Nikon D2Hs a D2Xs

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jjoe 24. 10. 2008 18:50

Mám zvědavý dotaz:

Fotoaparáty Nikon D2Hs a D2Xs jsou profi a mají plno funkcí, které běžný amatérský fotograf nevyužije. Zřejmě mají i perfektní obrazovou kvalitu (záleží samozřejmě i na objektivech a především zdatnosti fotografa, to vím...). Teoreticky, má smysl někdy v budoucnu koupit starší tělo těchto fotoaparátů např. za 20 000,-, ne kvůli funkcím, ale právě kvůli obrazové kvalitě-čistým fotkám. Prostě koupit si fotografický "luxus" za přijatelné peníze. Ještě trochu zformuluji dotaz: Např. někdo má Nikon D80 a koupí si někdy v budoucnu D2Xs za přijatelné peníze. Stanou se jeho fotografie při stejném užití a dovednostech kvalitnější a čistější? Tzn. jedná se o využití především jemných estetických kvelit fotografie než nároků na výkonnost.

(Vím, trochu teoretický a možná naivní dotaz, ale zajímá mne to...)

Jsou pro tyto fotoaparáty kvalitativně dostačující např. objektivy Nikkor 50/1,8D, 85/1,8D, 35/2D? Opět se jedná především o čistou na extrémní podmínky nenáročnou fotografii, např. portrét.

Máte někdo osobní zkušenosti?

Děkuju předem za Vaše názory!
jjoe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 24. 10. 2008 21:33

Jediny dovod pre co by som ich nekupoval je prave obrazova kvalita, ktora je na sucasnu dobu uz pomerne slaba.
Dobry dovod by bola rychlost, slusny AF, vysoka odolnost, super ovladanie,....
Obraz ma generacia od D300 urcite lepsi.....
Nikon D2H pri ISO 1000:
http://a.img-dpreview.com/gallery/nikon ... c_0658.jpg
Trocha lepsi vysledok ma novsi Xs:
D2Xs pri ISO 1600: http://www.imaging-resource.com/PRODS/D ... LI1600.HTM
svetla su pekne, ale ked pozries na tiene, tak zistis, ze sucasne stroje maju uz lepsi obraz....
Nikon D90 pri nastaveni NR na LOW tiez pri ISO 1600:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D ... _NRLOW.HTM
-menej kazi detaily v tienoch, sum ma mensie zrno, je celkovo menej vyrazny,....vsimni si aj podstatne silnejsie farby v obraze.....

Takze podobny stroj iba do extremnych podmienok pri nie nutnej podmienke spickoveho vystupu....teda presne naopak, ako zamyslas....radsej kup D300, to je lepsi kauf:P
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjoe 24. 10. 2008 22:47

hmmmm... díky, mě totiž tyhle fotoaparáty zaujaly, protože vypadají strašně bytelně a hezky, navíc jsem náhodou viděl D2H za 20 000,- na inzerátu, tak mě to zajímalo. Skutečně to je spíš takový jen teoretický zájem, protože teď mám čerstvě Nikon D80 a právě čekám na objektiv, protože ještě žádný nemám.

Jestli můžu ještě dotaz, můžu zapnout fotoaparát bez nasazeného objektivu a např. v něm prohlížet fotky nebo formátovat kartu? Nehrozí nějaké poškození? Nemám s tím vůbec zkušenosti... Je možné měnit objektivy bez vypínání fotoaparátu, nebo se musí vždy vypnout?

Jak se vyslovuje slovo bokeh - bokeh, buket nebo ještě jinak?

Jinak budu vděčný i za další názory na D2Hs a D2Xs...

Ondrej Bobek: díky
jjoe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 25. 10. 2008 01:15

Bez nasazeného objektivu můžeš dělat cokoliv, klidně ho zapni... (akorát do něj nesypej prach :-), ale při nasazování a sundávání objektivu ho určitě vypni.
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 25. 10. 2008 10:11

Nevidím důvod, proč by fotograf musel při výměně fotoaparát vypínat. Je to velmi omezující a zdržuje to člověka v práci. Slyšel jsem, že s tím měl problém jen Olympus.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VladikS 25. 10. 2008 10:49

U 350D se mi často stane že fotoaparat zapomenu vypnout a vůbec nic se neděje, takže myslím že to není potřeba příliš řešit...
www.vladiks.cz - kompletní webové řešení
VladikS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 25. 10. 2008 11:17

Pri vymene objektivu neni potreba vypinat fotak/v navodu myslim pisou, ze by se melo, ale me se povede vypnout tak 1x za 10 vymen. Nic se nedeje. Neni to proste potreba.
Ale k tematu. D300 ma dobre vysledky na vyssi ISO, ale na nizsi ho velmi mirne prevalcuje D2Xs. Nekdo rika, ze ma i rychlejsi a spolehlivejsi AF nez D300. Osobne bych D2Hs nechtel. 4mpx je opravdu dnes malo/na to, ze ma tak malo mpx nema nikterak dobry vystup na vyssi ISO(neni to APS-C D3).
Problem tehle fotaku vuci D300 je, ze uz budou mit hoodne nalitano,maji horsi displeje i hledacky, firmwary(vystup v jpeg, AWB). D300+battery grip udela stejne velky fotak a bez gripu mas zase maly fotak=vetsi variabilita. D300 s gripem taky zvlada 8snimku/vterina.D300 ma vyskakovaci blesk=muze ridit ostatni blesky. Pokud by se nekde objevila za rozumne penize D2Xs a na D300 nemas, tak proc ne, ale D2Hs je podle me out.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjoe 25. 10. 2008 11:43

Díky za odpovědi, bohužel se vám nemůžu nijak moc odvděčit v jiných diskuzích, protože toho sám moc nevím :nenapadne
jjoe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjoe 25. 10. 2008 11:44

btw.....jak je to s tím bokehem? (výslovnost)
jjoe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 25. 10. 2008 12:41

http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml

trochu extrem ale preco nie :)

Citat:
"In every case no one could reliably tell the difference between 13X19" prints shot with the $40,000 Hasselblad and Phase One 39 Megapixel back, and the new $500 Canon G10. In the end no one got more than 60% right, and overall the split was about 50 / 50, with no clear differentiator. In other words, no better than chance."

13x19" = cca A3 pre lepsiu predstavu

a to porovnavas kompakt so stredoformatom ..... tak co chces ocakavat ked budes porovnat FF dlsr a APS-C dslr .....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 25. 10. 2008 13:00

jjoe píše:btw.....jak je to s tím bokehem? (výslovnost)

Bokeh se čte, tak jak se to píše, tedy bokeh :-) Nekoumej starší těla. D80 je výtečný foťák. Až se se ti dostane do ruky, tak budeš s výslednými snímky určo spokojen. Mimochodem, jaký objektiv jsi si k foťáku objednal.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjoe 25. 10. 2008 13:41

Já tu D80 tělo už mám! Jenom právě čekám na objektiv, tak si krátím chvíli sněním o takových foťácích jako je D2X. Kupovat je ale neplánuju O:-)

Mám objednaný Nikkor 50/1.8 a rozhodnul jsem se, že časem půjdu také do 85/1.8. Možná že ještě později nějaký pevný širší (35? 28?).
jjoe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Wild_cz 25. 10. 2008 16:00

ahoj, 85 1.8 můžu vřele doporučit. je to skvělé portrétní sklo s nádhernou kresbou a má skvělý bokeh.

bokeh je část smínku, která je na fotografii mimo zaostřené pole - např když fotíš na otevřenou díru 1.8 portrét, tak tě bude zajímat i to jak vypadá to rozostřené pozadí za ním.
Marťas, Nikon D80, Nikkor 18-70, nikkor 85mm 1,8, metz 58 AF-1
Marťas, ipod classic, jays d-jays, koss porta pro, Grado SR 125
Wild_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjoe 25. 10. 2008 16:21

jasně, to už vím, jen jsem nevěděl, jak to vyslovovat...

Chtěl bych fotit hlavně portréty, do začátku si kupuju tu 50/1,8, protože je levná, má "standardní" ohniskovou vzdálenost a připadá mi (alespoň z diskuzí i fotografií) slušná.

Tu 85/1,8 bych rád :oboze dokoupil kvůli krásné kresbě + krásnému bokehu (také spíše vyčteno z diskuzí, ne z praxe). Ikdyž jsem zvědavý, jaká bude pracovní vzdálenost té 85 v praxi

A pak se uvidí... :hm

Taky zřejmě budu muset zvládnout alespoň nějaké základní úkony v nějakém editoru...
jjoe
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 25. 10. 2008 20:42

Len nezabudaj, ze 50tka na digitale je 75tka:) a 85tka bude uz portretny mini-teleobjektiv..
Ondrej Bobek
Návštěvník

Další stránka