Za peníze z letošní brigády si chci konečně pořídit vysněnou zrcadlovku, ale mám problém s jejím výběrem. Rozhodoval jsem se mezi několika modely z niž několik postoupilo do pomyslného finále. Pokusím se sám sobě utřídit myšlenky a sdělit vám jak jsem asi při rozhodování zatím postupoval.
Nikon D60 - původně jeden z favoritů, v současné době s ním už nepočítám kvůli horší dostupnosti objektivů, 3 bodovému ostření a celkově nezajímavým parametrům (i když má zajímavou cenu, to připouštím)
Canon 1000D - při čtení oznámení jsem si myslel, že je to foťák pro mě, ale po menším vychladnutí jsem z něho upustil protože bych už radši šel do 450D
Canon 400D - neprodává se se stabilizovaným objektivem a stejně bych dal přednost 1000D, u niž bych ale zase dal přednost 450D
Canon 450D - funkčně se mi líbí bezkonkurenčně nejvíc, ale dost mi vadí vyšší cena a údajně méně kvalitní setový objektiv. Nicméně je to jeden z favoritů a postupuje.
Sony A300 - tento foťák mi už od začátku není moc sympatický a navíc jsem neslyšel moc chvály na jeho setový objektiv, používa CF karty a podle toho co jsem se dočetl snad nemá režim bulb u závěrky.
Pentax K200D - Za moc zajímavou cenu v setu s dvěma objektivy se mi moc zamlouvá. Líbí se mi větší lcd, 11 bodů autofokus a kvalitní odolné provedení těla. Nelíbí se mi pomalé seriové snímání a horší šum. Každopádně se jedná o asi nejvyváženější foťák v poměru cena/výkon, takže postupuje.
Olympus E-510 - Nelíbí se mi jeho snímač a stejně jako A300 od sony je mi nesympatický a dal bych přednost K200D od pentaxu.
Zatím jsem fotil hlavně krajinu, přírodu, zvířata v zoo a nějaké to makro, které ale nebylo s mým dřívějším foťákem zrovna to prave ořechové. Chtěl bych aby mě foťák nijak neomezoval a já mohl zkoušet vše co mě napadne. Z toho důvodu mi vadí pomalé seriové snímání pentaxu stejně tak jako vyšší šum. Nadruhou stranu je to moje první zrcadlovka a obávám se, že bych nevyužil zdaleka vše co mi poskytuje 450D.
Nemám totiž zrovna velký rozpočet a cena setu 450tky (cca 18 000) je moje maximum. Z toho důvodu mi příjde lepší vzít K200D se dvěma objektivy a ještě mít finanční rezervu a než vzít jinak skvělou 450D, ale být omezen na setovou 18-55mm.
Zase tak si, ale můžu říct, že je lepší koupit 450D a za rok si dopřát parádní objektiv s tím, že mi tělo vydrží slušnou dobu.
Opravdu nevím jak se rozhodnout protože nemám předchozí zkušenosti, takže nedokážu odhadnout jaké budou moje požadavky třeba za rok.
Zkuste mi prosím poradit jak byste v mém případě vybírali vy a co by bylo vašima prioritama. Budu moc vděčný za každou radu.