Olympus E-510 - obrysová neostrost

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod HrabusJ 21. 7. 2008 17:06

je to stejné
Jan Nožička

web: www.jannozicka.unas.cz
mail: jannozicka@email.cz

"Nemluvit a fotit!!!"

Olympus E-510 a Praktika MTl-3 Zuiko 14-42mm a 40-150mm 2x Penatcon 50mm.
časem chci pentaxe :)
HrabusJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 28. 7. 2008 23:06

O víkendu jsem měl konečně možnost pořádně otestovat foťák s různým nastavením. Mohu potvrdit, že rozdíl s vypnutým Noise Filter a Noise Reduction je OBROVSKÝ!

Posuďte sami. Níže přikládám výřez ze 2 snímků pořízených hned za sebou se zapnutým a následně vypnutým Noise Filter a Noise Reduction.

Obrázek Obrázek

Snímky jsou parádně ostré a co se týče šumu, tak tam nevidím žádný problém. Uvidíme co to bude dělat v horších světelných podmínkách.

Pro zájemce přikládám ještě možnost prohlédnutí testovacích snímků v plném rozlišení

Noise Filter & Noise Reduction ON
Obrázek

Noise Filter & Noise Reduction OFF
Obrázek

Noise Filter & Noise Reduction ON
Obrázek

Noise Filter & Noise Reduction OFF
Obrázek

Při bližším pohledu je rozdíl patrný i při těchto malých snímkcích. Pokud kliknete na příslušný snímek, tak zobrazíte fotku v rozlišení 1024x768 s možností přepnutí do originální velikosti (3648 x 2736). Tam je pak rozdíl NAPROSTO JASNÝ!!!

Je tohle normální? Mám tím namysli: Chovají se všechny E-510 stejně nebo je to chyba pár kusů?
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 29. 7. 2008 05:22

Pokud vím, píše se o tom v recenzích. Netušil jsem ale, že je ten rozdíl takhle velký.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jedle 29. 7. 2008 08:42

No, bohužel je to tak :(. Teď zápasím s problémem, jak nastavit foťák tak, aby hodnoty Noise Filter a Noise Reduction byly trvale nastaveny na OFF. Při každém vypnutí a zapnutí foťáku se mi to resetuje na default hodnotu.

Situace, kdy musím oba parametry vždy nastavit znovu je naprosto nepřípustná. Položky jsou relativně hluboko v menu a nastavit je před každým focením je fakt vopruz!!!

Máte někdo nápad jak na to? Zkusím si pohrát s Custom nastavením. Doposud jsem s ním nepracoval a nemám tedy zatím úplně přesnou představu, jak to funguje.
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 29. 7. 2008 09:20

To je zajímavé, Noise Reduction má vliv na dlouhé expozice v řádu sekund, že by ovlivňoval i krátké jsem netušil.
To že se jejich nastavení resetuje je chyba přístroje, mě to u E-410 nikdy nedělalo.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 7. 2008 09:22

Hm, noise filter a noise reduction asi nebudou totéž - jedno je to, co ti rozmazává fotky, a druhé je to, co na časech delších než například 1,2 sec "exponuje" podruhé bez otevření závěrky a výsledek odečte od fotky - kvůli potlačení hotpixelů, které při delších časech vylézají díky zahřátí čipu. Takže to druhé bych nechal.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Josef001 29. 7. 2008 09:49

Řekl b ych že Noise Filter rozmazává fotky, Noise Reduction se používá pro odstranění hotpixelů, jak píše Pety a ta funkce se spouští až po 8s expozici na ISO 100 nebo 4s od IS0 200 výše (tak si to nějak matně pamatuju)
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 29. 7. 2008 10:30

Jojo, máte pravdu. Je to tak. Stačí vypnout Noise Filter. Noise Reduction může zůstat zapnuta. Viz testovací snímky níže (100% foto = 3648 x 2736 => výřez = 400x300):

Noise Filter ON, Noise Reduction ON
Obrázek

Noise Filter ON, Noise Reduction OFF
Obrázek

Noise Filter OFF, Noise Reduction ON
Obrázek

Noise Filter OFF, Noise Reduction OFF
Obrázek
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 29. 7. 2008 10:42

Ještě mám jeden dotaz. Fotíš testy do RAW nebo JPEG?
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 29. 7. 2008 10:55

JPEG
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 30. 7. 2008 23:34

No to může být kámen úrazu, zkus udělat ten samý test v RAW a pak dej vědět.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 31. 7. 2008 05:38

To je snad jasné, že vypínatelné odšumění je do JPEG. Pokud při jeho vypnutí je obraz OK, je zbytečné RAW testovat - bude v pořádku.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Josef001 31. 7. 2008 08:13

Tak to není tak jisté, spousta fotáků se do RAW hrabe (např. Nikon) a RAW Olympusu je taky upravovaný. Je zajímavé Pety, že ty víš vše dopředu a já jsem měl E-410 8 měsíců, jak dlouho ty?
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 31. 7. 2008 09:11

Josef001 píše:Tak to není tak jisté, spousta fotáků se do RAW hrabe (např. Nikon) a RAW Olympusu je taky upravovaný. Je zajímavé Pety, že ty víš vše dopředu a já jsem měl E-410 8 měsíců, jak dlouho ty?

Odkud máš informaci, že se Nikon hrabe do RAWu? Vyjma bezztrátové komprimace?
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 31. 7. 2008 09:24

Josef001: Nikdy. Ale zato něco vím o tom, jak foťáky uvnitř fungují. Tys ho rozebíral a zkoumal zpětným inženýrstvím? Pochybuju. A v návodech se tyhle věci moc nepíšou.

Pokud E-510 odšumuje i hardwarově, dělá to pro RAW i JPEG stejně. To, co vypnout jde, je softwarové odšumění po demosaicingu - před komprimací.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka