1. zrcadlovka

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod beat 1. 8. 2008 11:09

Pety: Teorie hezká, ale v praxi je HO vždy stejná. :-)
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 8. 2008 11:12

Když myslíš... Potom bys ovšem náhled HO nepotřeboval absolutně nikdy.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 1. 8. 2008 11:16

beat píše:Pety: Teorie hezká, ale v praxi je HO vždy stejná. :-)

Zkuste si lehce neostrou fotku vyzvětšovat do velikosti 9x6 cm (formát do peněženky) a na velikost A4 a uvidíte, že na velikosti (fotografie) záleží. ;-]
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 1. 8. 2008 12:13

Myslím, že tohle je alchymie a nefocení. HO podle mě nemá žádnou souvislost se zpracováním v editoru. Já náhled kvůli HO používám pouze na LCD přístroje, tedy na výsledné fotografii.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 1. 8. 2008 12:45

Ach jo, tahle debata mi privadi dost osklivy deja-vu.
Jeste ze tu neni irmo.

Podle meho nazoru si fotograf z nahledu HO muze udelat celkem presnou predstavu o tom, jak moc bude napriklad pozadi rozostrene relativne vuci objektu zaostrenemu v popredi. Absolutni ostrost je sice veci zvetseniny a pozorovaci vzdalenosti, ale relativni ostrost/rozostreni se z toho nahledu pozna velmi dobre a je nezavisle na velikosti vysledne fotky.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 8. 2008 13:12

Řekl bych to trochu jinak - dá se snad odhadnout, jestli je pozadí proti objektu rozostřené dost. Ale určitě v tom nejde poznat, v kterém místě bude na výsledné fotce hranice mezi ostrostí a neostrostí, když se do záběru připlete třeba trávník, na kterém objekt stojí (např. socha).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 1. 8. 2008 15:05

No, tak si zaciname rozumet. A kdyz vidim jak moc je rozostrene to pozadi, pomuze mi to lepe odhadnout (ne presne, ale zhruba) i kde asi bude lezet ta hranice mezi ostrosti a neostrosti.
Porad to chce hodne zkusenosti a cviku, ale nahled HO to trochu usnadnuje.

Hlavni vyhoda je ale v pripade, ze pozadi muze potencialne pusobit rusive. Kdyz je pri komponovani snimku objektiv odcloneny, tak to dost dobre poznat nejde, vidim treba jen barevny flek. Ale po zacloneni tam casto vynikne nejaka rusiva struktura.
Jasne ze je mozne naflakat 5 zkusebnich fotek a vybrat nejlepsi, ale to mi pripada dost tezkopadne.
Pri foceni makro a close-up fotek v prirode je pro me tohle zaclonovani fakt uzitecne a protoze takove vecicky fotim rad, je to i dulezite kriterium pri vyberu fotaku.
Ale jak jsem napsal, neni to nezbytne a kdo treba radeji foti reportaze nebo portrety, tak to nemusi pouzit vlastne ani jednou.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 1. 8. 2008 15:17

Jan Čerbák: Já si nechávám dělat poměrně dost fotek na A4. A mám pár dokonce i z toho slavného kanoňáckého seťáku.

Pety: Ale já se nebavil o absolutní ostrosti. Jak už zde již bylo napsáno...při náhledu HO vidím co je ostré a co není..kam přibližně HO sahá a jak moc mázlé je absolutní pozadí. To, že při úpravě fotky zjistím, že zaostřený objekt je méně zaostřený než jsem myslel, nebo pozadí je trošičku více rozmazané, je celkem nepodstatné... Když fotím klávesnici ze strany a chci ostrá jen dvě písmena, náhled HO se celkem hodí.. snad je to srozumitelnější.
U HO nejde vždy jen o vypíchnutí ostré osoby na rozmazaném pozadí.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavomir 3. 8. 2008 20:57

Dobry den, chcel by som sa vas spytat, co hovorite na Sony Aplpha 200 v akcii s dvoma objektivmi / 18-70 mm / 75-300 mm. Mala by to byt moja prva zrkadlovka, doteraz som pouzival Panasonic FZ7, pri ktorom som momentalne na doraz s kvalitou jeho objektivu a nastaveniami. Premyslal som este o Nikon 40, ale jeho ponuka skiel {len s motorcekom na zaostrovanie} sa mi velmi nepaci. Ak mi doporucite nejaky iny fotoaparat tak do 18 000, budem rad. Vdaka
Sony Alpha 300, Objektivy: Sony 18-70, Sony 55-200, Minolta 35-70/4, Blesk Metz 48 AF-1, Stativ Velbond Sherpa 750, dialkova spust, Brasna Pro Runner 200 AW
http://picasaweb.google.com/slavomir16
slavomir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 3. 8. 2008 21:15

Mě se sony a200 nelíbi vzhledově - je to takový laciný plasťák. Teď se mi nejvíce libí nikon d60.
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavomir 3. 8. 2008 22:04

no mozno vzhladovo ano,hoci mne sa paci, skor som myslel ci ozaj obstoji ako entry level zrkadlovka, alebo je v tejto cenovej triede nieco ine lepsie
Sony Alpha 300, Objektivy: Sony 18-70, Sony 55-200, Minolta 35-70/4, Blesk Metz 48 AF-1, Stativ Velbond Sherpa 750, dialkova spust, Brasna Pro Runner 200 AW
slavomir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 3. 8. 2008 22:33

Tak jistě sony a200 je ted vychází nejlevněji, ale její obrovská výhoda je stabilizace na šipu. Každopádně objektivy a příslušenství je o něco drahžší nez u nikonu a karty vychází taky draze :(
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavomir 3. 8. 2008 22:45

povedzme, ze cena karty ma netrapi, skla budem dlhu dobu pouzivat setove. Zlakala ma cena a to, ze v sete su dve skla,ktore mi vynahradia cely rozsah. Inac pozeral som na skla pre Sony od Sigmy,tamronu, nie su az take drahe, resp.boli cenovo porovnatelne so sklami pre nikony. Inac pokial sa nemylim, Sony zvlada aj stare skla od Minolty, ktore sa daju vyhodne kupit.
slavomir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 3. 8. 2008 22:51

Karty jsou skoro stejně drahé, to bych neřešil... Objektivy sice ani, ale i tak bych asi volil a200, má výbornou cenu a je dobrá...
Sattero
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 4. 8. 2008 06:30

Sattero píše:Karty jsou skoro stejně drahé, to bych neřešil... Objektivy sice ani, ale i tak bych asi volil a200, má výbornou cenu a je dobrá...

S DSLR si fotograf kupuje většinou i celý systém. Cena DSLR je pak jen zlomkem ceny celé výbavy. Proto doporučuji vybírat podle objektivů originálních i od třetích výrobců.
Jan Čerbák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka