliu víc, to nutno přiznat. Na druhou stranu, pokud chceš skla spíš trochu levnější, vyplatí se podle mého názoru nikon, který má už setové objektivy na výborné úrovni za rozumný peníz (samozřejmě nutno srovnávat srovnatelné). Doporučuji se zamyslet nad tím, co budeš nejvíc fotit a jestli na to najdeš v daném systému skla ve své cenové relaci. Oba systémy mají ve svých kategoriích prakticky aspoň jednoho dobrého zástupce vždy. Výjimkou je snad kategorie 70-200/4, která je jen u canona (počítám moderní skla s IS a USM). Nikon má jen klasický pomalý telezoom 4-5,6 nebo pak profi 70-200/2.8 za nemalý peníz. Dalším super sklem, který má canon navíc je makro objektiv MP-E nebo jak se to jmenuje. Nikon něco se zvětšením makra 5:1 nemá. Využít se dají i skla třetím výrobců (Sigma, tamron) - tam jsou ceny pro oba bajonety zhruba stejné a když si budeš umět vybrat, získáš tak kvalitní skla docela lacino.

Na každý pád doporučuji kouknout na www.dpreview.com kde jsou podrobné recenze na obě těla. I pokud neumíš anglicky se vyplatí podívat se aspoň na testovací obrázky ohlendě šumu apod.

Hodně štěstí a dobré světlo.
dropsyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 7. 4. 2009 01:09

dropsyy píše:...A samozřejmě jasnost, protože pokud je hledáček sám o sobě tmavý, pak...
K tomuto bych jen dodal, že v některých elektrořetězcích (tuším, že to byl Datart OD Vaňkovka Brno - ale jistě není jediný), jsem si všimnul, že nezáměrně škodí Nikonu. A to tak, že těla, která se vám dostanou do ruky neobsahují baterii (nebo ano, ale vybitou) a tím pádem je hledáček tmavý, bez bodů a čar na matnici, prakticky nekoukatelný. Přitom právě hledáček, když jsem před dvěma a půl lety šel kupovat D80, byla ta nejluxusnější věcička, co mě přesvědčila o koupi. Je jasné, že při vážnějším zájmu člověk nebude kupovat zajíce v pytli, ale při předběžném vybírání to může někoho odradit a vlastně pak není co porovnávat.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vladarocker 9. 4. 2009 19:26

Tak já jsem Nikoňák, ale vzhledem k tomu, že mi moc nesedí barevné podání nových modelů s cmosem / s výjimkou D2. řady - ta je úžasná/ bych teď, kupovat od začátku - uvažoval spíš nad Canonem.. fakt nevím
(S D80 jsem max. spokojen a dlouho budu. D300 mám již jen na některé focení - ne na vše mi vyhovuje)
vladarocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod decibel 16. 4. 2009 21:38

Podľa mňa každý si musí povedať sám čo chce, ale vystríham pred univerzálnym riešením.
Ja mám napríklad na výlety a zápisky Canon A590 IS, na masove akcie typu promocie mam EOS 40D 18-55IS + 55-250IS a na ateliér lepšie platené veci a svoju tvorbu pre potešenie C5D MarkII + 24-70L a EF-100F2,8macro rád by som si k tomu dokúpil aj 70-200 F2,8 bez IS. Nie som nejaký fanatik do techniky ale vyslovene zbytočne drať 5D II na 700-1100 záberov denne vkuse cely mesiac na promociách fakt nemienim - na to bohate postačí EOS 40D so seťákom a 580EXII. rovnako nemienim behať po kanárskych ostrovoch, zoo či výstavnej sieni s 5D+24-70L a mať tenisový lakeť z vyše dvojkilovej zostavy..

Zhrnul by som to za seba asi takto, Nikon má IMHO ostrejšie sklá, momentálne možno nepatrne lepší AF (čo mi je jedno šport nefotím, navyše to ani neviem veľmi posúdiť vo svojej praxi..) ale má aj nejakým spôsobom mne nevyhovujúce farby - či podanie neviem si to vysvetliť - skúsenosť z D200 a D700 (aj keď s D700 je to už oveľa lepšie) Možno je to tým, že som nemal úplne špičkové objektívy aj keď 70-200VR je asi top, -tak neviem,
Canon má vo všeobecnosti o niečo mäkšie zoom sklá (čo zase viem často výborne doostriť), ale farebné podanie (napríklad s 24-70 alebo 70-200 F2,8) je prosto úžasné, ja viem že všetko sa dá upraviť, ale je rozdiel či trávim za počítačom hodinu alebo dve s tou istou robotou.

Čo sa týka ovládania tak to neviem posúdiť, spúšť má pre mňa lepšie umiestnenú jednoznačne Canon, ostatné tlačidlá, mi zas prišli lepšie na Nikone, ale suma sumárum mi to príde narovnako. Na EOS 40D mi napríklad vadí že neuvádza stav batérie v %, 5DII to už vie, a podobné kraviny.

Či hceme či nie je to asi len o osobných preferenciách rozdiely medzi značkami sú fakt minimálne. Ak by som mohol odpručiť tak mojím typom by bol EOS 500D alebo Nikon D90, sú plne kompatibilné zo všetkými príslušnými sklami a podľa mňa ťa ničím neobmedzia, končím lebo už to píšem ako ságu, hodne zdaru:)
Canon EOS 5D MkIII, 24-70/2,8L, 70-200/2,8L, 35/1,4 Sigma, 50/1,4 Sigma, 85/1,8 Canon, 100/2,8 Macro

OM-D E-M10, 14/2,5 Panasonic, 20/1,7 Panasonic, 45/1,8 Olympus, 40-150/4-5,6 Olympus, (na backup + zábava)
viacej na: http://jozefpeniak.blogspot.com/
decibel
Návštěvník

Předchozí stránka