Ahoj, nemám Pentax, mám Nikon, ale galerii ukázkových snímků z recenzovaného K20D najdeš třeba na Dpreview (
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk20d/page35.asp) Podle mě to není špatný foťák. Přijde mi, že už i ten šum má zvládnutý dost fajn. Viz. ukázkové snímky v odkazu na Dpreview. Akorát mi třeba přijde 14Mpix vyloženě zbytečných. To ale platí pro všechny značky. Víc pixel víc foťák
Jinak jaký jiný model bych ti mohl doporučit? Osobně se mi líbí Nikon D90 (ne snad funkcema ani videem, ale čipem stejným jako má D300). Snímky z toho lezou fakt o třídu lepší, než z mé D80 - hlavně co se šumu týče. Podobně je na tom ale už i straší osvědčený model od Canonu 40D. S tím jsem cvakal pár snímků, dobrej foťáček, ale jeho zpracování mi přijde o chlup horší než u Nikonů. Zas nadruhou stranu z toho výstupy lezou nádherný. A o tom to je.
Dneska už Ti žádný výrobce ani v základu nenabídne nekvalitní foťák. Všechny zrcadlovky (i ty základní) dokaží produkovat kvalitní snímky. Záleží ale na Tobě, co chceš fotit, jaké máš požadavky. Potřeby sportovního fotografa budou jiné než potřeby táty od rodiny, který chce kvalitní rodinný foťák. Navíc, pořád se tu jedinci ptají "jaká zrcadlovka je pro mě nej". Přitom podle mě kvalitní objektiv je minimálně stejně důležitý jako foťák. Můžeš mít sebelepší tělo, ale pokud na něj nasadíš nekvalitní objektiv, tak z toho nikdy "nevymáčkneš" maximum.
Takže co jsem tim chtěl asi říct? Vyber si tělo podle sebe, aby se ti s ním dobře pracovalo, ovládalo a k tomu nějaký kvalitní objektiv, který Ti bude dělat radost.