Pety píše:To, že má stabilizátor význam jen v určitých situacích, znamená přesně to, že má význam.
Samozřejmě - s tím souhlasím.
Pety píše:Při focení na dovolené pomůže úplně stejně, jako při focení architektury. Na dovolené se totiž málokdy fotí rychlé sporty nebo motorismus. Zato se často používají větší clony pro velkou hloubku ostrosti přírodních záběrů.
No to je tak trochu zavádějící - nebo snad mýtus (?). Přesně na základě toho jsem viděl fotky dvou kolegů, kteří mi u svých krajinek "zasvěceně" hlásili, že si tam dali co největší clonu, aby "to měli všechno ostré". Přitom se stačí podívat do nějakého kalkulátoru hloubky ostrosti - pokud vezmu např. oblíbené ohnisko 18 mm, tak už hodně malá clona 2,8 způsobí při zaostření na 10 m HO 3,7m - nekonečno, při zaostření na 40 m HO 5m - nekonečno, při zaostření např. na 1000 m HO 5,7-nekonečno... V podstatě už při zaostření od 6 metrů sahá HO odněkud (konkrétně 3 m) do nekonena. Čili v podstatě jakákoliv krajinka (nebo hrad), focená tímto ohniskem bude při zaostření na větší vzdálenost, než je 6 metrů, komplet celá ostrá - bez ohledu na clonu - čili clonit nemusím (kvůli HO) vůbec. Výjimkou bude asi jen focení nějakého portrétu před tím pohořím či hradem, kde bych zaostřoval na toho člověka, který by stál v menší vzdálenosti. Ale u portrétu se naopak snažíme o menší HO... (a nebudeme ho fotit ohniskem 18 mm...).
Pety píše: Pokud se člověk pohybuje tak, že jde, stačí na něj 1/30-1/50 sec - a to už je doména stabilizátoru i u základního zoomu na delší ohnisko, ani nemusí člověk mít tele.
No to si myslím, že na jdoucího člověka padesátina nestačí... Možná tak u portrétu, když se focený moc nehýbe, tak ano, ale u chůze ne. Každopádně můj foťák např. při focení s bleskem v režimu A automaticky nastavuje 1/60 s, což mi kazilo fotky, protože byly mázlé. Tak fotím s bleskem zásadně na manuál - čas 1/125 a clona dle potřeby (HO). No a fotky vychází pěkně ostré.
Každopádně moje výhrady k "módnosti" nebo "nepostradatelnosti" stabilizátorů možná pramení z toho, co nejvíc fotím - za Á) fotky typu portrét (mám děti 4,5 roku a 4 měsíce, k tomu nějaké neteře a synovce) a u jejich focení mi žádný stabilizátor opravdu nepomůže

a za Bé) krajinky (nejvíc hory) - tady by stabilizátor často pomohl, ale často fotím se stativem, takže to taky není nezbytné...
Nehledě na to momentálně pošilhávám po objektivu Nikkor 18-200 VR - kvůli jeho univerzálnosti (např. na cyklistické dovolené v horách je někdy měnění objektivů docela problematické, případně na obtíž, nebo alespoň trochu zdržuje). Tento objektiv je stabilizovaný, takže uvidím jak moc mi pomůže...