vyber amaterske zrcadlovky

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 19. 6. 2008 13:10

Ahoj,

jako nadseny fanda fotografie si chci poridit amaterskou zrcadlovku - limitem je pro me cena, takze vybiram mezi double zoom kity Olympus E510 a Sony A200.

Mate zkusenosti s temito fotaky? Resp., co byste u nich potradali nebo vyzdvihli? Prislusenstvi (krome blesku, polarizacniho filtru a slunecni clony) v nejblizsi dobe dokupovat nechci. Chci si nejprve osahat foceni se zrcadlovkou a pak se rozhodnout, kam dal :-)

Pokud mate zkusenosti s kvalitou setovych objektivu u zminenych fotaku, jejich mechanickou odolnosti, rychlosti, ucinnosti protiprachove ochrany, cokoliv jineho - tak sem s tim :-) Diky za vsechny odpovedi ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 19. 6. 2008 14:19

A200- Větší hledáček a senzor
E510- Lepší setové objektivy (kresba), menší rozměry
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod matus141 19. 6. 2008 21:07

ja by som volil sony... (z tychto dvoch)... niesom zastanca olympusov...
matus141
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 20. 6. 2008 00:17

A ja by som volil Canon 450D nebo Nikon D80 - větší hledáček, senzor, lepší setové objektivy, větší výběr ostatních objektivů a příslušenství - nejsem zastáncem Sony (u foťáků) ani Olympusu. Cenu bych dohnal na objektivech z druhé ruky - těch setových je všude fůra, takže nevěřím, že by se nenašel nějaký zánovní a v záruce ;-)
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 20. 6. 2008 06:24

Já ne, vždy bych dal přednost tělu s interní stabilizací na čipu. :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod milday 20. 6. 2008 07:39

Já vím, protože Ty jsi fajnšmekr, zatímco my C/N jsme jen ti nejrozšířenější konzumenti 8-P
Dávám hlas stabilizovanému hledáčku - navíc to vypadá, že časem bude stabilizátor v každém C/N objektivu.
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 20. 6. 2008 08:01

:) jj, časem ano. Už ohlásili pevnou padesátku IS/VR? :)

Nicméně dotaz zněl na Oly 510 nebo Sony A200, obojí DZ kit. Tady musím, ač minolťák, s lítostí konstatovat, že seťák 18-70 od Sony je snad ještě horší, než byl ten první 18-55 od Canonu. Má znatelně neostré rohy. To delší sklo ujde.

Pokud bys tedy neplánoval rychlé dokupování dalších skel, vezmi Olympus, pokud plánuješ nákup kvalitnějšího záklaďáku v brzké době, vezmi Sony.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cport 20. 6. 2008 08:19

to milday: diky za tip. Nad touhle variantou jsem jeste nepremyslel. ale zkusim si k tomu sehnat vice info. Popravde, trosku me strasi horsi povest setovych objektivu C/N (nevim, jak na tom je Sony). Do drazsich jit nechci, dokud si zrcadlo poradne neosaham.

Jinak se mi teda vubec nelibi trend, ktery byl pred par lety u kompaktu a ted je u zrcadlovek - ta nesmirna snaha nacpat co nejvice MPix na cip :-/ Tech 12Mpix u Canonu snad clovek (amater) ani nema sanci vyuzit ...

A abych prispel i k tem stabilizacim - jsou ucinnejsi v tele a nebo v objektivu? Pokud je ten vysledek stejny, tak je prece smysluplnejsi mit ji v tele, ne?
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 20. 6. 2008 08:23

ad Pety: dik za tip. S tim horsim kratkym setakem sjem to uz taky slysel. Zkusim se jeste poptat, jestli by nesly nektere starsi minolti objektivy pripojit k Sony ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 20. 6. 2008 08:36

Jdou, pokud mají bajonet Minolta AF.

Účinnost stabilizátorů závisí víc na konkrétní konstrukci než na tom, jestli je na čipu nebo v objektivu. Z podstaty vyplývá, že pro dlouhá skla klesá účinnost stabíku na čipu - jenže ona klesá i pro krátká skla zase z jiných důvodů, takže při správné konstrukci se to prakticky vyrovnává. Pak už záleží na tom, jaký rozkmit příslušnému prvku konstruktér umožní.

Běžně je účinnost dnešních stabilizátorů 3-4 EV, přesně to změřit nejde, nebo spíš na to neexistuje metodika. Jde o víceméně statistický údaj, závislý na mnoha podmínkách.

Obě ty konstrukce mají své proti - čipové klesá na hodně dlouhém ohnisku učinnost o 0,5-1 EV, objektivová zase trošičku narušuje ostrost, takže se ji doporučuje vypínat pro snímky, kdy ji nepotřebuješ. To druhé je podle mě na palici - já stabík prostě nikdy nevypínám...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod voyo 20. 6. 2008 09:02

milday píše:A ja by som volil Canon 450D nebo Nikon D80 - větší hledáček, senzor, lepší setové objektivy, větší výběr ostatních objektivů a příslušenství - nejsem zastáncem Sony (u foťáků) ani Olympusu. Cenu bych dohnal na objektivech z druhé ruky - těch setových je všude fůra, takže nevěřím, že by se nenašel nějaký zánovní a v záruce ;-)

A200 a 450D maju rovnaky hladacik

prislusenstva je aj na minoltu/sony kopec aj zanovnych objektivov a dokonca setakov, ktore maju este zaruku. je pravda, ze na canon toho je ovela viac, ale byva dobreho nikdy nie je vela :)
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 20. 6. 2008 09:10

no tak do sveho soukromeho vyberu si pridavam jeste Pentax K200D DZK
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 20. 6. 2008 09:25

Já jsem rozhodnutý pro Nikon D80 a Sigmu 17-70, ale než na ně našetřim, budu fotit s A100, kterou jsem včera koupil i se seťákem. Kresba je na plnou díru skutečně slabší, stačí ale zaclonit o 1EV a dost zlepší, zvlášť na širokém ohnisku. Na dlouhém to není moc sláva ani po zaclonění, ale na A4 to myslím pořád stačí, akorát už se nedají tak dobře dělat výřezy. Celkově jsem s kresbou spokojený, bál jsem se, že to bude horší. Víc mi vadí obrovský závoj v protisvětle a pokles světelnosti na F5,6 už na 35mm, tedy v polovině rozsahu.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 20. 6. 2008 09:37

podlamna najlepsie co je na trhu pre zaciatocnika je:

Canon 450d +17-55 IS (novej setak), trochu absencia lacneho kvalitneho telobjektivu ale zato hodne vela lacnych pevnich objektvov
Olympus 510 + 14-42 + 40-150 (alebo rovno 70-300) - trochu prilis kontrastne spracovanie do JPG -> sposobuje prepali atd ak clovek chce vyuzit potencial zrkadlovky e-510 musi fotit do RAW ina dynamika nic moc.... nova e-520 je natom lepsie poctatne. (najme to spracovanie do JPG)
Olympus 420- leica 14-150 VR -> ak 1 objektiv.

S nikonou jedine starsiu d80 ...
sony nemusim, smejdove setaky predrazene kvalitne objektivy ale dobre LV.
Pentax .. nepresvedcive WB, a neprinas nic uzitocne, iba same "blbosticky" ak pentax tak skorej K10D. ten ma aspon poriadne ovladanie.

ale samozrejme najlepsie je si osahat a vyberat najme podla toho ktory sa ako drzi, ovalda, pozera cez hladacik.

tolko moj nazor ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 20. 6. 2008 09:44

voyo píše:
milday píše:A200 a 450D maju rovnaky hladacik

Ten SONY ma o trosku vetsi :
http://photolectic.com/reviews/dslr/dsl ... rison.html
Nejvetsi hledacek z levnych zrcadlovek co jsou to uvedeny ma K200 od Pentaxu a pokud bych bral vsechny nejlevnejsi zrcadlovky tak je na tom nejlip Samsung GX - 1S (kopie starsiho Pentaxe) ktery ma dokonce Pentaprisma(hranol, ostatni maj zrcatka) a doprodava se kolem 10000kc.

IRMO:

K200 neprinasi nic uzitecne? Co tak nevetsi hledacek ve sve tride, baterygrip, jediny fotak ve sve tride s prachotesnym a vodeodolnym telem, moznost pouziti jak AA clanku tak Lion atd...
Recenzi na K200 jsem jeste nevidel hod odkaz stim WB me to zajima. dik
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Další stránka