Olympus E-510 - obrysová neostrost

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jedle 7. 7. 2008 12:27

Přibližně před měsícem jsem pořídil Olympus E-510 Double Zoom Kit s objektivy objektivy EZ-1442 a EZ-4015-2 (ekv. 28-84 mm a 80-300 mm).

Při focení architektury nebo krajiny se mi zdá, že snímky vykazují poměrně velkou obrysovou neostrost. V řadě případů jsou snímky detailu trošku "mázlé" a to bez ohledu na to, jestli fotím se stabilizátorem či bez něj. Se zrcadlovkou fotím teprve chvilku, takže je klidně možné, že někde dělám chybu já ;).

Níže přikládám pár ukázkových snímků. Prosím o posouzení, zda-li se jedná o vady objektivu, které je možné reaklamovat nebo jestli je to u těchto objektivů normální. Případně se jedná o chybu fotografa ;)?

foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 6

Většina testovacích snímků byla pořizována v průběhu pozdního odpoledne či v podvečer. Podle mého byly ale světelné podmínky dostatečné.

Neostrost se projevuje bez ohledu na použití jednoho či druhého objektivu a bez ohledu na ohniskovou vzdálenost.
Naposledy upravil jedle dne 7. 7. 2008 15:05, celkově upraveno 2
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ajkod 7. 7. 2008 14:37

mam e410 double zoom kit. Robia ti to obidva objektivy? Tak problem bude asi inde. Podla mna moze byt problem vo vysokej redukcii sumu, znizenom kontraste, opare vo vzduchu... Skus vypnut redukciu sumu, pri iso 100 a 200 je uplne zbytocna aj v pripade, ze by si robil fotky 30x40 cm.
ajkod
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jedle 7. 7. 2008 15:03

ano, dělají to oba objektivy .... takže to samozřejmě může být i problém těla. Zkusím vypnout tu redukci šumu. To jsem zatím nezkoušel. Díky za tip.
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 7. 7. 2008 20:59

Koukal jsem zevrubně na všechny ty fotky... Podle mě to je vlastnost kitových objektivů. Pokud si se svým kitovým Nikkorem (18-55mm) zobrazím fotky 1:1 tak na tom nejsem o moc líp. Rozhodně to nebude tělem. Pokud tu píšeš, že to dělají oba objektivy, tak si myslím, že je to právě objektivy. Otázkou je, jestli ta neostrost je v rámci mezí, jestli by Ti to uznali v obchodě, nebo servisu, že jde o vadné kusy objektivů. Kdo ví jestli to není vlastnost všech kitových objektivů u Olympusu.

Sám jsem měl u svého Nikonu podobný problém se Sigmou. Jenže to nebyl objektiv za 5.000,- ale za 10.000. Po dlouhých peripetiích mi byla uznána reklamace.

Co bych Ti doporučil? Nedřív bych zkusil jestli to dělají i jiné objektivy. Zkus na tělo nasadit jiný objektiv s podobnými ohnisky. Pokud tu možnost nemáš, tak zajdi do nějaké prodejny s fototechnikou. Pokud budou prodavači v klidu, tak Ti, tak jako mně, zhodnotí testovací snímky, nasadí Ti na tělo jiný objektiv, abys měl srovnání. Tím by se vyloučil fakt, jestli to je objektivy nebo tělem.

Pak už jen reklamace. Podle mě by to mohly být fotky ostřejší, kreslí pěkně měkce :( Ale kdybys viděl fotky z mé bývalé Sigmy, to bylo ještě horší, a podle prodejce naprosto v pořádku :-D

Každopádně hodně štěstí...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 8. 7. 2008 07:33

Měl jsem podobný problém s oběma objektivy. Projevovalo se to především v základním ohnisku jako front focus neboli ostřilo to mírně před. Když jsem si dal foták na stativ a zaostřil ručně, nebyl s ostrostí problém, automatika funguje ale mizerně. Je to vidět i na dost fotkách na internetu (možná nějaká serie objektivů). Jakmile koupíš lepší objektivy, bude to v pohodě.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 8. 7. 2008 11:03

front focus back focus atd je skorej zalezitost canonu ako olympusu, ale vylucit sa to neda v kazdom pripade sa to servisuje bezplatne.... (otestovat cez MF)

Ta neostrost je prilis velka na kitove objektivy olympusu ....

Urcite by som urobyl testovaciu fotku na MF ... (ostri pomocou LV na max zvacsenie)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 7. 2008 11:24

Jedle: alespoň některé fotky vypadají tak jako by bylo zaostřeno na nejkratší zaostřitelnou vzdálenost, stromy a keře v popředí byly ještě ostré a objekty směrem k horizontu se už dostaly mimo hloubku ostrosti, která přestože na f=14mm až 42mm a F8-9 je velká, tak přesto není v plném rozlišení a zkoumání pixelové ostrosti zcela neomezená. Zkus ručně zaostřit na vzdálenost blížícíse nekonečnu a jak budou vypadat fotky.
Jinak velký pozor na kvalitu vzduchu, dokáže lecos a taktéž změny teploty ve vrstvě vzduchu dělají šílenosti a pozor - tohle je nad Prahou, takže ještě dříve, než odsoudíš své objektivy, tak si to skus skrz čistší a teplotně stabilnější vzduch.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 8. 7. 2008 13:02

Díky moc všem za odpovědi, názory a rady. Zkusím ten manual focus a uvidíme.

Obrázek

může zaostřit na listy v popředí (i když jsem si myslím dával pozor aby ostříci bod byl na pozadí), ale v následujícím případě není kam jinam ostřit

Obrázek

a při zvětšení na 100% jsou detail budov neostré.

Tomáš X má pravdu v tom, že v Praze může určitou roli hrát teplota a čistota vzduchu. Zkusím tedy někde mimo Prahu. Pak také porovnám MF a AF.

Když to bude na MF ok, tak se to dá v servisu relativně snadno upravit (opravit)?
Naposledy upravil jedle dne 8. 7. 2008 13:51, celkově upraveno 1
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 8. 7. 2008 13:35

Vyzkoušej to úplně jednoduše doma na diagramu, kde zaostříš pod úhlem 45° a hned uvidíš v jakých polohách objektiv ostří dobře nebo špatně. Přesně tohle se mi objevovalo, že jsem zaostřil na vzdálené budovy či stromy a popředí bylo ostré a pozadí neostré. Ruční zaostření bylo naprosto bez problému, ale automatika selhávala při základním ohnisku obou objektivů. Stačilo nastavit delší ohnisko a problém zmizel.

http://focustestchart.com/chart.html
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 8. 7. 2008 14:04

Hned na FOTO1 je vidět, že se ti autofokus chytnul někde větví a vzhledem k tomu, že zrcadlovka má mnohem menší HO, tak je jasné, že i na slušnou clonu budeš mít pozadí lehce rozostřené. Dávej větší pozor, kam ostříš a pak myslím bude vše OK.

Jinak mě docela překvapilo, jak máš zahumusenej čip. Tohle je normální tak u Canonu nebo Nikonu, ale tolik fleků jsme ještě na žádným Olympusu neviděl....
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 8. 7. 2008 14:07

to Josef: To vypadá dost zajímavě. Díky za tip!

Mám takový pocit, že snímky jsou neostré i při změně ohniska, ale jistý si tím nejsem. Vyzkouším MF a ten TestChart a uvidíme ;).

Jaks ten probléms "front focusem" pak řešil? Servis nebo prodej ;)?
Naposledy upravil jedle dne 8. 7. 2008 14:27, celkově upraveno 1
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef001 8. 7. 2008 14:16

Servis nic nevyřešil, takže prodej za pár tisíc...
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 8. 7. 2008 14:23

Co se týká AF, má pouze 3 ostřící body a pokud nastavíš ten prostřední, tak přesně víš kam ostří, takže pak není problém ;)
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jedle 8. 7. 2008 14:36

Maročan píše:Hned na FOTO1 je vidět, že se ti autofokus chytnul někde větví a vzhledem k tomu, že zrcadlovka má mnohem menší HO, tak je jasné, že i na slušnou clonu budeš mít pozadí lehce rozostřené. Dávej větší pozor, kam ostříš a pak myslím bude vše OK.

Většinou si právě snažím dávat pozor (v hledáčku přesně vidím na který ze 3 ostřících bodů ostřím), ale na této fotce mi to asi ujelo.
Maročan píše:Jinak mě docela překvapilo, jak máš zahumusenej čip. Tohle je normální tak u Canonu nebo Nikonu, ale tolik fleků jsme ještě na žádným Olympusu neviděl....

No vidíš a to ho mám teprve měsíc. Nemůže se jednat o svinstvo na druhé straně objektivu. Tuhle jsem tam otíral nějaká smítka.
jedle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jedle 8. 7. 2008 14:38

Josef001 píše:Servis nic nevyřešil, takže prodej za pár tisíc...

Hmm, tak to nejsou moc dobré vyhlídky :(
jedle
Kolemjdoucí

Další stránka