Pořád nemám jasno co vybrat, poraďte prosím.

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 6. 2008 14:14

Za peníze z letošní brigády si chci konečně pořídit vysněnou zrcadlovku, ale mám problém s jejím výběrem. Rozhodoval jsem se mezi několika modely z niž několik postoupilo do pomyslného finále. Pokusím se sám sobě utřídit myšlenky a sdělit vám jak jsem asi při rozhodování zatím postupoval.

Nikon D60 - původně jeden z favoritů, v současné době s ním už nepočítám kvůli horší dostupnosti objektivů, 3 bodovému ostření a celkově nezajímavým parametrům (i když má zajímavou cenu, to připouštím)
Canon 1000D - při čtení oznámení jsem si myslel, že je to foťák pro mě, ale po menším vychladnutí jsem z něho upustil protože bych už radši šel do 450D
Canon 400D - neprodává se se stabilizovaným objektivem a stejně bych dal přednost 1000D, u niž bych ale zase dal přednost 450D
Canon 450D - funkčně se mi líbí bezkonkurenčně nejvíc, ale dost mi vadí vyšší cena a údajně méně kvalitní setový objektiv. Nicméně je to jeden z favoritů a postupuje.
Sony A300 - tento foťák mi už od začátku není moc sympatický a navíc jsem neslyšel moc chvály na jeho setový objektiv, používa CF karty a podle toho co jsem se dočetl snad nemá režim bulb u závěrky.
Pentax K200D - Za moc zajímavou cenu v setu s dvěma objektivy se mi moc zamlouvá. Líbí se mi větší lcd, 11 bodů autofokus a kvalitní odolné provedení těla. Nelíbí se mi pomalé seriové snímání a horší šum. Každopádně se jedná o asi nejvyváženější foťák v poměru cena/výkon, takže postupuje.
Olympus E-510 - Nelíbí se mi jeho snímač a stejně jako A300 od sony je mi nesympatický a dal bych přednost K200D od pentaxu.

Zatím jsem fotil hlavně krajinu, přírodu, zvířata v zoo a nějaké to makro, které ale nebylo s mým dřívějším foťákem zrovna to prave ořechové. Chtěl bych aby mě foťák nijak neomezoval a já mohl zkoušet vše co mě napadne. Z toho důvodu mi vadí pomalé seriové snímání pentaxu stejně tak jako vyšší šum. Nadruhou stranu je to moje první zrcadlovka a obávám se, že bych nevyužil zdaleka vše co mi poskytuje 450D.
Nemám totiž zrovna velký rozpočet a cena setu 450tky (cca 18 000) je moje maximum. Z toho důvodu mi příjde lepší vzít K200D se dvěma objektivy a ještě mít finanční rezervu a než vzít jinak skvělou 450D, ale být omezen na setovou 18-55mm.
Zase tak si, ale můžu říct, že je lepší koupit 450D a za rok si dopřát parádní objektiv s tím, že mi tělo vydrží slušnou dobu.

Opravdu nevím jak se rozhodnout protože nemám předchozí zkušenosti, takže nedokážu odhadnout jaké budou moje požadavky třeba za rok.

Zkuste mi prosím poradit jak byste v mém případě vybírali vy a co by bylo vašima prioritama. Budu moc vděčný za každou radu.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 22. 6. 2008 14:31

co třeba tělo 400D a k tomu nějaký jiný objektiv
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 22. 6. 2008 14:59

Co si vybereš,tvá věc,pokud bych začínal,tak bych bral doprodejové C 350D,je již za 9000 kč,objektiv si vybereš sám.Tělo tě nebude tak limitovat jak objektiv
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 22. 6. 2008 15:01

Každá liška chválí svůj ohon :-D ... a co Nikon D80? Dá se koupit za nějakých 15.000 s DPH a k němu třeba starší seťák Nikkor AF-S 18-55mm F3,5-5,5. Já ho mám ke své D80 taky, používám ho ojediněle, ale za fotky, které dělá se vůbec nestydím :-) Navíc se dá sehnat z druhé ruky do 2000,- Já ho koupil taky tak...

Myslím, že D80 je o třídu výš než Canon 450D
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 6. 2008 15:12

SkyHawkCZ: tato varianta se mi moc nezamlouvá protože nemám jasno jaký objektiv budu potřebovat aby sedl co nejvíc mím požadavkům. Proto mi přijde na začátek dobrý seťák se kterým se do toho dostanu a přístí rok koupím najistotu objektiv.

miroslav: no jasně že mě mám svobodu volby :) To je právě problém já bych rád začal se seťákem abych přirozenou cestou zjistil jaký "lepší" objektiv koupit jako první.

kelav: D80 mi přijde spíš pro hodně pokročilé amatéry a než se na tu úroveň dostanu, tak můžu vybírat tělo nové.

Jak si to tak po sobě čtu tak jsem si praktivky odpověděl na můj problém jestli K200D jako vyvážený set nebo 450D (nebo něco jiného) na kterém pak stavět.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 22. 6. 2008 15:14

400D se občas prodává s novým stabilizovaným seťákem: http://www.megapixel.cz/canon-eos-400d-ef-s-18-55-mm-is
Osobně bych ale taky radši http://www.megapixel.cz/nikon-d80-18-55-vr
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 6. 2008 15:22

Jenže 400D se stabilizovaným objektivem stojí ještě víc jak 450D.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 22. 6. 2008 15:30

450D nema vuci 400D krome lifeview nic ... ty 2 megapackaly jsou jen marketing - stejne to budes prohlizet na monitoru nebo to das do galerie v rozliseni 800*600 ... ruku na srdce, kolik fotek mas v planu tisknou na format na A3+ ? Ja mam ze 400D nekolik fotek na A2 a rozliseni je dostatecne, takze pokud nechces tisknout billbordy, tak bych se do pixelu nehnal.

Po me rocni zkusenosti s digitalnim zrcadlem jsem dospel k tomu, ze rozhoduje objektiv, ruce a oko fotografa. Videl jsem dokonale fotky na A3 z canonu D60 ktery ma tusim 5MPix.
Osobne bych byl pro usetrit na tele priplatit na objektivu. Takovy Tamron 17-50/2.8 se da koupit za rozumny peniz, popr ja ted koupil novy canon 17-40L za 12300 - 1200 cashback, takze finale nejakych 11tisic.
Opravdu nedoporucuji tlacit penize do tela, obzvlaste 450D.
Bud se Ti fotografie zalibi (budes chtit upgrade - budes se mlatit do hlavy jako ja, proc jsi do tela vrazil tolik penez) NEBO se Ti fotografie nezalibi, vybaveni prodas a opet se budes mlatit proc si vubec do toho dal tolik penez.
Rozdil bude ten, ze 400D moc dolu uz nepujde ani kvalitni sklo na cene dolu nepujde, kdezto vsadim co chces ze 450D se za rok bude prodavat za plusminus 10 tisic korun.
(mimoched 450D ma docela nehezky display - stejne rozliseni, vetsi uhlopricka)

Takze shrnuto podrzeno - finalni rada 400D + Tamron 17-50 - ideal do zacatku.

Omlouvam se vsem Nikonistum ze neprosazuji neco z jejich staje - nemam prehled o teto znacce, proto radeji drzim jazyk za zuby ;-)
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 22. 6. 2008 15:34

Tamron 17-50 je dobrá volba, souhlas. Maličko poopravím Crazy Ivana, D60 má 10 MPix.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 22. 6. 2008 15:44

kelav píše:Tamron 17-50 je dobrá volba, souhlas. Maličko poopravím Crazy Ivana, D60 má 10 MPix.

Trochu si nerozumime ... http://www.azfoto.cz/_web/canon/canon_e ... d60&mode=1

Typ čipu CMOS
Rozlišení 6.52 Mpix
Efektivní rozlišení 6.3 Mpix
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 6. 2008 15:46

Díky za radu. Ano, asi máš rozhodně pravdu. Jenže tělo s lepším objektivem stejně koupit nemůžů protože bych se nevešel do finančního limitu.
Budu mít maximálně neco kolem 18 000. Takže bych za 18 000 chtěl co možná nejlepší možné tělo pro moje potreby se setovým objektivem a příští rok bych vybíral objektiv s tím, že už budu mít zkušenosti.

K tomu tělu nevím. Ono 450D má oproti 400D mnohem víc vylepšení: lepší hledáček, větší lcd, +2 mpx, rychlejší seriové snímání, v setu stabilizovaný objektiv, live view, údajně lepší ovládání (no minimálně má tlačítko pro ISO), používa SD karty ktere jsou pro me mnohem lepsi, ma lepsi baterii, software pro ovladani z pc, bodove mereni, lepsi procesor digic III a s tim i kvalitu fotek, highlight tone protection, rychlejsi AF.

Ted je otázka jestli to stojí za ty peníze.
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 22. 6. 2008 16:02

Takze ceny ... telo 400D 320liber (9600Kc) Tamron 17-50 260liber (7800Kc)
Postovne nejakych 5 stovek z UK, rocni EU zaruka.
Aspon za tyhle ceny nakupuju ja, ceske vyderace jsem jiz davno poslal k ledu.

Vyhody 450D.
Lepsi hledacek - no o tom nevim, porad je to pentamirror - pohled "na konci tunelu svetlo"
Vetsi LCD - to je imho nevyhoda, horsi densita bodu, osobne by mi stacil klidne 1palcovy lcd - prepal poznam a na vice je treba stejne PC
Rychlejsi snimani - OK, vyhoda 450D
Live view - vyhoda na makro, foceni u zeme, ruzne kreativni, da se vyuzit
Tlacitko pro ISO - docela nepouzitelne, 400D foti pouzitelne snimky do ISO 400 takze u 450D to bude podobne .. na prepinani 3 citlivosti mit tlacitko ..
SD karty - To je vec kazdeho, ja mam treba 16GB v CF kartach ;-)
Ovladani z pc - to ma kazdy eos pocinaje 10D akorat nevidis co fotis :-D
Bodove mereni - uzitecna vec.
DIGIC III - tak tohle nechapu proc zminujes, kdo mysli foceni aspon trochu vazne, pouziva RAW, takze nejaky digic do vysledku vubec nekeca.
Jinak jeste zpatky k tem penezum 450D telo jsem nasel za 420liber coz je asi 12500 ;-)
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod paralaX 22. 6. 2008 16:10

Procesor zminuji protoze ne vzdy budu fotit do rawu - rodine oslavy, bezne fotografie apod. a taky proto, že proste zmiňuji každou výhodu.
A teda po tvém komentáři zůstáva z výhod akorát hledáček (v zahraničních recenzích si ho pochvalovali), rychlost snímání a procesor (ale jak říkáš, je tu raw).

No tak za hranice jsem se nedíval ani s tím nemám zkušenosti, v jakém eshopu vybíráš?
paralaX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 22. 6. 2008 16:20

hele hledacek v recenzi popsat nejde.
Podivej se do 450D a pak hned do 40D nebo jine semi-profi a pochopis. Ale to uz je samozrejmne jina kategorie.
Rychlosti snimani je vyhoda, ovsem zase je limitovana rychlosti zaverky - pri 1/60 tech 5fps proste vyfotit nejde ;-) Kazdopadne je to plus.
Procesor - ja jsem zacal fotit i oslavy atp do raw. Kolikrat se mereni splete a mas preexponovanou nebo podexponovou fotku na ktere Ti treba nekdo zfoukava svicky na dortu - vysvetluj pak oslavenci ze se to proste nepovedlo, nebo ze selhala technika. A prepinat behem foceni raw na jpeg ... no moznost to je.

Za hranicemi - nakupuji u Iana Kerra je to nejaky velkoobchodnik ze skotska, na ebay (nick kerso) ma asi 20 polozek, ale dodava vsechno od 50/1.8MKII az po EF600L ... dava slevy z beznych cen az 40liber. (bezne ceny jsou ty co jsem zminil vyse) .. takze blesk 580EX II me vysel na 7300 - cashback ; 17-40L na 12300 - cashback a ted znamemu budu brat EF400L za 21 tisic misto 37 v oehlingu.
Po tom co jsem si overil ze takhle se da opravdu bezpecne nakoupit a usetrit uz nedam zadnemu ceskemu eshopu vydelat ani korunu
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 22. 6. 2008 18:51

400D by som neodporucal, ja som ho musel pouzivat 2mesiace a mam dost, 450D je uplne o niecom inom /podstatne lepsi hladacik, lepsi vystup jpeg, pohodlnejsie drzanie, lepsie AF,....vyhod ma vela/, rozhodne je to dobra kupa,.... objektiv Tamron 17-50 je tiez idealny, myslim, ze ako amater by si bol nadseny s tejto kombinacie,....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Další stránka