jedle: Chce to vylučovací metodou najít důvod. Důvody mohou být:
1. Vadně vyrobená optika objektivu - pak se Ti nepodaří udělat ostrý obrázek ani při ručním ostření ani v ideálních světelných a povětrnostních podmínkách a ani v případě ručního zpracování RAWu, přičemž zaostření nablízko a na dálku se může i chovat jinak
2. Chyba v automatickém ostření, tedy frontfocus či backfocus, prostě objektiv zaostří jinam, než by měl i za správné situace kontrastního motivu proti ostřícímu bodu. Objektiv může ostřit i ZA nekonečno, takže nebude ostré ani popředí. Tady vyzkoušej jak se zlepší ostrost při ruční ostření jak u blízkých, tak vzdálených motivů a nejlépe to ručně odstupňuj po kouskách od nekonečna směrem k zaostření nablízko. No a samozřejmě nablízko použij ten testovací graf. Důležitý fígl je to, že v testovacím grafu máš proti ostřícímu bodu jen jeden stejně vzdálený kontrastní obrazec (čáru, ...), takže autofokus nezblbnou různě vzdálené motivy.
3. Opravdu ten vzduch a změny teploty a kvalita. Kdysi jsem v zimě testoval nový teleobjektiv a fotil jsem antény z otevřeného okna z místnosti, kde byla pokojová teplota směrem ven do mrazu. Příšerná mazanice a nebylo to ani orosením, to jsem tehdy zkontroloval. Pak jsem vzal objektiv ven a rázem to bylo ostré. Naopak tetelení vzduchu horkem udělá taky spolehlivě mazanici. Nebo focení přes kouřící komíny a to ani nemusí být ten dým patrný, stačí jen to horko.
4. Nevhodné zpracování obrazu - ještě bychy zkusil z RAWu vypnout firmwarové doostření a doostřit pomocí unsharp mask aby člověk viděl, co za toho lze dostat. Mazanice se stejně nedoostří, takže se neboj, že by to software falešně zlepšil.