irmo píše:asi by bolo dobre spomenut aj zapory DSLR celkovo ....
Mala Hlbka ostrosti => musis sledovat naco ostris
V hladaciku ani na LV nevidis presne ako fotka vyjde (pre LV sa pouzivaju ine senzori ale aspon sa velmi priblizuju k vysledku), na kompaktoch vidis presne ako fotka dopadne este predtim ako cvaknes.
DSLR LV je pomalsie ako fotenie s kompaktu ... (mozno az na sony ... neviem ako to tu vychadza) => LV na DSLR velmi limitujuce pouzitie
WB, Exposicia atd horsie meranie automatiky u DSLR ako u kompaktu ...
MF DSLR ziadne opticke pomocky v hladaciku => hlavna vyhoda DSLR je v ****, kompakty naopak rozsiruju svoju ponuku pomocok na ostrenie MF (npr. sony -> oznaci modrou farbou to co Automatika povazuje za ostre pri MF)
No koukám koukám a vlastním očím nevěřím...
Malá hloubka ostrosti je právě jedna ze zásadních VÝHOD zrcadlevek - aspoň u mě tak u 90 procent fotek fotím NĚCO - a je naprosto nezbytné, aby to NĚCO bylo zdůrazněno tím, že pozadí (a případně popředí) bylo mázlé. Ve zbylých 10 procentech jsou to krajinky, kde se ale při použití běžného širokého objektivu nemusí hloubka ostrosti řešit - např. pro nejpoužívanější ohnisko 18 mm je i při cloně 4 při zaostření např. na 5 metrů ostré vše od 2,5 metru do nekonečna...
V hledáčku že nevidíš, jak fotka vyjde? No a není to náhodou tak, že i na stupidní automat má zrcadlovka neoddiskutovatelně lepší fotky než kompakt? Viz dynamický rozsah - u kompaktu máš při focení něčeho v exteriéru téměř jistotu, že bude přepálená buď velká část, nebo celá obloha...
LV na DSLR - nevím, jestli to zajímá hodně lidí... já jen vím, že když se fotí přes displej, tak jsou fotky: a) roztřesené, b) nakřivo, c) se do fotky připlete vždycky něco nepatřičné, čeho bych si přes hledáček všimnul d) nehledě na to, že na displeji ani ve tmě ani na slunku nic není vidět.
WB, expozice - proč by mělo být měření horší, než u kompaktu? Mě tedy moje D50 měří velice dobře - a např. vyvážení bílé mám v podstatě pořád na automat - kromě případů typu - focení dítěte u vánoční svíčky a pod... Nehledě na to, že už jsem před půl rokem přešel na focení do rawu (nef), kde nemusím vyvážení bílé řešit vůbec a expozici si můžu taky následně posunout nahoru nebo dolů...
MF? pomůcky v hledáčku? aspoň teda u D50 bliká v hledáčku zaostřovací dioda i při ručním zaostřování - pokud mám právě zaostřeno..., u D40 prý je i indikace, jestli mám zaostřeno před nebo za objekt, na kterém je zaostřovací bod...