Prosím o radu s výběrem DSLR

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod atmel9 2. 6. 2008 14:27

Zdravím všechny,
asi se budu ptát na něco, co už tady X-krát zaznělo. Zkoušel jsem pročíst několik diskusí a vytáhnout si z toho to, co mě zajímá, ale nakonec jsem měl v hlavě takovej guláš, že si založím vlastní téma a poprosím Vás o zkušenosti.

Chtěl bych si koupit nějaký "lepší" foťák, asi DSLR a naučit se trochu fotit.
Dosavadní zkušenost mám pouze s 3MP kompaktem od Nikonu s focením z 90% na AUTO, takže jsem fotojelito a možná se budu ptát hodně blbě..
Teď bych chtěl zkusit se něco naučit, fotit bych chtěl od všeho něco:
-rodinku, dětičky - indoor, outdoor
-přírodu - i v pohybu (třeba si i přizdobit byt vlastními obrázky)
+nějaké akcičky atd, ale to pokreju klidně starým kompaktem

Chtěl bych nakoupit v USA cca za $600., tzn. do 20tis. v českých cenách.
Zatím jsem tak pokoukávalpo Canonu 400D (mám možnost si ho otestovat) nebo něco od Nikonu - D60, D70 ?

Pár dotazů:
1) Jde aspoň trochu slušně pokrýt všechny uvedený témata jedním "univerzálním" objektivem ?
Mohli byste by ke konkrétnímu modelu doporučit konkrétní objektiv?
2) Umí některý z uvedených (nebo vůbec některý DSLR) zaznamenat video ? Přece jenom bych
ho chtěl využít trochu univerzálněji a semtam natočit krátké video s dětičkama. Vím, že to
není primární fce, ale kupovat kameru kvůli pár minutám měsíčně se mně nechce.

Berte to, prosím, z pohledu ryze amatéra, který se chce něco naučit udělat hezkou fotku a v budoucnu příliš neinvestovat a neměnit.
Děkuji.
atmel9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kromec 2. 6. 2008 14:34

1)Nekterym lidem staci jen jeden zakladni objektiv 18-55 ,nekterym nestaci ani 5 objektivu :) . Asi nejlepsi je koupit fotak jen se zakladnim objektivem ktery je za babku a pak podle potreby ho bud nahradit jednim univerzalnejsim sirokorozsahovym(pokud nejsi narocnej) nebo dokoupit dalsi objektivy(tele, makro...) ktery ti doplni rozsah ohnisek nebo umozni napr. klepe fotit makro apod...
2. zadna zrcadlovka v soucasne dobe neumoznuje video.
Naposledy upravil kromec dne 2. 6. 2008 14:41, celkově upraveno 2
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 2. 6. 2008 14:39

video zatial nemaju DSLR ....

nebyt toho ze vsetky UZ maju prisernu Aberaciu v poslednej dobe tak by som ti doporucil UZ ale kedze su tak opticky mizerne tak ti ich nedoporucim :).

400d by som nebral, sice telo pekne funkcne ale je to asi ako auto bez motora, lebo setovy objektiv je nanic ....

nikon je uz lepsi a ma pomerne dobre univerzalne skla sice to nieje leica 14-150 ale na bezne pouzivanie tie nikkori VR stacia.
Nikon d60 + 18-200VR by ti malo stacit ;-), ale to asi nebude do 600$ ....
do 600$ sa urcite zmesti e-510 +14-42 a 40-150 co nieje na zahodenie....

a nejak nechapem ten prepocet 600$ tzv do 20k kc, mozem si prosimta u teba zamenit nejake $ za ceske peniaze ???? :)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atmel9 2. 6. 2008 15:07

irmo píše:400d by som nebral, sice telo pekne funkcne ale je to asi ako auto bez motora, lebo setovy objektiv je nanic ....

Vždyť bych to nemusel brát v setu, proto jsem chtěl doporučení na nějaký konkrétní objektiv, který by k tomu pasoval.

irmo píše:nikon je uz lepsi a ma pomerne dobre univerzalne skla sice to nieje leica 14-150 ale na bezne pouzivanie tie nikkori VR stacia.
Nikon d60 + 18-200VR by ti malo stacit ;-), ale to asi nebude do 600$ ....

Tenhle objektiv (18-200VR) , to není UZ ?

irmo píše:a nejak nechapem ten prepocet 600$ tzv do 20k kc, mozem si prosimta u teba zamenit nejake $ za ceske peniaze ???? :)

V USA vycházejí tyhle foťáky cca na 1/2 ceny (mám tam kamaráda).
Možná jsem se blbě vyjádřil, foťák za $600 v USA stojí v ČR 20k (+- samozřejmě).
atmel9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 2. 6. 2008 15:16

prezrel si USA shopi ???? Nezabudol si pricitat dan (5-14% zavisi od statu), postovne ... do 600$ sa vojdes jedine s kitovimi objektivmi ... nieco ako telo zlvast a objektiv zlvast nato rychlo zabudni pri takom rozpocte.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 2. 6. 2008 15:24

nez 400d bych vzal spis 450d ktery je lepsi a hlavne se k nemu dava opticky kvalitnejsi objektiv ktery ma i stabilizaci.
18-200 je to UZ ,ale hodne povedeny(tomu odpovida i cena v porovnani s konkurenci)
objektivy si muzes porovnat na photozone.de
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 2. 6. 2008 15:36

Co se týče DSLR, já bych ti doporučil zrcadlovku, která ti bude déle sloužit. Jen věz, že u Nikonů, konkrétně D40, D40x a D60 nemáš ostřící motorek v těle zrcadlovky. Toto neplatí pro Canon ani pro Pentax.

Doporučil bych ti Canon 450D, u Nikonu bych spíš koukal až po D80. Už má v sobě ostřící motorek (větší výběr objektivů, hlavně od výrobců třetích stran).

Nebo nějaký Pentax.

K Objektivum: Doporučil bych ti Tamron 17-50mm, pokud se ti bude líbit Nikon, tak Nikon 18-70mm, uspokojivý výsledky mají ale kitové objektivy. Nikkor 17-55mm dělá taky hezký fotky. Pro začátek to určitě stačí. S objektivy pro Canon ti musí poradit někdo jiný, v tom já nejedu :-)

Jinak co se cen týče... Nevím proč kupovat tělo DSLR z USA. Nedávno jsem to propočítával, vyplatí se to až u vyšších modelů a především u drahých objektivů.
Osobně jsem měl v merku nový Nikon D80, nejnižší cenu, kterou jsem tehdy našel bylo 799 USD. Když jsem k tomu připočítal poštovné a DPH, tak to vyšlo, světe div se, DRÁŽ, než u nás v ČR. A to nemluvím o záruce a době doručení.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 2. 6. 2008 16:15

Canon taky nema ostrici motor v tele zrcadlovky. Ale nepotrebuje ho, vsechny Canon AF objektivy maji vlastni motorky. To znamena, ze ty bez USM ostri hodne pomalu.
S Pentaxem a Nikonem je mozne pouzit obe moznosti, pricemz ultrazvuk neni uz ani tolik o rychlosti, jako o tichem a plynulem ostreni.
Zamer se na Canon, Nikon a Pentax a vyber co ti vyhovuje nabidkou objektivu a ergonomii.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 2. 6. 2008 17:51

A nebylo by od veci koupi spise low telo a lepsi objektiv? ten 18-200?
Prijde mi to zbytecny vyhazovani penez pokud vezmeme v potaz ze tazatel zatim nema velike pozadavky...
Oproti kompaktu je i telo+set nadhera, mozna je tedy i polemika o lepsicm objektivu zbytecna...( treba D40x+doublezoomkit?ten olympus?)
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 2. 6. 2008 18:36

pozri sa aj po Sony Alpha A200/A300/A350 a mas na vyber:
Sony 18-250
Tamron 18-250 (zevraj konstrukcne zhodny zo Sony, len ma AF trosku inac sprevodovany )
alebo starsie verzie
Sony 18-200
Tamron 18-200
alebo
Sony 16-105 (to je moj favorit)

Prve dva ti pokryju vsetky mozne situacie (prepocet na kinofilm 27- 300 reps. 375)
ale 16-105 (24-157) ma lepsiu kvalitu (aspon teda pisu)

popripade mozes kupit rozne stare objektivy pre minolta bajonet 24-105/28-300 atd at
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atmel9 2. 6. 2008 19:38

No abych to trochu osvětlil s tím nákupem v USA. Kamarád tam nedávno koupil Canon 400D s kiovým objektivem (???) za 10tis. a poslal to na krku po jiným člověku, který právě letěl do CZ. Taková možnost se jeví i do budoucna, takže tak. Samozřejmě riskem je ta záruka.
atmel9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jirka S 2. 6. 2008 20:08

Chceš-li ultrazoom pro zrcadlovku, nic lepšího s tím rozsahem než Nikkor 18-200VR v současné době zdaleka není.
Přikláním se k elho_cid.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atmel9 2. 6. 2008 20:23

Jak je to tedy s těmi motorky. Mají je Canony v těle nebo objektivu?
Co je výhodnější ?
Je možné kombinovat tělo např. od Nikonu, Canonu s objektivy jiných značek ?
Děkuju Vám za trpělivost.
atmel9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 2. 6. 2008 20:35

Canon přešel na motorky v objektivu už dávno, Nikon s tím začíná. U Canonu tedy jiná možnost není, u většiny jiných zrcadlovek kromě základních Nikonů je mechanický náhon v bajonetu a motorek v těle, mnoho typů zrcadlovek s motorkem v těle umí používat i objektivy s vlastním motorkem, které se na náhon z těla nespoléhají. Je to dost jasné?

Nejvýhodnější z hlediska funkce je pravý kruhový ultrazvukový motorek v objektivu, který umožňuje kromě tichého a rychlého autofokusu i ruční doostření nebo ruční pomoc při ostření bez vypnutí autofokusu.

U náhonu z těla záleží rychlost ostření na převodech v objektivu a na výkonu motorku v těle (dražší těla mají obvykle výkonnější motorky a tedy rychleji ostří).

Na všechny značky vyrábějí objektivy firmy Sigma a Tamron, něco málo Tokina a pak sem tam nějaké nonamy. Objektivy těchto firem jsou obvykle (existují výjimky) levnější a o chlup opticky nebo mechanicky horší než značkové, ale používat se dají.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 2. 6. 2008 22:06

Jirka S píše:Chceš-li ultrazoom pro zrcadlovku, nic lepšího s tím rozsahem než Nikkor 18-200VR v současné době zdaleka není.
Přikláním se k elho_cid.

Tamron/Pentax 18-250 je v některých parametrech lepší (i když v něčem zas horší). Tedy podle slrgear.com.

Pety píše:Nejvýhodnější z hlediska funkce je pravý kruhový ultrazvukový motorek v objektivu, který umožňuje kromě tichého a rychlého autofokusu i ruční doostření nebo ruční pomoc při ostření bez vypnutí autofokusu.

Na to není potřeba ultrazvuk, to mají všechny DA objektivy Pentaxu, i ty na náhon z těla. Jinak jak říkám na Canonu je objektiv bez USM pomalý, ale na mojí K10D je rozdíl minimální, spíš jde a ticho a plynulost. S Nikonem jsem udělal podobnou zkušenost.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Další stránka