Olympus E-510 - obrysová neostrost

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 7. 2008 18:26

jedle: Chce to vylučovací metodou najít důvod. Důvody mohou být:
1. Vadně vyrobená optika objektivu - pak se Ti nepodaří udělat ostrý obrázek ani při ručním ostření ani v ideálních světelných a povětrnostních podmínkách a ani v případě ručního zpracování RAWu, přičemž zaostření nablízko a na dálku se může i chovat jinak
2. Chyba v automatickém ostření, tedy frontfocus či backfocus, prostě objektiv zaostří jinam, než by měl i za správné situace kontrastního motivu proti ostřícímu bodu. Objektiv může ostřit i ZA nekonečno, takže nebude ostré ani popředí. Tady vyzkoušej jak se zlepší ostrost při ruční ostření jak u blízkých, tak vzdálených motivů a nejlépe to ručně odstupňuj po kouskách od nekonečna směrem k zaostření nablízko. No a samozřejmě nablízko použij ten testovací graf. Důležitý fígl je to, že v testovacím grafu máš proti ostřícímu bodu jen jeden stejně vzdálený kontrastní obrazec (čáru, ...), takže autofokus nezblbnou různě vzdálené motivy.
3. Opravdu ten vzduch a změny teploty a kvalita. Kdysi jsem v zimě testoval nový teleobjektiv a fotil jsem antény z otevřeného okna z místnosti, kde byla pokojová teplota směrem ven do mrazu. Příšerná mazanice a nebylo to ani orosením, to jsem tehdy zkontroloval. Pak jsem vzal objektiv ven a rázem to bylo ostré. Naopak tetelení vzduchu horkem udělá taky spolehlivě mazanici. Nebo focení přes kouřící komíny a to ani nemusí být ten dým patrný, stačí jen to horko.
4. Nevhodné zpracování obrazu - ještě bychy zkusil z RAWu vypnout firmwarové doostření a doostřit pomocí unsharp mask aby člověk viděl, co za toho lze dostat. Mazanice se stejně nedoostří, takže se neboj, že by to software falešně zlepšil.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod koc245 20. 7. 2008 14:21

Koupil jsem si taky E-510 Double Zoom kit a mam uplne stejny problem :(

Jsem zvedavy, jak se to vyresi :-/
koc245
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KarelV. 20. 7. 2008 15:35

Hmm, zajímavé. Kvalita výrobků Made in China se projevuje...
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 20. 7. 2008 16:28

Podle mě ty základní plastové objektivy už dávno nejsou co to bývalo a chce to holt investovat do pořádných objektivů.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod koc245 20. 7. 2008 16:40

Tak celkem pomohlo vypnutí redukce šumu. Šum jde sice trochu videt, ale je to OK.
koc245
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 20. 7. 2008 16:44

hm, je to trochu čudné, pretože práve Zuiko kitové objektívy sa označujú ako tie lepšie z kitových ( ak nie najlepšie )
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod koc245 20. 7. 2008 16:59

Objektivy jsou podle me OK. Zlobi ta redukce sumu.
koc245
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HrabusJ 20. 7. 2008 17:47

máte poslední verzi firmaware v objektivu a v dslr????
Jan Nožička

web: www.jannozicka.unas.cz
mail: jannozicka@email.cz

"Nemluvit a fotit!!!"

Olympus E-510 a Praktika MTl-3 Zuiko 14-42mm a 40-150mm 2x Penatcon 50mm.
časem chci pentaxe :)
HrabusJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod koc245 20. 7. 2008 18:10

HrabusJ píše:máte poslední verzi firmaware v objektivu a v dslr????

Já ano
koc245
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 20. 7. 2008 19:46

TA píše:hm, je to trochu čudné, pretože práve Zuiko kitové objektívy sa označujú ako tie lepšie z kitových ( ak nie najlepšie )

Ano, psalo se to. Co se týká aberací bylo to opravdu v pohodě. Podle mě je to ovšem i díky menšímu čipu. Ovšem co se týká ostření, má s nimi problém více uživatelů a to nejen na E-510 ale i E-410 (420)
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HrabusJ 20. 7. 2008 20:54

Hmm no jo Olympus už není to co bylo no... škoda. :( Ale já mám E-510 10 měs a jako v pohodě jen mám zas**nou matnici od prachu.

Kdyžtak zkus se optat na oly web site http://www.olympus.digitalne.eu
Jan Nožička

web: www.jannozicka.unas.cz
mail: jannozicka@email.cz

"Nemluvit a fotit!!!"

Olympus E-510 a Praktika MTl-3 Zuiko 14-42mm a 40-150mm 2x Penatcon 50mm.
časem chci pentaxe :)
HrabusJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 20. 7. 2008 22:01

HrabusJ píše:máte poslední verzi firmaware v objektivu a v dslr????

Jak zjistím verzi firmware?
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jedle 20. 7. 2008 22:03

koc245 píše:Tak celkem pomohlo vypnutí redukce šumu. Šum jde sice trochu videt, ale je to OK.

Mě tedy bohužel to vypnutí šumu nijak výrazně nepomohlo :(
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 20. 7. 2008 22:13

Zkusil bych v prodejně kvalitnější objektiv a věř, že uvidíš okamžitě rozdíl...
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drAcOniS 21. 7. 2008 13:53

jedle píše:Jak zjistím verzi firmware?

V menu fotoaparátu v obrazovce nastavení č. 2 (ikonka klíče), je tam přímo položka "Firmware", která zobrazí verzi firmware těla a nasazeného objektivu (mám teď k nahlédnutí pouze E-420, ale předpokládám, že to bude i u starší E-510). Myslím, že verzi FW zobrazí i Olympus Master, který pak slouží i k aktualizaci na nejnovější verzi.
Nikon D80 + Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD Asp.(IF) + Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM
drAcOniS
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka