Stabilizátor obrazu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 7. 2008 13:27

Pety: moderátor by si měl dávat pozor, aby nevypustil z úst či klávesnice takovouhle s odpuštěním pitomost:

"Pokud se člověk pohybuje tak, že jde, stačí na něj 1/30-1/50 sec ."

Kromě toho, že ten, kdo fotí to ani počítat nemusí, protože má zkušenost, přesto ale: dejmetomu 5 km/h chůze, dost lidí chodí rychleji, ale prosím. To je 1,39 m/s, tedy za tu 1/30 s. expozičního času se pohne o 4,6 cm, tedy zhruba polovina vzdálenosti mezi očima. No, pěkná šmouha, ale když říkáš, že to stačí. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 28. 7. 2008 13:38

Tak fotit na 200mm z ruky a čekat, že budu mít výřez na 100% přesně takový jaký chci je nemožné s jakoukoli stabilizací. Pokud člověk fotí sport nebo ptáky, pak většinou nemá čas dělat nějakou kompozici a počítá s ořezem +/- 20%
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 7. 2008 13:48

Pety - tohle je tvoje teoretická představa nebo nějaká konkrétní zkušenost - a když ano, tak s čím:
"Je to dáno tím, že každý stabilizátor má omezený rozsah vykrývané odchylky. Pokud stabilizuje trvale, dojde po překročení této odchylky k "utržení" stabilizace, stabilizátor se přesune do střední polohy a začíná od nuly. To způsobuje jednak "plavání" obrazu v hledáčku (hledáček ukazuje pořád jedno a nedovoluje fotografovi jemnou změnu kompozice, pak přeskočí jinam), jednak se expozice dost často trefí do okamžiku, kdy se právě stabilizátor rovná a je v ten okamžik mimo - naopak ještě zhoršuje ostrost. Kromě toho, i když se nestrefíme expozicí do nulování stabilizátoru, tak při expozici obvykle právě udržuje stabilní trochu jiný směr, než je fyzická osa objektivu, a tím pádem nemá k dispozici plný rozsah svého rozkmitu. Je možná i konstrukce bez "přeskakování", s postupným přizpůsobováním, ale tam zase roste vliv "nesouososti" v okamžiku expozice."

Teď jsem skoro stále koukal skrz D300 + 16-85 VR, někdy se zapnutou stabilizací, jindy s vypnutou, podle potřeby, ale že bych měl nějaké problémy s drobnými úpravami kompozice nebo mi nedejbože obraz plaval, tak to se mi nestalo nikdy. 1/8 s. se stabilizátorem udržím vždycky a přepínání trvalé stabilizace a stabilizace expozice bych opravdu nepodezíral z nějaké náhody jak se strefí do výchylky. Fakt je, že na ohniskách 16-85mm potřebuju tu stabilizaci málokdy, na krajinu používá slušný fotograf stejně stativ, fotografovat krajinu bez stativu se stabilizací je trochu prasárna, ač se jí také ve spěchu (který v krajinářské fotografii nemá správně co pohledávat) dopouštím no o a když jsem fotografoval sedící lidi u stolu, tak u časů, kdy s 16-85 potřebuju stabilizaci, tak už vysoké procento fotek mělo rozmazané hlavy, jak lidi nejsou v klidu - třeba ostrý vzor na tričku a mázlé oči.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 28. 7. 2008 20:00

Fakt je, že mód trvalé stabilizace je méně účinný, ať už věříš mému vysvětlení nebo ne. Plavání obrazu jsem měl možnost si zkusit, pravda, ne s Nikonem. No a jestli raději věříš tomu, že je rozkmit stabilizátoru neomezený, tak nemám, co dodat.

Rozmazání pohybem nezávisí na délce pohybu, ale na změně úhlu vzhledem k ose objektivu. Takže je rozdíl když se člověk pohne o 5 cm ve vzdálenosti 80 cm nebo 80m, kolmo na objektiv nebo ve směru osy...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Josef001 28. 7. 2008 21:24

Pety: tohle je něco pro tebe ;) takže fakt záleží na výrobci...

http://stock-photo.blogspot.com/2008/03 ... shake.html
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 7. 2008 05:20

Jasně že záleží. Pokud vím, Pentax stabilizuje ve třech směrech, Sony ve dvou. Ale stabilizátor Sony (původně Minolta) je zase o něco účinnější.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FotoABC 29. 7. 2008 08:34

Pety: napsal jsi:
"Pokud se člověk pohybuje tak, že jde, stačí na něj 1/30-1/50 sec ."

A teď obhajuješ neobhajitelné. Jiste, pokud je ten kráčející člověk tak daleko, že mu ani nelze rozeznat oči, tak to pohybové rozostření nebude patrné, ovšem ve Tvé větě toto upřesnění jaksi chybí a fotografování vzdálených blech nebývá nejčastější případ fotografování člověka v chůzi. Rovněž tak všichni nekráčejí v ose objektivu navíc s tím omezením, že nesmí být hloubka ostrosti dostaečně malá aby z ní člověk za tu 1/30 sec. nevykráčel.

Prostě obecně pokud budeš fotografovat nejrůznější záběry lidí v chůzi na 1/30-1/50s., tak procento zkažených fotek bude tak vysoké, že soudný člověk prohlásí, že ty časy na to prostě nestačí. A to to jde. Pozor, jako moderátora Tě začátečníci mohou brát vážně a blbá rada (a tohle je jednoznačně blbá rada) je rozčílí víc, než od anonyma.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 7. 2008 09:17

OK, na focení pohybujících lidí zblízka je 1/50 moc dlouhá, odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil.

Začátečníci, pokud chcete mít lidi v pohybu pěkně zmrazené, nechoďte na časy delší, než 1/500 sec., pokud vám nevadí trošku mázlé ruce a nohy, můžete zkusit i delší časy, je to zadarmo.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gekoncik 31. 7. 2008 15:11

Pokud se bavíte o plouvím obrazu při zapnuté stabilizaci obrazu tak si pujčte panasonic. Dva roky fotím s fz20, včera jsem si půjčil fz50 do zoo. Musel jsem přepnout stabilizaci na druhý režim kdy je při koukání přes hledáček vyplá. Při focení opic přes mříže kdy mám nastavené bodové ostření a obraz mi pomalinku plave nahoru a dolů jsem stále ostřil na opičí klec. Po vypnutí stálé stabilizace se mi fotilo o dost lépe.

Každopádně mám odzkoušenou stabilizaci s řežimem 1 a režimem 2 s fz20. Při focení se stálou stabilizací byl čas skoro 2x delší než při stabilizace pouze při focení. Fotil jsem v kostele se stálou stabilizací opřený o stěnu, aby se mi nehýbalo tělo a čas byl 1/20. Se stabilizaci pouze při focení kolem 1/10 - 1/13. Pouze při zmáčkuní spouště na tak krátky čas nedokážu udržeť foťák, takže strhnu spouš. Ale to jsem vyřešil samouspouští na 2 sekundy.

Prodejce v datartu mi řekl že optická stabilizace u sony a200 se dá udržet kolem 1/30. Ale u nikonu d60, který ma stabilizaci v objektivu (seťák) je to kolem 1/10. Je to pravda?
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 31. 7. 2008 15:43

Těžko říci, kde je pravda, v testech které jsem viděl to bylo cca podobné, ale není lepší pak už používat alespoň monopod a nebo si stabilizaci vyzkoušet u prodejce sám?
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 31. 7. 2008 15:54

gekoncik: ono těch mechanismů stabilizace a hlavně jejich způsobů řízení je mnoho a různě se vylepšují, takže je obtížné o nich něco paušálně sdělovat.
Můžu říkat jen zkušenosti se stabilizací v Nikon objektivu 16-85 VR. Tam mám vyzkoušeno, že v celém rozsahu uhnisek spolehlivě udržím 1/8 sec., 1/4 sec. už jen vsedě a nespolehlivě. Stabilizace hledáčku má samozřejmě jiný režim, než stabilizace při expozici a můžu říci, že při stabilizaci hledáčku je hledáček v klidu a rozhodně se se mnou nijak nepere při změně kompozice. Ale je pravda, že někdy je tam jakoby určité prodloužení expozice, možná třeba před expozicí se musí vrátit do nulové polohy, aby měl plnou amplitudu výchylky, to nevím, nicméně pokud chci třeba expozici 1/15 sec., tak nikam já ani fotogtrafovaný objekt nepospícháme, aby mě to zpoždění na zlomek sekundy zdrželo. Takže možná u dlouhých teleobjektivů je to vyladěno jinak, nakonec Nikon jako velkou výhodu stabilizace v objektivu zdůrazňuje, že každému objektivu je stabilizace ušita na míru, u drahých objektivů je precizní a drahá, zatímco u stabilizace levného těla s drahým objektivem je preciznost stabilizace cenově podhodnocena. Ale co jsou marketingové kecy a co pravda?
Ale všechno je hezky popsáno zde:
http://imaging.nikon.com/products/imagi ... /index.htm
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 31. 7. 2008 21:59

Když se u fotoaparátu uvádí stabilizace s účiností až 3EV co tento údaj přesně znamená?
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 31. 7. 2008 23:12

gekoncik: to znamená, že marketingem firmy definovaný typický fotograf udrží ve svých tak akorát třesoucíchse rukou občas 8x delší čas, než s vypnutou stabilizací.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 1. 8. 2008 21:32

Anebo je to taky hezky popsáno zde... :)
http://f-mount.webnode.cz/news/za-tajemstvim-vr/
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 2. 8. 2008 16:36

gekoncik píše:Když se u fotoaparátu uvádí stabilizace s účiností až 3EV co tento údaj přesně znamená?

Bez stabilizace lze z ruky udržet +- takový expoziční čas, který odpovídá převrácené hodnotě ohniska (EQ 35 mm). Takže na ohnisku 30 mm udržíte nejdelší čas 1/30 sec, na ohnisku 100 mm už jen 1/100 sec a podobně. Pokud má Vaše stabilizace účinnost 3 EV, tak to znamená, že lze s aktivní stabilizací exponovat s až o tři EV (expoziční stupně) delšími časy při stejné cloně. Místo 1/100 sec, na ohnisku 100 mm byste tedy mohl exponovat z časem až 1/15 sec. Krok mezi stupni je vždy dvojnásobek/polovina doby osvitu: 1 sec, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, ... Proto je v temných místnostech vhodné zvolit režim priorita času a nastavit nejdelší udržitelný čas. Jestli něčemu nerozumíte, ptejte se :!:
Naposledy upravil Jan Čerbák dne 3. 8. 2008 08:32, celkově upraveno 1
Jan Čerbák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka