Pentax K20D

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod eXMarty 23. 11. 2008 11:35

Zdravím,
vím že tím asi dost lidí i otrávím, ale chtěl bych tu trošku zase rozpoutat diskuzi na téma šum u K20
Nastíním tam trochu mojí situaci - K20 se mi zalíbila už před časem. Hledám svojí první DSLR, takže je to hlavně o tom rozhodnout se kterým směrem se vydat (myslím tím značku) u K20 se prostě bojím šumu Wink Tak bych byl vdečnejm šťastným majitelům K20 o poslání fotek na vyšší ISO (řekněme 400 a výše) focených v podmínkách kde se šum má šanci projevit (temnější prostory bez možnosti delšího času - molelově řekněme koncerty,divadlo,interiérové události,...)
Tak ještě jednou prosím a těm co tímhle naštvu se předem omlouvám

PS:rád si nechám i poradit jinou DSLR (Nikon D80? D90? Sony alfa350? Canon 40D? 50D?)
eXMarty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 23. 11. 2008 12:02

Ahoj, nemám Pentax, mám Nikon, ale galerii ukázkových snímků z recenzovaného K20D najdeš třeba na Dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk20d/page35.asp) Podle mě to není špatný foťák. Přijde mi, že už i ten šum má zvládnutý dost fajn. Viz. ukázkové snímky v odkazu na Dpreview. Akorát mi třeba přijde 14Mpix vyloženě zbytečných. To ale platí pro všechny značky. Víc pixel víc foťák :-D

Jinak jaký jiný model bych ti mohl doporučit? Osobně se mi líbí Nikon D90 (ne snad funkcema ani videem, ale čipem stejným jako má D300). Snímky z toho lezou fakt o třídu lepší, než z mé D80 - hlavně co se šumu týče. Podobně je na tom ale už i straší osvědčený model od Canonu 40D. S tím jsem cvakal pár snímků, dobrej foťáček, ale jeho zpracování mi přijde o chlup horší než u Nikonů. Zas nadruhou stranu z toho výstupy lezou nádherný. A o tom to je.

Dneska už Ti žádný výrobce ani v základu nenabídne nekvalitní foťák. Všechny zrcadlovky (i ty základní) dokaží produkovat kvalitní snímky. Záleží ale na Tobě, co chceš fotit, jaké máš požadavky. Potřeby sportovního fotografa budou jiné než potřeby táty od rodiny, který chce kvalitní rodinný foťák. Navíc, pořád se tu jedinci ptají "jaká zrcadlovka je pro mě nej". Přitom podle mě kvalitní objektiv je minimálně stejně důležitý jako foťák. Můžeš mít sebelepší tělo, ale pokud na něj nasadíš nekvalitní objektiv, tak z toho nikdy "nevymáčkneš" maximum.

Takže co jsem tim chtěl asi říct? Vyber si tělo podle sebe, aby se ti s ním dobře pracovalo, ovládalo a k tomu nějaký kvalitní objektiv, který Ti bude dělat radost.
Naposledy upravil kelav dne 23. 11. 2008 12:12, celkově upraveno 1
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 23. 11. 2008 12:03

Do vyberu zarad aj Sony A700, ktora je cenou medzi najlacnejsim EOS 40D resp. K20D a Nikon D90....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 23. 11. 2008 12:29

kelav píše:Osobně se mi líbí Nikon D90 (ne snad funkcema ani videem, ale čipem stejným jako má D300).
Kde jste na tohle přišli? Je to někde oficiálně podložené? Pokud vím, tak není... Nešiřte tady doměnky a fámy jako realitu. Pletete tím lidi...
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 11. 2008 22:54

beat: no, oba mají CMOS 12 MPx. Podle všech testů i fotografií je výkon na vyšší ISO u D300 i D90 podstatně lepší, než u D80 a D200. Jestli mají snímače D90 i D300 shodný základ (rychlost čtení určitě ne), těžko říci, nicméně snímač D90 z hlediska šumu bude hodně blízký D300. Asi bude mít trošku silnější AA filtr, ale podle některých testů šumí dokonce ještě míň, i když to spíš bude zpracováním obrazu.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 24. 11. 2008 10:43

EOS 350D, 20D, 30D mají CMOS a 8Mpx... mají stejný čip? :D
(já vím, že 350D má 8.0 a ostatní dva mají 8.2 - ale ani 20D a 30D nemají stejný čip) :D
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eXMarty 24. 11. 2008 11:37

No jak tak koukám tak se to tu trochu odchýlilo od původního tématu ;) máte někdo ze zde diskutujících K20D? Mohlibyste dát pár živejch fotek na vyšší iso - a s informací o tom jestli je zapnutá redukce šumu, případně na jakej stupeň?
eXMarty
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod j O s É 24. 11. 2008 12:23

kasli na image a poslouchej instinkt.. :)
hele, na netu mas plno fotek na ruzny iso.. kuprikladu jdui na flickr.com a dej si hledat treba pentax k20 iso 800 a vyjedou ti mraky fotek.. navic se pak muze si kouknout do podrobnyho exifu jaka je uroven redukce sumu kdyz te to tak trapi.. ale hlavni vec je, kup si takovej fotak, co se ti libi a co ti sedi.. s zadnym neudelas chybu.. a resit vysoky iso v nahledu 1:1 je blbost.. to by jsi pak jenom vybiral a nemel porad cim fotit..
to thine ownself be true

Lumix DMC LX-2
Nikon D80, Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD [IF], CPL Hoya, Sigma 70-300 mm F 4,0-5,6 APO DG MACRO
Apple MacBook Pro
j O s É
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 24. 11. 2008 12:25

eXMarty: To je fakt u zrcadlovky nejdůležitější šum? Líbí se ti ten foťák? Líbí se ti ojektivy k němu? Líbí se ti jeho držení a ovládání?
Pokud ano, kup.
Pokud ne, porozhlédni se jinde.
Všechny zrcadlovky jsou na tom se šumem dobře. Nějaký zašuměný pixel sem či tam...to by opravdu nemělo hrát rozhodující roli a šum tě u K20D rozhodně v ničem limitovat nebude.
beat
Návštěvník