Náhrada za kompakt

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ohm_ 23. 4. 2008 12:26

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na názor. Dlouhou dobu mě zajímá fotografování. Domá mám již ale zastaralý kompakt od Sony (DSC-V1), který bych chtěl nahradit nějakou zrcadlovkou. Hledám ovšem něco, na čem bych se mohl učit a bude to cenově přijatelné, tedy nejlépe nějaký set. Zatím byl můj favorit Nikon D40x a Olympus E-510, ovšem nyní se rozhoduji mezi Nikonem D60 a D40x. Nikde jsem ale nenašel nějaké velké rozdíly mezi těmito dvěma modely.
Zajímal by mě tedy názor, co bych si měl do začátku koupit, jestli D40x nebo rovnou D60. Nebo nějaký úplně jiný? Díky všem. za odpovědi.
Už jsem tuto diskuzi několikrát prohledával a nikdy jsem nenašel ten správny argument, který by mě přesvědčil.
Rád fotím makro fotky, krajinu a svého kocoura :-)

Ještě bych měl takovou začátečnickou otázku. Dal jsem si již zmiňované modely porovnat na http://www.megapixel.cz a u porovnání hledáčků - jeden má "ano" a druhý "Optický TTL", jaký je mezi nimi rozdíl.
ohm_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 23. 4. 2008 14:33

Pokud vím, tak to jsou téměř totožné modely, D60 má navíc snad jen antiprachový filtr a možná nějakou zanedbatelnou drobnost navíc.
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 4. 2008 14:44

D60 má obrazový procesor Expeed, který je v D3 a D300, tedy asi určitě nějaký odlehčený/flákajícíse, protože nemusí stíhat 11 fps a podobně, ale tím novým procesorem chci říci, že se defaultní (!) barevné podání bude od D40x trochu lišit ve smyslu směrem k D300. I když snímač je z D40x, takže se Expeed nemůže chovat stejně jako s CMOSem z D300, minimálně musí víc dávat pozor na šum, ....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 4. 2008 14:54

Nikon s procesorem Expeed zavedl do D3 a D300 a shodně i do RAW konvertoru Nikon Capture NX takzvaný Picture Control, který má být společný a jednotný pro všechny nové D-SLR Nikon i software Nikon. Pak nastavení barevných profilů, jasu, kontrastu, saturace, ostrosti, odstínu atd. má být zcela shodné. Picture Controle zavedl profily:
Standard, Neutral, Vivid, D2Xmode1, D2Xmode2, D2Xmode3, Monochrome a User....
Ostrost: 0-9
Kontrast: -3 - +3
Jas: -1 - +1
Saturace: -3 - +3
Odstín: -3 - +3

Takže D60 bude tohle mít a taky D-lightning, což je na hyperkontrastní scény užitečné. Jinak samozřejmě pokud by zájemce byl schopen doplatit na cenu D80 (cca 17 tisíc), tak není proč váhat, ale to už se dostáváme do jiných financí.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 23. 4. 2008 15:56

ber e-420 alebo e-510 :), ked nikon tak jedine d80 ... d40x,d60 su prilis okresane o funkcie.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 4. 2008 17:31

Nikon D60 je oproti D80-ce sice opravdu očesaný o mnohé věci, ale otázkou je, zda Olympus E-420 ty možnosti, které D60-ce chybí, má. Spíš bych řekl, že nemá.
To hlavní je, že D60-ka nemá motůrek pro některá vysoce světelná pevná skla, např. AF 50/1.8D za 3800,- Kč. Jenže Olympus TAKY nemá AF 50/1.8, takže si nepomůžeš a navíc díky malému snímači nedosáhneš tak snadno tu malou hloubku ostrosti, o kterou s 50/1.8 jde především.
No a pak je D60 očesaná o ovladače na těle a má mnoho věcí v menu. Nevšimnul jsem si, že by E-420 měla nějak více tlačítek na těle, než D60.
Ano, D60-ka je očesaná proti D80 a D300. Ovšem E-420 a E-510 je zase očesaná proti E-3, takže ono to máš podobný. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ohm_ 23. 4. 2008 17:41

O D80 jsem také přemýšlel, ale zas už mi to přijde zbytečně moc za foťák, na kterém se chci učit. Chtěl bych se prostě naučit "dobře" zacházet se zrcadlovkou, ale zas nechci jen nějaký "pokročilý" kompakt. Takže nyní přemýšlim, zda se vyplatí připlatit za D60. Jinak díky zatím za všechny názory.
DELL 1220, HTC Touch HD, Nikon D60
C#.NET and JAVA!
ohm_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 4. 2008 18:03

ohm_:
abys využil D80-ku, tak bys musel dokoupit světelná pevná skla pro malou hloubku ostrosti, nö a za druhé D80-ku využiješ, když budeš chtít být při focení co nejrychlejší a půjde Ti o sekundy při přenastavení foťáku nebo o malé zlomky sekundy při ostření a expozici. Pokud Ti bude stačit pouze to, že D60-ka je mnohem rychlejší, než kompakt a nepotřebuješ ještě co nejvíc rychlejší, pak Ti bude D60 stačit, protože za těch pár tlačítek na těle a pár ostřících bodů a větší hledáček je to citelný příplatek. Pokud nechceš kupovat třeba AF 50/1.8 nebo 85/1.8 či kilo třicet těžký teleobjektiv 80-200/2.8, pak zase D80 nepotřebuješ. Když nijak zvlášť neujíždíš na maximálně rozmazaném pozadí, tak ti stačí D60. Fotky z toho polezou stejně hezké nebo i hezčí, protože D60 je novější. D80 má navíc možnosti, které buď moc chceš nebo ne.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ohm_ 23. 4. 2008 18:13

Mě jde spíš o to, že si myslím, že funkce, které má D80 na víc, jako začátečník nevyužiji. Neplánaji hned kupovat další objektivy, do začátku snad postačí ten v setu (18-55 AF-S DX VR) a nechci do toho hned dokupovat další příslušenství. Jinak na tu D80 mrknu, třeba na konec opravdu ten peníz připlatím.
C#.NET and JAVA!
ohm_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 4. 2008 18:34

ohm_: věř mi, že pokud plánuješ jen 18-55, tak v podstatě s tímhle objektivem Ti D60-ka bude sloužit víceméně stejně jako D80-ka.
Některé vlastnosti D80-ky bys využil kvůli malé hloubce ostrosti, která Ti s 18-55 moc nehrozí (velký hledáček, více ostřících bodů, spolehlivější autofokus, náhled hloubky ostrosti, ...), rychlost toho objektivu taky není tak vysoká, aby tě rychlost ostřícího modulu D60 zdržovala, předsklopení zrcátka potřebuješ jen s ohnisky přes cca 100mm na stativu, takže když Tě nebude štvát, že třeba vyvážení bílé nemůžeš přenastavit tlačítkem se zobrazením na malém horním monochromatickém displeji bez zapínání barevného LCD displeje a že nemáš řadu podobných urychlovačů během focení, tak o nic nejde. Před pár dny jsem sem dal seznam asi 43 rozdílů mezi D80 a D40, takže se koukni.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ohm_ 23. 4. 2008 20:06

Tomáš X: Díky za rady, já se zatím přikláním k té D60. Rozdíly jsem našel, docela jsem koukal, co všechno to D80 má. Jinak mě ještě zajímá, co všechno je vidět u té D60 v hledáčku. Dočetl jsem se, že u té D80 je tam i ISO a u D40 nikoliv. Jak je to u D60?
C#.NET and JAVA!
ohm_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jirka S 23. 4. 2008 20:38

ISO v hledáčku lze u D80 pouze vyvolat stisknutím programovatelného (a takhle naprogramovaného) tlačítka vepředu na těle. ISO se ukazuje jen po dobu stlačení. Jak je to u D60, to nevím, ale jistě se tá někde dohledat.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 23. 4. 2008 20:39

...ale jistě se to dá...
Sorry.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 23. 4. 2008 21:10

Hledáček D60 http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page5.asp

ISO tam nevidím, jen varování, že se používá Auto ISO.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 24. 4. 2008 08:48

e-510,e-420 - bracketing, high-low key, dof-preview atd ... proste ma vsetky potrebne funkcie d60 nema ani zdaleka, tlacitkami su natom obdobne (az na dof-preview) stim suhlasim, premna to vobec nieje podobne ....
ma vobec d60 "b"-cko???
irmo
Návštěvník

Další stránka