Koupě zrcadlovky

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod mr.blocek 13. 5. 2008 19:51

Dobrý den. Chtěl bych si z amatérské zvědavosti koupit zrcadlovku. Chtěl bych Vás zkušené poprosit o radu, který z těchto foťáků je pro nadšeného amatéra ten nej do začátku. Navštívil jsem obchod a ohmatal nespočet foťáků a svůj výběr jsem zúžil na tyto :
Canon eos 400D
Canon eos 450D
Nikon D40x
Sony A350(300)

Do jiných značek bych se nechtěl pouštět, protože mi nejsou moc sympatické. Omlouvám se majitelům jiných značek ;-]
Ještě musím dodat, že všechny foťáky jsem měl v rukách a drží se mi pohodlně všechny. A ohledně doplňků-jsem amatér a chtěl bych se dostat pod 25tis. i s objektivem a myslím že ze začátku mi bude bohatě stačit základní objektiv. Pokud by mě focení chytlo, asi bych se poohlédl po kvalitnější zradlovce a pak při výběru přihlížel i k příslusenství, ale teď zatím ne.
Děkuji Vám všem za věcné připomínky a rady. Vlasta
mr.blocek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jirka S 13. 5. 2008 20:08

To máš těžké, každý ti doporučí to, co má.
Budu tedy jiný: kup starší D80, výborná mašina a kusy ještě v záruce se dají pořídit za velmi dobrou cenu, určitě by ses vešel i s objektivem. Odlišnosti nebudu vyjmenovávat, bylo by to na dlouho. Ale stojí za to.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 13. 5. 2008 20:45

Řešil jsem před třemi lety podobný problé. Rozhodl jsem se, že se vykašlu na ergonomii, rychlé ovládání a hořčíkové tělo a budu se soustředit jen na kvalitu obrazu (hlavně na šum). Koupil jsem Canon 350D a doteď nelituju. Sice jsem ho už prodal a koupil 30D, ale když se dívám na své starší fotky, tak vím, že lepší (po technické stránce) být vzhledem k mému rozpočtu nemohly. Z toho důvodu bych doporučovat Canon 450D se seťákem IS (má lepší kvalitu, než starší varianta bez IS) s tím, že pokud Ti nebude vyhovovat, koupíš si v budoucnu něco lepšího, jako např. výborný Tamron 17-50/2,8.

PS: Dříve byl rozdíl Nikonu oproti Canonu celkem výrazný, ale nyní se již rozdíly v kvalitě obrazu stírají. Pro případ, že bys uvažoval o Nikonu D60.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 13. 5. 2008 21:20

Už jsem ti to napsal jinde - místo A350 radši A300. Menší rozlišení, míň šumu k žehlení, větší rychlost, menší cena, jinak jsou to dvojčata se stejným vybavením i funkcemi.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 5. 2008 09:50

Je to na tebe, vyber mas dobry, vsetky kamery z tvojho vyberu su dobre a aj dobre posluzia, ja by som sa priklonil k C450D alebo Sony A300,......
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 14. 5. 2008 10:12

Co jsem tak četl na FA komentáře týpka, co A350 recenzuje, tak mi z toho vyšlo, že je to pěkně předraženej kousek se zcela nepoužitelným tmavým mrňavým hledáčkem (u A300 by měl být, pokud vím, stejný). O hodně levnější A200 je údajně v praxi podstatně použitelnější.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 14. 5. 2008 10:17

Pár citací odtud:
http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=70 ... 2&t=114062

"pokud bych si měl třeba vybírat mezi A350 a A200 tak rozhodně dnes sáhnu po A200.... ten výklopný LCD je tragédie, tmavý zašuměný neschopný práce... a hledáček 0,74x se kterým se prostě NEDÁ manuálně ostřit, rovněž..."

"s A300 delas kardinalni chybu...poznas az nahlednes do hledacku, nebo spis klicove dirky...mel jsem v ruce A350 (hledacek je stejny) a tak vim o cem mluvim. nechtel bych ho ani zadarmo, mozna kdyby mi sony priplatila...je to IMHO nepouzitene pro foceni, potret tim nepujde ani omylem, makro take ne. a koncerty? v te temne dire toho asi moc neuvidis."

"pokud je sony A300 dražší jak A200, jako že je, tak jsou to vyhozené peníze.... s tímto malým hledáčkem se musíš vždy spolehnout na AF, protože manuálně prostě nezaostříš..... v mrňavém hledáčku vidíš pořád vše ostré i když to není pravda... s A350 se mi nedařilo manuálně zaostřit s vysoce světelným teleobjektivem 200/2,8, vše byl jen pokus omyl..."

"Vcera jsem koukal u Skody na predvadecku, taky me pripada A200 lepsi nez 300/350. Takova orezana A700. Vyklapeci displej a live view je zbytecnost."
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 5. 2008 10:25

Pokud opravdu neches zadny Pentax, tak kup Canon. Spis 450 nez 400, kvuli bodovemu mereni expozice.
Sony ve vysledku znamena hodne penez za malo fotaku a u Nikonu bych do niceho pod D80 taky nesel.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Boyda 14. 5. 2008 17:06

Jsem bud pro jiz zminovany D80, kdyz Sony tak urcite A300.
Do what you like, and like what you do.
Boyda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 15. 5. 2008 09:33

USER47 recenzistov treba brat vzdy s rezervou .... ako urcite a300/a350 nieje vhodna pre umelecke fotky ale skorej pre bezneho laika, mometkarka ktory viac nez MF potrebuje LiveView atd ... ocakavat od toho fotaku vyborne vlastnoti pre umelecke foto je prehnane!

S tych menovanych by som bral c450d
nikon - vypadava kvoli absencii funkcii a motorceku, umna
sony - prilis drahe objektivy a neponuka nic extra oproti c450d, ale pokial uzivatel chce casto pouzivat LV tak v tomto bode bude asi sony lepsia od canonu odost.
c400d - vypadava kvoli zlemu setovemu objektivu ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 15. 5. 2008 11:53

irmo píše: .... ako urcite a300/a350 nieje vhodna pre umelecke fotky ale skorej pre bezneho laika

Dovolím si jeden OT: Jaký fotoaparát je tedy podle Vás určený pro umělecké fotografie. Díval jsem se do specifikací, ale ne a ne to někde najít :-P
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 15. 5. 2008 12:44

to jsem nevedel, ze kdyz pouzivam hledacek, nahled hlubky ostrosti a bodove mereni, tak jsem umelec.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 15. 5. 2008 14:04

No jo, umělec se bude určitě radit na digiforu, haha.
Btw, přiznám se bez mučení, že náhled hloubky ostrosti jsem zrušil a příslušné funkční tlačítko osedlal příkazem Flash Off. Ten požívám mnohem častěji. Ačkoli má D300 slušně velký hledáček, já si tou hloubkou stejně nebyl nikdy jist.
Sorry za OT.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 15. 5. 2008 15:02

ee elho_cid to ze nieco pouzivas neznamena ze si umelec ....

ako mozez pouzivat stetec a farbu a stale nebudes maliar, ale predstavit si maliara bez stetca a farby by bolo asi tazke ;-)

aky fotak je nato urceny ? no ak by som chcel robyt umelecke fotky tak urcite obrsvsky svetelny hladacik + lens baby a ine vymozenosti ktore nejde dohnat post upravami ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mr.blocek 15. 5. 2008 15:28

no jak tak poslouchám vaše názory, tak vidím, že je to velmi individuální záležitost. Jenom se zeptám tak... výběr jsem tedy zúžil na c450D, nikonD80, D60 a sony. tady je hlavní rozdíl, alespoň co jsem našel na netu, rozptyl ISO, až 3200 u sony a nikonu, a zvětšení hledáčku. U sony 0,74x, C450 0.87x a nikon 0.94x.
Možná je takové srovnávání úplně absurdní, ale berte mě prosím s rezervou, jsem totální laik co srovnává pomocí recenzí na webu.
A ještě bych měl dotaz k D80, nikdy jsem se nedočetl, jestli má samočistící systém proti prachu jako nikon D60 nikde jsem to nenašel? a označeni VR znamená stabilizaci objektivu? děkuju.
mr.blocek
Kolemjdoucí

Další stránka