Pořád nemám jasno co vybrat, poraďte prosím.

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod fulcrum29 26. 6. 2008 18:51

K200D samozrejme u externych systemovych bleskov (Pentax, Metz...) high speed synchro podporuje a naviac podporuje aj wireless rezim. V tom porovnani na AZ Foto je chyba.
http://www.pentax.co.uk/_uk/photo/produ ... he_details
fulcrum29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 6. 2008 23:59

450D má x-sync 1/200, to je prašť jako uhoď. A wireless externí blesky neumí žádný canon, alespoň ne bez přídavné krabičky.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 20. 7. 2008 11:09

Je to už nějaká doba, tak si říkám, že bych měl popsat poslední události.
Od 1. 7. jsem se pořád ještě více méně rozhodoval mezi čtyřmi foťáky - Nikon D60 (kvůli ceně), Canon 450D (kvůli kvalitě), Pentax K200D (kvůli funkčnímu kompromisu a setu se dvěma objektivy).
Asi týden jsem byl naprosto rozhodnutý pro K200D, potom jsem se ale podíval na recenze setových objektivů a moje rozhodnutí silně ochablo, protože jsem zjistil, že bych měl dva více méně dost špatné objektivy. Po tomto zjištění a několika dnech sbírání informací jsem bohužel musel K200D vyřadit. Teď zpětně jsem za to i docela rád. Zůstával mi teda 450D, který se mi líbí po všech ohledech, v setu je dokonce i dobrý objektiv a jediná věc, která mi bránila říct, že jsem pro něj 100% rozhodnutý je vyšší cena. Od tohoto stavu uběhlo ne zrovna málo dnů za které jsem byl na brigádě o něco víc než jsem počítal, takže finance už nebyly problém. K mému naprostému přesvědčení už chybělo jenom foťáky vlastnoručně porovnat.
Vypravil jsem se tedy do obchodu na terénní průzkum. První jsem do rukou dostal 450D. Foťák mi doslova učaroval. Rokojeť mi sedla jako ulitá a poloha téměř všech ovládacích prvků (musím hlavně vyzdvihnout spoušť) je bez chybná. Zadní display je obrovský a skvěle čitelný a přehledný. Je to moje první zrcadlovka, takže nemám možnost porovnání např. s výšší třídou, ale hledáček se mi zamlouval maximálně. Celková konstrukce a váha foťáku mi přišla ideální, tady by to ale chtělo mít foťák víc jak na 5 minut. Po tomto zážitku jsem si nechal podat Nikon D40, který má pokud víc stejné tělo jako D40x i D60. Tento Nikon mě překvapil oproti 450D naprosto hroznou ergonomikou s příliš nízkým gripem. Celkový vzhled fotoaparátu mi přišel buranský za co mohly hlavně žluté popisky na zadní straně. Po tomto naprostém prvním dojmu jsem už ani víc zkoušet nemusel, abych věděl jaký foťák za 10 dní objednám. Canon 450D s cenou kolem 16 500 se stabilizovaným objektivem se ukázal být naprostou jedničkou.
Všem děkuji za rady, které mi v mnoha případech moc pomohli. Nejvíc však člověku pomůže stále dokola omílané vlastnoruční ošahání fotoaparátu - to můžu 100% potvrdit.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 7. 2008 11:25

krásná ukázka toho, že 100 lidí, 100 chutí. Někdo nevystojí grip Nikonu, někdo grip Canonu :)
anonymni

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 7. 2008 11:54

Musim uznat, ze takto by si mal vyberat kazdy - inak znie popis od sto uzivatelov na internete a uplne ina je vlastna skusenost, ja som sa tiez rozhodoval o novom fotoaparate a ako /stale/ majitel Minolty Dynax 5D bola volba jasna - Sony A700. "Bohuzial" som zacal fotit sport, k comu sa moja AF200 f2,8 nehodila a sklo od Sony bolo extremne predrazene, tak som do vyberu zaradil vsetko na trhu do K20D po 1D Mk3....moj vytaz sa stal s prehladom Canon 40D, z dovodu, ze som si k nemu mohol kupit vlastne skla /k 1D by som mal firemne, no nie vzdy ked treba/, ale rozhodovanie bolo jasne az vtedy, ked som odskusal D300 od Nikonu, ktory mi nesadol ovladanim.. Je to super stroj, no nie pre mna, teraz mam 40D a viem, ze som sa rozhodol pre mna najlepsie. O novom fotaku ani nerozmyslam, teraz by to chcelo Monitor, Blesk, PC, notebook a dalsich spustu veci na ktore zbieram financie....ale kto si raz kupi zrkadlo, ten s takymito investiciami pocita...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 21. 7. 2008 21:13

No neviem kto ti nakecal, ze A300 nema BULB :)
A neviem kto tu pisal, ze A200 je lepsie vybaveny ako A300/A3500

Aby si mal jasno A200 je to iste ako A300 akurat A300 ma liveview s vyklopnym displayom a mensi hladacik.
A350 ma navyse 14MPx oproti 10MPx A200/A300.

Sony Alpha A200/A300/A350 su plnohodnotne zrkadlovky dovolil by som si tvrdi, ze rovnako dobre ak nie lepsie ako canon 450D/400D/1000D Pentax K200D Olympus E-510 Nikon D60

vyssieho sumu by som sa bal tak akurat u canonov a nikonov -> ostatny maju stabilizaciu a vacsie ako ISO400 nemusis ani pouzivat :) a do iso400 sum nevidis.

na sony kupis krasne stare objektivy pre minoltu a vsetky su stabilizovane a ked kupis specialny M42 adapter tak mas stabilizovane aj stare M42 objektivy :)
canon vyraba tusim len 11 stabilizovanych obejktivov

chod do A200/A300 ovladanie je jednoduche, vsetko do ma tam kam to patri a ten setovy obejktiv nie je zly. ak sa ti nepaci kup ten isty z bazaru od minolty - zevraj je lepsi :)
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 22. 7. 2008 07:40

Ona ta stabilizace čipu je méně účinná než optická stabilizace objektivu a navíc na dynamické tmavé scény ti je stabilizace nahouby, protože musíš fotit krátkým časem, jinak budou objekty rozmazané (lidi, auta, zvířata atd,) a tady se naopak projevi větší šum A-200.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 22. 7. 2008 08:17

Stabilizace na čipu je méně účinná? Odkdy? To není pravda, vždy záleží na konkrétní konstrukci. A navíc je asi tak 100x lepší, než žádná stabilizace.

A200 nemá větší šum. Větší šum má až A350 (14 MPx).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod HrabusJ 22. 7. 2008 08:17

paralaX píše:Je to už nějaká doba, tak si říkám, že bych měl popsat poslední události.
Od 1. 7. jsem se pořád ještě více méně rozhodoval mezi čtyřmi foťáky - Nikon D60 (kvůli ceně), Canon 450D (kvůli kvalitě), Pentax K200D (kvůli funkčnímu kompromisu a setu se dvěma objektivy).
Asi týden jsem byl naprosto rozhodnutý pro K200D, potom jsem se ale podíval na recenze setových objektivů a moje rozhodnutí silně ochablo, protože jsem zjistil, že bych měl dva více méně dost špatné objektivy.
t.

Špatné setové objektivy? Pentax má dobré seťáky rozhodně jsou o chlup lepší než ty od Canonu. btw kup si smaotné tělo Pentax K200d a ktomu ten nový 17-70mm Pentax
Jan Nožička

web: www.jannozicka.unas.cz
mail: jannozicka@email.cz

"Nemluvit a fotit!!!"

Olympus E-510 a Praktika MTl-3 Zuiko 14-42mm a 40-150mm 2x Penatcon 50mm.
časem chci pentaxe :)
HrabusJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 22. 7. 2008 08:33

Ještě nikdy jsem v testu neviděl, že by stabilizace čipu byla lepší než optická stabilizace. Optická stabilizace objektivu je "ušitá" přímo na míru ohnisku objektivu. Neříkám, že je stabilizace čipu špatná, ale většina výrobců ví, proč používá optickou stabilizaci.

Co se týká šumu, je na tom nejlépe Canon. Co se týká Sony, přijde za tu cenu jako slušný foták, sice jsem s ním nefotil, ale obrazová kvalita v testech se zdá být velmi dobrá.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 22. 7. 2008 10:28

Jasně, že to vědí - zákazníci jim za to platí. Za stabilizátor jednou, za sklo dvakrát - nejdřív koupí bez stabilizace, pak upgradují. :D

Sony ten šum do JPG rozpatlává. Canon sice taky, ale má ho o něco méně. Nikon ho tam nechává docela dost, spíš vyrovnává jeho barevnost, aby působil monochromatickým dojmem. Pentax také odšumuje radši málo, ale jeho šum je barevnější, než u Nikonu. Mluvím samozřejmě o vyšších citlivostech, do ISO 400 se nemá smysl o šumu bavit.

Z rozpatlaného šumu se dají lépe dělat pozitivy bez úprav, méně odšuměné fotky jsou zase vhodnější na úpravy v PC. Z RAW si samozřejmě každý udělá sám, co potřebuje - u všech výrobců.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 7. 2008 21:17

Pro HrabusJ a voyo: díky za rady, ale už mám jasno a abych změnil rozhodnutí by se na trhu musel objevit nový foťák.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod merrell 24. 7. 2008 10:27

Už to možná nebude aktuální, ale napíši pár věcí.
Také řeším nákup zrcadlovky v této cenové hladině. Po nastudování tech dat a přečtení recenzí mně zbyly ty samé zrcadlovky na výběr. Nakonec ještě čekám na nový Canon EOS 1000D, který by měl být o něco levnější a oproti 450D o něco horší, ale ve věcech, které bych mohl oželet (menší LCD, 7-mi bodové zaostřování, 10 Mpx).
Ale mám pocit, že až ho v srpnu začnou prodávat a pokud bude o dost levnější, tak půjdou ceny 450-tky taky dolů.
A co jsem našel na intu:
EOS 450D s 18-55 IS za 16000,- Kč, v SRN 580 Euro (13500)
EOS 1000D s 18-55 IS za 14900,- , v SRN 550 Euro (12500)
Nevím co ceny u 1000D udělají ve skutečnosti, ale jestli nebude levnější než uvádím výše, tak bude lepší volba si tisícovku přidat (i když má být nepatrně menší a lehčí).
Jinak ještě k tématu. Myslím, že nemá cenu kupovat starší typy fotoaparátů, protože vývoj jde velmi rychle dopředu a cesta zpět už nevede.... :o)
merrell
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod paralaX 24. 7. 2008 19:39

1000D bych nebral. Evidentní zaměření na maminy co si chtějí fotit svoje sportující děcka je mi dost nesympatické. V porovnání se 450D vychází o dost dost hůř. Pokud ti jako mě smrtelně nevadí absence pogumování a tím pádem hodně laciný vzhled (mimochodem o 450D se povídá jak není plastová, ale opak je pravdou - ten foťák vypadá úžasně) narazíš na technické parametry. Autofokus ze 350D, snímač ze 400D s tím ruku v ruce slabší buffer, rychlost, absence bodového ostření a další.
Pokud ti ta tisícovka + víc než měsíc čekání za to stojí, tak proč ne. Já si raději připlatím a budu mít foťák, který je ve své třídě bez kompromisů a nebudu mít strach, že si v budoucnu budu říkat, že jsem měl přeci jen vzít ten dražší (tak jako jsem si to před časem říkal s foťákem minulým).
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod merrell 25. 7. 2008 06:36

Souhlasím. Asi nemá smysl koupit horší foťák kvůli 10 nebo 20% ceny. Chystám se ho kupovat na léta a pak by mě mohlo mrzet, že jsem nesáhl po lepším.
Ještě řeším objektivy, ale asi koupím základní a pak se rozhodnu dál.
Teď už jenom kde koupit nejlevněji....
merrell
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka