Stabilizátor obrazu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod protektor 2. 8. 2008 19:50

Stabilizator neni nutnost.Spousta fotografu foti i bez neho.Tady ukazka u canon 500mm F4 L IS zapnuta a vypnuta stabilizace.exif je u fotek.
http://uloz.to/628455/foto.rar
Fotografie porizene ze stativu
Naposledy upravil protektor dne 2. 8. 2008 20:14, celkově upraveno 1
protektor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 2. 8. 2008 20:11

Není nutnost, ale je to pohodlnější když fotíš někde při zhoršených svět. podmínkách a použít externí blesk není pěkné - ostrý stín na stěnách, přímé světlo splošťuje. A externí blesk zrovna není po ruce, zdržovat se se stativem je lepší mít stabilizátor..

Stabilizace se taky hodně hodně hodí na focení na dlouhé sklo když platí 1/ohnisko. Když mám ultrazoom s 12x zoomem a fotím na 300mm tak málo kdy mám čas 1/300..
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 3. 8. 2008 06:32

Jan Čerbák píše:Proto je v temných místnostech vhodné zvolit režim priorita clony a nastavit nejdelší udržitelný čas.

Neměl jsi namysli prioritu času?
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 3. 8. 2008 08:32

ano, překlep. díky za upozornění. samozřejmě možností je i manuální režim.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 3. 8. 2008 08:53

Jaký čas by jsi doporučil při focení s bleskem v místnostech? Je 1/60 skutečně dostačující?
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 3. 8. 2008 11:09

Záleží na tom, jak je místnost osvětlená. V krasových jeskyních jsem fotil na 1/40 F2,8 ISO 640 bez blesku a stačilo to. Kupodivu. Když někam přijdeš, zkus si testovací fotku. Pokud bude moc tmavá, prodluž expoziční čas (např z 1/60 na 1/30), nebo zvyš ISO. Jen přitom mysli na to, abys takový čas v ruce udržel. Mysli také na to, že při časech delších než ca 1/50 bude vidět pohybová neostrost hýbajících se lidí.
Jan Čerbák
Návštěvník

Předchozí stránka