Nikon D40 KIT vs. Sony Alpha A200 KIT

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod gekoncik 28. 6. 2008 13:09

Ahoj,

uvazuju o koupi zrcadlovky ted jsou na trhu za dobrou cenu kity - dva objektivy a telo zrcadlovky.

http://www.megapixel.cz/nikon-d40-cerny-af-s-18-55-mm-ed-ii-55-200mm
http://www.megapixel.cz/sony-alpha-a200-dt-18-70-mm-75-300-mm

Ktery z techto dvou zrcadlovek je pro lepsi co se tyce rychlosti, prislusenstvi, objektivu (macro).. Nebo pokud mate nejake spatne zkusenosti s temito fotoaparaty napiste prosim :)

Dekuji
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod matus141 28. 6. 2008 14:41

mam d40 so setakom 18-55... je to skvela vec, len chyba mi vacsi rozsah, co je u tohto kitu vyriesene druhym objektivom ;-) takze, ja by som bral nikon... sony mi nesedi v ruke, ale aj tak... chce to ist do obchodu, obidva si zobrat do ruky, zvazit ktory sa lepsie drzi a ovlada a podla toho by som si vybral ;-)
matus141
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 28. 6. 2008 14:51

Tak to planuju ze si vyberu hlavne podle toho jak mi padne do ruky, ale sony ma vyklopny disk. A u nikonu jsem bohuzel nenasel rohovou ocnici..
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaaak 28. 6. 2008 16:44

Taky sem se rozhodoval mezi nima. I kdyz jeste levneji (jenom s jednim setakem).
A vybral jsem si A200. Do ruky mi sedly tak asi stejne, ale A200 je (dle meho) lepsi.
No jeste nemam nic. Budu teprve objednavat. Na mironetu je A200+18-70 se studentskou slevou za 8800

A200:
-10mpx
-stabilizace
-oklepavani prachu (pry nic moc)
-delsi vydrz
-vetsi hledacek a vice ostricich bodu
-vetsi rozsah u kratsiho setaku (hezky receno)....tebe se netyka (protoze beres i tele), ale i tak mas u D40 55-200 a u A200 75-300

D40:
-tak na nem mi neprislo nic lepsiho (snad jen pry lepsi kresba setoveho objektivu)
qaaak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaaak 28. 6. 2008 16:45

Jo a jeste nevim co myslis vyklopnym diskem a rohovou ocnici (mozna uhlovy hledacek)?
qaaak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qaaak 28. 6. 2008 16:55

A podivej se taky na samsung gx-1s
-velky hledacek(navic s hranolem)
-stavovy cernobily displej navic
-nahled hloubky ostrosti (to nema ani D40 ani A200)

me odradi tim, ze je na tuzkovky (ale to zalezi co mas radsi)
no a taky ma "jenom" 6mpx a nema stabilizaci
qaaak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 28. 6. 2008 20:28

To už je snad šestý vlákno o tomtéž za poslední týden...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 29. 6. 2008 10:16

taky si říkám...
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gekoncik 29. 6. 2008 15:57

Pety píše:To už je snad šestý vlákno o tomtéž za poslední týden...

Mohl by jste prosim napsat link na diskuze kde se resi toto tema bohuzel ho nemuzu najit dekuji..
Ne-ne-ne
gekoncik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 6. 2008 18:15

Naposled tady. O začátečnických zrcadlovkách tady bylo v poslední době tolik diskusí, že už těžko můžeš čekat nějakou smršť názorů... viewtopic.php?f=209&t=1040472

Z D40 je hezčí šum - to myslím vážně - vypadá téměř monochromaticky. A200 šum víc odstraňuje, výsledek (na ISO 1600 a 3200) trošku do flekata. Na druhou stranu (mluvím o vysokých citlivostech), JPEG z A200 můžeš poslat rovnou do labu, JPEG z D40 abys ještě dřív v PC trochu odšuměl.

Já bych bral A200, D40 je přece jen dělaný jako náhrada ultrazoomů - včetně ovládání spíš pro laiky. Stabilizátor v těle je velké plus. Od oklepávání prachu zázraky nečekej. Více ostřicích bodů je fajn, pokud je budeš využívat. Větší rozsah ohnisek je bez diskuse, ale seťák Sony 18-70 má na nejkratší ohnisko a nejmenší clonu neostré rohy fotek. Přicloněním se to srovná, při některých fotkách to nevadí (pokud využíváš malou hloubku ostrosti, máš rohy obvykle neostré úmyslně).
K Nikonu seženeš mnohem víc starých bazarových objektivů - ale D40 s nimi nebude měřit expozici ani automaticky zaostřovat, čímž se ta výhoda jaksi stírá. K A200 můžeš kupovat v bazarech objektivy s bajonetem Minolta AF, budou fungovat kompletně.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 29. 6. 2008 19:02

můžu dotaz, kdy se tak začli dělat objektivy s tím bajonetem minolsta AF?

pokud u je to taky dýl, tak v bazarech taky budou, aspoň nějaký 50mm nebo 30mm pevný záklaďáky
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 6. 2008 19:52

1985 - dřív, než ostatní :) Je jich v bazarech mnohem míň, než na Nikony a Canony, ale jsou. 50 mm se seženou se světelností 1,7 nebo 1,4. 30 mm nevím, ale kolem třech tisíc je 28 mm/2,8.

http://www.paladix.cz/bazar/index.php?b ... =&q=&uid=0
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?b ... =&q=&uid=0
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 29. 6. 2008 20:45

no a to ti na ceopu dá krásných 42mm, krása
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 29. 6. 2008 23:33

No já bych moc nejásal. Staré širokoůhlé MF objektivy dopadají na digi často velmi špatně.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 30. 6. 2008 06:15

O MF řeč není, bavíme se o AF. MF objektivy Minolta mají bajonet MD, ten je jiný (i když hodně podobný). Nekupovat. Pokud zatoužíš po manuálním skle, tak objektivy M42 + redukce jsou ta správná cesta.

Faktem je, že stará (zvláště ta levná) skla pro kinofilm mají často horší přenos kontrastu a nakrmit 10 MPx bývá nad jejich možnosti - ale do velikosti pozitivu A4 (6-7 MPx) jejich rozlišení obvykle stačí. Na A3 to chce opravdu dobré sklo - nebo nekoukat na fotku tak zblízka. Pevná ohniska ale běžně stačí i na těch 10 MPx.

Vždycky totiž jde o to, jak fotka vypadá v cílové prohlížecí velikosti. Koukat na ni v 1:1 je dobré na posouzení vlastností objektivu a těla, třeba proti jinému. Je ale potřeba si uvědomit, že při prohlížení na monitoru 1:1 se díváme na fotku o šíři cca 1 metr - pokud v praxi děláme pozitivy 10x15 cm, tedy 7x menší (což je 49x menší plocha), není to příliš relevantní.
Pety
VIP uživatel

Další stránka