Pořád nemám jasno co vybrat, poraďte prosím.

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 22. 6. 2008 21:02

ja bych zase 400D doporucoval z hlediska "ohmatani" fotografie jako takove.
Tedka lituju ze jsem pred rokem a neco nekoupil 350D .. dneska bych si mohl dovolit bez potizi 40D za nejakych 17tisicovek.
Tady je takove srovnani tech dvou tel http://www.azfoto.cz/_web/_webshop/pomo ... =&x=89&y=8

zvetseni 0.87 oproti 0.8 .... mno nevim, ale pentamirror je pentamirror, na pentaprism to proste nema :-)

Kazdopadne pro tazatele je kombinace 450+tamron 17-50 finance nedostupna, a nevim jak Vy, ale muj nazor je, ze radeji lepsi sklo a horsi telo, nez naopak.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 6. 2008 22:00

No tak se zastaranim tela mas rozhodne pravdu. Ale at vezmu cokoliv tak budu brát set a lepší objektiv pořizovat nejdřív na vánoce.
Je ted otázka jestli se mi vyplatí koupit lepší tělo s tím, že mi i dýl vydrží nebo levnější které bych dřív měnil a odložit peníze na objektiv
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 22. 6. 2008 22:18

Prave na tuhle myslenku se Te snazim navest.
Radeji koupit levnejsi telo, ktere si osahas, zjistis ktere funkce Te omezuji a naopak ktere nevyuzivas a za cas ho muzes vymenit za kvalitnejsi kousek.
Kdyz si koupis uplne novy model tela, tak zestarne strasne rychle, a za rok mas starou sunku.
Objektiv Ti jiz starnout nebude, takze ja bych byl opravdu pro variantu na prvni misto kvalitnejsi objektiv, zbytek na telo.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sine.nomine 23. 6. 2008 00:19

dve rady:
d80 bych nezavrhoval tak rychle, zvlast argument, ze to je moc pokrocily pristroj neni moc dobry... po par tydnech se rozkoukas a treba bys uzivil ty funkce, ze d80 ma a ostatni z tveho seznamu ne. prece jen to je telo, ktere je o kus vys nez treba 4x0d od canonu, funkcema a vybavenim je nekde mezi stovkovou a desitkovou radou canonu.
od sony vypada velice zajimave a200 double zoom set, hlavne teda cenove :) podle recenzi by to mel byt vybavenejsi fotak, nez a300/350. to tele je pry docela v poho, kratky setak pry spis nic nez moc, ale zas pri te cene zbydou treba i kacky na porizeni nejakeho lepsiho skla (udajne stary setak od minotly je mnohem lepsi nez jeho novejsi verze od sony...)
sine.nomine
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sine.nomine 23. 6. 2008 00:21

pripadne pri variante sony a200, canon 350d atd. (tela pod 10k) by se dalo celkem dobre zapomenout na setaky a poridit hned neco lepiho...
sine.nomine
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 23. 6. 2008 08:23

paralaX píše:No tak se zastaranim tela mas rozhodne pravdu. Ale at vezmu cokoliv tak budu brát set a lepší objektiv pořizovat nejdřív na vánoce.
Je ted otázka jestli se mi vyplatí koupit lepší tělo s tím, že mi i dýl vydrží nebo levnější které bych dřív měnil a odložit peníze na objektiv

nepřipadáš mi jako člověk, kterej potřebuje za foťák utratit co nejvíc peněz a varianta levnější tělo + brzy ho nahradit mi přijde hodně drahá. Canon 350D (9tis.) + pak nové (15tis) nebo rovnou C 450D za těch 18 tis (set) a po nějaké době dáš peníze do objektivu. Foťák je lepší koupit na delší dobu, abys ho pak podle zvyku mohl ovládat i po slepu. Jinak, došel jsem k tomuto vláknu až teď a hodně se divím, kolik je v něm dezinformací. raději si přečti recenze ;-)
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 23. 6. 2008 10:04

Podívej se tady viewtopic.php?f=212&t=1032230 na rozdíly v jednotlivých třídách, zda ti potom nebude chybět v nižší třídě nějaká funkce. Canon je na tom obdobně. Přikláním se ke koupi vyvážené sestavy tělo+objektiv, pokud nemáš zkušenosti, než k experimentu levné tělo, drahý objektiv. Lepší foto z toho mít nebudeš.
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 23. 6. 2008 12:34

Musím souhlasit s Janem Čerbákem... Sám jsem před rokem taky začínal se zrcadlovkama. Říkal jsem si, koupím Nikon D40, to mi vydrží hodně dlouho. A vidíš, rok se s rokem sešel a já už mám třetí tělo...

D40 mi přestala během několika měsíců ke své práci dostačovat, hlavně vzhledem k absenci motoru ostření. Bylo mi doporučeno, ušetři a kup si starší tělo... Koupil jsem starší Nikon D70 a mohl dokupovat objektivy. Ano foťák to byl prima, jenže po půl roce používání mi začala odcházet závěrka. A za půl roku jsem nedokázat využít všechny funkce, které foťák nabízí. Například až ke konci jsem si troufl zkušebně fotit nějaké ty HDR snímky pomocí bracketingu.

Nyní mám zcela novou D80. Mám jí cca měsíc a ještě jsem se s ní pořádně ani nesžil - poslepu rozhodně funční tlačítka nenajdu. Bude to ještě chvíli trvat, než si to vryju do paměti. Co se týče těla, až teď jsem spokojen...

Co jsem tim chtěl říct? Už vloni jsem měl koupit rovnou D80, ušetřil bych tak 22.000 za dvě těla.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 23. 6. 2008 12:51

Tak ja mam presne opacnou zkusenost :-D
Nekdy loni jsem koupil jako novinku 400D za cca 19tisic telo ? Bylo to v setu s EF-S 60mm Macro, dokupy to stalo 26 - 3tisice cashback.
Ted lituji, ze jsem nekoupil 350D za 9 tisic .. dnes se da 350D porad prodat za 6-7tisic a tech deset tisic co bych usetril by mi vydalo na 40D za nejakych 18tisic co stoji dneska, minus 4 tisice cashback.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 23. 6. 2008 13:45

Hodně jsem nad tím přemýšlel a včera k večeru jsem plně přišel na chuť tomu co mi radí Crazy Ivan a to je koupit levné tělo + kvalitní objektiv a za krátko měnit tělo.
Dnes se mi to rozleželo a hlavně jsem si spočítal jak by to vyšlo a došel jsem k závěru, že pro mě bude lepší kombinace dobré tělo + za půl roku po rozkoukání dobrý objektiv. Takto poměrně brzo získám perfektní kombinaci s objektivem podle potřeb (nevím jesli nenajdu zálibu ve sportovní fotografii a nebudu chtít raději nějaké 50-200mm).
Dám tak +-18 000 za set C 450D + časem 10 000 do skla. Tak bych zaplatil 10 000 - 15 000 za set C 350D nebo C 400D (rozhodně bych bral set) + poměrně brzo 10 000 za sklo + časem řekněme 15 000 za nové tělo.

Taky jsem si promyslel, že s lepším tělem budu jaksi spokojenější což je logické navíc mi ale i vydrží déle a třeba dokonce jak říká Jan Čerbánek nebudu muset mít vůbec potřebu přecházet na vyšší třídu (což je po tom co jsem si pročetl vlákno na které odkazuje centsm docela možné) a v tom případě bude pro mě nejlepší mít rovnou to nej co v této třídě můžu dostat abych, alepoň nějakou dobu (myslím si, že s C 450D by to mohla být doba slušná) neměl potřebu pokukovat po něčem lepším, což bych s 400D, nebo dokonce se 350D měl.

Každopádně pořád si to v hlavě všechno ujasnuji a vidíte sami, že jsem za posledních 24 hodin asi 2x naprosto změnil názor, takže plně rozhodnutý nejsem. Hlavně se nechci spálit jak to popisuje Crazy Ivan nebo kelav, takže musím najít přístup, který mi bude co nejvíc vyhovovat. Obávám se, ale, že to zjistím, až s odstupem půl roku po koupi a čím dál tím víc mám pocit, že tento můj první krůček mezi zrcadlovky bude tak trochu sázka do loterie.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 23. 6. 2008 13:55

obecne bych na zacatek doporucil koupi objektivu s vyssim rozsahem ohniska nez napr. 17-50. budes tak moci vyzkouset foceni ruznych veci, ktere jsou jinak diky omezenemu ohnisku nedostupne. jako ideal bych v tomto smeru videl rozsah 18-200.
na slabsi optickou kvalitu pripadne svetelnost tolik nekoukej, protoze predevsim v zacatcich na technicke kvalite az tak nezalezi. (a stale to bude lepsi nez vetsina evf a kompaktu).

co se tyka tela, tak je v podstate jedno, ktere vyberes. nema smysl probirat se stohy technickych parametru a resit, ktery fotoaparat ma nizsi sum, rychlejsi sekvenci a podobne. kup si ten, ktery je ti nejsympatictejsi. at uz bude mit jakekolik minusy. zadna z tebou jmenovanych zrcadlovek neni smejd, ktery by te zklamal. vol podle preferenci ke znacce a vlastniho dojmu z fotaku jako takoveho. moje osobni rada by byla snad jen ta, ze bych vynechal sony a olympus.
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 23. 6. 2008 14:05

Takze pro paralaxu (ne paralaxa ? :-)) - 450D neni "lepsi" telo ... je to stejne trida jako 400D s par vylepsenimi. Nema zvlast volic na clonu a zvlast na cas (takove to velke zadni kolecko na XXD a vyse) - tohle je u me treba jeden s rozhodujicich faktoru pro prechod vyse. U 400D o 450D je nutny dvojhmat - ne vzdy se povede i po roce zmacknout to spravne tlacitko a clovek si treba zmeni AF bod.
Dal pak pro vyssi tridu hraje jasnejsi prizmaticky hledacek, lepsi provedeni, zaverka az 1/8000 vyssi vydrz zaverky atp.
Jinak kamarad si ted poridil set 450D + 18-55 IS a je docela spokojeny a vysledky jsou velice slusne.
K te technickce kvalite co zminil Fojtan ... je to presne naopak, treba stary setak 18-55 co se prodava v bazaru za 5 stovek dela o rad horsi fotky nez nejaky kompakt do kapsy a o nekolik radu horsi fotky nez treba EVF Fuji S5600 ktera ma vubec ohromujici vysledky.
Jinak ta verze dobre telo + horsi sklo je taky mozna, ovsem jedine set ... on se ten objektiv pak da prodat, az cloveka omrzi nebo nebude dostacovat.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 23. 6. 2008 14:14

Mám teď ultazoom s ohniskem 35-420mm a kvůli mé zálibě v krajině jsem většinu času spíš potřeboval širší ohnisko. Objektiv teď ale řešit nechci protože budu brát set s 18-55mm a co budu chtít jako další ukáže čas a praxe - tohle je podle mě natolik individuální, že si na to prostě musím přijít sám.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 23. 6. 2008 14:20

pro paralaxe :)

Tak D80 jsem našel nejlevnější v akci zde: http://www.kamennyobchod.cz/set-fotoapa ... -s-vr.html a jinak asi jako C 450D.

No musím si ještě jednou pořádně pročíst ten výčet vlastností. A hlavně se sebrat a jít si do obchodu vyzkoušet foťáky pěkně na vlastní oči a ruce.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 23. 6. 2008 14:32

Mno ... tak D80 bez s tim 18-70 a 450D s tim 18-55 ale urcite IS ... tu starou verzi ani nahodou.

Na tu 450D + 18-55 IS mam cenu 460liber, takze nejakych 15tisicu to vychazi s postou.

Jinak co se musi nikonu nechat, ze ma mnohem hezci mlaskani zrcadka :-D
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka