Koupě zrcadlovky

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ypres.bass 16. 5. 2008 17:08

kelav píše:Jinak koukám, že studuješ na UPCE. Já už nejsem student, ale jsem Pardubák :-) Můžem o tom někdy pokecat.
vím už jsme spolu mluvili(přes fórum) - pokecat - to bysme mohli
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 17:31

K A300 konkretne je moje konkretni vyhrada absence nahledu hloubky ostrosti a stavoveho displeje. To je asi hlavni nedostatek oproti jinym zacatecnickym modelum. Ale kdyz rikam nestacila, myslim tim hlavne ze je to kategorie zacatecnicka, takze se musi skoro pro vsechno do menu. Uz jsem si zvykl prepinat si rezim mereni expozice packou na tele.
Pak uz nejde ani tak o to, ze by to nemelo ty spravne funkce, ale spis o jejich implementaci. To uz muze byt priznavam subjektivni. Nejen maly hledacek, ale take maly RGB histogram, ze ktereho neni nic poznat. Cudliky umistene tam, kde ma byt stavovy displej, mi pripadaji umistene trochu na zlamani prstu.
Mel jsem z ni dojem, ze panove, kteri ji navrhovali, nebyli fotografove, jen meli seznam funkci ktere tam maji byt a uz se nezamysleli nad tim, jak jejich pouzivani usnadnit.
Pak jsou tu veci, ktere mi vadi na A-systemu jako celku. Neni mozne jednoduse pouzit stare blesky, podobne jako Canon rezignovali na stare objektivy, ale nemaji tolik tech novych. (A maji je suverenne nejdrazsi, aniz by se dalo rict, ze jsou nejlepsi)
Hodne se mi taky nelibi jakym zpusobem Sony odstranuje sum. Na jpg kaslu, do toho stejne fotim jen vyjimecne, ale vadi mi, ze nesetrne aplikuje dost drsnou redukci sumu i do RAW.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 17:49

D70 + ten objektiv je za 11000 myslim slusna cena.
S tim ostrenim - nepopiram ze Nikon ma AF lepsi, ale s K10D bezne fotim na koncertech a s ostrenim problemy nemam. K100D by mela mit stejny system.
Jaky tam byl rezim AF? Mozna to bylo prepnute na nejaky AF bod, pod kterym to nenaslo zadny kontrast.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 16. 5. 2008 17:53

irmo píše:... ale vseobecne pre ludi co vidim vonku fotit s DSLR ... to uz davno niesu iba profici co sa zivia fotografovanim a zapaleny nadsenci co sa oto zaujimaju ...

Irmo, s tím se asi budeš muset smířit - to je holt vývoj ;-)

Já se také smířil s tím, že už nejsem jeden z mála vyvolených, co mají mobilní telefon - vyfasoval jsem služební v ´94 a byl jsem naň náležitě pyšný 8-)

A budu pokračovat - i letadla už vlastní víkenďáci a asi už není daleko doba, kdy si nějaký LAMA koupí vlastní raketu (vesmírnou, ne tenisovou) :-P
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 5. 2008 19:06

Opakuji po několikáté - stavový displej nahoře je zbytečnost, velký stavový LCD je pohodlnější, přehlednější a čitelnější. Netvrdím to jen já, konstatovali to již mnozí recenzenti na českých i zahraničních serverech v mnoha recenzích různých amatérských těl různých výrobců. A to samozřejmě i takoví, kteří jsou na stavový pidi-LCD nahoře zvyklí. To chce prostě na dva týdny zkusit. Za chvíli zjistíš, že když nebudeš neustále koukat na stavový LCD, ale po svém okolí, všimneš si mnoha fotogenických věcí... :)

Náhled HO na svém foťáku mám. Ještě jsem jej nepoužil. Chápu, že pro někoho je to strašně stresující nedostatek, může být zvyklý kontrolovat HO při každém focení. Než mu jednou dojde, že to, co vidí jako ostré v hledáčku, vůbec nekoresponduje s tím, co bude ostré na papírové fotce, nemluvě o tom, že je ta ostrost závislá i na výsledné velikosti té fotky a na použitém výřezu.

Nejzávažnější námitkou je poloha tlačítek. Ano, zde to konstruktéři nedomysleli, sériové snímání se blbě zapíná/vypíná s foťákem u oka. To je minus pro reportážní použití.

"Chození pro všechno do menu" není o nic horší, než u jiných podobných těl. Přes Fn se rychle dostaneš na věci, které potřebuješ při focení měnit, a normální menu je pro nastavování věcí, které se obvykle moc často nemění. Pokud ano, je možné použít režim s pamatováním naposled navštíveného místa v menu.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod voyo 16. 5. 2008 19:18

elho_cid píše:K A300 konkretne je moje konkretni vyhrada absence nahledu hloubky ostrosti a stavoveho displeje. To je asi hlavni nedostatek oproti jinym zacatecnickym modelum. Ale kdyz rikam nestacila, myslim tim hlavne ze je to kategorie zacatecnicka, takze se musi skoro pro vsechno do menu. Uz jsem si zvykl prepinat si rezim mereni expozice packou na tele.
Pak uz nejde ani tak o to, ze by to nemelo ty spravne funkce, ale spis o jejich implementaci. To uz muze byt priznavam subjektivni. Nejen maly hledacek, ale take maly RGB histogram, ze ktereho neni nic poznat. Cudliky umistene tam, kde ma byt stavovy displej, mi pripadaji umistene trochu na zlamani prstu.
Mel jsem z ni dojem, ze panove, kteri ji navrhovali, nebyli fotografove, jen meli seznam funkci ktere tam maji byt a uz se nezamysleli nad tim, jak jejich pouzivani usnadnit.
Pak jsou tu veci, ktere mi vadi na A-systemu jako celku. Neni mozne jednoduse pouzit stare blesky, podobne jako Canon rezignovali na stare objektivy, ale nemaji tolik tech novych. (A maji je suverenne nejdrazsi, aniz by se dalo rict, ze jsou nejlepsi)
Hodne se mi taky nelibi jakym zpusobem Sony odstranuje sum. Na jpg kaslu, do toho stejne fotim jen vyjimecne, ale vadi mi, ze nesetrne aplikuje dost drsnou redukci sumu i do RAW.

hmmm....
treba porovnavat porovnatelne:
cudliky a packy na tele, hlbka ostrosti, horny stavovy display to vsetko mozes mat ak si priplatis:)
cudliky na tele - vyssie modely to maju - je to fajn, ale stoji to nieco.
a gombiky na mieste stavoveho lcd - perfektne - oko v hladaciku a len prepinas - v hladaciku vsetko vidis :)

blesky tie co fungovali na KM 5D a 7D funguju aj teraz - ano starsie nejdu.
redukcia sumu - mam prvy krat DSLR takze k tomu sa neviem vyjadrit.
celkovo sa mi inac ergonomia zda viac na strane A300 ako napr. na 350D/400D ci D40x.

objektivy dokazes kupit aj pouzite, dobre za slusny peniaz, ale za nove a kvalitne sa plati vsade aj canon aj nikon.

Ono ak chces mat dobru ergonomiu musis priplatit za vyssie modely - ja osobne som chcel A700, ale ropzocet nepustil, nehovorim, ze a300 je terno, ale slusna DSLR za slusny peniaz, co splni moje fotograficke ambicie.
niektore veci proste nemas v cene :)

osobne som s A300 spokojny a odporucim ju kazdemu s tym, ze nech si hlavne vyskusa a pozrie aj ine DSLR :)
Pentium III 850@1134 / 640ram / 10GB + 20GB + 80GB / ASUS ATI Radeon 9600XT /17" LCD Benq - no ? vsak funguje
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 19:32

Nazdar Pety, věděl jsem, že se objevíš.
Jasně, že ten stavový LCD není nutný. Ale všechny "lepší" foťáky ho mají. Jen Minolta se pokusila udělat profi tělo bez něj a pokud vím moc s ním neuspěla. Je rozhodně lepší mít na tom místě displej na který se dobře kouká, než čudlíky na které se blbě mačká.
Co se náhledu HO týče, tak se nedivím, že ho nepoužíváš, když jak vidno ani nevíš k čemu je. Nejde o to co je ostré, ale spíš co je neostré a jak. Když fotím s nějakým světelným objektivem nebo teleobjektivem na relativně krátkou vzdálenost, je pozadí a popředí neostré. Náhled HO dá informaci o tom jak moc je neostré a jak to přibližně vypadá. Málo rozostřené pozadí, zvlášť je-li nějak výrazné, může výsledek dost degradovat.
Sériové snímání je třeba zapínat? Já ho mám jako výchozí a vypínám ho jen když chci použít dálkové ovládání, nebo samospoušť. Když chci jen jednu fotku, tak jen stisknu spoušť krátce. Staré kompakty Sony měly sériové snímání hloupě řešené tak, že jak se jednou spustilo stisknutím, nešlo zastavit. To mají i Sony zrcadlovky?
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 19:36

voyo píše:osobne som s A300 spokojny a odporucim ju kazdemu s tym, ze nech si hlavne vyskusa a pozrie aj ine DSLR :)

Což je rozumné. Ať si každý vyzkouší co se nabízí a používá co mu vyhovuje. Nechci se tu do krve hádat, koneckonců jde jen o obrázky.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 5. 2008 21:16

elho: S náhledem HO je to optický klam, opravdu, jen si myslíš, že vidíš, co bude ostré. Výsledek je pak stejně jiný.

U Sony DSLR se tlačítkem "drive" dostaneš na volbu jeden snímek/série/bracketing/samospoušť. Co si vybereš, to to pak dělá, dokud to nezměníš.
Klidně si tam můžeš natvrdo nechat sérii, když ti to vyhovuje.

Že je na monochromatickém pidi LCD něco dobře vidět, můžeš vykládat klidně dál. My, co jsme někdy viděli digitálky a kalkulačku, ti to budeme věřit. :) Navíc se stavový displejík dává právě tam, kde je velice vhodné místo pro ovládací prvky. Všimni si, že je na ústupu u většiny výrobců, za pár let bude jen na opravdových profi strojích nebo zmizí úplně. Brání tomu jen setrvačnost myšlení uživatelů.

Vykládej někomu, kdo má nebo měl 7D, že je nepovedená. Vysměje se ti velice nahlas. Že s tím Minolta neuspěla, to je druhá věc, když někdo neumí obchodovat a ještě si to podělá soudním sporem o likvidační částku...

IMHO se Sony konečně po delší letargii konečně začíná snažit. A100 byla povinný upgrade z nouze, narychlo upečený nepodarek; A700 a A200 jsou velmi dobré kousky, o A3x0 ještě vím moc málo na to, abych je mohl nějak extra chválit. Potřebují myslím vylepšit hledáček a zvětšit rozlišení LV čipu. Jsem zvědavý, jestli Sony dokáže ukousnout znatelný kus trhu C/N. Prachy na marketing a vývoj má, dobrý konstrukční tým taky, bude záležet víceméně na tom, jestli bude opravdu chtít. Koncem roku by měla mít na trhu kompletní portfólio DSLR - 5 typů včetně fullsize A900.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 22:14

pety:
1)Netvrdím, že uvidím, co bude ostré. To je přece nesmysl. Ale jde o to jak moc bude neostré to neostré. A to funguje. Asi bych to nepoužíval, kdyby to nefungovalo.
2)No to jsem předpokládal. Já jen že na jinak dobré Sony V1 byla ta série udělaná hloupě a v režimu série se nedala udělat jednotlivá fotka.
3)Může se stát, že na barevném displeji je za extrémního sluníčka něco špatně vidět. S monochromatickým LCD se to nestane. Navíc to stavové LCD skoro nic nežere a nepotřebuje podsvícení.
4)Však nevykládám, že byla nepovedená. Byl to v mnoha ohledech revoluční stroj. První stabilizace čipu, posun ISO dolů pomocí převodníku a tak podobně. Ale holt se neujala.
5)Jo, co se těl týče, výběr je (i když žádné podle mého gusta :-) ) a marketing mají zvládnutý ještě líp.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 16. 5. 2008 23:55

Pety, tvrzení, že tlačítko a funkce HO je vesměs na ho..., bych zrovna od Tebe nečekal ;-)

A co se stavového displ. týče, připomíná mi to období, kdy spousta automobilek začala vyrábět digi otáčkoměry nebo tachometry nebo obojí - prostě móda. Jedno takové jsem měl, zprvu jsem byl unešen z grafů o ostatních pitominek, ale brzo jsem zjistil, že stručná a hlavně stálá informace je prostě lepší. Třeba někdy budou dělat i přístrojovky, které se po "přidání plynu" rozsvítí a při brzdění zhasnou - bude to funkční, ekonomické, ale na palici.
Naposledy upravil milday dne 17. 5. 2008 00:00, celkově upraveno 1
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 17. 5. 2008 00:00

1. Náhled HO mi připadá jako sázka do loterie, souhlasím s Petym, ale třeba to jiným lidem s lepší zrakem či představivostí funguje.
2. K tomu nemám co říct.
3. Ač už taky hůř vidící, je mi 47, na stavovém LCD mám problém bez brýlí akorát s WB, jinak čas a clonu oceňuju, pokud chci vidět vše, jedním tlačítkem si na D300 "rozsvítím" vše na zadním displeji. Jsem pro zachování horního LCD.
4. Sony je mi ukradené.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 17. 5. 2008 00:46

Hmmm... zkusím vysvětlit, jak používám ten náhled HO.
Typická aplikace je focení kytky. Chci mít kytku ostrou, ale pozadí hodně rozostřené a bez rušivých barevných šmuh. Asi budete souhlasit, že pozadí v tomhle případě má na estetiku té fotky dramatický dopad.
Tak nastavím nějakou clonu a zmáčknu si náhled hloubky ostrosti. Objektiv se zacloní a já vidím to rozmazané pozadí přibližně tak, jak bude na fotce. Pak teprve zvolím kompozici, aby ten květ v popředí co nejvíc vynikl. Když nejsem spokojený, tak můžu změnit clonu. Ale místo nacvakání 20ti pokusných fotek mi typicky stačí jen 2-3, mezi kterými si vyberu.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 17. 5. 2008 11:00

milday píše:
irmo píše:... ale vseobecne pre ludi co vidim vonku fotit s DSLR ... to uz davno niesu iba profici co sa zivia fotografovanim a zapaleny nadsenci co sa oto zaujimaju ...

Irmo, s tím se asi budeš muset smířit - to je holt vývoj ;-)

Já se také smířil s tím, že už nejsem jeden z mála vyvolených, co mají mobilní telefon - vyfasoval jsem služební v ´94 a byl jsem naň náležitě pyšný 8-)

A budu pokračovat - i letadla už vlastní víkenďáci a asi už není daleko doba, kdy si nějaký LAMA koupí vlastní raketu (vesmírnou, ne tenisovou) :-P

ved to ja som sa stim davno zmieril, ale mam pocit, ze par ludi tu na fore to este nedoslo.
Preto moje odporucania skorej smeruju k fotakom ktore obstoja lepsie v rukach aj vacsieho zaciatocnika a cloveka ktory sa tumu az tak velmi venovat nechce ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 17. 5. 2008 11:04

elho_cid, ja moc nesetrim poctom fotiek na dig. fotaku :)

DOF mam obcas ho pouzijem ale je to zriedkave .... nejak to uz ma clovek v oku cca ako to dopadne ;-)
irmo
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka