Koupě zrcadlovky

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 10:31

ypress.bass> zalezi jaky druh fotek chces fotit a jaky objektivy chces pouzivat. Neda se jednoznacne odpovedet jestli je lepsi Canon, Nikon, nebo Pentax(samsung). Kazdy z nich ma svoje, v ruznych kategoriich ma navrch ten nebo ten.
Podle meho nazoru je Pentax nejlepsi volba pro zapaleneho amatera, ktery chce delat kreativni fotografii a experimentovat s mezikrouzkama, reverznima adapterama, nebo s fotakem cestovat v narocnych podminkach, aniz by za to dal majlant. Ale jakmile je clovek pripraveny za vybavu dat vetsi penize, nebo chce fotit profesionalne reportaze, tak mu zadny soucasny Pentax stacit nemuze.
Ten Samsung GX-1S je identicky s Pentaxem istDs2, ktery se u nas neprodaval. Velky hranolovy hledacek v male zrcadlovce. Pokud vim, umi to i klasicke TTL bez predblesku, takze bys mohl usetrit koupi starsiho blesku. Na dnesni dobu je relativne pomaly a 6mpix neni zadna slava, ale stejne mam cukani si ho koupit a k nemu objektiv SMC 21limited a mit k velkemu fotaku jeste minizrcadlovku.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 16. 5. 2008 11:04

to je asi DP1 lepsia volba ... ked uz olympus nemozez xD

Pentax je dobrej podlamna nato ked chces experimentovat a chodit s furikom plnym starich objektivoch ktorych sa normalni ludia uz zbavuju.
Ale pokial chces normalne fotit tak uprednostnist kvalitnejsi JPG vystup, lepsiu balanciu bielej farby atd ...(tie prakticke veci co pouzivaju zaciatocnici v 95% fotkach ;-))

Byt tebou tak sa asi nazoaj zameram na tieto 2 fotaky canon 450d a nikon 80d ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 16. 5. 2008 11:20

USER47 píše:Pár citací odtud:
http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=70 ... 2&t=114062

"pokud bych si měl třeba vybírat mezi A350 a A200 tak rozhodně dnes sáhnu po A200.... ten výklopný LCD je tragédie, tmavý zašuměný neschopný práce... a hledáček 0,74x se kterým se prostě NEDÁ manuálně ostřit, rovněž..."

"s A300 delas kardinalni chybu...poznas az nahlednes do hledacku, nebo spis klicove dirky...mel jsem v ruce A350 (hledacek je stejny) a tak vim o cem mluvim. nechtel bych ho ani zadarmo, mozna kdyby mi sony priplatila...je to IMHO nepouzitene pro foceni, potret tim nepujde ani omylem, makro take ne. a koncerty? v te temne dire toho asi moc neuvidis."

Prosim ta, drzal si ten fotak niekedy v ruke? Podla mna ani ty manici z toho fora ;)

A ak ano tak ho porovnavali napr. s 1D ci kerym dasom, lebo oni su IN oni su pouzivatelia Canon a vzdy porovnavaju Canon najvyssi model s modelom konkurencie, ktory je pre amaterov :)
Vzdy ma vedia pobavit recenzie ludi co cely zivot pouzivali CANIKON a myslia si aky je to bohovsky aparat a iny na svete neexistuje, vsetko ostatne su sunky :)

A300 je uplne v pohode - vyklopny display je pecka a je velmi dobre citatelny, ziaden sum. To len Canoista musel nieco steknut, lebo Canon 450D nema vyklopny :)

Hladacik na A300 nie je katastrofa a v pohode sa da manualne ostrit. Nevyrovna sa sice mojej starej Praktice, ci Dynax 5, ale je stale vacsi resp. rovnaky ako haldacik na Canon 350D a 400D takze je to uplne v pohode. (potvrdene napr. aj 2 canon 350D uzivatelmi priamim porovnavanim - vsak sme chlapi :) )

Portrety sa krasne daju fotit, makro som este neskusal nemam objektiv na to ;)
portret toto bolo fotene 50mm/F1.7 - ziadna uprava , fotka je presne z fotaku ako Fine Jpg v standardnom nastaveni ;)
A cez vyklopny display sa da fotit u plne v pohode, hlavne deti, ktore nemaju radi ak mas na nich namierenu velku ciernu vec ;)

A300 zo setom 18-70 som kupil za 20990sk aj s 4GB MS kartou + MS to CF adapterom co je vcelku dobra cena.
Netreba zabudat na vyhody liveview sony vs. canon, alebo vyhody stabilizacie v tele.

ja som pri vybere fotaka uvazoval nad Pentax K10D (velke a tazke, takze zena zamietla, aj ked je to fotak o triedu vyssie ako 450D a A200), canon 400D resp. potom uz 450D. (nepacila sa mi cena, ovladanie, nemalo stabilizaciu ) a A200/A300 a nakoniec som kupil A300, kedze som mal aj dake starsie minolta objektivy ;)

obrazove vystupy zo vsetkych tychto fotakov su porovnatelne a do velkosti 10x15 co vacsina z nas tlaci do rodinych albumov absolutne postacujuca ;)

len tak pre zaujimavost
Mesiac
fotene vcera , tamron 200-400/F5,6 a z ruky - ziadna uprava , fotka je presne z fotaku ako Fine Jpg v standardnom nastaveni , len + vyrez;)
Pentium III 850@1134 / 640ram / 10GB + 20GB + 80GB / ASUS ATI Radeon 9600XT /17" LCD Benq - no ? vsak funguje
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 5. 2008 11:36

"obrazove vystupy zo vsetkych tychto fotakov su porovnatelne a do velkosti 10x15 co vacsina z nas tlaci do rodinych albumov absolutne postacujuca" - pro 10x15 bych dodal "na libovolně nastavitelném ISO" :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 11:46

irmo> vsak to pisu, ze pentax je nejlepsi, kdyz chce clovek experimentovat. Mezi experimenty pak pocitam i pouziti objektivu typu rybi oko, novinka v moji sbirce objektivu, uchvatna zalezitost. Na Pentax stoji jen necelych 11000 a je diky zoomu perfektne pouzitelne na crop i na film.
DP1 ani Olympus nemaji hranolovy hledacek a normalni 11-bodovy AF.
Fakt se smeju tomu argumentu s kvalitou JPG a WB. Amater si koupi amaterskou tridu, ktera ma doostrovani v JPG vysoke a vetsi korekce WB (K200D treba), kdo chce vysledky na pocitaci dale zpracovavat, tak uvita mensi defaultni doostrovani a korekce WB, tak jak to ma treba K10D.

Tvuj problem je v tom, ze myslis "co vyhovuje me" a rikas "kvalitnejsi". To neni to same.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 16. 5. 2008 11:49

voyo píše:Prosim ta, drzal si ten fotak niekedy v ruke? Podla mna ani ty manici z toho fora ;)

A ak ano tak ho porovnavali napr. s 1D ci kerym dasom, lebo oni su IN oni su pouzivatelia Canon a vzdy porovnavaju Canon najvyssi model s modelom konkurencie, ktory je pre amaterov :)
Vzdy ma vedia pobavit recenzie ludi co cely zivot pouzivali CANIKON a myslia si aky je to bohovsky aparat a iny na svete neexistuje, vsetko ostatne su sunky :)

Já ho v ruce nedržel, nicméně tyto informace pocházejí od člověka, který se zrcadlovkami Sony fotí a pravidelně je pro fotoaparat.cz recenzuje, takže s nimi asi jisté zkušenosti má. Mimochodem, ty jsi porovnával zrcadlovky Sony mezi sebou, například A300 proti A200?
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 16. 5. 2008 11:49

Hmm, ta mazanice jménem Mesiac má nalákat, nebo varovat?
Neberu si servítky, ale jinak se to nazvat nedá, sorry.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 16. 5. 2008 12:30

mna netrapi ani doostrovanie v JPG ani WB .... aj tak fotim RAW, no to WB by ma asi trochu trapilo precalen sa mi stim nechce vzdy hrat ...

ja to nemyslim na teba IMHO v tvojom pripade niet ocom PENTAX ... ved vsetko ostatne je pre taba horsie (subjektivny nazor je obcas sylnesi nez aka kolvek reality.... vid Ficove preferencie na slovensku), ale vseobecne pre ludi co vidim vonku fotit s DSLR ... to uz davno niesu iba profici co sa zivia fotografovanim a zapaleny nadsenci co sa oto zaujimaju.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ypres.bass 16. 5. 2008 13:03

to elhocid: fotit chci kreativní foto(detily techniky, stromy, skály), semtam nějakou tu dokumentaci akcí co máme v práci a ve škole, rodiné oslavy (dole v podpisu mám odkaz do galerie)
fotit budu v jpg na velké rozličení tu kreativitu a na malé ty oslavy(tam 1024/800 stačí), tan raw jsem ještě ani pořádně nepochopil co je

pokaždé když něco koumám, tak mi z toho nakonec vyleze pentax K100d
je mi docela sympatický, má vlastní AF motorek v těle, a taky chci stabilizátor

bohužel na něho však 12000 nemám - mám strop 10000 a to už si musím hodně dopůjčit
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 13:11

irmo> politiku bych do toho netahal.

Clovek, ktery spravuje pentaxfriends.eu paralelne dela i podobne stranky zamerene na olympus, ponevadz ma fotaky obou znacek. A dava mu to smysl. Nikdy jsem se ho neptal proc, ale na druhou stranu proc ne.
Dovedu si predstavit, ze bych fotil s Nikonem, nebo Canonem a byl stejne spokojeny. Canon 30D si od pritelky muzu kdykoli pujcit, a delat s nim stejne dobre fotky se stejnou radosti.
Co jsem mel parkrat v ruce nikon D80, tak bych si taky asi zvykl.

ale moje prvni zkusenost se zrcadlovkou byl Olympus E-1 s 14-54 a 50-200 a i kdyz musim uznat, ze ty objektivy jsou hezke, tak jako celek me to vylozene zklamalo.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 16. 5. 2008 14:28

USER47 píše:Já ho v ruce nedržel, nicméně tyto informace pocházejí od člověka, který se zrcadlovkami Sony fotí a pravidelně je pro fotoaparat.cz recenzuje, takže s nimi asi jisté zkušenosti má. Mimochodem, ty jsi porovnával zrcadlovky Sony mezi sebou, například A300 proti A200?

Sony A300 a A200 su rovnake fotoaparaty - rozdiel je len v tom, ze A300 ma Liveview a ma vacsi hladacik a trosku posunute zadne ovladace kvoli vyklopnemu displayu.

Ano porovnaval som ich , hladacik na A200 je lepsi, ale A300 nie je az taky zly ako sa hovori.
Tak ci tak na 95% vsetkych situacii budes pouzivat AF.

S A300 som spokojny.
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 16. 5. 2008 14:33

Jirka S píše:Hmm, ta mazanice jménem Mesiac má nalákat, nebo varovat?
Neberu si servítky, ale jinak se to nazvat nedá, sorry.

fotene z ruky na 400mm pri 1/40s , lepsie som to nedokazal udrzat - skus na 400mm z ruky odfotit nieco bez stabilizacie :)

a nehadam sa, je to mazanec :)
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 16. 5. 2008 15:33

Nedavno jsem videl fotku mesice vyfocenou K20D s 1200mm objektivem a dvema telekonvertory, to vse na sestikilovym stativu. Kdyz neco fotis, tak to chce adekvatni vybaveni.

Jsem si jisty, ze na bezne rodinne fotky 10x15 jak rikas A300 staci a kdybych uz mel jako ty nejake objektivy od Minolty, tak nad Sony taky uvazuju. Ale me osobne by A300 nestacila.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 16. 5. 2008 16:39

elho_cid píše:Nedavno jsem videl fotku mesice vyfocenou K20D s 1200mm objektivem a dvema telekonvertory, to vse na sestikilovym stativu. Kdyz neco fotis, tak to chce adekvatni vybaveni.

Jsem si jisty, ze na bezne rodinne fotky 10x15 jak rikas A300 staci a kdybych uz mel jako ty nejake objektivy od Minolty, tak nad Sony taky uvazuju. Ale me osobne by A300 nestacila.

len tak pre zaujimavost, preco by ti nestacila?
resp. co ti chyba?
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 16. 5. 2008 16:51

ypres.bass píše:to elhocid: fotit chci kreativní foto(detily techniky, stromy, skály), semtam nějakou tu dokumentaci akcí co máme v práci a ve škole, rodiné oslavy (dole v podpisu mám odkaz do galerie)
fotit budu v jpg na velké rozličení tu kreativitu a na malé ty oslavy(tam 1024/800 stačí), tan raw jsem ještě ani pořádně nepochopil co je

pokaždé když něco koumám, tak mi z toho nakonec vyleze pentax K100d
je mi docela sympatický, má vlastní AF motorek v těle, a taky chci stabilizátor

bohužel na něho však 12000 nemám - mám strop 10000 a to už si musím hodně dopůjčit

Ahoj, pentax K100D není vůbec špatný foťák. Jen bych chtěl upozornit, že systém ostření s nasazeným externím bleskem je neskutečně pomalý. Má vlastní zkušenost. Nedávno jsem si ho půjčil a s nasazeným origo bleskem (PENTAX AF 540 FGZ) bylo ostření na noční akci (zakouřený prostor) dlouhé v řádech sekund - šílený. Lidi už na mě koukali, kdy vyletí ptáček :-D Normálně jsem se jim omlouval. Já se svou starou D70 a externím bleskem SB-600, nemám problém zaostřit do vteřiny a je jedno, jestli je mlha nebo ne. V tomhle mají Nikoni u mě velký plus. Jinak pak samotný fotky jsou srovnatelný s ostatními foťáky z dané cenové kategorie.

Jinak koukám, že studuješ na UPCE. Já už nejsem student, ale jsem Pardubák :-) Můžem o tom někdy pokecat.

Jinak prodávám svůj Nikon D70 s objektivem Sigma 24-60 F/2,8. Inzerát je i zde na foru: http://digiforum.zive.cz/viewtopic.php?f=224&t=1035570

Cenu jsem předběžně stanovil na 11.000, ale jsem ochoten jednat i o slevě.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka